Autor Wątek: Yaris - sprawdzenie historii.  (Przeczytany 18448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
Odp: Yaris - sprawdzenie historii.
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Września 2021, 13:51:02 »
I jeszcze jedna myśl w Pl mamy patologie na rynku aut używanych w takim samym stopniu przez handlarzy jak i kupujących. Jedni drugich nakręcają.
Ja nie widzę w tym żadnej winy konsumenta, że chce taki czy inny towar. Gdyby handlarze nie kręcili to ludzie nie kupowaliby aut z pseudo przebiegiem 160 tkm w 20 letnim aucie tylko 300-400 albo poszliby po nowe do salonu. Nikt handlarza nie zmusza do cofania licznika. To nie kupujący jest oszustem tylko sprzedający w tym przypadku.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Września 2021, 15:11:21 »
a nie widzę w tym żadnej winy konsumenta, że chce taki czy inny towar. Gdyby handlarze nie kręcili to ludzie nie kupowaliby aut z pseudo przebiegiem 160 tkm w 20 letnim aucie tylko 300-400 albo poszliby po nowe do salonu. Nikt handlarza nie zmusza do cofania licznika. To nie kupujący jest oszustem tylko sprzedający w tym przypadku.
Nie martw się jak wchodzilem w motoryzację jakieś 10lat temu podobnie myślalem. Na tą chwilę jedyną różnicą którą zauważam jest to że handlarza łatwo zlokalizować po vinie auta które sprzedaje natomiast z patologami Januszami niestety nie jest prosto bo trzeba by jakoś po peselu ich zaznaczać w necie.
Dzięki patologom z jednej i drugiej strony mam problem bo boję się kupić auto w pl i z drugiej strony boje się je sprzedać w pl. Oczywiście jak bym robił to raz na kilka lat to spoko można łyknąć nerwosol, zacisnąć zęby i iść na żywioł no ale jak bawię się autami to co ? Dlatego mam sposób zresztą moi koledzy też ... zagranica a jak Polska to tylko przez pośredników.

A potem Janusze psioczą jak jest źle w pl.  :grin:

I żeby nie byo handlarze mnie kilka razy powieźli. Ostatni raz pół roku temu  :| więc jestem świadomy tego co się dzieje.

P.s.

Cofanie licznika jest kur....es...wem ale niestety patologiczny Janusz omija auta z przebiegiem i tak ambitny oszust wystawi auto z nalotem ponad 200k.km.i nie sprzeda go w cigu pół roku a cofnie zegar i sprzeda je w ciągy tygodnia.
To samo z lakierem. Coś bylo malowane hmmm handlarz zostawi to no bo auto miejskie itp.do tego za granicą norma w pl.po 20tu miernikowców więc co handlarz zrobi ? Poleci do lakiernika i skorzysta z uslugi "pod miernik".
Janusz chce Janusz ma.
U kolegi w zakl.lakierniczym 90% usł.pod miernik dotyczy aut na handel. No ale pewnie handlarz sam to wymyślił.

I tak bym mógł pisać i pisać  :grin:

« Ostatnia zmiana: 03 Września 2021, 15:30:05 wysłana przez ledziu »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Września 2021, 18:34:26 »

lepiej nic już nie pisz, bo takich bzdur przynajmniej ja nie lubię czytać.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Września 2021, 19:23:18 »

lepiej nic już nie pisz, bo takich bzdur przynajmniej ja nie lubię czytać.

Oj trzeba trochę prawdy a będzie się nam lepej...kupować auta :-)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Września 2021, 19:51:29 »
I jeszcze jedna myśl w Pl mamy patologie na rynku aut używanych w takim samym stopniu przez handlarzy jak i kupujących. Jedni drugich nakręcają.
Ja nie widzę w tym żadnej winy konsumenta, że chce taki czy inny towar. Gdyby handlarze nie kręcili to ludzie nie kupowaliby aut z pseudo przebiegiem 160 tkm w 20 letnim aucie tylko 300-400 albo poszliby po nowe do salonu. Nikt handlarza nie zmusza do cofania licznika. To nie kupujący jest oszustem tylko sprzedający w tym przypadku.
Głupie jest to że nie ma powszechnie dostępnych informacji o przebiegu (z systemu zarówno w UE jak i w PL).
Wszyscy VIN udostępniają w ogłoszeniach a i tak nie idzie się nic dowiedzieć mając nr. VIN np. odnośnie przebiegu czy historii serwisowej.
Nawet na stronie toyoty po zalogowaniu się i dodaniu omawianego Yarisa (podałem Nr VIN nr rejestr, i datę 1 rejestracji) wyskoczyły ładnie dane samochodu, wersja itp.
Ale jak chcę sprawdzić historię serwisową to wychodzi komunikat

"Historia serwisowania
Ten samochód musi zostać zweryfikowany – dopiero wtedy ta funkcja stanie się dostępna"

O co chodzi ? kiedy i jak zrobić aby został zweryfikowany ?

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Września 2021, 20:26:48 »
Właściciel samochodu musi wyrazić zgodę żeby mu grzebać w historii samochodu.
VNKKH96360A150820;  11/2019- 106tys.km

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Września 2021, 20:31:29 »
Głupie jest to że nie ma powszechnie dostępnych informacji o przebiegu (z systemu zarówno w UE jak i w PL).
Wszyscy VIN udostępniają w ogłoszeniach a i tak nie idzie się nic dowiedzieć mając nr. VIN np. odnośnie przebiegu czy historii serwisowej.
Nawet na stronie toyoty po zalogowaniu się i dodaniu omawianego Yarisa (podałem Nr VIN nr rejestr, i datę 1 rejestracji) wyskoczyły ładnie dane samochodu, wersja itp.
Ale jak chcę sprawdzić historię serwisową to wychodzi komunikat

"Historia serwisowania
Ten samochód musi zostać zweryfikowany – dopiero wtedy ta funkcja stanie się dostępna"

O co chodzi ? kiedy i jak zrobić aby został zweryfikowany ?

Dawno to powinni wprowadzić tym bardziej że są kraje gdzie jest wszystko skrupulatnie ewidencjonowane.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Września 2021, 20:40:19 »
Właściciel samochodu musi wyrazić zgodę żeby mu grzebać w historii samochodu.
VNKKH96360A150820;  11/2019- 106tys.km

Skąd masz ten przebieg dla VNKKH96360A150820 ?
Pytam bo ja właśnie dzisiaj doprosiłem się od handlarza o taki oto papier (orginał) z TUV i jest na nim przebieg 06.10.2020 62307 km

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Września 2021, 20:49:52 »
62193 to miał  11.10.2016.
Była to kampania na airbag kierowcy.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2021, 20:58:26 wysłana przez JaśnieWielmożnyPanLexus »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Września 2021, 21:24:01 »
Nie martw się jak wchodzilem w motoryzację jakieś 10lat temu podobnie myślalem
Ależ ja się nie martwię. Ja w motoryzację wchodziłem 30 lat temu i wiem jak się kupuje i sprzedaje samochody. Po prostu kupujący nigdy nie jest oszustem w przeciwieństwie do sprzedającego.  Mógłbym Cię jeszcze sporo nauczyć.
bardos.1979 taki TUV to na przysłowiowym "kolanie" można zrobić
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2021, 21:27:31 wysłana przez Meett »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Września 2021, 21:30:11 »
62193 to miał  11.10.2016.
Była to kampania na airbag kierowcy.

To co kręcony przed tym przeglądem TUV (ale po co niemiec by miał kręcić licznik i ryzykować) czy TUV sfałszowany ?
Skąd masz to info o historii i przebiegach ? Z ASO Toyoty ?
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2021, 21:31:58 wysłana przez bardos.1979 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Września 2021, 06:46:32 »
Ależ ja się nie martwię. Ja w motoryzację wchodziłem 30 lat temu i wiem jak się kupuje i sprzedaje samochody. Po prostu kupujący nigdy nie jest oszustem w przeciwieństwie do sprzedającego.  Mógłbym Cię jeszcze sporo nauczyć.
Dobre 30lat ale prospekty oglądasz ? :grin: Bo ja mowię o zarabianiu, zawodzie itp.
Powtórzę Ci Mirasy handlarze to oszuści a Janusze to patologia moto zakupów. Jedni nakręcają drugich a normalny człowiek nie ma jak kupić szybko używanego auta.

To co kręcony przed tym przeglądem TUV (ale po co niemiec by miał kręcić licznik i ryzykować) czy TUV sfałszowany ?
Byłeś z tym.vinem w aso ? Tak jak ktoś powiedział wcześniej w pl nie bdzie kompletnej historii ale jak coś było robione na gwarancji/akcji serw. to będzie ślad. Jeżeli chodzi o Niemcy to jest prawdopodobieństwo że licznik był cofany chociaż tu bym widział już bardziej rolę Polaka albo pośrednika w DE.
Co do samego papierka który został Tobie przedstawiony to dziwne że handlarz najpierw mówi że nic nie ma a potem jednak ma. Zdażyło mi się kilka razy że mialem papiery dosyłane albo byly gdzieś pod siedzeniem ale tu jest dosyć dziwna sytuacja.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Września 2021, 07:44:55 »
Ma ktoś możliwość sprawdzenia historii tego nr VIN VNKKH96360A150820 (Toyota Yaris) SPROWADZONEGO Z NIEMIEC ? Zwłaszcza historii serwisowej i ewentualnych przebiegów ? Może ktoś doradzi gdzie się coś można dowiedzieć ? Z góry dziękuję.

Pytaj handlarza o wydruki z badań technicznych. To jest jedyny wiarygodny dokument na przelot. Ewentualnie w Toyocie są zapisywane wszystkie naprawy gwarancyjne/akcje serwisowe jeśli były takowe wykonane w tym pojeździe.
Tak z ciekawości, jaki przelot ma teraz ???

No i mam wydruk z badania technicznego i wszyscy go podważają czyli jest wiarygodny czy nie. Wygląda jak orginał a nie podróba.  (papier śliski widać że nie nówka taki lekko przechodzony parę razy zginany, jakieś znaki wodne, do tego różne wydruki z badania  itp.

Dobre 30lat ale prospekty oglądasz ? :grin: Bo ja mowię o zarabianiu, zawodzie itp.
Powtórzę Ci Mirasy handlarze to oszuści a Janusze to patologia moto zakupów. Jedni nakręcają drugich a normalny człowiek nie ma jak kupić szybko używanego auta.

Byłeś z tym.vinem w aso ? Tak jak ktoś powiedział wcześniej w pl nie bdzie kompletnej historii ale jak coś było robione na gwarancji/akcji serw. to będzie ślad. Jeżeli chodzi o Niemcy to jest prawdopodobieństwo że licznik był cofany chociaż tu bym widział już bardziej rolę Polaka albo pośrednika w DE.
Co do samego papierka który został Tobie przedstawiony to dziwne że handlarz najpierw mówi że nic nie ma a potem jednak ma. Zdażyło mi się kilka razy że mialem papiery dosyłane albo byly gdzieś pod siedzeniem ale tu jest dosyć dziwna sytuacja.

Handlarz dokładnie mówił że książki serwisowej nie ma a TUV poszuka bo gdzieś ma no i przyniósł różne papiery poszukał i znalazł.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2021, 07:54:16 wysłana przez bardos.1979 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Września 2021, 08:25:29 »
Podsumowując. Jeżeli są różnice tuv vs aso to pewnie nie wziąłbym takiego auta bo potem będą problemy z jego odsprzedażą.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Września 2021, 08:34:23 »
Podsumowując. Jeżeli są różnice tuv vs aso to pewnie nie wziąłbym takiego auta bo potem będą problemy z jego odsprzedażą.

Handlarz mówił że jak bym ją sprzedawał kiedy to mam do niego przyjechać to on odkupi bardzo chętnie płacąc od ręki cene giełdową. I wiem że nie ściemnia bo to taki trochę znajomy handlarz a bardzo dobry
 znajomy mojego kolegi i mnie by nie oszukał jeśli chodzi o odkup ale o historii ? Tu już nie mam pewności bo wiadomo handlarz kombinuje całe życie żeby zarobić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl