Autor Wątek: Camry - pytania / spostrzeżenia  (Przeczytany 125726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Camry - pytania / spostrzeżenia
« Odpowiedź #345 dnia: 15 Marca 2024, 23:44:42 »
czesc

Moze ktos  z was tez mial/ma taki problem ze "strzelaniem" przy kreceniu kolami?
Jakos 1,5 roku temu mialem to samo, potem bylo gorzej bo kierownica sie blokowala - od czasu do czasu, bez wizyty na goraco w serwisie nie mogli ustalic co. w koncu jak z usterka przyjechalem to ok zrobili na gwarancji cala kolumne kierownicy. Niestety minal czas i objawy takie same, wiec znow pozostaje mi czekac kiedy kierownica sie zablokuje. Pojechac na serwis nie ma sensu bo znowu jej przeszlo strzelanie i znow musze czekac do wystapienia usterki.
Zastanawiam sie czy moze ktoś podmienil częśc od innego modelu i jest ok? Dziwi mnie tez fakt ze druga nowa czesc a raczej zestaw czesci i mimo wszystko problem powraca - przeciez gdyby kazda część byla wadliwa to kazde camry by to mialo . Pomocy :)

i co wtedy wymieniono? czy temperatura ma wpływ na trzaski? jaki miałeś przebieg przy pierwszym wystąpieniu i jaki masz dziś?

teraz mam 105 , pierwsze wystapienie to pewnie jak mial z 60 tys bylo , wtedy wymieniono cala kolumne kierownicza bo kierownica sie blokowala , tam rdzewial krzyzak. Natomiast szybko powrocilo strzelanie wiec kolumna nie miala nic do tego tylko to byla inna usterka. A że raz wystepuje raz nie to trudno to zglosić, albo wystepuje w stopniu minimalnym. Teraz mam serwis w tym tygodniu wiec moze coś uda sie zrobić.
W necie na forum corolli wyczytalem ze moga być to pol osie przeguby

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #346 dnia: 16 Marca 2024, 06:47:51 »
Przeguby to chyba strzelaja przy kole a nie przy kierownicy?

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #347 dnia: 16 Marca 2024, 09:42:53 »
czesc

Moze ktos  z was tez mial/ma taki problem ze "strzelaniem" przy kreceniu kolami?
Jakos 1,5 roku temu mialem to samo, potem bylo gorzej bo kierownica sie blokowala - od czasu do czasu, bez wizyty na goraco w serwisie nie mogli ustalic co. w koncu jak z usterka przyjechalem to ok zrobili na gwarancji cala kolumne kierownicy. Niestety minal czas i objawy takie same, wiec znow pozostaje mi czekac kiedy kierownica sie zablokuje. Pojechac na serwis nie ma sensu bo znowu jej przeszlo strzelanie i znow musze czekac do wystapienia usterki.
Zastanawiam sie czy moze ktoś podmienil częśc od innego modelu i jest ok? Dziwi mnie tez fakt ze druga nowa czesc a raczej zestaw czesci i mimo wszystko problem powraca - przeciez gdyby kazda część byla wadliwa to kazde camry by to mialo . Pomocy :)

i co wtedy wymieniono? czy temperatura ma wpływ na trzaski? jaki miałeś przebieg przy pierwszym wystąpieniu i jaki masz dziś?

teraz mam 105 , pierwsze wystapienie to pewnie jak mial z 60 tys bylo , wtedy wymieniono cala kolumne kierownicza bo kierownica sie blokowala , tam rdzewial krzyzak. Natomiast szybko powrocilo strzelanie wiec kolumna nie miala nic do tego tylko to byla inna usterka. A że raz wystepuje raz nie to trudno to zglosić, albo wystepuje w stopniu minimalnym. Teraz mam serwis w tym tygodniu wiec moze coś uda sie zrobić.
W necie na forum corolli wyczytalem ze moga być to pol osie przeguby

może też stukać z łożyska przedniego zawieszenia.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #348 dnia: 16 Marca 2024, 12:54:15 »
Czy jest jakaś różnica w Camry z roku 2021 a taką z 2022 roku w układzie hybrydowym? Wydaje mi się że Petryn coś mówił o zmianach w software ale też i hardware ale nie jestem pewny o jakim roczniku mówi (być może chodziło o wersji do 2021r i od 2021r)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #349 dnia: 16 Marca 2024, 13:51:28 »
Naped taki sam.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #350 dnia: 16 Marca 2024, 17:49:59 »
Naped taki sam.
Czyli faktycznie ględzi Petryn

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #351 dnia: 17 Marca 2024, 15:24:30 »
Wszystkie camry maja kolo zapasowe?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #352 dnia: 17 Marca 2024, 15:24:53 »
Moja ma. Przedlift.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #353 dnia: 17 Marca 2024, 19:21:19 »
Wszystkie camry maja kolo zapasowe?
Z tego co mi się wydaje (chociaż nie mam Camry) to tak wszystkie mają koło dojazdowe

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 17 Marca 2024, 20:26:29 »
Naped taki sam.

Inny soft. Z biegiem lat soft został zaktualizowany i zmieniła się charakterystyka pracy układu hybrydowego. U mnie w ES aktualizowali soft i zupełnie inny samochód.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 17 Marca 2024, 20:30:05 »
Naped taki sam.

Inny soft. Z biegiem lat soft został zaktualizowany i zmieniła się charakterystyka pracy układu hybrydowego. U mnie w ES aktualizowali soft i zupełnie inny samochód.
Czy to oznacza że można jechać do ASO i poprosić o update?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #356 dnia: 17 Marca 2024, 20:51:39 »
Nie, producent nie wypuscił żadnej dostępnej oficjalnie aktualizacji czy też poprawki dla napędu Camry, by można było go update-owac
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2024, 20:57:53 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #357 dnia: 18 Marca 2024, 09:51:36 »
To jest bardzo dziwne o czym piszesz Colin. Po wizycie w serwisie, kiedy szukali przez 4 godziny przyczyny sporadycznego pooszarpywania silnika po np. umyciu na myjni czy po jeździe w mocnym deszczu zauważalnie zmieniła się charakterystyka pracy układu hybrydowego i zauważyliśmy to, niezależnie od siebie, ja z żoną. Ogólnie teraz układ działa z większym wykorzystywaniem baterii, szczególnie przy spokojniejszej jeździe gdzie chcemy powoli przyśpieszać. Obroty silnika spalinowego cały czas utrzymują się na poziomie biegu jałowego a przyśpieszenie odbywa się za pomocą silnika elektrycznego. Jest to zachowanie, które zawsze powtarza się w pewnym zakresie na wskaźniku ECO/PWR, po przekroczeniu tego zakresu silnik spalinowy, podczas przyśpieszania, normalnie wchodzi w obroty.
Z racji tego, że samochód wykorzystuje często na jednej trasie to doskonale znam zachowanie samochodu. Po wizycie w serwisie, gdzie po 4h stwierdzili, że nie wiedzą skąd był ten problem (albo nie chcieli powiedzieć, bo problem już się nie pojawia), jest możliwe pokonanie trasy Olkusz->Kraków w taki sposób, by silnik spalinowy cały czas pracował co najwyżej na biegu jałowym. Skoro twierdzisz, że nie ma oficjalnej żadnej aktualizacji to ja nie wiem co oni mi zrobili z tym układem hybrydowym...

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #358 dnia: 18 Marca 2024, 09:54:36 »
Wystarczy ze dopuscili albo upuscili powietrza. I samochod bedzie sie juz inaczej zachowywal.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #359 dnia: 18 Marca 2024, 12:41:48 »
To jest bardzo dziwne o czym piszesz Colin

Dlaczego? Nikt bez Twojej wiedzy nie ma prawa nic wgrać do samochodu i powinienieś zostać o tym oficjalnie poinformowany przed - to pierwsza rzecz.
A druga - jeśli poodasz mi VIN na priv to powiem Ci, czy zostało coś zaktualizowane i sam się przekonasz.

to ja nie wiem co oni mi zrobili z tym układem hybrydowym...

:)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl