Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 346063 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1740 dnia: 10 Grudnia 2022, 11:07:35 »
To taka bardzo krótka linia oporu na froncie
A co do Mietka, jakość E classe 2021

https://youtu.be/wKC1ayC9rC0
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 11:15:25 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1741 dnia: 10 Grudnia 2022, 11:13:48 »
Ale mogłeś być i 20 tys. do przodu i mieć konfiguracje jaką chciałeś.
Ja mam swoją "konfigurację" ;)
Mi chodzi tylko o czas i nerwy - sierpień '22 to nie styczeń '23.
A zrezygnować nie mogę, bo konkurencyjne samochody w międzyczasie osiągnęły abstrakcyjne ceny jak dla mnie.
Odbiorę i zweryfikuję nadzieje i obawy - szkoda, żeby czas poświęcony forum poszedł na marne.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1742 dnia: 10 Grudnia 2022, 11:15:44 »
Tak, to razi, a "szpieżka" lub "w Ukrainie" już nie!
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1743 dnia: 10 Grudnia 2022, 11:16:12 »
A co jeśli Toyota uwzględniała zamówienia z JBL
A co to obchodzi końcowego klienta? Kupujesz od  Toyoty, a nie od pod dostawców. Jak coś popsuje się w samochodzie to idziesz do Toyoty, a nie do firmy X lub Y która dostarczyła elementy, które się popsuły
Piszę się "linii najmniejszego oporu",
Mój błąd, jest mi wstyd
A co do Mietka, jakość E classe 2021
Nie mam i średnio mnie to interesuje.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 11:22:58 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1744 dnia: 10 Grudnia 2022, 11:19:32 »
W punkt
Przez tą dyskusję zacząłem czytać o problemach firm i jeśli chodzi o MB, to mają jakąś kumulację w tym roku, aż włos się jeży.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 11:21:25 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1745 dnia: 10 Grudnia 2022, 12:02:44 »
W punkt
Przez tą dyskusję zacząłem czytać o problemach firm i jeśli chodzi o MB, to mają jakąś kumulację w tym roku, aż włos się jeży.

Jest taki problem że mamy tu dwóch panów narzucających swój tok myślenia a prawda jest taka że to co pokazane było w tym Mercedesie to nie jest ewenement na skalę światową.

Producenci aut ogólnie mają problemy, mają mnóstwo wpadek i toyota nie jest jedyną w tych poczynaniach.
No ale postawa "ja swojego Mb odebrałem i reszta mnie nie obchodzi" tak samo może dotyczyć klientów toyoty czyli ja odebrałem reszta mnie nie obchodzi.

Zaproponowałem kogoś o obyciu prawno motoryzacyjnym do napisania takiego pisma/wezwania bo sam wiem ze swojego doświadczenia i moich najbliższych kolegów że to pomaga.

A teraz pewnie będę nazwany fanbojem tojoty bo napisałem że inni mają problemy  :-) dobrze że nie wkleiłem YT z filmikiem o MB bo to już byłaby obsesja "linkowa".

I jeszcze jedno ja tym wszystkim tak mocno bym się nie podniecał bo szkoda zdrowia na boksowanie się z koniem.

Są kancelarie, przesłać papiery, weryfikacja i ewentualnie jakaś akcja  :-)

« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 12:14:19 wysłana przez ledziu »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1746 dnia: 10 Grudnia 2022, 12:12:01 »
Czyli punkt oporu. :grin:

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1747 dnia: 10 Grudnia 2022, 12:12:36 »
Z punktu prawnego w mojej ocenie trudno byłoby wykazać swoje racje wraz ze wskazaniem konkretnej wysokości roszczenia.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1748 dnia: 10 Grudnia 2022, 12:20:29 »
Z punktu prawnego w mojej ocenie trudno byłoby wykazać swoje racje wraz ze wskazaniem konkretnej wysokości roszczenia.

Tego już nie chce pisać bo będę fanbojem marki.
Miałem jazdy z ASO np.toyoty z ASO BMW i jeszcze kilka szczęść typu błąd w systemie komputerowym nadzoru aut sprowadzanych spoza UE i powiem tak że to nawet nie jest boksowanie się z koniem  :-)

Bardziej obstawiał bym że w tym całym korpoświecie ktoś coś zrobi dla świętego spokoju.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1749 dnia: 10 Grudnia 2022, 12:24:19 »
Bardziej obstawiał bym że w tym całym korpoświecie ktoś coś zrobi dla świętego spokoju.
A ja się obawiam, że oni nawet nie wiedzą, że coś jest nie tak.
Przecież robią wszystko zgodnie z procedurami, a że jakieś opóźnienie? Widocznie tak musiało być.

Offline mestido

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 GR Sport
« Odpowiedź #1750 dnia: 10 Grudnia 2022, 12:30:46 »
Cześć! Chciałem się przywitać, jestem nowy na grupie.

Aktualnie stoję przed dylematem jaki chyba większość ludzi tutaj miała. Jaką wersję rav4 zamówić u dealera. Przeczytałem już wiele wątków ale nie znalazłem oczywistej odpowiedzi.

od zawsze podobały mi się i w sumie nie dopuszczałem innej myśli że mógłbym jeździć autem innym niż Rav4 w hybrydzie 4x4 biała perła w wersji Selection + może skyview

jednak przyglądając się cennikowi zauważyłem że za dopłatą około 10-11k licząc dopłątę do białej perły (4400) mamy już full opcje ze wszystkimi technologiami itp. jest jeden problem, wygląd Executive średnio mi leży. Z tego ci widzę odwieczny problem kupujących, najlepiej zeby selection miala wyposażenie executive ale niestety tak się nie da..

Pytanie do was użytkowników wersji Selection jak i Executive. co przemówiło za tym że finalnie wybraliście tą czy inną wersję? jesteście zadowoleni? wybralibyście inaczej?

Na tą chwilę odbiory planowane są na Pazdziernik 2023 także już z nowymi zegarami itp.

Generalnie jestem chyba w stanie zrezygnować z dodatków w postaci bsm (odruchowo odwracam glowe przy zmianie pasa),  lusterka cyfrowego (nawet jak zapakuje auto po dach to używam bocznych), grzane fotele z tyłu (dwojka malych dzieci w fotelikach), fotele w exe sa tylko ze skory naturalnej na srodku gdzie siedzimy dlatego tez jest wentylacja, nie mialem nigdy moze warto ale jesli fotele z selection daja rade to po co, kamery 360 moim zdaniem bajer z ktorego skorzystam kilka razy, teraz mam w yarisie kamere cofania i praktycznie korzystam tylko przy parkowaniu rownoleglym blisko innego auta, pamięc foteli? jeżdze głównie tylko ja, jedynie co jest warte uwagi to czujnik przy cofaniu z hamowaniem i elektryczna regulacja fotela kierowcy, ale bez tego da się żyć.

ps: skyview warto?
biała perła macie? polecacie?

Proszę podpowiedzcie coś :)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1751 dnia: 10 Grudnia 2022, 12:48:18 »
Cześć, ja wybrałem Exe, bo ta jako jedyna ma aktywne systemy bezpieczeństwa (czyli zatrzyma Ci samochód, a nie tylko piszczy) w razie kolizji. Dodatkowo ma monitoring martwego pola  i kamery 360 (Adventure też chyba to ma). Podgrzewane tylne zewnętrzne fotele też fajne i wentylacja przednich. Ale ciągle czekam więc to są wybory na papierze. W międzyczasie okazało się, że "niższe" wersje mają np dynamiczne linie do parkowania (a miało być tylko w Exe), także może się okazać, że też inne bajery Exe są w innych wersjach. No i był moment, że przestali produkować Exe, bo nie było kamer 360, także każdy dodatkowy element może w końcu spowodować dłuższe oczekiwanie....

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1752 dnia: 10 Grudnia 2022, 13:08:10 »
Ja wybrałem Executive ze skyview. Dlaczego? Po pierwsze kupiłem auto na więcej niż na 5 lat, docelowo może 10-15 (chyba że mi się odmieni w międzyczasie) i chciałem mieć wersję ze wszystkim co było oferowane. Kamery 360 się przydają przy parkowaniu (oczywista oczywistość) w takim aucie. To moje pierwsze auto z taką funkcją i jest wygodna. Nie wiem, jak jest w niższym wyposażeniu przy parkowaniu, ale przecież ludzie dają radę. Lusterko cyfrowe użyłem może jeden raz, ale gdy masz zapakowany samochód po dach (a właśnie jeden raz miałem), to się może przydać (wiozłem jakieś graty do PSZOKu). BSM - można jeździć bez, zawsze patrzę w lusterka i obracam głowę przed zmianą pasa i nie zdarzyło się, żeby uratowały mi skórę, ale nigdy nie wiadomo. Informowanie o nadjeżdżających pojazdach z boku przy cofaniu - przyjemna funkcja, która ułatwia życie gdy dużo się dzieje dookoła pojazdu. Podgrzewane/wentylowane fotele. W lecie przyjemnie chłodzi, w zimie daje ciepło (chociaż grzeję, jak mam zimne auto i jest minus kilka stopni, więc jeszcze w pełni nie wykorzystałem potencjału. Dla żony średnio przydatne (fotel pasażera), bo ma długie palta:). Natomiast obniżanie i podwyższanie fotela pasażera dla niej się przydało (obniżyła na zimę, ze względu na pompon na czapce ;P - "problemy" ludzi w obecnych czasach). Nie korzystałem z funkcji zapamiętywania ustawień fotela kierowcy - nikt oprócz mnie nie jeździ. Podgrzewane tylne fotele - dzieci kiedyś wyrosną z fotelików i z pewnością będą chciały mieć ciepło w pupy. Grzanie kierownicy (zawsze jeździłem w rękawiczkach) dla mnie jest spełnieniem marzeń. Skyview cały czas otwarty, bo lubię mieć jasno w aucie. Gdyby nie ograniczenie finansowe teraz kupiłbym rav4 w wersji plugin (chociaż najwyższa wersja plugin nie ma wszystkiego tego, co w executive niestety).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #1753 dnia: 10 Grudnia 2022, 13:21:23 »
Ja wybrałem exe ze względu na wszystkie dodatki bezpieczeństwa i komfortu. Każdy dodatkowy system może uratować życie, zdrowie lub pozwoli uniknąć problemów - na tym nie chciałem oszczędzać. Jedyna dopłata do wyglądu to lakier tokyo red (moim zdaniem super). Fabryczne audio gra wystarczająco. Skyview olałem - dla mnie to tylko wygląd i fun i nie chciałem dopłacać do tego. Dobrałem natomiast napęd AWDi. Jedyne czego żałuję to za krótki budżet na plug-in. Jakbym teraz miał kupować auto to albo byłaby to taka sama wersja ravki albo plugin. Odebrałem w maju, mam zrobione 17k. 6 tras ponad 1k w dwie strony (wtedy zazwyczaj duże obciążenie, licznikowo 160-170 km). Spalanie na ten moment w okolicach 7l od nowości.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1754 dnia: 10 Grudnia 2022, 13:44:01 »
Prawdą jest, że Toyota wcześniej powinna poinformować nabywców, że JBL nie wywiązał się z umowy i nie będzie możliwości zrealizowania takiego zamówienia.
A czemu zakładasz, że nie poinformowali jak tylko mieli pewność, że jednak nie będzie? Mieli zamówienia na JBL i mieli problemy z ich dostawą - zakładam,.że mieli hotline z JBL i włączyli, żeby wydać z nim tak dużo aut, jak to możliwe. Oczywiście musiało to się stać kosztem opóźnień. Nie zakładajmy z góry złej woli, bo po prostu nie mamy wiedzy jak to wyglądało...

Co do pytania o exe vs selection: ja mam (nieprodukowaną już) JBL Black, czyli pod względem wyposażenie pomiędzy tymi wersjami. W moim odczuciu bardzo przydatne są systemy hamowania przed przeszkodami - naprawdę pomaga. Żałuję trochę, że nie mam wentylowanych foteli (choć nie wiem jak to działa w toyocie), a reszta dodatków exe była dla mnie zbędna

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl