Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367772 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #345 dnia: 14 Grudnia 2021, 17:31:10 »
...jeszcze nie ;) Ba, kupując auto ponad 6 miesięczne (używane), można poddać je amortyzacji w 2,5 roku :) (40 % rocznie)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #346 dnia: 14 Grudnia 2021, 17:49:48 »
Leasing, chyba umarł w butach dla JDG.
Ale, "chyba" nic nie stoi na przeszkodzie aby wziąć kredyt i normalnie amortyzować a po 5 latach wykreślić z ewidencji ŚT i sprzedać.
Kredyt będziesz miał zawsze droższy co chodzi o oprocentowanie i prowizję. Do kredytu zawsze trzeba przynieść worek dokumentów, a do leasingu wypełnić jeden wniosek. A Nowy Ład mówi, że z firmy możesz sprzedać nie po pięciu, a po sześciu latach. Ale rzeczywiście co chodzi o samochody osobowe, branża leasingowa trochę klientów straci. Bo transport ciężki, maszyny budowlane, linie technologiczne, oprogramowanie do komputerów, będą raczej nadal leasingowane.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #347 dnia: 14 Grudnia 2021, 18:26:32 »
Amortyzacja wprowadzonego do firmy nowego prywatnego auta trwa 5 lat. Uszczelnią, uszczelnią  :cool:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #348 dnia: 14 Grudnia 2021, 18:29:56 »
czyli nie mikro tylko Makro Cash & Carry, gratulacje
;) ;) ;)
Makro mam rzeczywiście o rzut beretu od firmy.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #349 dnia: 14 Grudnia 2021, 21:06:34 »
Cześć,

Planuję zakup Rav 4 Hybrid AWD Selection z pakietem JBl. Miałem ostatnio jazdę próbną Rav 4 w wersji Black Edition.
Mam kilka pytań, które mnie nurtują, przed zakupem.

Pierwsze co rzuciło mi się w oczy podczas jazdy próbnej to stuki rolety z bagażnika i potwornie trzeszczące plastiki w tunelu od strony pasażera. Pani zapewniała, że to wyłącznie dolegliwość tego modelu. Faktycznie testówka była ewidentnie po przejściach. Czy u was również są takie irytujące dźwięki w kabinie? Żona jak naciskała nogą w dywanik welurowy to trzeszczało...

Aktualnie posiadam Kia Proceed, i ponieważ planujemy drugie dziecko a sam mam 192cm to nie ma szans żebyśmy się zmieścili do tego samochodu.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ponieważ może to tylko złudzenie po przesiadce z klaustrofobicznego samochodu, ale jednak miałem wrażenie, że tego miejsca jest bardzo dużo i 2 osobowa rodzina spokojnie się pomieści. Nie mniej za mną zmieścił się fotelik montowany tyłem na wielkiej bazie.

Kolejna sprawa to zdecydowałem się na wersje AWD. Rozumiem, że warto dopłacić 10 tyś. do AWD? Jak dla mnie RAV 4 z FWD brzmi trochę dziwnie ;).

Rav 4 to był mój ostatni testowany samochód, wcześniej testowałem Kia Sportage (2021), Hyundai Tuscon 1-6 T-GDI, Honda CR-V Hybrid. Nie wiem czemu, ale biorąc pod uwagę że w Toyocie wnętrze jest najbardziej archaiczne i 10 lat za konkurencją to jakoś ten samochód najbardziej mnie urzekł... Coś mnie mniej przyciąga co nie potrafię opisać... KIA i Hyundai mają bardzo ładne, nowoczesne wnętrza, ale przy RAV 4 wyglądają trochę jak zabawki.

W 60% jeżdzę po mieście w 30 drogi podmiejskie i reszta autostrady. Jak już jedziemy na wakacje to chciałbym zabrać 3 rowery na dach. Czy ktoś testował takie obciążenie? Rozumiem że 2.5 litrowy silnik powinien dać radę na trasie?

Mój aktualny samochód, nie jest liderem w kwestii wyciszenia dlatego jak jechałem 130km/h RAV 4 to było Ok, ale pytanie czy ktoś jechał autostradą z rowerami na dachu? Boje się że będzie strasznie głośno.
Ewentualnie czy ktoś oddawał samochód do wyciszenia?

Nadal zastanawiam się czy to dobry wybór, ale coś mnie ciągnie do RAV 4. Potrzebuję solidnego trwałego samochodu dla rodziny, dlatego myślałem, że naturalnym wyborem będzie duży nie wysilony silnik. Czy dobrze rozumuję?

pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2021, 21:10:35 wysłana przez dejmieno »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #350 dnia: 14 Grudnia 2021, 21:37:35 »
Sam jeszcze na swoją czekam, więc za dużo nie napiszę, ale:
1. AWD jak najbardziej, to kwestia wygody, ale też bezpieczeństwa.
2. Trzaski w kabinie: z tego, co czytam forum, to występują w niektórych egzemplarzach, ale nie są trudne do usunięcia
3. Czemu chcesz wozić rowery na dachu? Dotąd też tak woziłem, ale stwierdziłem, że rav4 jest na to za wysoka (rowery trudno by się montowało, a dodatkowo środek ciężkości byłby bardzo wysoko) - wziąłem hak
4. Co do głośności na autostradzie - też się trochę tego boję, ale jak jechalem testówką, to jakoś w ogóle nie zwróciłem na to uwagi... Nie wiem - zobaczę jak odbiorę czy mi to przeszkadza, czy nie...

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #351 dnia: 14 Grudnia 2021, 22:08:07 »

Nadal zastanawiam się czy to dobry wybór, ale coś mnie ciągnie do RAV 4. Potrzebuję solidnego trwałego samochodu dla rodziny, dlatego myślałem, że naturalnym wyborem będzie duży nie wysilony silnik. Czy dobrze rozumuję?

pozdrawiam,

Ja chciałem camry - że względu na lepszą aerodynamikę (hałas i spalanie), wyposażenie exe z vip. W sierpniu zrobiłem tym autem 1200 km przez weekend (z wypożyczalni, biedna wersja). Silnik świetny, trzyma się drogi jak marzenie. Po czym dowiedziałem się, że nie można haka i bagażnika dachowego...a chciałem hak właśnie na rowery. Przejechałem się ravką i corolla 2.0 kombi taką samą trasą (~30 km autostradą, 15 trasą poza obszarem zabudowanym i 10 w mieście). Silniki rewelacyjne oba. Corolla odrzuciłem że względu na niewygodne fotele (poczułem ulgę przesiadając się z niej do 10 letniej auriski). Ravka genialna - silnik spokojnie daje radę, hałas dla mnie akceptowalny, wygoda super. Tak jak firek polecam bagażnik na hak.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #352 dnia: 14 Grudnia 2021, 22:21:53 »
AWD to zawsze dobry wybór, o ile nie jest to zbytnie obciążenie finansowe, szczególnie w RAV...4 ;) Nie jest to jednak "tradycyjne" AWD, a dodatkowy el. silnik z tyłu (ale o tym zapewne wiesz)
Hałas jak dla mnie jest pow.130 spory, ale bez tragedii. Bryła nie pomaga i do tego prawie brak fabrycznego wyciszenia. Koledzy tu wyciszali, można poszukać.
Rowery na dachu to nie problem, poza tymi które wskazali przedmówcy :) Hak duuużo lepszym rozwiązaniem.
Co do silnika, to ja mam 2.0 i daje radę ;) więc 2.5 + elektryczny da jeszcze lepiej, do tego oszczędnie :)

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #353 dnia: 14 Grudnia 2021, 22:25:53 »
Pamiętajcie, że podatek od sprzedaży samochodu po leasingu, gdy jesteś na ryczałcie, to tylko 3%. Więc na ryczałcie nie ma się czego bać, gdy leasing się skończy...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #354 dnia: 14 Grudnia 2021, 22:53:20 »
Ja użytkuje już RAV4 V hybryd ponad 1.5 roku, obecny nalot to 24 tys km. U mnie nic nie stuka, nie puka, nie skrzypi. Dynamika jest zacna i to bez znaczenia czy wciśniesz gaz do dech przy 90, 120, czy 140 km/h auto po prostu odchodzi. Reakcja na gaz błyskawiczna. Co do hałasu to bym nie dramatyzował, jasne ze jak jedziesz ponad 130km/h to są szumy…..ale pamiętaj ze RAV4 ma aerodynamikę kiosku ruchu…..wiec cudów nie ma co wymagać. Spalanie bajka jak na tak duży i ciężki samochód, u mnie średnia z 24 tys km 5.8 l/100km. Są zmęczy które można by poprawić w RAV4……ale wtedy ona stała by sie Lexsu-em. Ja póki  co jestem zadowolony i dogadujemy sie ze sobą.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #355 dnia: 14 Grudnia 2021, 22:55:51 »
Jak już jedziemy na wakacje to chciałbym zabrać 3 rowery na dach. Czy ktoś testował takie obciążenie? Rozumiem że 2.5 litrowy silnik powinien dać radę na trasie?
Na pewno da radę, w ostatnie wakacje jechałem w 5 osób + 3 rowery na haku + box na dachu + rzeczy w bagażniku i nie było problemu.
No może jeden, przy takim obciążeniu tył trochę siada. Dlatego po wakacjach dołożyłem wzmocnienie tylnych sprężyn - teraz już tył nie siądzie.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #356 dnia: 15 Grudnia 2021, 08:49:21 »
wzmocnienie tylnych sprężyn

Co to za wzmocnienie? Powiesz coś więcej? U mnie to samo, bagaże + 3 osoby z tyłu dosyć często i tył szoruje.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #357 dnia: 15 Grudnia 2021, 09:11:56 »
Coś takiego: HV-360355 - dodatkowe wzmacniające sprężyny do tylnego zawieszenia, montowane wewnątrz oryginalnych.
Strona producenta: https://mad-suspensionsystems.com/en/products/auxiliary-springs/#springselector
Ja kupiłem tutaj: https://www.mad-vertrieb-shop.de/zusatz-federn/toyota/rav4/toyota-rav4-typ-a5-baujahr-1218-1.html
Z tym, że to chyba nie jedyny producent dodatkowych lub wzmocnionych sprężyn do RAV4 V - trzeba by poszukać w sieci.

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #358 dnia: 15 Grudnia 2021, 10:36:37 »
Leasing, chyba umarł w butach dla JDG.
Ale, "chyba" nic nie stoi na przeszkodzie aby wziąć kredyt

Poprosiłem o taką i taką ofertę, kredyt wyszedł dokładnie 2x drożej, niż leasing (36 miesięcy). Ponieważ nie zamierzam się auta pozbywać, tylko jeździć nim przynajmniej 10 lat, nowych ograniczeń podatkowych się nie boję zbytnio. Tym bardziej, że jestem na ryczałcie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #359 dnia: 15 Grudnia 2021, 10:46:32 »
Coś takiego: HV-360355 - dodatkowe wzmacniające sprężyny do tylnego zawieszenia, montowane wewnątrz oryginalnych.
Trochę znam się na mechanice samochodowej więc zapytam. Jak jedzie się takim samochodem ze wzmocnionymi sprężynami bez obciążenia? Samochód musi być przez to twardszy i gorzej wybierać nierówności. Pewnie podskakuje na wybojach i traci przyczepność tylnych kół. Czy wstawianie takich sprężyn ma sens? Rozumiem, żeby to były jakieś poduszki, które można włączyć bądź wyłączyć dla większego komfortu, ale zrobienie z komfortowego samochodu wozu drabiniastego, to lekkie ryzyko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl