Cześć,
Planuję zakup Rav 4 Hybrid AWD Selection z pakietem JBl. Miałem ostatnio jazdę próbną Rav 4 w wersji Black Edition.
Mam kilka pytań, które mnie nurtują, przed zakupem.
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy podczas jazdy próbnej to stuki rolety z bagażnika i potwornie trzeszczące plastiki w tunelu od strony pasażera. Pani zapewniała, że to wyłącznie dolegliwość tego modelu. Faktycznie testówka była ewidentnie po przejściach. Czy u was również są takie irytujące dźwięki w kabinie? Żona jak naciskała nogą w dywanik welurowy to trzeszczało...
Aktualnie posiadam Kia Proceed, i ponieważ planujemy drugie dziecko a sam mam 192cm to nie ma szans żebyśmy się zmieścili do tego samochodu.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ponieważ może to tylko złudzenie po przesiadce z klaustrofobicznego samochodu, ale jednak miałem wrażenie, że tego miejsca jest bardzo dużo i 2 osobowa rodzina spokojnie się pomieści. Nie mniej za mną zmieścił się fotelik montowany tyłem na wielkiej bazie.
Kolejna sprawa to zdecydowałem się na wersje AWD. Rozumiem, że warto dopłacić 10 tyś. do AWD? Jak dla mnie RAV 4 z FWD brzmi trochę dziwnie

.
Rav 4 to był mój ostatni testowany samochód, wcześniej testowałem Kia Sportage (2021), Hyundai Tuscon 1-6 T-GDI, Honda CR-V Hybrid. Nie wiem czemu, ale biorąc pod uwagę że w Toyocie wnętrze jest najbardziej archaiczne i 10 lat za konkurencją to jakoś ten samochód najbardziej mnie urzekł... Coś mnie mniej przyciąga co nie potrafię opisać... KIA i Hyundai mają bardzo ładne, nowoczesne wnętrza, ale przy RAV 4 wyglądają trochę jak zabawki.
W 60% jeżdzę po mieście w 30 drogi podmiejskie i reszta autostrady. Jak już jedziemy na wakacje to chciałbym zabrać 3 rowery na dach. Czy ktoś testował takie obciążenie? Rozumiem że 2.5 litrowy silnik powinien dać radę na trasie?
Mój aktualny samochód, nie jest liderem w kwestii wyciszenia dlatego jak jechałem 130km/h RAV 4 to było Ok, ale pytanie czy ktoś jechał autostradą z rowerami na dachu? Boje się że będzie strasznie głośno.
Ewentualnie czy ktoś oddawał samochód do wyciszenia?
Nadal zastanawiam się czy to dobry wybór, ale coś mnie ciągnie do RAV 4. Potrzebuję solidnego trwałego samochodu dla rodziny, dlatego myślałem, że naturalnym wyborem będzie duży nie wysilony silnik. Czy dobrze rozumuję?
pozdrawiam,