Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367659 razy)

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #375 dnia: 16 Grudnia 2021, 11:32:17 »
Tak myślałem ponieważ mam bagażniki z poprzedniego samochodu, plus samochód z bagażnikiem rowerowym na haku nie zmieści mi się do garażu, więc musiałbym go zdejmować i gdzieś go upchać garażu.
Ale faktycznie będzie dużo gorzej założyć rowery na dach niż w przypadku niskiego kombi. Chyba jednak pójdę w hak.
Z podobnych i innych powodów pakuję rowery na dach. Jestem niewysoki , dokupiłem rozkładany plastikowy podest, działa ok.  :grin:

Buahahaha mam taki sam zestaw :D

Żona jako że lubi odsnieżać auto korzysta z tego "wynalazku" przy oczyszczaniu dachu :D
Ja tylko w sezonie letnim przy wkladaniu/zdejmowaniu rowerów.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #376 dnia: 16 Grudnia 2021, 11:33:48 »
do garażu  tym wieżowcem nie wjedziesz ,a z bagażnikiem na hak i owszem.  :-( :-(
RAV4 2.5 hybrid

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #377 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:19:59 »
To zależy od gabarytów posiadanego garażu :grin: . Nie korzystam z garażu, bo w garażu trzymam rowery i inne sprzęty - zgodnie z wojskową analogią: chlebak jak nazwa wskazuje służy do noszenia granatów.  :-)
Często wyjeżdżam na rower (1..3 razy w tygodniu), więc zwyczajnie nie chce mi się bawić ze składaniem i rozkładaniem platformy. Po drugie platformę na haku lubią złodzieje, już kiedyś znajomemu podpieprzyli gdy pojechał w góry i zostawił auto pod lasem. Po trzecie zimą jeżdżę na narty, na platformie narty słabo się przewozi. Po czwarte nie mam już miejsca w garażu na przechowywanie kolejnego grata. Dlatego auto ma całorocznie obsadzone belki i tylko sezonowo zmieniam w nich uchwyty (rowerowe,narciarskie, box). No i po zakupie RAV4 musiałem zainwestować w "taborecik" :grin:

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #378 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:27:00 »
Często wyjeżdżam na rower (1..3 razy w tygodniu)
No widzisz, a ja z tego samego powodu czekam na tę RAV4 z hakiem jak na zbawienie, bo z rowerem na dachu do garażu nie wjadę, a wyprowadzanie najpierw auta, a potem spacer po rower i zakładanie na ulicy jest mega upierdliwe. Co osoba, to inne potrzeby w tych samych sytuacjach ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #379 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:40:31 »
Po drugie platformę na haku lubią złodzieje
Platforma jest na haku zamykana kluczykiem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #380 dnia: 16 Grudnia 2021, 13:20:48 »
Samochód też, a i tak kradną :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #381 dnia: 16 Grudnia 2021, 13:37:49 »
Samochód też, a i tak kradną
Rozumiem. Czyli platforma jest niedobra, bo mogą ją ukraść razem z samochodem. Ale bagażnik dachowy też mogą ukraść z samochodem. To ja już wolę platformę, bo stołka nie muszę wozić:))

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #382 dnia: 16 Grudnia 2021, 13:52:22 »
No widzisz, a ja z tego samego powodu czekam na tę RAV4 z hakiem jak na zbawienie, bo z rowerem na dachu do garażu nie wjadę,
Jeżdżę MTB, więc tak czy siak te rowery muszę ściągać, bo często po wypadzie wyglądają jak stół w TVN  :grin: . Po co też wozić rowery do pracy. Ale oczywiście zgadzam się, że wszystko zależy od sposobu użytkowania i osobistej ergonomii.
Widocznie złodziej o tym nie wiedział bo się specjalnie nie przejął przeszkodą.  :-)
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021, 13:55:30 wysłana przez wszim »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #383 dnia: 16 Grudnia 2021, 15:04:44 »
Samochód też, a i tak kradną
Samochód łatwiej, bo na walizkę lub GameBoya idzie, a platforma rowerkowa - tradycyjnie - na kluczyk ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #384 dnia: 16 Grudnia 2021, 15:17:02 »
Samochód łatwiej, bo na walizkę lub GameBoya idzie, a platforma rowerkowa - tradycyjnie - na kluczyk
Ponoć nowe ravki już tylko na Gameboya, bo kluczyk wg dealera odcina sygnał po odejściu od samochodu. Więc sygnału z kluczyka nie przechwycą walizką, a gemeboyem owszem. Ze też można to kupić w internecie bez rejestracji firmy zajmującej się dorabianiem kluczy i awaryjnym otwieraniem samochodów.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #385 dnia: 16 Grudnia 2021, 15:44:13 »
Cytat: Markid w Dzisiaj o 15:04:44

Samochód łatwiej, bo na walizkę lub GameBoya idzie, a platforma rowerkowa - tradycyjnie - na kluczyk

Ponoć nowe ravki już tylko na Gameboya, bo kluczyk wg dealera odcina sygnał po odejściu od samochodu. Więc sygnału z kluczyka nie przechwycą walizką, a gemeboyem owszem. Ze też można to kupić w internecie bez rejestracji firmy zajmującej się dorabianiem kluczy i awaryjnym otwieraniem samochodów.

Nie potrzebują gameboya, wystarczy że w chwileczkę wepną się w gniazdo przy prawym reflektorze, które jest zaraz nad szmacianym nadkolem.
Kluczyk można wyłączyć, choć to upierdliwe, bo potem trzeba go włączyć. Ale mniej upierdliwe niż noszenie w "osłonce".
Natomiast, jak już komentowali koledzy, skoro kluczyk wie że jest jest już przy samochodzie, to coś tam musi nadawać, choćby na skrajnych częstotliwościach.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #386 dnia: 16 Grudnia 2021, 15:55:29 »
To trzeba to gniazdo zapiąć na stalową kłódkę.  :roll:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #387 dnia: 16 Grudnia 2021, 16:13:14 »
Albo osłona z blachy 2 mm - jak przeciw kradzieżom kata w Priusach.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #388 dnia: 16 Grudnia 2021, 16:22:41 »
Ja najpierw sceptycznie podchodziłem do tego znakowania części Syntetycznym DNA, ale po głębszych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że jest to dobry krok w stronę zmniejszenia kradzieży. Jak zaczną wsadzać do więzienia coraz więcej paserów, to przestaną oni kupować kradzione części. Więc może ta naklejka na szybie "Uwaga samochód znakowany metodą syntetycznego DNA" z czasem spowoduje spadek kradzieży? 

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #389 dnia: 16 Grudnia 2021, 16:31:42 »
chyba w cuda nie wierzysz , producenci coś wymyślą antykradzieżowego , a złodzieje w 5 minut znajdą rozwiązanie.
Jakoś na giełdzie w Poznaniu , nie brakuje części do toyot , :cry:
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl