Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367739 razy)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #450 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:22:38 »
Ja mam kolor Tokio Red i szara jasna tapicerka. Exe

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #451 dnia: 18 Grudnia 2021, 21:21:40 »
A jak mam beż z granatem. Jestem zadowolony. Brudzą się standardowo, ściereczka do skóry daj radę usunąć jeansowe brudy. W kolejnym tez bym brał beż.
Do czyszczenia można używać kosmetyków od Volvo - są niezłe. Nie wiem kto dla nich produkuje, ale nieźle sobie dają radę z białą skórą Volvo.
Podsufitka w Exe nie jest czarna.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #452 dnia: 19 Grudnia 2021, 08:13:53 »
Ja mam kolor Tokio Red i szara jasna tapicerka. Exe
Super tapicerka. Niestety w zamówionej przeze mnie RAV4 Adventure na rynek EU do wyboru jest tylko tapicerka w "kolorze" pogrzebowej czerni. Do kompletu brakuje tylko trumny zamiast boxa na dachu. Wtedy z pewnością samochód wyglądałby w oczach wielu Polaków szykownie i elegancko. :-P
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 08:16:35 wysłana przez krzysp3 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #453 dnia: 19 Grudnia 2021, 08:20:49 »
Czarna skóra (tym bardziej z plastikowej świni ) bez wentylacji to tragedia. Mieliśmy to w szóstce mazdy, nigdy więcej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #454 dnia: 19 Grudnia 2021, 08:48:58 »
Czarna skóra (tym bardziej z plastikowej świni ) bez wentylacji to tragedia
Dlatego w Selection masz materiał po środku i brak wentylacji nie jest tak rażący jak np. w Adventure która dostanie jednolitą skórę bez wentylacji.

Pytanie z innej beczki.
Jak się jeździ w 5 osób w Ravce?
Jak rozwiązujecie sprawę dwóch fotelików dziecięcych i 2 pasażerów? Z tyłu pomiędzy fotelikami jest dramat.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 08:51:21 wysłana przez CiapekTor »

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #455 dnia: 19 Grudnia 2021, 09:15:06 »
Czarna skóra (tym bardziej z plastikowej świni ) bez wentylacji to tragedia. Mieliśmy to w szóstce mazdy, nigdy więcej.
W Adventure na rynek PL miały być całe fotele z Softexu ale ostatecznie siedzisko i oparcie będą ze skóry naturalnej a boki z softexu (potwierdził mi to handlowiec). Tylko nie wiem czy to coś poprawi. Nigdy nie miałem w samochodzie tapicerki ze skóry. Zawsze był to welur, do którego w upalne letnie dni tyłek i plecy także się kleiły (pomimo działającej klimatyzacji). Cierpliwie czekam na dostępność Adventure w salonie i możliwość namacalnego sprawdzenia wspomnianej tapicerki. Jeśli nie będzie nam odpowiadać to zrezygnujemy z zakupu RAV4. Ktoś kupi sobie Adventure bez półrocznego czekania. W ramach umowy wpłaciłem zaliczkę a nie zadatek, więc nie jestem niczym związany z salonem.
Jeśli jednak pozostanę przy zamówieniu, a tapicerka w trakcie używania okaże się tragedią to zamówię porządne, jasne pokrowce szyte na miarę z weluru lub alcantary. Choć konieczność takich zabiegów w samochodzie za prawie 200 tys. to już lekkie przegięcie.
Siostra ma jasną, perforowaną skórzaną tapicerkę bez wentylacji w Hondzie C-RV i sobie chwali. Na korzyść wspomnianej działają słowa jasna i perforowana, a tego w Adventure na rynek EU nie zobaczysz.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 09:22:14 wysłana przez krzysp3 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #456 dnia: 19 Grudnia 2021, 09:28:03 »
W ramach umowy wpłaciłem zaliczkę a nie zadatek, więc nie jestem niczym związany z salonem.

Negocjowałes to indywidualnie? Handlowcy używają słowa zaliczka, ale w umowie jest "kaucja rezerwacyjną", która jest zwracana po zakupie auta. Jest też jasno napisane, że jak zrezygnujesz to diler ma prawo zatrzymać zaliczkę.
Jest to tak naprawdę jeszcze mniej korzystne, niż zadatek, bo przy kupnie musisz wpłacić cała kwotę, a kaucję zwrócą Ci później

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #457 dnia: 19 Grudnia 2021, 09:31:24 »
Mój handlowiec stwierdził, że biorą normalnie zaliczkę a jak klient rezygnuje to zwracają - zero problemów :)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #458 dnia: 19 Grudnia 2021, 10:16:05 »
A ja mam w umowie zaliczkę i co się dzieje w razie braku uiszczenia zapłaty przez kupującego jest w par. 2, a sprzedającego w par. 3. Po pierwsze przeczytaj co masz w umowie, a po drugie nigdy nie wierz handlowcom na słowo. Co się dzieje z zaliczką jest w kodeksie cywilnym.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #459 dnia: 19 Grudnia 2021, 10:23:42 »
Hmm, to wygląda, że różni dilerzy mają różne umowy rezerwacyjne ..

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #460 dnia: 19 Grudnia 2021, 10:38:09 »
Negocjowałes to indywidualnie? Handlowcy używają słowa zaliczka, ale w umowie jest "kaucja rezerwacyjną", która jest zwracana po zakupie auta.
Nic nie negocjowałem. W umowie mam wyraźny zapis :Zaliczka: 5000 zł. Dalej w par. 2 jest info, że jeśli nie wpłacę dealerowi (SPRZEDAJĄCEMU) w ustalonym terminie całości kwoty brutto za samochód to ten jest uprawniony do złożenia oświadczenia o odstąpieniu od Umowy. Umowa nie zawiera zapisów co wówczas dzieje się z wpłaconą zaliczką. Są natomiast informacje (w par. 5), że w przypadku siły wyższej (wojny, rozruchy, problemy z transportem, COVID itd). każda ze stron może nie wywiązać się z umowy i wówczas wszystkie wpłacone środki są zwracane wpłacającym.
Zamawiając ADVENTURE nie miałem możliwości zamówienia dodatkowych kół zimowych (18" lub 19") czy też uzyskania informacji o parametrach samochodu (np. prześwitu) bo handlowiec zwyczajnie tych danych jeszcze nie posiadał. Tłumaczył to trwającą homologacją i negocjacjami TMPL dotyczącymi wyposażenia wersji Adventure na rynek PL. Od zamówienia minął już ponad miesiąc a ja nadal nie mogę tych danych uzyskać.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 10:49:27 wysłana przez krzysp3 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #461 dnia: 19 Grudnia 2021, 10:45:05 »
No to u mnie jest zupełnie inaczej. Jest kaucja rezerwacyjną, którą ulega zwrotowi do 3 dni po zakupie auta, a w przypadku niepr,ustąpienia do umowy przez kupującego, dealer może zatrzymać kaucję

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #462 dnia: 19 Grudnia 2021, 10:55:21 »
No to u mnie jest zupełnie inaczej. Jest kaucja rezerwacyjną, którą ulega zwrotowi do 3 dni po zakupie auta, a w przypadku niepr,ustąpienia do umowy przez kupującego, dealer może zatrzymać kaucję
Dla mnie dealer celowo tak to skonstruował i ja bym czegoś takiego nie podpisał. (nigdy się nie spotkałem z takim typem umowy w salonie motoryzacyjnym, deweloperzy to i owszem)
Umowa rezerwacyjna należy do kategorii umów nienazwanych, a więc brak jest w systemie prawnym takich przepisów, które jednoznacznie regulowałyby kwestie związane z określeniem przedmiotu umowy, stron umowy czy ich wzajemnych praw i obowiązków.
Kwestie związane ze zwrotem opłaty rezerwacyjnej uzależnione są od treści postanowień zawartych w umowie.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #463 dnia: 19 Grudnia 2021, 11:18:27 »
Dla mnie dealer celowo tak to skonstruował i ja bym czegoś takiego nie podpisał.
Dostałem dokumenty od dealera mailowo, żebym mógł na spokojnie w domu je przeczytać przed podpisaniem. Akurat w tym zapisie nie widzę nic złego - uważam, że to uczciwie. Wręcz dziwne dla mnie jest, że u innych dealerów "kaucja" jest zwrotna. Jaki w tej sytuacji jest w ogóle sens jej wpłacania?

Dużo bardziej nie podobają mi się warunki gwarancji, np pkt 2.5

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #464 dnia: 19 Grudnia 2021, 11:22:58 »
Ja uważam, że przy dzisiejszych brakach samochodów na rynku, jeżeli ktoś zrezygnuje z zamówienia, dealer nie będzie robił problemu z zaliczką, ponieważ każdy wyprodukowany samochód sprzeda od ręki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl