Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367793 razy)

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #870 dnia: 16 Lutego 2022, 12:00:57 »
Jazda autem zużywającym dużo paliwa to przejaw patriotyzmu w obecnych trudnych czasach

Szczegolnie, ze w duzej mierze ropa pochodzi z Rosji :D

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #871 dnia: 16 Lutego 2022, 13:55:14 »
Za te felgi  pasujące 1:1 ... zapłaciłem 4,5kPLN... dwa razy dłuższa eksploatacja ... sam zmieniam koła i wyważenie raz na 2-4 lata
Ehhhh, a już zaoszczędzone 5 tys. na kołach chciałem dołożyć do 4x4. Wiem, że powinienem przeczytać całe forum -> wszystkie pytanie pewnie już padły, ale mało casu króca bomba! Ostatnie pytanie - warto dołożyć do AWD? Coś tam było o zrywaniu przyczepności na mokrym przy FWD. Faktycznie jest to problem nie do opanowania? Coś jeszcze?
Każde auto mające napęd na przód, na mokrym będzie zrywać przyczepność, co objawia się w najlepszym przypadku buksowaniem kół, a w gorszym, tak zwanym wheel hopem. Dużo zależy od tego, jak jeździsz i gdzie. Ja teraz od 3 lat poruszam się głównie po Warszawie, gdzie wcześniej przez 2 lata jeździłem głównie po małym mieście i poruszałem się ekspresówką pomiędzy miastami. O ile w tym drugim przypadku, nie odczuwałem wad przedniego napędu, poza jednorazowymi wpadkami, to przy jeździe po mieście, gdzie często trzeba się zatrzymać na światłach, czasem trzeba ruszyć dynamicznie, żeby zmienić pas, bez przeszkadzania innym, czy przede wszystkim, gdy po dłuższym okresie bez deszczu, zanieczyszczone pyłem, smarami i olejami ulice, pokryją się warstwą wody (szczególnie tam, gdzie auta stoją, czyli przed światłami), to  dynamiczniejsze ruszenie mocniejszym autem, niestety spowoduje skutek odwrotny od zamierzonego. Dużo zależy też od auta, ja najczęściej jeżdżę teraz Leonem 5f 1.5tsi 150KM z dsg, on ma bardzo dużą tendencję do wheel hopu, co potęguje nieprzyjemne odczucia, ale cięższych autach, z większymi kołami typu rav4, raczej uświadczysz tylko buksowania. Ja chciałem się wyzbyć problemu z ruszaniem spod świateł z przednim napędem i w grę wchodziły tylko auta z awd i taką zamówiłem rav4.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #872 dnia: 16 Lutego 2022, 14:53:45 »
A zaczęło się od - "kupie jakiegoś furasia za 100-110 tys."... No to na dzisiaj, godz.14:53 - kupuję całoroczne, zaoszczędzoną kasę dokładam do AWD. Jak się zetrą Crossclimate'y, to zobaczę co dalej. Co szanowne forum na to? Zawsze też możecie zrobić jakąś ściepę na mnie - "siepomaga" czy coś?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #873 dnia: 16 Lutego 2022, 15:25:19 »
Od wczoraj termin się zmienił z połowy sierpnia na połowę listopada... Ktoś chyba robi ze mnie idiotę. Druga sprawa - 2% wartości samochodu jeśli zrezygnuję z zamówienia?!?! Coraz lepiej - nie ma zadatku, jest za to 2% do tyłu. A do listopada jakiś FL może się pojawić.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #874 dnia: 16 Lutego 2022, 15:31:32 »
A do listopada jakiś FL może się pojawić.
Na to bym nie liczył, za świeża zmiana była teraz. Najwyżej zmieni się termin na ...listopad 2023 i cena  X% więcej, teraz auto to lokata wręcz   ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #875 dnia: 16 Lutego 2022, 15:53:15 »
A zaczęło się od - "kupie jakiegoś furasia za 100-110 tys."... No to na dzisiaj, godz.14:53 - kupuję całoroczne, zaoszczędzoną kasę dokładam do AWD. Jak się zetrą Crossclimate'y, to zobaczę co dalej. Co szanowne forum na to? Zawsze też możecie zrobić jakąś ściepę na mnie - "siepomaga" czy coś?
No niestety (dla portfela), zawsze to się tak kończy. Ja tam uważam, że pieniądze rzecz nabyta, więc z dwója złego lepiej w tę stronę. U mnie miało być Audi, a w ostateczności cupra, ale ze względu na podwyżki wiboru, niską dostępność aut, niekończące się podwyżki i zmiany konfiguracji, musiałem zrezygnować. A6 z quattro i sensownym wyposażeniem z 290k plus rabat 15-20% (finalnie okolice 250k), zrobiło się 320k i 6% rabatu, czyli 50k podwyżki w ciągu roku a i tak nie da się obecnie zamówić np. podgrzewanej kanapy bez zamawiania skóry za 15k. Od pół roku podwyżki nie było, ale rata najmu na takie a6 skoczyła z 2700 brutto, na 3200 brutto, że względu na oprocentowanie. To samo z cuprą, ale na mniejsza skalę, plus na auto czeka się +-8 miesięcy, ale zamówienie klapy elektrycznej, wydłuża ten proces szacunkowo o kolejne 7 miesięcy. Dziecko, dla którego zmieniam auto, już dawno wyrosło by z gondoli, zanim zdarzył bym odebrać auto. No niestety, wolałem zapłacić 150zl więcej miesięcznie (niż w przypadku cupry, bo tam wartość podobna ~200k po rabatach), żeby mieć stałe oprocentowanie. Obecnie, rata za cupre już jest taka sama jak za rav4, a będzie rosnąć dalej, a kiedy spanie - nie wiadomo. Duża zaletą finansową Toyoty jest jej spalanie, cupra w mieście spala jakieś 10-15l/100km (duży rozstrzał zależy od stylu jazdy), a z tego co tu widziałem toyota jest w stanie zrobić 6, czyli prawie dwa razy mniej. Szkoda, że nie starczyło na nowego NX, bardzo fajne auto, trochę mniejsze w środku, ale dużo nowocześniejsze. Chociaż ja jestem też inaczej nastawiony, bo auto na 90% zmienię za 4 lata (chyba, że auta tak podrożeją, że opłaci się wykupić, to będę musiał jeszcze trochę pojeździć).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #876 dnia: 16 Lutego 2022, 17:48:31 »
A zaczęło się od - "kupie jakiegoś furasia za 100-110 tys."...
Ja też chciałem wziąć jak to zwykle robiłem jakieś 2-3 letnie za podobną kwotę i wyszło mi 180....:)

Szkoda, że nie starczyło na nowego NX, bardzo fajne auto, trochę mniejsze w środku, ale dużo nowocześniejsze.
Mi się te NXy nie podobają wizualnie... W ogóle nie wchodziły w grę przy wyborze

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #877 dnia: 16 Lutego 2022, 17:56:13 »
Zadzwoniłem do Gorzowa i inna rozmowa :) Spotkają mnie jakieś przykre konsekwencje, jeśli kupię tam, a serwisował będę w Szczecinie? Jeśli to początki paranoi - to też dajcie znać :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #878 dnia: 16 Lutego 2022, 17:58:17 »
i jak u ciebie z tym dźwiękiem przy rozmowach?

Różnie z tym bywa, czasami leci przez auto czasami przełącza na telefon. Jak wiem, że będę dzwonił to wyłączam zegarek i wtedy zawsze jest OK.

wymyśliłem póki co obejście - zainstalowałem apkę automate i zrobiłem flow jak na zdjęciu: https://imgur.com/a/2zg1UAm .
Prosto mówiąc: czeka na zmianę podpięcią/odpięcią BT z RAVką. jak się podepnie, to odłącza zegarek, jak się odepnie, to nawiązuje z zegarkiem połączenie. w każdym przypadku wraca do początku (oczekiwania na zmianę). póki co testuję (tzn. samo rozłączanie/łączenie z zegarkiem działa - testuję czy faktycznie znikną problemy z dźwiękiem przy połączeniach)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #879 dnia: 16 Lutego 2022, 17:59:37 »
@OBI_FMJ_PL To początek paranoi ;) Nic Cię nie spotka, poza drogim serwisem (dla mnie jest zawsze za drogi ) W Szczecinie są 2 serwisy - jeden właściciel, ale podejście różne.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 18:01:41 wysłana przez Krisman »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #880 dnia: 16 Lutego 2022, 18:45:45 »
@OBI_FMJ_PL To początek paranoi ;) Nic Cię nie spotka, poza drogim serwisem (dla mnie jest zawsze za drogi ) W Szczecinie są 2 serwisy - jeden właściciel, ale podejście różne.
Ale salon sprzedaży jeden - na Mieszka I - tak? Czy uderzać gdzieś jeszcze? No i powiedz gdzie serwisować, czyli który to ten lepszy? Do Gorzowa 100 km nową drogą, ale przed odbiorem pewnie 2-3 razy trzeba by się bujnąć.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #881 dnia: 16 Lutego 2022, 19:01:02 »
No ja z tymi felgami mam już dylemat od kilku lat. W sumie mam swój dom, garaż. Mógłbym zmieniać koła, zamiast jeździć do wulkanizatora. Ale trzeba jeszcze sobie kupić jakiś lepszy podnośnik. Raz na dwa lata koła przynajmniej wyważyć. Do tego dobre felgi tanie nie są i licząc dwie wymiany w roku po 150 zł, mamy 300 zł rocznie. Czyli felgi zwrócą się po 10 latach? Dobrze liczę?
Trzeba wziąć pod uwagę, że felga też się niszczy podczas przekładek i po kilku razach juz tak okazale nie wygląda.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #882 dnia: 16 Lutego 2022, 19:14:46 »
A poza tym cztery KM więcej mocy przy AWD też może zrobić swoje.
No nie mów, że to 4KM?!?! To już w UX'ie jest 7KM. [EDIT] OK, doczytałem strona 45 :)
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 20:11:45 wysłana przez OBI_FMJ_PL »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #883 dnia: 16 Lutego 2022, 19:19:28 »
Trzeba wziąć pod uwagę, że felga też się niszczy podczas przekładek i po kilku razach juz tak okazale nie wygląda.
No i czas. IMHO tylko 2 opcje - 2 komplety albo całoroczne. Ja wybieram całoroczne dla oszczędności, ale i przez chamstwo oponiarza - zawsze mu nie pasuje, że felgi brudne - mają być czyste, on od ich czyszczenia nie jest! Ludziom już się we łbach przewala. I to co zawsze podziwiam - dokładnie wiedzą, co mają w zakresie obowiązków.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #884 dnia: 16 Lutego 2022, 20:01:29 »
Ale salon sprzedaży jeden - na Mieszka I - tak?
Nie, oba sprzedają. Ja kupowałem na Struga, na Mieszka nie było zainteresowania sprzedaniem mi auta, odczucie subiektywne obsługi na korzyść Struga 99,9%. Pan Tomasz Deptalski spełnił w moim przypadku oczekiwania 100%

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl