Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367658 razy)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1050 dnia: 30 Marca 2022, 08:29:36 »
OMG - czas oczekiwania na nowy RAV4 Plugin do końca sierpnia - to w praktyce aż tyle trwa czy wyrabiają sie wczesniej?
Tyle trwa. I to bardzo dobry wynik. Na nowego NXa plugin czeka sie do czerwca 2023.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1051 dnia: 30 Marca 2022, 10:02:24 »
OMG - czas oczekiwania na nowy RAV4 Plugin do końca sierpnia - to w praktyce aż tyle trwa czy wyrabiają sie wczesniej?
Ja mam zamówioną zwykłą hybrydę awd-i executive + jbl, kasę wpłacałem jakoś 14 stycznia.
Na początku stycznia już mówili, że to będzie niby czerwiec-lipiec, chociaż w innym salonie, powiedzieli, że nie ma szans, żeby było wcześniej niż sierpień.
Także do końca sierpnia za plug in to nie jest wcale zły termin.

Offline jaqo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1052 dnia: 30 Marca 2022, 15:14:30 »
Ja zamawiałem plug-ina 1.02.22 i mam termin na początek czerwca.

Mam pytanko o powiadomienia z aplikacji MyT. Dostaje maile, smsy że mam zmiany w statusie a jak wchodzę w aplikację to nic się nie zmienia. Ktoś jeszcze tak ma?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1053 dnia: 30 Marca 2022, 23:34:51 »
Sporadycznie  stosując nic się złego nie stanie ale na 98 silnik będzie trochę słabszy i termicznie bardziej eksploatowany. Nie wiem skąd ludzie kodują w glowach, że paliwo 98 oktanowe jest jakieś lepsze od 95. Bo droższe? dla VIPów ? Otóż nie. 98 ma więcej dodatku antdetonacyjnego (spowolniony proces spalania) i służy do silników z wyższym stopniem kompresji lub większym wyprzedzeniu  zapłonu,  czyli krótko do silników przeznaczonych na takie paliwo. Efektem zalania 98 do silnika przeznaczonego na 95 będzie niższa moc i trochę cichsza praca. Objawem niekorzystnym w dłuższej perspektywie będzie intensywniejsze termiczne wyeksploatowanie gniazd zaworowych i katalizatora - podobnie jak przy LPG.
Ciekawe.
Zawsze myślałem że więcej oktanów to więcej mocy a nie mniej. Paliwo 98 lub też w przypadku diesla np vpower są podobno czystsze, cokolwiek to znaczy.
Dzięki za info
Bo tak może być dla silnika, który potrafi wykorzystać specyfikę paliwa wysokooktanowego( czystość to bełkot marketingowy ).  Choćby odpowiednio wczesny zapłon, który na 95 powodowałby  już niekorzystne spalanie stukowe. Jeżeli jednak silnik nie jest wersją usportowioną to fabryczne nastawy maksymalnego wyprzedzenia zapłonu mają próg adaptacji kąta, którego nie przekroczymy choćbyśmy lali 100oktan. A niestety w takich warunkach wysooktanowe paliwo spala się cicho acz leniwie, dając subiektywe odczucie "aksamitnej" pracy silnika, ale odbierając te kilka procent momentu obr., oraz przedlużając czas oddzialywania termicznego plomienia na elementy silnika.
Dlatego lać należy paliwo takie jak zaleca producent w instrukcji obsługi. W naszym przypadku 95 oktan
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2022, 23:44:02 wysłana przez wszim »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1054 dnia: 31 Marca 2022, 11:46:41 »
Mam pytanko o powiadomienia z aplikacji MyT. Dostaje maile, smsy że mam zmiany w statusie a jak wchodzę w aplikację to nic się nie zmienia. Ktoś jeszcze tak ma?
No niestety tak jest, że przychodzą dwa jednakowe SMS, a w aplikacji nic się nie zmienia. Ja mam od 22.03 produkcję w toku i czekam już 9 dni na zmianę.

Offline jaqo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1055 dnia: 31 Marca 2022, 12:02:22 »
No niestety tak jest, że przychodzą dwa jednakowe SMS, a w aplikacji nic się nie zmienia. Ja mam od 22.03 produkcję w toku i czekam już 9 dni na zmianę.
a to skąd wiesz że masz produkcję w toku skoro w aplikacji nie ma o tym informacji?

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #1056 dnia: 31 Marca 2022, 12:55:24 »
Witam!
Jak Wielu z Was przestudiowałem forum RAV4 i dalej człowiek nie wie do końca co wybrać.
Zastanawiam się pomiędzy RAV4 a GLC 200d (163KM).
Bardziej przekonuje mnie wybór RAV4 ale GLC też mi się podoba.
Tylko czy diesel będzie dla mnie dobrym rozwiązaniem. Nawet będąc na kilku jazdach testowych w Toyocie mówili, że w moim przypadku raczej RAV4 2.0 benzyna będzie lepszym wyborem.
Więc zastanawiam się nad RAV4 2.0 manualna skrzynia C+S. Czy to będzie dobry wybór?
W większości jeżdżę po mieście na odcinkach 2....3.....max 6km. (ok.7000km rocznie)
11 lat byłem użytkownikiem Corolli 1.4 HB 2004r. Byłem bardzo zadowolony z tego auta jak i z serwisu.
Czy ktoś z Was jeździ na tak krótkich trasach hybrydą lub benzyniakiem? Jak się sprawuje Wam samochód?
Następnym problemem jest dłuższy postój hybrydy. Niekiedy będę musiał zostawić samochód na 7-14dni bez odpalania.
Czy akumulator rozruchowy to wytrzyma? W salonie już mi mówili o Boosterze za 140zł. (czyt. o tym też na forum)
Więc stoję przed dylematem GLC200d vs RAV4 2.0 vs 2.5 HYBRYDA

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1057 dnia: 31 Marca 2022, 13:20:55 »

zamówiłem nowego NX 350h w grudniu miał być lipiec, obecnie to październik (juz 10msc) więc sierpień to daleko? Obecnie jakbyś chciał zamówić nowego NX odbiór czerwiec - sierpień 2023 ;) i tak jest w dużej częsci rynku moto teraz 6 msc to nic.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1058 dnia: 31 Marca 2022, 13:45:45 »
... Więc stoję przed dylematem GLC200d vs RAV4 2.0 vs 2.5 HYBRYDA
Jeśli w większości po mieście i krótkie trasy - to bierz automat i nie diesel, chyba najlepiej elektryk lub plug-in.
Różnica w komforcie codziennego użytkowania po mieście (automat / manual) jest ogromna.
Na krótkich odcinkach diesel się nie zagrzeje (potrzebuje min 20km), benzyna szybciej (min 10km), hybryda też niestety może mieć z tym problem (przybywanie benzyny w oleju).
Najlepiej sprawdzi się elektryk lub Plug-In ale pod warunkiem, że masz gdzie tanio lub darmowo ładować (domek, fotwoltaika, ...).
Hybrydy mają mały akumulator pomocniczy 12V (nie jest to akumulator rozruchowy jak w nie hybrydach), który łatwo rozładować ale przy poprawnej obsłudze nie sprawia problemów nawet przy dłuższych postojach (ewentualnie powerbank pod ręką).
Najlepiej przejedź sie jednym i drugim i sam oceń, który bardziej Ci odpowiada.
Ale czy RAV4 2.0 C+S manual <-> GLC 200d (163KM) to czasem nie są zupełnie różne półki cenowe ?
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 14:14:24 wysłana przez Markid »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1059 dnia: 31 Marca 2022, 14:01:13 »
zamówiłem nowego NX 350h w grudniu miał być lipiec, obecnie to październik
Ja zamówiłem w październiku GLA 35 AMG, odbiór do grudnia 2022  , z możliwością przesunięcia o kolejne pół roku

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1060 dnia: 31 Marca 2022, 14:15:56 »
Najlepiej sprawdzi się elektryk lub Plug-In ale pod warunkiem, że masz gdzie tanio lub darmowo ładować (domek, fotwoltaika, ...).

I tutaj jest pierwszy problem. Nie mam gdzie ładować.
Drugi problem, to nigdzie w okolicy (Śląsk/Opolskie) nie mają benzyniaka 2.0 w manualu lub automat. Tylko Hybrydy. Jazdy testowe już robiłem kilka razy.
Bardzo dobrze mi się jeździło hybrydą a odnośnie hałasu i głośności to zapraszam do mojego opla astra j. Amory walą od nowości. Taka wada tego modelu.

Na forum zostały wymienione takie wady:
- olej w górę
- korozja przewodu przy falowniku (wczesne wersje)
- korozja przewodu przy silniku na tylnej osi
- ciulowej wycieraczki (to się przyzwyczaiłem, przerzucam się na dorożkę w deszczu)
- pękające wahacze (wczesna wersja)
- spawy puszczające w okolicy drzwi/słupka A (wczesna wersja)
Czy one dalej występują?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1061 dnia: 31 Marca 2022, 14:29:08 »
Te wady w większości są już nieaktualne (wczesne wersje).
Olej w górę - chyba też (u mnie przybywało trochę poprzedniej zimy, od roku stoi na max ;)) - w wątku na ten temat tu na forum od dość dawna nic się nie dzieje.
Problem tylnego silnika i wiązki HV występuje jak dotąd sporadycznie, dotyczy tylko AWDi i da się jednak jakość ogarnąć z lub bez ASO.
Wycieraczki - jak masz pecha będą co jakiś czas mazać, jak nie będą super, ale i na to są pewne tipsy (zmiana kąta ramienia, wymiana piór, czyszczenie szyby, ...).
A to dla Ciebie nie jest dylemat że nowy GLC 200d (163KM) będzie - tak na oko - 1,5 x droższy od RAV4 2.0 C+S manual ?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1062 dnia: 31 Marca 2022, 14:46:10 »
Te wady w większości są już nieaktualne (wczesne wersje).
Olej w górę - chyba też (u mnie przybywało trochę poprzedniej zimy, od roku stoi na max ;)) - w wątku na ten temat tu na forum od dość dawna nic się nie dzieje.
Problem tylnego silnika i wiązki HV występuje jak dotąd sporadycznie, dotyczy tylko AWDi i da się jednak jakość ogarnąć z lub bez ASO.
Wycieraczki - jak masz pecha będą co jakiś czas mazać, jak nie będą super, ale i na to są pewne tipsy (zmiana kąta ramienia, wymiana piór, czyszczenie szyby, ...).
A to dla Ciebie nie jest dylemat że nowy GLC 200d (163KM) będzie - tak na oko - 1,5 x droższy od RAV4 2.0 C+S manual ?
1,5 x ?????????????    wszystko zależy od wyposażenia.

https://www.otomoto.pl/oferta/mercedes-benz-glc-200-d-4matic-business-edition-mb-motors-piaseczno-ID6Evy4f.html
RAV4 2.5 hybrid

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1063 dnia: 31 Marca 2022, 16:11:00 »
GLC 200d 163KM od 205 000 do 215 000zł by wyniósł. Są już na placu np. we Wrocławiu u Dudy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1064 dnia: 31 Marca 2022, 16:22:45 »
Na tak krótkie odcinki jeśli spacer lub rower odpadają, to na pewno nie diesel. Benzyna też nie bardzo, bo zużycie paliwa będzie duże. Plug-in lub elektryk.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl