Autor Wątek: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid  (Przeczytany 38491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Stycznia 2022, 19:29:09 »
a to nie jest tak, że ASO na przeglądzie podłącza prostownik? ja np przegląd mam na początku zimy, więc mi zawsze doładują na sezon jakby co :)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Stycznia 2022, 20:55:21 »
To masz super akumulator jak 2h ładowania wystarczy na rok.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Stycznia 2022, 21:18:27 »
Ja w życiu ze trzy razy musiałem skorzystać z prostownika, a akumulatory działały  w kilku autach po 9-12 lat, więc co w tym dziwnego? :) W micrze żony np.12 lat aku centry bez doładowywania. Spuchł, ale działał nadal gdy wymieniałem.
No tak, ale to nie były hybrydy ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2022, 21:22:14 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Stycznia 2022, 21:50:28 »
To masz super akumulator jak 2h ładowania wystarczy na rok.

nie no, doładowuję go też trochę w czasie jazdy ;)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Stycznia 2022, 22:06:23 »
W drugim aucie (półka wyżej niż Toyota), które mam od 10 lat, sentyment, ful czujników i automatycznie działające kiedy trzeba systemy, których nawet nie ma jak dezaktywować, nigdy nie ładowałem akumulatora, i jeszcze daje radę. Auto jeździ codziennie.
Moja RA4 V 10.2020 jeździ ok 2h codziennie, wieczorem napięcie 12,8V rano przed uruchomieniem 12,2V, nic ekstra nie jest podłączone. Gdyby postał z 2-3 dni to pewnie potrzebny byłby powerbank, który na wszelki wypadek leży pod siedzeniem, no i ładowanie akumulatora pewne. Co ciekawe teraz zimą stan aku się poprawił, bo jesienią miałem oba napięcia znacznie niższe.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Stycznia 2022, 13:24:14 »
U mnie był taki przypadek, że posiadam ravkę od 2017 od nowości akumulator. Otwierałem klapę bagażnika w garażu wyjąc zakupy i po tym zapomniałem zamknąć. Przychodzę po 3 godzinach oczywiście zamknąć klapę i co zaniepokoiło mnie że słabo idzie zamykanie co mnie świadczy już kończy prąd! Rzeczywiście poszło na amen i jedynym ratunkiem miałem w schowku NOCO GB40 LITOWY JUMP STARTER BOOSTER 12V 1000A i mnie wystarczyło podpiąć pod maskę.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Stycznia 2022, 22:15:17 »
Zależy czy 12,8V mierzysz zaraz po wyłączeniu pojazdu, czy po uleżeniu akumulatora. Po nocy 12,2 nie jest masakrą, a dopiero jakby po kolejnym dniu było poniżej 12,0 - wtedy jest problem. Nominalne napięcie to 12V, dopiero w dół i to szybko zaczyna lecieć napięcie, a od ok 10,6-11,0V zaczyna się lawina, wtedy już ciężko pobrać prąd na włączenie systemu (na granicy może być wydajności akumulator jak dostanie zapotrzebowanie załączenia stycznika, itd.)

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 02 Marca 2022, 10:55:51 »
Rzeczywiście poszło na amen i jedynym ratunkiem miałem w schowku NOCO GB40 LITOWY JUMP STARTER BOOSTER 12V 1000A i mnie wystarczyło podpiąć pod maskę.
Skoro moja RAV4 już płynie do Polski, naszedł czas na na zakup zabezpieczeń przed rozładowanym akumulatorem.
1.  Planuję kupić JumpStarter NOCO GBxx. Czy do RAV4 Hybrydowej wystarczy model GB40 (1000A) czy lepiej dołożyć i kupić wyższy model? Raczej nie planuję uruchamiania silników benzynowych. Może dodatkowo będę go wykorzystywał jako powerbank.
2. Czy prostownik do doładowywania akumulatora można kupić w ciemno czy lepiej poczekać na dostawę samochodu i potwierdzenie typu zainstalowanego akumulatora (patrz np. AGM)?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Marca 2022, 12:17:27 »
Rzeczywiście poszło na amen i jedynym ratunkiem miałem w schowku NOCO GB40 LITOWY JUMP STARTER BOOSTER 12V 1000A i mnie wystarczyło podpiąć pod maskę.
Skoro moja RAV4 już płynie do Polski, naszedł czas na na zakup zabezpieczeń przed rozładowanym akumulatorem.
1.  Planuję kupić JumpStarter NOCO GBxx. Czy do RAV4 Hybrydowej wystarczy model GB40 (1000A) czy lepiej dołożyć i kupić wyższy model? Raczej nie planuję uruchamiania silników benzynowych. Może dodatkowo będę go wykorzystywał jako powerbank.
2. Czy prostownik do doładowywania akumulatora można kupić w ciemno czy lepiej poczekać na dostawę samochodu i potwierdzenie typu zainstalowanego akumulatora (patrz np. AGM)?

1. Nie ma sensu wyższy model bo różnią się z bajerami dodatkowymi (dodatkowe szczegóły wyświetlacza zamiast lampki która informuje ponad 12v gotowości) które nie służą więcej do ravki. Mam akumulator yuasa 45 na 325 co przy 1000A na spokojnie (mi odpalił po 3-5 sekundach od rozładowanego), minimum musi być co właśnie producent określił prądu rozruchu 325 to minimum, ale zdarza się nie odpali za pierwszym razem.
2. Warto czekać jak dowiesz na miejscu odbioru auta. Wtedy zdecydujesz rekomendowane prostowniki.

Raczej nie ma co obawiać z nowego auta. Moje objawy zaczęły już po 4 latach użytkowania.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2022, 12:19:11 wysłana przez mleni »

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Marca 2022, 21:07:22 »
NOCO GBxx
Mam NOCO GB20 i bez problemu wystarcza. Hybryda tylko bootuje się z tego akumulatora, wydaje mi się, że wystarczyłaby mała bateryjka 12V gdyby takie produkowali.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Marca 2022, 08:48:10 »
Pewnie i na tym pełnym paluszków z kiosku też odpali się auto:
https://allegro.pl/oferta/pojemnik-koszyk-na-baterie-8xaa-8x-r6-aa-6f22-9v-8584316237 ;]

Ale ile tańsze rozwiązanie ;)

Cofam, lepsze będzie to:
https://elkom-serwis.com.pl/koszyki-pojemniki-na-baterie/5987-koszyk-pojemnik-baterii-10x-aa-r6-z-przewodem.html

Przynajmniej doładuje aku trochę w górę. Zakładając, że AA alkaliczne ma 1,45-1,55V.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Kwietnia 2022, 10:49:01 »
Pytanie powiązane z tematem, tzn. czy utrata zasilania (rozładowanie/odłączenie aku) powoduje inne konsekwencje niż tylko brak możliwości uruchomienia pojazdu?
Pytam bo np. w moim poprzednim aucie trzeba było ponownie personalizować niektóre ustawienia multimedialne o przyuczaniu szyb nie wspominając.
Żeby nie było wątpliwości nie pytam o baterię trakcyjną choć w sumie to też jest ciekawe :-)
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Kwietnia 2022, 11:14:46 »
No i mnie - po pół roku z kamerką - też dopadło, a Hardmuth ostrzegał ;) 3 dni parkowania i auto zdechło.
Nie zabezpieczył tematu adapter zasilania kamerki - ustawiony na max napięcie odcięcia (12,4V).
Jak inni pisali - już po otwarciu auta "poczułem pismo nosem" - lampki jakoś dziwnie słabo zaświeciły.
Podręczny power bank pomógł - auto ożyło.
Przed podpięcie power banku - mając na żywo przypadek kliniczny - zmierzyłem napięcie na akumulatorze - było tylko 6,7 V.
Adapter zasilania kamerki poszedł się paść ;) tzn. jednym ruchem ręki wyrwałem dziada (wtyczki) z gniazdek bezpieczników.
Możliwe jednak, że to nie on.
Zobaczymy co dalej.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Kwietnia 2022, 08:16:00 »
To coś innego ciągnęło, albo zabezpieczenie - adapter nie zadziałał. U mnie adapter działał, nawet jak rozładowałem aku. Adapter pięknie odciął prawie pusty aku, a ja potem zacząłem odkurzać auto z włączonym radiem. Trup był, radio zrobiło trupa i był koniec :).

Zmierz sobie jak adapter się zachowuje jak napięcie padnie. U mnie nawet 1 uA nie pobiera po wyłączeniu - on nie powinien rozładować.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Kwietnia 2022, 13:37:24 »
Po tej wpadce, jak na razie nic niezwykłego się nie dzieje, napięcie w miarę (przy uruchomieniu w trybie ACC na początku 12,6V, potem lekko opada, po uruchomieniu napędu utrzymuje się na 14,3..14.6 V), brak jakichś innych nietypowych objawów.
W weekend jak będzie pogoda to podepnę mierniki i zbadam co się dzieje, czy adapter rzeczywiście odcina zasilanie przy ustawionym poziomie odcięcia i czy po tym nie ciągnie prądu.
Może to coś innego, tylko co ?
Poza żarówkami wewnętrznymi wymienionymi na LEDy i podświetleniami przełączników w drzwiach (i oczywiście kamerką) nic co pobiera prąd nie montowałem.
Przydał by się jakiś miernik prądu i napięcia na akumulatorze 12V z rejestracją w czasie. wtedy może coś by się udało namierzyć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl