Autor Wątek: Awarie TTTM  (Przeczytany 50818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
Odp: Awarie TTTM
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Lutego 2022, 14:33:32 »
W Camry jest duży akumulator w bagażniku. Problem nie występuje.

Duży czyli standardowy jak w autach spalinowych? Czy po prostu większy niż w Corolii i Rav do odpalania hybrydy?
Jaja sobie robisz? W opisie masz Camry… idź do autami zobacz jaki masz akumulator.
Szczyt lenistwa!
Szybciej mi było napisać, niż iść specjalnie do auta na ulicę, nie każdy ma garaż w domu ;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Lutego 2022, 14:58:23 »
No i teraz trzeba przybliżyć kluczyk
Tak działa każdy kluczyk z immobilizerem. Przy tradycyjnym odpalaniu ze stacyjki, zbliżenie odbywa się wkładając kluczyk.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #107 dnia: 15 Lutego 2022, 15:02:24 »

W Mazdzie, która nie miała bezkluczukowrgo dostępu, nie było takiej potrzeby.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
W mazdzie też był, wszystko zależy od poziomu wyposażenia.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #108 dnia: 15 Lutego 2022, 15:39:18 »
Cytat: lchmiel w Dzisiaj o 11:13:53

W Mazdzie, która nie miała...

W mazdzie też był, wszystko zależy od poziomu wyposażenia.

W mojej, która nie miała, itd. Przecież nie chodzi o to, że będę się chwalił jej poziomem, ale o to, że nie miała, a jednak obecność kluczyka wewnątrz była rozpoznawana. I była i wygoda, i bezpieczeństwo. Niezależny immobilizer też był.

No naprawdę nie mamy problemów. Słowo daję. Wracam do roboty.
LChmiel

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 15 Lutego 2022, 15:56:39 »
"a jednak obecność kluczyka wewnątrz była rozpoznawana.(...)Niezależny immobilizer też był."
Nie ma pewności, że mowa jest o tym samym.
https://www.youtube.com/watch?v=I8Hkw6z6Nuc
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2022, 15:58:25 wysłana przez surrender »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 26 Lutego 2022, 12:40:09 »
Od jakiegoś czasu dudni w przednim prawym zawieszeniu. Dziś zdiagnozowałem wyciek z amortyzatora.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 26 Lutego 2022, 20:23:20 »
Od jakiegoś czasu dudni w przednim prawym zawieszeniu. Dziś zdiagnozowałem wyciek z amortyzatora.
Ile masz km nalatane? Ja ma prawie 80tys. i jest ok

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 26 Lutego 2022, 20:48:17 »
Ile masz km nalatane
20 tys właśnie minął rok. Mam tylko nadzieję, że nowe amortyzatory będą miały taką kulturę jak pierwszy montaż. Bo to nie jest 100% pewne.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Marca 2022, 15:01:13 »
Na nowy amortyzator czekałem miesiąc, no ale się doczekałem :cheesy:. Prosta naprawa nic takiego, ale spotykałem w necie (i na forum) opinie o niezadawalającym prowadzeniu Camry przy dużych prędkościach, więc po tej naprawie chciałbym podzielić się przemyśleniami. Ja również nie byłem specjalnie zachwycony stabilnością swojego samochodu. Można przyjąć, że problem u mnie mógł wynikać z nie do końca sprawnego amortyzatora. Ale miałem jeszcze inną uwagę odnośnie prowadzenia i to od nowości.
Jak wiadomo zasada projektowania łuków drogi zakłada takie prowadzenie drogi, aby kierowca podczas pokonywania łuku w jak najmniejszym stopniu musiał korygować tor jazdy. Innymi słowy, w idealnym przypadku wjeżdżamy na łuk, ustawiamy określony skręt kierownicy i do końca łuku nie potrzeba tego skrętu korygować. Moja droga do pracy jest obfita w takie zakręty. I okazało się, że w starym samochodzie nie musiałem a w nowym muszę na tych zakrętach tor jazdy korygować. Zaniepokoiło mnie to dość mocno, ale cóż... nie widziałem wytłumaczenia (nowiutki samochód) i uznałem że ten typ tak ma :roll:.
Wiadomo również, że wymiana amortyzatora zwieńczona jest ustawieniem zbieżności. I cóż... wracam z serwisu to pracy swoja drogą i miłe zaskoczenie! Samochód pokonuje zakręty we właściwy sposób. Nie miałem okazji jeszcze robić testów autostradowych, ale przy 120-130km jest widoczna poprawa stabilności i właściwie jest genialnie.
Reasumując, jeżeli są uwagi odnośnie prowadzenia, to nawet w nowym samochodzie przy braku potencjalnych przyczyn, warto pomyśleć o kontroli zbieżności. Albo się zdarzyło, albo dopisać do listy niedoróbek :grin:

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Marca 2022, 20:02:38 »
To oczywiste.ja jezdze na geometrie dwa razy do roku i ustawiam wg swoich a nie fabrycznych potrzeb. To chyba tak oczywiste ze nie ma co o tym wogole wspominac

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Marca 2022, 10:44:03 »
ustawiam wg swoich a nie fabrycznych potrzeb
Kolega pewnie ma na myśli jakieś wyczynowe zawieszenia z regulacja kąta natarcia kolumny Mcphersona, regulacją na tylnej osi itp. W Camry takich regulacji raczej nie ma, a te fabryczne ustawienia to prawdopodobnie jedyne słuszne. Jeżeli nie ma luzów, nie było napraw czy kolizji i nie odczuwamy dyskomfortu, to kontrola co pół roku wydaje mi się niepotrzebna.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Marca 2022, 20:41:45 »
No chyba zbieznosc mozna regulowac z przodu i z tylu? Duza zbieznosc przodu zalecana przez producentow powoduje ze auto dobrze utrzymuje stabilnosc na wprost i niechetnie skreca.  Ja w przednionapedowkach preferuje niewielka zbieznosc przodu tak do +10 minut lacznie. Tyl w fwd mozna dac na zero. Katy pochylenia w mcphersonie reguluje sie poprzez srube mimosrodowa i mozna dac na -60 minut na lajcie coby nie scinalo za bardzo zewnetrznych krawedzi opon od szybko pokonywanych zakretow
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2022, 20:50:16 wysłana przez Piwo »

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 31 Marca 2022, 09:12:23 »
Kupiłem kiedyś używaną MR2. Nie mogłem jej opanować na zakrętach, a na mokrym w ogóle bałem się jeździć. W warsztacie powiedziano mi, że to auto ma zawieszenie ustawione do wyścigów na 1/4 mili. Tylne koła były zbieżne po 4 stopnie i przy normalnej jeździe właściwie stale jechały w poślizgu. Po ustawieniu fabrycznych wartości (chyba 1 stopień) auto zaczęło normalnie jeździć.

A wracając do Camry... robię przeglądy u Dobrygowskiego w Krakowie i tam za każdym razem (co 15 tys.) dają mi wydruk z kontroli geometrii. To chyba jest standard przy przeglądzie.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 31 Marca 2022, 17:26:36 »
Zbieznosc 4 stopnie? Takich wartosvi nie robi sie nigdzie ani w drifcie ani w timeattac ani na droge. Na 1/4 daje sie wszystko w zero by jak najnizsze opory generowac. Zbieznosci robi sie do maks +-40 minut czyli niecaly jeden stopiwn w zaleznosci od potrzeb..w rwd tyl robi sie zbiezny. W autach rwd z silnikiem z tylu daje sie dosc spora zbieznosc tylu by auto samo sie stabilizowalo przy napedzaniu tak okolo +30minut lacznie. Ale to jest tylko pol stopnia. Ale to jest tak duza roznica w zachowaniu auta miedzy zbieznoscia 0 jakbys prowadzil inne auto. Moze te -4stopnie to bylo pochylenie kol? Ja u siebie w oplu speedsterze czyli koncepcja mr2 mam -3 stopnie 30 minut pochylenia kol przod tyl i to sa dobre nastawy na tor.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 17:28:07 wysłana przez Piwo »

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 01 Kwietnia 2022, 14:30:37 »
Zbieznosc 4 stopnie? Takich wartosvi nie robi sie nigdzie ani w drifcie ani w timeattac ani na droge. Na 1/4 daje sie wszystko w zero by jak najnizsze opory generowac. Zbieznosci robi sie do maks +-40 minut czyli niecaly jeden stopiwn w zaleznosci od potrzeb..w rwd tyl robi sie zbiezny. W autach rwd z silnikiem z tylu daje sie dosc spora zbieznosc tylu by auto samo sie stabilizowalo przy napedzaniu tak okolo +30minut lacznie. Ale to jest tylko pol stopnia. Ale to jest tak duza roznica w zachowaniu auta miedzy zbieznoscia 0 jakbys prowadzil inne auto. Moze te -4stopnie to bylo pochylenie kol? Ja u siebie w oplu speedsterze czyli koncepcja mr2 mam -3 stopnie 30 minut pochylenia kol przod tyl i to sa dobre nastawy na tor.

Pewnie masz rację, może ja źle pamiętam liczby. Na pewno jednak chodziło o zbieżność i na pewno miałem ustawioną 4x większą wartość niż miała być.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl