Autor Wątek: Jakie letnie opony?  (Przeczytany 31601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie letnie opony?
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Kwietnia 2022, 19:02:22 »
245/40r18 jest.  O pare milimetrow bedzie nizej wiec znow ciszej( mniejszy przeswit to ciszej)

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Kwietnia 2022, 19:16:38 »
245/40r18 jest.  O pare milimetrow bedzie nizej wiec znow ciszej( mniejszy przeswit to ciszej)

ale komfort spada, nie każdy jeździ wyłącznie po autostradach.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Kwietnia 2022, 19:24:29 »
No niestrty. 8 mm mniej gumy do filtracji nierownosci

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Kwietnia 2022, 16:40:06 »
Jestem po małej trasie na nowych Michelinach i pierwsze wrażenie extra :cool:. Nie są cichsze niż zimowe Nokiany (póki co żeby nie powiedzieć głośniejsze), ale produkują mniej niskich częstotliwości. Taki łagodny szum coś w rodzaju fffffffff... aż  :grin: można usnąć.
Jest bardzo dobra i stabilna trakcja. Testowałem na gwałtowne przyspieszanie i nie zdarzyło się rzucić przodu, co bywało w Dunlopach przy nominalnym ciśnieniu powietrza. Ogólnie produkt pierwsza klasa.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Kwietnia 2022, 19:13:39 »
Jestem po małej trasie na nowych Michelinach i pierwsze wrażenie extra :cool:. Nie są cichsze niż zimowe Nokiany (póki co żeby nie powiedzieć głośniejsze), ale produkują mniej niskich częstotliwości. Taki łagodny szum coś w rodzaju fffffffff... aż  :grin: można usnąć.
Jest bardzo dobra i stabilna trakcja. Testowałem na gwałtowne przyspieszanie i nie zdarzyło się rzucić przodu, co bywało w Dunlopach przy nominalnym ciśnieniu powietrza. Ogólnie produkt pierwsza klasa.

ja mam zimowe dunlopy, które są wielokrotnie cichszeo do tej samej marki letnich. Pierwszy raz zdziwiłem się, że na zimówkach jest ciszej niż na letnich. Pewnie za tydzień-dwa wrócę do letnich i może to być ich ostatni sezon.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Kwietnia 2022, 20:48:54 »
No przykra sprawa :embarassed: Kupić nowy samochód i pozbywać się fabrycznych opon za parę złotych. No ale ogólnie mam przyjemność z jazdy tym samochodem, a te opony tę przyjemność niweczyły. Nawiasem mówiąc ciekawe jakie wrażenia u nowego właściciela :roll: ale uczciwie uprzedzałem.

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Maja 2022, 18:03:25 »
Jaki koszt wymiany opon (bez felg) 18 w waszych ASO? W Krakowie 270 zł...

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Maja 2022, 21:04:27 »
Uwzględniając, że jeden czujnik TPMS do Toyoty to koszt ok 350 zł a podczas kolejnych wymian opon łatwo go uszkodzić wydaje mi się, że na dłuższą metę nie opłaca się wymieniać opon dwa razy do roku za 270 zł do tego ryzykując uszkodzeniem czujników. Tym bardziej, że na zimę można kupić jakieś tańsze felgi. Ale oczywiście to moje zdanie, osoby, która samochody zmienia średnio co 8 lat.
PS
Wymiana kół w dowolnym warsztacie 50-100zł.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Maja 2022, 21:55:01 »
Czujnik jest trudno uszkodzić, ale trzeba wiedzieć jak prawidłowo zmienić oponę, ustawić urządzenie do demontażu itp.

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Maja 2022, 19:10:49 »
Też chyba następny raz pojadę wymieniać gdzie indziej, a nie w ASO. Założyłem fabryczne Dunlopy, na razie masakra, głośne i mniej stabilna jazda. Muszę spuścić powietrze, bo nie wiedzieć czemu nabili mi 2.8... Czy te Dunlopy z czasem będą cichcesz czy się muszę przyzwyczaić, że jest głośniej niż na zimówkach?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Maja 2022, 20:02:33 »
nie wiedzieć czemu nabili mi 2.8
U mnie ASO również nabija do 2,8. Wg mnie przy niższym ciśnieniu prowadzą się jeszcze gorzej.

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Maja 2022, 21:49:26 »
nie wiedzieć czemu nabili mi 2.8
U mnie ASO również nabija do 2,8. Wg mnie przy niższym ciśnieniu prowadzą się jeszcze gorzej.

A na drzwiach nie jest czasem 2.4? W zimówkach Bridgestone miałem 2.6 nabite w innym ASO

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Maja 2022, 00:14:36 »
A na drzwiach nie jest czasem 2.4
W wielu autach podawany jest zakres w zależności od obciążenia. W poprzednim aucie opony 215 i na tabliczce było 2,4-3,4 a zwykle pompowałem 2,8-3. Aktualnie w letnich Michelinach mam 2,4 i trakcja jest super. No i wiadomo, że wartość ciśnienia dotyczy całkowicie zimnego koła. Jeżeli ciśnienie mierzysz na stacji benzynowej, to dojazd nagrzeje powietrze i wynik pomiaru może być wyższy o 0,1-0,3.
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2022, 00:35:13 wysłana przez surrender »

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Maja 2022, 16:26:03 »
Opona się nagrzeje dopiero po dłuższej jeździe, więc dojazd do niedalekiej stacji benzynowej "spod bloku" nie nagrzeje ci opon tak, żeby znacząco wzrosło ciśnienie.
W Camry przed liftem na naklejce pod drzwiami podane ciśnienie jest 2,5 bara niezależnie od obciążenia.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Maja 2022, 17:05:28 »
Opona się nagrzeje dopiero po dłuższej jeździe
Nie chodzi o temperaturę opony, tylko temperaturę powietrza. Przejechać kilka km w ruchu miejskim i sprawdzić, czy felga przypadkiem nie jest cieplejsza. Od felgi powietrze będzie się nagrzewać. Lepiej nie dociekać i bez wątpliwości zmierzyć na zimnym.
W Camry przed liftem na naklejce pod drzwiami podane ciśnienie jest 2,5 bara niezależnie od obciążenia
U mnie jest 2,4 i nie jest to istotne. Może być tyle, ile zaakceptują czujniki, a większość tabliczek jednak podaje zakresy. Poza tym tabliczka nie uwzględnia opon zimowych, w których dopuszczalne są zupełnie inne reguły.
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2022, 17:54:05 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl