Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #135 dnia: 16 Maja 2022, 16:59:19 »
yślę, że prosta blokada na koło kierownicy wożona pod siedzeniem nie zaszkodzi. Szczególnie przy wyjazdach do Stolicy i parkowaniu w dziwnych miejscach. Jak złodziej będzie miał do wyboru samochód ze sztabą, która nie pozwoli kręcić kierownicą, to poszuka czegoś mniej czasochłonnego.

Robisz mu prezent. Dzięki przedłużeniu ramienia ułatwiasz mu zerwanie blokady kierownicy, nie musi nosić łamaka. A ten pałąk sobie przetnie później w 10 sekund.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #136 dnia: 16 Maja 2022, 17:26:18 »
Robisz mu prezent. Dzięki przedłużeniu ramienia ułatwiasz mu zerwanie blokady kierownicy, nie musi nosić łamaka. A ten pałąk sobie przetnie później w 10 sekund.
U mnie musiałby użyć azotu, żeby sztabę schłodzić i pokruszyć. Przeciąć się nie da, chyba, że wpadnie na pomysł i przetnie kierownicę. Ale powtarzam. To wszystko wymaga czasu, a złodzieje czasu nie mają. Biorą to, co łatwe do wzięcia.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 17 Maja 2022, 10:25:14 »
U mnie musiałby użyć azotu, żeby sztabę schłodzić i pokruszy
Jakie dokładnie zabezpieczenie masz na myśli?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #138 dnia: 17 Maja 2022, 11:19:25 »
Jakie dokładnie zabezpieczenie masz na myśli?
Utwardzaną szynę na kierownicę. Coś takiego: https://www.amazon.pl/Bullock-146142-Ochrona-Kradzie%C5%BC%C4%85-Wielokolorowy/dp/B01M2A0575/ref=asc_df_B01M2A0575/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=504233457115&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=1427545463279498533&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1011435&hvtargid=pla-588192442234&th=1
Myślę, że zatrzyma złodzieja przynajmniej na poł godziny, albo w ogóle zrezygnuje z kradzieży. No chyba, że będzie w odludnym miejscu i przetnie kątówką koło kierownicy, rozchyli i zdejmie sztabę.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #139 dnia: 17 Maja 2022, 12:50:39 »
Potrafią ciąć katalizatory na przypał na parkingu to to też akumulatorowym flexem potną w 30 s.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #140 dnia: 17 Maja 2022, 13:08:41 »
Potrafią ciąć katalizatory na przypał na parkingu to to też akumulatorowym flexem potną w 30 s.
Tak jak pisałem. Tego się kontówką nie przetnie. Trzeba ciąć koło kierownicy.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #141 dnia: 17 Maja 2022, 15:37:45 »
Jest materiał, którego nie da się kątówką wziąć? Pierwsze słyszę, ale może za młody jestem ;). Kierownicę naciąć idzie nawet szybciej, a nowa to kilka stówek :).

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #142 dnia: 17 Maja 2022, 15:50:15 »
Tak jak pisałem. Tego się kontówką nie przetnie. Trzeba ciąć koło kierownicy.
Każdy pseudo ślusarz rozetnie to w mniej jak 2-3 minuty- nie ma materiału, który nie podda się slifierce z dobrą tarczą - kwestia tylko czasu, jak nie mechanizm, to zamek.
Chociaż jest też możliwość, żeby uciąć pedały albo kierownicę (w linku była blokada pedałów).
Szczerze mówiąc ja wolę, żeby  pilnować, blokować sygnał z kluczyka, albo żeby już ukradli, niż mają się męczyć, bo te szumowiny po złości potną tapicerkę i odpalą gaśnice w środku.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #143 dnia: 17 Maja 2022, 18:19:50 »
Jeżeli odpalą w środku gaśnicę, to nadal masz samochód, w którym AC pokryje wymianę wnętrza na nowe. Dostaniesz samochód zastępczy na miesiąc i po miesiącu jeździsz samochodem z nowym wnętrzem. A jak samochód ukradną, to już pomijając fakt, że Autocasco zapłaci ci kwotę, za którą kupiłeś samochód, a nie taką, za którą będziesz musiał kupić( drożeją cały czas), to jeszcze poczekasz na niego rok lub dłużej. Na rok zastępczego nie da Ci żaden ubezpieczyciel. I masz problem, a złodziej zarobek. Stąd moje dywagacje. Każdy oczywiście zrobi jak uważa, ale mi zawsze tłumaczono, że złodzieje nie lubią niestandardowych rozwiązań i starają się nie tracić czasu. Jak będą mieli dwie ravki na parkingu, z których jedna będzie miała coś, na co trzeba poświęcić czas, to wątpię, żeby wybrali tą z dodatkowym zabezpieczeniem. Nie mówię, że to najlepsze rozwiązanie, ale szukam opcji, żeby pocieszyć się autem zanim sytuacja na rynku znów się ucywilizuje. A przy tej dostępności aut, trzeba liczyć się z wzrostem kradzieży na zamówienie, a nie spadkiem. To jest moje prywatne zdanie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #144 dnia: 18 Maja 2022, 17:35:33 »
Też początkowo mialem zdanie w tej dyskusji że po to mamy AC żeby nie zawracać se głowy jakimiś dziwnymi blokadami, ale faktycznie - nawet GAP jakoś szczególnie dobrze nie chroni w tej chwili, nowych aut nie ma i genralnie utrata auta to teraz podobny problem jak za komuny gdy kupić nowego nie bardzo się dało.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 18 Maja 2022, 17:57:12 »
Właśnie marekj. Dożyliśmy czasów, że autocasco słabo nas chroni. Nie wiem. mam takiego elektronika, który twierdzi, że zabezpieczy mi bezinwazyjne samochód tak, że będę mógł włączać blokadę kiedy będę chciał( patrz parkowanie w niesprawdzonych miejscach). Z drugiej strony dealer zapewnia mnie, że to Zabezpieczenie antykradzieżowe w technologii Bluetooth Low Energy- Key jest w pełni wystarczające, bo każdy, kto zbliży się do samochodu bez tego, nie uruchomi go. Nie wiem. Sprawdzę jeszcze przy odbiorze.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #146 dnia: 18 Maja 2022, 18:26:02 »
Taki test robiłem. Auto można otworzyć ale nie ma zadnej rekacji na naciskanie Start/Stop. Tego w sumie się spodziewałem. Pytanie jest inne. Na ile szybko złodzieje potrafią to rozbroić.
IMHO najlepszym rozwiązaniem zawsze jest coś własnego autorstwa. Oczywiście jeśli się ma na tyle umiejętności zeby to zrobić. Sztaba na kierownicę.... masakra, skojarzenia z komuną i kilka lat wyczekanym maluchem czy 125p. No ale jak ktos faktycznie parkuje na parkingu osiedlowym to taki odstraszacz może mieć sens.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 18 Maja 2022, 18:52:12 »
No ale jak ktos faktycznie parkuje na parkingu osiedlowym to taki odstraszacz może mieć sens
No wiesz, parking osiedlowy to jedno, a parking w Bułgarii, królestwie GameBoya to inna bajka. Albo w Warszawie pod galerią handlową:)) Gdzieś czytałem, że te sukinkoty potrafią obejść komputer samochodu wpinając swój własny. Ale nie martwmy się na zapas. Trzeba zabezpieczać się, na ile to możliwe.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 18 Maja 2022, 22:34:27 »
Ale macie rozkminę :).
Blokada od aliego jest tyle warta co codzienna modlitwa żeby nie ukradli…
Najprostszy lokalizator GPS z info o zmianie lokalizacji powinien wystarczyć.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #149 dnia: 18 Maja 2022, 23:20:44 »
Tym bardziej lokalizator GPS , który każdy profesjonalny złodziej potrafi go w mig zagłuszyć.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl