Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459951 razy)

pireus

• Gość
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #225 dnia: 24 Lipca 2022, 16:30:55 »
Dlatego żałuję, że nie ma nic innego, bardziej nietypowego, np. Viper 5906V. Nawet jak go kupię na eBay  to będzie problem z prawidłową instalacją i podobno nie wszystkie wersje nadają się do aut europejskich. Może ktoś mądrzejszy w tych sprawach, sprawdzi to i podzieli się na ten temat swoją wiedzą? Ponoć jest to jeden z najlepszych alarmów.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #226 dnia: 24 Lipca 2022, 16:32:39 »

A jakie jest wasze zdanie o " Ikol Svr". Chodzi o monitoring drogą radiową. Jest też opcja zdalnego odcięcia zapłonu/silnika. Bardzo trudno to zagłuszyć. Z tego co wiem jest jeszcze kilka firm, które się tym zajmują. Już byłem zdecydowany co zrobię, a teraz jakiś totalny mętlik.

w aucie będzie zagłuszacz nic nie zrobisz. Musi być blokada aktywna w momencie wejścia złodzieja. Sam uważam, że najlepsza jest własna blokada:
1) Odcięcie przekaźnikiem istotnego obwodu / sygnału
2) Canlock, który nadaje na CAN i działa skutecznie, cokolwiek ktoś wrzuci na CAN jest nadpisywane tym ustrojstwem. Nie słyszałem, żeby komuś bez lawety ukradli auto z tym systemem.

Każdy tutaj neguje sens tych systemów, ale nikt nie wykazał, że takie auto zostało skradzione - oczywiście systemy montowane poza ASO.

Rozumiem, że te immobilajzery   Can...  działają podobnie .  Zostaje kwestia wyboru firmy. Rozumiem również, że pakowanie się w gpsy i przekażniki radiowe, lub błyskotki związane z powiadomieniami lub ustawieniami przez smartfon są tak naprawdę bez sensu. To tylko zabawka. Musi to być cos porządnego,  w miarę nowego na rynku i nie zakładanego w ASO. Im więcej tego wszystkiego tym lepiej.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #227 dnia: 24 Lipca 2022, 16:46:41 »
Jak czytam tą dyskusję i wątki o zabezpieczeniu lakieru, podwozia i najlepiej wygłuszeniu + jeszcze obowiązkowy (według wielu forumowiczów) GAP do ubezpieczenia, to dochodzę do wniosku, że do ceny auta należy doliczyć 30% na starcie :-D

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #228 dnia: 24 Lipca 2022, 18:03:27 »
Jak czytam tą dyskusję i wątki o zabezpieczeniu lakieru, podwozia i najlepiej wygłuszeniu + jeszcze obowiązkowy (według wielu forumowiczów) GAP do ubezpieczenia, to dochodzę do wniosku, że do ceny auta należy doliczyć 30% na starcie :-D
tak często jest jak ktos kupuje prywatnie. Tyle zmian pod siebie zrobi, że dodaje 10% do wartości auta.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #229 dnia: 24 Lipca 2022, 18:09:52 »
Dlatego żałuję, że nie ma nic innego, bardziej nietypowego, np. Viper 5906V. Nawet jak go kupię na eBay  to będzie problem z prawidłową instalacją i podobno nie wszystkie wersje nadają się do aut europejskich. Może ktoś mądrzejszy w tych sprawach, sprawdzi to i podzieli się na ten temat swoją wiedzą? Ponoć jest to jeden z najlepszych alarmów.

chyba troche przesadzony patrząc na ilość połączeń:
https://www.ebay.com/itm/203340549935?epid=4032159373&hash=item2f580a8f2f:g:D~kAAOSwRihgT9aE

Nie wiem czy to nie za stary alarm - długo na rynku
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2022, 18:14:14 wysłana przez aks »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #230 dnia: 24 Lipca 2022, 19:26:46 »
Wydaje mi się że i tak te zabiegi wykonuje góra kilka procent kupujących tak jak kilka procent jest tu na forum. Reszty nie ma, tak jak reszta to olewa. To trochę przesada,.zwłaszcza konserwacja podwozia lub ceramika w jakiejś full opcji.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #231 dnia: 24 Lipca 2022, 20:34:11 »

Wzrok mam już osłabiony i lakieru nie zabezpieczam i wydaje mi się że lśni, mam utratę słuchu 50% to w wyciszenie nie inwestuję chociaż przy 140 coś zaczynam coś słyszeć, nie inwestuję w koekwację bo po dwóch zimach od spodu nic się nie pojawiło nawet nalotu na śrubach, w profesjonalne zabezpieczenia antykradzieżowe nie inwestuję bo zainstalowałem samoróbkę "niespodziankę" dla potencjalnego złodzieja /cztery niezależne obwody/, czy będą skuteczne? nie wiem, wolałbym żebym nigdy nie się o tym nie musiał przekonać. Podsumowując: prawie nic nie dołożyłem do zapłaconej ceny.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #232 dnia: 25 Lipca 2022, 10:40:50 »
Aks, Krisman, Lol19pl, Apek,   Dziękuję za pomoc.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #233 dnia: 25 Lipca 2022, 11:28:27 »
W 2021 skradziono w Polsce 198 ravek, a sprzedano prawie 11 tysięcy. A kradną wszystkie roczniki, nie tylko najnowszy (1 promil zarejestrowanych?), także nie dajmy się zwariować z tymi zabezpieczeniami. To jest oczywiście ciuciubabka w którą gra z nami producent (nie dając nawet opcji montażu alarmu), bo zawsze można zwalić, że to alarm był przyczyną awarii (sam to przechodziłem z ASO).

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #234 dnia: 25 Lipca 2022, 12:11:07 »
W 2021 skradziono w Polsce 198 ravek, a sprzedano prawie 11 tysięcy. A kradną wszystkie roczniki, nie tylko najnowszy (1 promil zarejestrowanych?), także nie dajmy się zwariować z tymi zabezpieczeniami. To jest oczywiście ciuciubabka w którą gra z nami producent (nie dając nawet opcji montażu alarmu), bo zawsze można zwalić, że to alarm był przyczyną awarii (sam to przechodziłem z ASO).
To prawda, do tego zagrożeni są praktycznie tylko ludzie, którzy trzymają auta na zewnątrz, szczególnie w jakich ustronnych miejscach. Bramę wjazdową łatwo otworzyć bez pilota, ale żaden złodziej nie zaryzykuje wchodząc do zamkniętego garażu, w którym może być alarm. A przynajmniej nie po rav4, bo zdarzało się, że wyprowadzali tak, ale to kilka grubych aut, z reguły zatrzymywali je w całości na granicy z UA.

pireus

• Gość
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2022, 12:20:27 wysłana przez pireus »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #236 dnia: 25 Lipca 2022, 12:23:47 »
zdarzało się, że wyprowadzali tak, ale to kilka grubych aut
Znajomemu kilka lat temu ukradli Audi a8 i BMW 7. Wartość obu to ok 1 mln zł.  Wpuścili gaz usypiający przez czerpnię wentylacji. Właściciele spali, a złodzieje znaleźli kluczyki, trochę kasy i biżuterię. Zabrali Iphone. Sukinsyny posuwają się do metod, w których ktoś może stracić życie. Taki gaz może zabić.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #237 dnia: 25 Lipca 2022, 13:10:53 »
zdarzało się, że wyprowadzali tak, ale to kilka grubych aut
Znajomemu kilka lat temu ukradli Audi a8 i BMW 7. Wartość obu to ok 1 mln zł.  Wpuścili gaz usypiający przez czerpnię wentylacji. Właściciele spali, a złodzieje znaleźli kluczyki, trochę kasy i biżuterię. Zabrali Iphone. Sukinsyny posuwają się do metod, w których ktoś może stracić życie. Taki gaz może zabić.
Znany schemat, ale już chyba rzadko kiedy praktykowany, teraz łatwiej zawinąć 3 auta w ciągu jednej nocy niż pakować się komuś do domu, bo wladicciel to jedno, a alarm, to drugie.
Szczytem absurdu było, jak znajomemu okradli dom (jak byli na wyjeździe) a swojego rolexa odnalazł w internecie, wystawionego przez lombard, który był na przeciwko jego domu. Oczywiście zegarek wystawiony za 20k+, pan z lombardu powiedział, że jogomoscia nie pamięta, ale danych nie brał, bo za zegarek wypłacił 200zl w gotówce.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #238 dnia: 25 Lipca 2022, 13:44:29 »
pan z lombardu powiedział, że jogomoscia nie pamięta, ale danych nie brał, bo za zegarek wypłacił 200zl w gotówce.
No i taki Lombard należy zamknąć następnego dnia. Ktoś, kto kupuje Rolexa za 200 zł i nie sprawdza pochodzenia jest takim samym złodziejem, jak ten, który go ukradł.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #239 dnia: 25 Lipca 2022, 15:22:29 »
Staje się w zasadzie paserem, bo generalnie zdaje sobie sprawę ze statusu przyjętego zegarka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl