Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460033 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #690 dnia: 18 Stycznia 2023, 00:26:24 »
Można też zagrać w banalny sposób i zabrać ze sobą zworę serwisową baterii trakcyjnej. Otworzy auto ,ale już nie odpali.
Za PRL brało się ze sobą akumulator albo kable zapłonowe plus laga na kierownicę…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #691 dnia: 18 Stycznia 2023, 00:29:24 »
Z internetu a skąd bym miał je mieć?
No to podaj źródło - Firek podał.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #692 dnia: 18 Stycznia 2023, 00:45:16 »
Tak, tylko z puli skradzionych Toyota jest na pierwszym miejscu najczęściej kradzionych samochodów. I nie dziwota skoro praktycznie złodziej wsiada nieomal jak do swojego i także jak swoim odjeżdża.
Wszystkie kradną. Merole, BMW, Audiki, Jeepy, cokolwiek. Poszukaj na YT. Toyot jest więcej więc jest w topie statystyk
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #693 dnia: 18 Stycznia 2023, 00:46:54 »
@topoll: grubo przesadzasz... Raz - to, co wkleiłem wyżej - toyota jest poniżej średniej. Dwa - pierwszy z brzegu przykład RR: https://sekurak.pl/przestepcy-opracowali-nowy-sposob-na-kradziez-samochodow-wycinaja-dziure-i-dostaja-sie-do-kabli-nastepnie-wstrzykniecie-komunikacji-do-can-i-samochod-sie-otwiera/ - dokładnie ten sam problem, tylko dziura w innym miejscu
Z tego co zrozumiałem - głównie z komentarzy - to trzeba liczyć głównie na farta...
Wystarczy po prostu "parę prostych tricków".
Jak mieszkasz w dużym mieście, to wystarczy mieć garaż. Po co złodziej miałby się pakować do garażu, skoro przecznicę dalej stoi 3 identyczne rav4. Gorzej, jak się uprze na Twój kolor, ale szanse są znikome. W galerii ci auta nie ukradną, pod hotelem nad morzem raczej też nie.
Po prostu trzeba unikać stawiania auta regularnie w miejscach, gdzie nie ma dodatkowej ochrony.
Za to jak ktoś mieszka na wsi, to mus trzymać auto za 2 bramami, bramy jak na pilota to koniecznie ze zmiennym kodem no i czujki na osobnych obwodach w garażu i przed najlepiej podpięte pod syrenę.
Rodzice budowali dom, mieli podpięty alarm tylko jak wstawili okna (na terenie całej gminy było kilkadziesiąt przypadków, że złodzieje kradli całe palety z oknami), czujki ustawione tak, że nie łapały tylko kilkudziesięciu cm od ziemi (wiewiórka czy inna kuna nie uruchamia tego alarmu). Raz dostali powiadomienie, przyjechała ochrona - nic nie zauważyli po ciemku, ale nic nie zginęło. Następnego dnia okazało się, że siatka (tymczaosowe ogrodzenie) rozcięta, a na ziemi ślady czołgania w budowlanym błocie, ale syrena gościa spłoszyła.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #694 dnia: 18 Stycznia 2023, 00:57:43 »
No na to liczę, że nie jestem "targetem", ale proszę nie traktować tego jako "challenge" :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #695 dnia: 18 Stycznia 2023, 01:00:34 »
Z internetu a skąd bym miał je mieć?
No to podaj źródło - Firek podał.
No niestety, przeczytałem czas temu jakiś, ale teraz nie jestem w stanie odnaleźć. Po prostu nie interesowało mnie to zbytnio. Nie kupuję samochodu według popularności a raczej preferuję oryginalność.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #696 dnia: 18 Stycznia 2023, 07:09:45 »
No i nie znajdziesz, bo to bzdura.
Owszem sprzedają najwięcej ale w segmecie premium.

Na koniec czerwca 2022 roku na pierwszym miejscu wśród najpopularniejszych modeli segmentu premium było Volvo XC60 (2 790 szt.). Na drugiej pozycji znalazło się BMW serii 3, której wynik to 1 948 zarejestrowanych egzemplarzy

https://motofakty.pl/sprzedaz-samochodow-jak-w-polsce-sprzedaja-sie-najdrozsze-auta-znamy-najpopularniejsze-marki-i-modele/ar/c4-16478141

@Bartek, chcesz powiedzieć że zwykły wyłącznik rozcinsjacy przewod z tego gniazda nie pomoże na sposób kradzieży przez to gniazdo? Przecież w tym konkretnym przypadku musi to zadziałać, a zlodzieje w tym wyspecjalizowani nie będą szukać w danej chwili czegoś innego.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 07:21:10 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #697 dnia: 18 Stycznia 2023, 07:17:53 »
Może to dotyczyło SUVów premium. Nie upieram się, faktycznie nie mam twardych dowodów. Nie zmienia to postaci rzeczy, że jestem rozczarowanym łatwością kradzieży Toyot i poważnie zastanawiam się czy nie zrezygnować.

« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 07:21:23 wysłana przez topoll »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #698 dnia: 18 Stycznia 2023, 07:36:32 »
Może to dotyczyło SUVów premium. Nie upieram się, faktycznie nie mam twardych dowodów. Nie zmienia to postaci rzeczy, że jestem rozczarowanym łatwością kradzieży Toyot i poważnie zastanawiam się czy nie zrezygnować.

Oczywiście to Twoja decyzja, ja jednak upieram się, że skoro porównując ilość aut skradzionych do zarejestrowanych wychodzi 1.2% w toyocie i 1.6% we wszystkich markach, to Toyotę kradną sporo rzadziej, niż przeciętna markę:P

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #699 dnia: 18 Stycznia 2023, 08:29:00 »
https://mubi.pl/poradniki/najczesciej-kradzione-samochody-w-europie/
W każdym kraju kradnie się to czym ludzie jeżdżą. Wydaje się więc, że dostęp do samochodowego komputera czy inne Cobry, nie mają decydującego wpływu na proceder.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #700 dnia: 18 Stycznia 2023, 08:48:58 »
Jak mieszkasz w dużym mieście, to wystarczy mieć garaż.
Słowo proste i garaż w dużym mieście , często się wykluczają. Wspólne garaże podziemne mieszkańców, są za to rajem dla złodziei ,bo mogą za jednym zamachem okraść kilka -kilkanaście samochodów, nie będąc przez nikogo niepokojonymi ( W ten sposób okradli mi i kilku innym osobom samochody)
Nie kupuję samochodu według popularności a raczej preferuję oryginalność.
RAV 4 i oryginalność  :shock:
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 08:51:14 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #701 dnia: 18 Stycznia 2023, 08:50:36 »

Oczywiście to Twoja decyzja, ja jednak upieram się, że skoro porównując ilość aut skradzionych do zarejestrowanych wychodzi 1.2% w toyocie i 1.6% we wszystkich markach, to Toyotę kradną sporo rzadziej, niż przeciętna markę:P
1,2% to stosunek skradzionych do sprzedanych tylko Toyot RAV4. Nie daje obrazu popularności marki, bo są modele kradzione bardziej jak Corolla czy bodaj Yaris.
Wkurza mnie nie tyle odsetek co łatwość kradzieży. Czyli zamiast swobody korzystania z samochodu minimalizacja ryzyka kradzieży. Tak nie chcę.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #702 dnia: 18 Stycznia 2023, 08:57:30 »
skoro porównując ilość aut skradzionych do zarejestrowanych wychodzi 1.2% w toyocie i 1.6% we wszystkich markach, to Toyotę kradną sporo rzadziej, niż przeciętna markę:P
Tylko że Toyota jest też uwzględniona w statystykach kradzieży wszystkich marek, podwyższając je.(Chyba że te 1,6% to są nie wszystkie marki, tylko pozostałe marki bez Toyoty)
Podsumowując. Miałem Toyotę, miała blokadę skrzyni biegów, parkowałem na zamkniętym osiedlu, na zewnątrz. Została skradziona. Miejsce - Warszawa. Czas - w ciągu dnia. Jeżeli samochód parkuje w tym samym miejscu i zostanie wytypowany do kradzieży w/g mnie nic nas nie uratuje.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 09:03:15 wysłana przez pireus »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #703 dnia: 18 Stycznia 2023, 09:37:33 »
Nie mam czasu pisać,więc zacytuję:

Są nawet zdjęcia czym to robią i jak są skonstruowane pudełeczka.

« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 09:40:29 wysłana przez Bartek79 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #704 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:03:48 »
Pytanie czy BLE lub Cobra moją coś do gadania w tym scenariuszu ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl