Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1080 dnia: 06 Kwietnia 2023, 11:01:35 »
Przed wojną (drugą światową) to było dość częste - ale bezpośrednio do sypialni, zazwyczaj kiepsko wentylowanej.
Nie wiem jak było przed wojną. Na moim łosiedlu jest tak, że jak mój szanowny sąsiad zaczyna palić w piecu starymi butami, to ja muszę szybko wyłączać rekuperator, bo w domu mam dym z jego komina. Więc te filtry węglowe na pewno wszystkiego nie zatrzymują. Coś mi mój fachowiec tłumaczył, jaki filtr zatrzymuje "prawie" wszystko, ale kosztuje prawie tyle co rekuperator, bo to tak naprawdę oddzielne urządzenie. 

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1081 dnia: 06 Kwietnia 2023, 11:04:32 »
Tak, porządny filtr antysmogowy ThessliGreen to ponad 9 tysięcy złotych.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1082 dnia: 06 Kwietnia 2023, 20:23:46 »
Znalazłeś kogoś, kto ma cobre i rozładował mu się akumulator, tylko jak z tego chcesz pokazać, że to cobra zawiniła, to nie wiem.
Rozumiem, że zawiniły krasnoludki. Przecież na tym forum jest mnóstwo wpisów dotyczących problemu z dokładanymi przez Toyotę alarmami. Chyba, że starasz się zaklinać rzeczywistość. Jednemu coś tam pika, drugi co chwilę zmienia baterię, trzeci ma rozładowany akumulator, czwartemu zmieniają centralkę, piątemu antenę itd, itd.
O ile pamiętam Colin wypowiadał się już na temat tych zabezpieczeń. I ma większe doświadczenie z racji swojej działalności.

Nie, nie i jeszcze raz nie. Cobra (ani żadne inne zabezpieczenie) nie może rozładować Aku po paru dniach. Widzę tu kilka możliwości jak np. słaby (zepsuty?) akumulator, podpięte jeszcze coś innego lub partactwo przy montażu, ale na pewno nie centralka alarmowa

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1083 dnia: 06 Kwietnia 2023, 22:07:23 »
Wiem. Znajomemu wpuścili gaz przez rekuperator. Cała rodzina spała smacznie, dobrze, że nie przesadzili z dawką, bo się wybudzili. Ale on miał BMW7 i Audi a8. Poza tym gość ma zakład produkcyjny od wielu lat dobrze prosperujący, więc wiedzieli do kogo i po co idą.
Nie miał alarmu w domu? Nie założył sobie czujnika gazu? Ktoś się nie popisał.
https://abcv.pl/pl/p/Czujka-gazow-usypiajacych-DG-1-TCM-Satel/9799?gclid=Cj0KCQjw27mhBhC9ARIsAIFsETHZsPJeESgcofPSnkvhnqDlkIV5SsBD1x_z7LPoAoaNDVgVczYj51MaAsHbEALw_wcB

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1084 dnia: 06 Kwietnia 2023, 22:14:47 »
Nie kojarzę, aby komuś "z nas" ukradli auto
Mi ukradli Aygo.
Pireus ty nie jesteś jednym z nas czy tam nich :).

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1085 dnia: 06 Kwietnia 2023, 22:48:31 »
Wszystko w temacie...
Obszerny artykuł ze szczegółami informatycznymi ale warto zobaczyć. Nie ważne jakie zabezpieczenie wymyśli człowiek ktoś wymyśli inne żeby je obejść.

https://kentindell.github.io/2023/04/03/can-injection/

Autor twierdzi, że jest możliwe softwareowe dobezpieczenie CAN gateway. Wystarczy przestać podawać dalej komunikaty, gdy na szynie są błędy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1086 dnia: 07 Kwietnia 2023, 10:53:08 »
Bardzo ciekawy artykuł.
Potwierdza to co już kiedyś pisałem, że podstawowym problem bezpieczeństwa w nowoczesnych samochodach jest sama magistrala CAN, po której są przesyłane niczym nie zabezpieczone ramki danych pomiędzy poszczególnymi ECU. Dane te są uznawane przez poszczególne ECU jako wiarygodne.
CAN to stary standard, który w żaden sposób systemowo nie wspiera bezpieczeństwa.
Po co więc złodziej ma walczyć ze skomplikowanymi mechanizmami szyfrowania i certyfikatów na styku kluczyk - auto, gdy ma łatwo dostępną, zupełnie niezabezpieczoną magistralę CAN do której można wstrzyknąć odpowiednio spreparowana ramkę przy użyciu niezbyt nawet skomplikowanego układu elektronicznego.

To tak jak by do budynku prowadziły solidne drzwi, wyposażone w porządne zamki, a obok były niczym nie zabezpieczone drzwi tarasowe otwierane zwykłą klamką bez klucza.

Skuteczne rozwiązanie zaproponowane przez autora - czyli wprowadzenie mechanizmów kryptograficznych do ECU korzystających z magistrali CAN -  jest niestety mało realne do wdrożenia w krótkim okresie czasu, gdyż wymaga modyfikacji oprogramowania wszystkich ECU używanych w samochodach.
Potrzebne jest jakieś globalne porozumienie producentów aut i komponentów oraz wprowadzenie nowego standardu magistrali CAN.
Specjaliści z branży automoto zapewne od dawna mają tego świadomość, a jednak nic się tu nie zmienia.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1087 dnia: 07 Kwietnia 2023, 20:12:05 »
Bardzo ciekawy artykuł.
Nie! Nie! Nie! Lepiej na ten temat NIE rozmawiać!!! Link wykasować i cicho sza! Złodzieje mogą przeczytać!
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1088 dnia: 07 Kwietnia 2023, 20:27:39 »
O dziurach w poważnych systemach (w tym systemach zabezpieczeń) się nie mówi, tylko się je łata i po cichu instaluje updaty. A najlepszym interesem producentów zabezpieczeń jest dotarcie do zaimpaktowanych problemem bez opowiadania, które bity wystarczy podmienić, żeby wysadzić ich systemy.
Złodzieje i hackerzy tych artykułów nie piszą.
Jest takie powiedzenie. Duże pieniądze lubią ciszę. To samo odnosi się do dziur w bezpieczeństwie.
Ale oczywiście możemy pisać jakie są dziury, jak je wykorzystać, gdzie w domu trzymamy pieniądze i kiedy nas nie będzie. To jest super...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1089 dnia: 07 Kwietnia 2023, 20:38:28 »
ale to już moja decyzja czy chcę taki sam, czy nowszy
Niby tak, ale gdzie znajdziesz roczny samochód z pierwszej ręki z polskiego salonu i serwisowany? Będziesz i tak musiał zamówić nowy.

Na ten moment na otomoto w sumie nie widzę żadnego z '22, ale z '21 już kilka jest. i to przy założeniu, że uparlbym się na rav4, a przecież też mógłbym wybrać co innego.

A taka? https://pewneauto.pl/oferta/toyota-rav4/138504

Matko Bosko Częstochowsko. Ponad 20 tysięcy droższa od mojej! A jeszcze nie zdążyli mojej wyprodukować.... Co prawda ta z ogłoszenia ma lakier opcjonalny ale FWD.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2023, 21:26:49 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1090 dnia: 07 Kwietnia 2023, 21:23:52 »
O dziurach w poważnych systemach (w tym systemach zabezpieczeń) się nie mówi, tylko się je łata i po cichu instaluje updaty.
W (idealnym) świecie IT dokładnie tak jest. Ale świat motoryzacji użytkowej jest zgoła inny. Producenci mają głęboko wywalone na security pojazdów. Żadnych łatek ani poprawek nie będzie, może za 10 lat jak takie Denso opracuje nowe sterowniki. Oczywiście z kolejnymi dziurami.

Ja się nie mogę doczekać, jak w jakimś kraju o wyższej kulturze prawnej ktoś pozwie producenta skradzionego samochodu za "security negligence" w projekcie.

Dlatego trzeba taką wiedze upowszechniać i rozgłaśniać, bo złodzieje i tak już dawno wiedzą, a może producenci dzięki takim PRowym nacisną ruszą palcem nie po pięciu, a po czterech latach. Zawsze coś.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1091 dnia: 08 Kwietnia 2023, 20:17:17 »
Skuteczne rozwiązanie zaproponowane przez autora - czyli wprowadzenie mechanizmów kryptograficznych do ECU korzystających z magistrali CAN
Z tego co się orientuję, nowsze Toyoty w tym Rav4 Plug-in ma już kryptografie na magistrali - nazywa się to ECU Security Key i auta te nie są podatne na atak CAN
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2023, 20:24:01 wysłana przez wpisdu »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1092 dnia: 08 Kwietnia 2023, 20:27:12 »
Security key wykorzystuje się podczas kodowania nowego sterownika i w procesie przypisania go do pojazdu.
Nie jest to kodowanie ramek w magistrali...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1093 dnia: 08 Kwietnia 2023, 20:37:06 »
Możliwe, że coś pomieszałem, to Pan jest tutaj specjalistą panie Colin, ale z tego co czytałem to nie da się ukraść za pomocą kabla od lampy tych aut, przynajmniej na razie

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1094 dnia: 10 Kwietnia 2023, 15:10:47 »
póki co producenci skupiaja się wyłącznie na tym, żeby ich sterowniki były nienaprawialne oraz przeprogramowanie wiązało się z pokonaniem coraz to nowych algorytmów zabezpieczeń. to prosty  i skuteczny biznes, ponieważ skala jest duza: wiele osób chce więcej mocy, więcej momentu w skrzyni lub potrzebuje wymienić sterownik zalany woda w wyniku złego montażu. maja tez świadomość, ze jakiekolwiek programowe zabezpieczenie sieci zostanie szybko złamane, oraz jest to nisza..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl