Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460268 razy)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1245 dnia: 11 Maja 2023, 12:21:41 »
Przeczytajcie faktycznie post i zobaczcie kto rozpoczął wycieczkę personalną.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1246 dnia: 11 Maja 2023, 12:27:25 »
Bardziej chodziło mi o to że zmyłką dla złodzieja jest kształt samej puszki, nie zawsze tam musi być w środku "Plaster Miodu" czy to co najcenniejsze dla niego. Te dwa podłużne nazwijmy to tłumiki w Rav4 co widzimy w środkowej części podłogi ,to bardziej strumienice wyciszające.
Jest nadzieja, że jak się barany zorientują, że kradną zwykłe puszki to dadzą se spokój.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1247 dnia: 11 Maja 2023, 12:40:57 »
Ma ktoś z Was albo słyszał o alarmie Q-safe od ETS Polska?

tak, to jeden z dedykowanych akcesoriów
kiedyś pakowano tego maaaasę, dziś tylko starzy wyjadacze wiedzą co to za x-syf
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #1248 dnia: 11 Maja 2023, 12:51:49 »
Ma ktoś z Was albo słyszał o alarmie Q-safe od ETS Polska?

tak, to jeden z dedykowanych akcesoriów
kiedyś pakowano tego maaaasę, dziś tylko starzy wyjadacze wiedzą co to za x-syf
Czyli nie warto?

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1249 dnia: 15 Maja 2023, 21:21:37 »
Swoją drogą co tam takiego kosmicznego jest w tym drugim odcinku, że to powiedzmy 4k kosztuje bez wymiany...
Rura i 2 "wydmuszki" i plecionka...

Niedawno oddzwonila miła Pani z serwisu. W zeszłym tygodniu wysłali ubezpieczycielowi kosztorys naprawy.
Jak sie podpytałem o szczegóły, to wyszło podobno ok 8k brutto :D
Sama robocizna ma kosztować tylko +/- 140zł.
Za to czesci już grubo. Rura (II odcinek) ok 6400 (nazywaja to katalizator) + wymyslili, że jeszcze 2. sondę trzeba wymienić (1000 zł)...
No i jeszcze niewiadomo, czy jak wymienia i usuna bledy (podobno jest blad sondy - jak oddawalem check sie nie swiecił, ale tez nie był zagrzany) czy one sie usuna.
Przynajmniej takie info ma od Pana kosztorysanta.

Mam nieodparte wrażenie, że próbują naciągnąć ubezpieczyciela na koszty ile sie da.

No i jak sie podpytalem o stany magazynowe to Pani nic nie wie dopoki ubezpieczyciel nie zaakceptuje naprawy, bo dopeiro po wystawieniu zlecenia bedzie wiedziała...

Jutro z ciekawości zadzwonię do Warty sie zapytać jak duże oczy dostali zobaczyli kosztorys ;)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #1250 dnia: 15 Maja 2023, 21:24:30 »
Jak może nie wiedzieć jakie są dostępności części. Co do tego  (dostępności) ma ubezpieczenie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1251 dnia: 15 Maja 2023, 21:37:20 »
Pani sie "nie chce" sprawdzić dopoki nie dostanie potwierdzenia od ubezpieczyciela, że uznaje szkodę.
A tylko pytałem z ciekawości, bo nie chciałbym nagle za tydzien sie dowiedziec, że bedę musiał czekać np miesiac czy dwa na czesc...

A swoja drogą Colin, czy zamiast tych dwóch puszek można wstawić prosta rurę?

Pozatym Pani sprawiała wrażenie, że ona jest tylko z "forwarding" teamu, bo technicznie to słabo.

Aaaa jeszcze przed momentem napisali z Warty, żeby im wysłac potwierdzenie zgłoszenia sprawy na Policję. Policjanci żadnego numeru sprawy mi nie dali, podali tylko komisariat i jak cos to ubepzieczyciel ma sie z nimi kontaktować.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2023, 21:40:57 wysłana przez krzychook »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #1252 dnia: 15 Maja 2023, 22:00:46 »
Wszystko można wstawić, ale nie spełni to zakładanej funkcji i narobi więcej szkód. Dodatkowo wymagaloby to zmiany programu w sterowniku

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1253 dnia: 15 Maja 2023, 22:15:02 »
Na zderzak czekałem prawie dwa miesiące i też przed naprawą było "tabu", może  bym się czasem nie rozmyślił i nie naprawił u "Pana Kazia" jak się dowiem o czasie oczekiwania.
Też miałem nieodparte wrażenie, że naciągają PZU na maxa, a już ostatni telefon, że niby zbiornik spryskiwscza też uszkodzony i do wymiany, rozwalił mnie. Mówię, przecież po tym obtarciu zderzaka byłem u was na przeglądzie i wlaliście  mi m/i płyn do spryskiwaczy, sądząc po cenie, z perfumami Diora i NIC do tej pory nie ciekło (mam garaż) Pan zmieszany...no tak, bo to małe wgniecenie więc też wymienimy. PZU skasowali ale nie wierzę, że wymienili.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1254 dnia: 16 Maja 2023, 00:22:24 »
W znanych mi ASO do natychmiastowej dyspozycji są agenci co najmniej dwóch największych ubezpieczycieli. Także jedna wielka rodzina :grin:. Zaleta jest taka, że powypadkowe oględziny mogą być niemal natychmiast po przyprowadzeniu auta. A drobniejszą naprawę typu zderzak, oględziny plus naprawa da się załatwić w jeden dzień.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1255 dnia: 16 Maja 2023, 06:24:50 »
To prawda, u mnie to była 1 godz.
oględziny i niestety baaardzo długie czekanie na cześć.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rav4hybryda2022

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1256 dnia: 16 Maja 2023, 20:09:51 »
Swoją drogą co tam takiego kosmicznego jest w tym drugim odcinku, że to powiedzmy 4k kosztuje bez wymiany...
Rura i 2 "wydmuszki" i plecionka...

Niedawno oddzwonila miła Pani z serwisu. W zeszłym tygodniu wysłali ubezpieczycielowi kosztorys naprawy.
Jak sie podpytałem o szczegóły, to wyszło podobno ok 8k brutto :D
Sama robocizna ma kosztować tylko +/- 140zł.
Za to czesci już grubo. Rura (II odcinek) ok 6400 (nazywaja to katalizator) + wymyslili, że jeszcze 2. sondę trzeba wymienić (1000 zł)...
No i jeszcze niewiadomo, czy jak wymienia i usuna bledy (podobno jest blad sondy - jak oddawalem check sie nie swiecił, ale tez nie był zagrzany) czy one sie usuna.
Przynajmniej takie info ma od Pana kosztorysanta.

Mam nieodparte wrażenie, że próbują naciągnąć ubezpieczyciela na koszty ile sie da.

No i jak sie podpytalem o stany magazynowe to Pani nic nie wie dopoki ubezpieczyciel nie zaakceptuje naprawy, bo dopeiro po wystawieniu zlecenia bedzie wiedziała...

Jutro z ciekawości zadzwonię do Warty sie zapytać jak duże oczy dostali zobaczyli kosztorys ;)

U mnie wyszło 175 netto za robociznę, a za osprzęt 4934 zł netto. ASO, w którym robiłem ma podpisaną umowę z PZU, więc szybko poszło, po tygodniu miałem już auto z powrotem, a jeszcze między czasie były dni wolne od pracy. Dopłaciłem 300 zł do tej imprezy, bo tyle wyszło biorąc pod uwagę przejechane km i wiek auta. A i u mnie nie wymieniali sondy lambda.
RAV 4 C+S, Hybrid

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1257 dnia: 20 Maja 2023, 07:27:58 »
No i u mnie postepy w sprawie.
Warta wysłała w końcu zapytanie o potwierdzenie zgłoszenia na Policje na dobry Komisariat, bo wczesniej wysłali domyślnie na Wydział Ruchu Drogowego.
W miedzyczasie dostałem zawiadomienie wszczeciu postepowania, bo były 4 przypadki w okolicy w ciagu tygodnia. (2xASX, Sportage i Ravka).

Warta finalnie zaakceptowala kosztorys.
Czesci:
Rura (katalizator) 4750 netto
Wieszaki/Uszczelki 220
Robocizna 60 + kasowanie bledow 75.
Ceny netto.

Czesci zamowione w serwisie i byc moze beda juz dzisiaj mieli komplet.

Odrzucili wymiane sondy - brak uszkodzenia wiazki.
I co najgorsze, bede musial do imprezy doplacic 8% kosztu rury, jakies 470 brutto. Na tyle Warta wyliczyla zuzycie po 23k km - wychodzi, ze w pelni zuzyty katalizator jest po 300k km.

Mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu odbiore autko, a tymczasem dostałem zastepcze Suzuki Baleno z 2019. Autko znośne, choć plastik fantastik rzadzi. Za to sprawnie sie porusza i pali przy ciezszej nodze ciut powyżej 6 po miescie. Ale masa robi swoje - 860kg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1258 dnia: 20 Maja 2023, 09:05:17 »
Ja uważam, że warto jednak dopłacić w AC do części oryginalnych bez amortyzacji. Twoja naprawa to pryszcz, ale jakbyś miał szkodę jak @hardmuth i to jeszcze przy wyższym przebiegu, to spokojnie wyszłoby ci kilkanaście k dopłaty (jak nie lepiej).

Można w zamian obniżyć składkę np poprzez udział KWOTOWY w naprawie, co bardzo fajnie zmniejszało składkę. W tym roku zoszczedzilem blisko 1k na polisie rezygnując z zachowania 100% wartości przez cały rok (chora kwota patrząc jak auta drożeją na rynku).

Ciekawostka: kiedyś mi wyszło ponad 300zl różnicy na polisie po zmianie kodu pocztowego. Akurat mój blok stoi na granicy - jak zaparkuje z jednej strony, to mam inny kod pocztowy, niż parkując z drugiej. Wtedy to akurat zupełnie przypadkiem wyszło, ale różnica mnie zaskoczyła....

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1259 dnia: 20 Maja 2023, 09:32:46 »
Amortyzację części mam wylaczona w AC.
Niestety elementy układu hamulcowe czy też wydechowego nie podlegają pod to.
Dla nich stosuje się jakieś normatywne zużycie.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl