Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479683 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1035 dnia: 16 Listopada 2022, 16:39:01 »
@EMJOT, skrętne wcale nie musi oznaczać matrycowych (skrętne np. miała już Skoda Yeti.
  . Gorzej jest w Hyundai. Jak zapytałem o reflektory w Tucsonie, to nie mogłem uwierzyć i dalej nie chce mi się w to uwierzyć, że sa tam tylko zwykle halogeny. Cały przód się świeci w LED-ach jak choinka, a do jazdy nocą oferują przestarzałą technologię.

Miałem tucsona z 2016 i miał podwójne bardzo mocne ledowe soczewki. Po faceliftingu wprowadzili basic led, a teraz mówisz, że już tylko halogen?
Cóż,  jednak kryzys.
Mam basic w rav4 I dają radę, są filmy porównawcze  na  y-t i wielkiej różnicy nie ma.
Co do tej automatycznej zmiany na długie,  nie używam bo 2-3 razy na 10 mignie ktoś światłami w określonych sytuacjach. Zmieniam więc sam.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1036 dnia: 16 Listopada 2022, 17:06:44 »
akurat CX 30 jest oferowana jako Hybryda
To jest tzw. miękka hybryda, a więc w zasadzie... żadna. Poczytaj trochę o różnicach pomiędzy hybrydami - miękką i pełną.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1037 dnia: 16 Listopada 2022, 17:23:42 »
Panowie jutro jadę po odbiór w Warszawie. Napiszę jak wrócę. Najgorzej sie martwię o to wycie , ale przepadłokupione

O to będziesz pierwszy na forum! Daj znać! Nie martw się, nie jest źle. Na pewno nie gorzej niż w chr lub rav4 jak próbowałeś.

https://youtu.be/1FHzZiF3fMc
Testy bezpieczeństwa CC na kanale Euro NCAP.

W sumie nie jest to jakiś wybitny wynik.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2022, 17:29:36 wysłana przez lexziom »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1038 dnia: 16 Listopada 2022, 17:38:37 »
Panowie jutro jadę po odbiór w Warszawie. Napiszę jak wrócę. Najgorzej sie martwię o to wycie , ale przepadłokupione

O to będziesz pierwszy na forum! Daj znać! Nie martw się, nie jest źle. Na pewno nie gorzej niż w chr lub rav4 jak próbowałeś.

https://youtu.be/1FHzZiF3fMc
Testy bezpieczeństwa CC na kanale Euro NCAP.

W sumie nie jest to jakiś wybitny wynik.

Może to te auta, których do salonu nie dowożą poszły na rozwałkę w teście XD

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1039 dnia: 16 Listopada 2022, 17:43:10 »
XD to wszystko tłumaczy, poszły na testy oraz na dni otwarte

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #1040 dnia: 16 Listopada 2022, 18:10:13 »
Wreszcie Toyota Prius która mi się podoba.
Co sądzicie ?

W 1994r Corolla miała podobny tył.

« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2022, 18:21:00 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1041 dnia: 16 Listopada 2022, 18:55:43 »
Zewnątrznie super ale wnętrze kiepskie, szczególnie  ekran nad kierownica bęący mocno nieudana kopia peugeota. W BZ4X fatalnie korzysta się z niego i w tym będzie podpbnie. No i podobno na rynek EU wyłącznie polugin co w praktyce eliminuje ten samochód.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #1042 dnia: 17 Listopada 2022, 09:00:19 »
No i podobno na rynek EU wyłącznie polugin co w praktyce eliminuje ten samochód.
Czemu eliminuje ten samochód? Ma mieć dobry zasięg w trybie czysto elektrycznym moim zdaniem więc wręcz przeciwnie. Mnie się bardzo podoba zewnętrznie i technicznie przynajmniej po dotychczasowych zapowiedziach.
3miasto duże i małe :-)

Offline Undec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II gen 1.8
« Odpowiedź #1043 dnia: 17 Listopada 2022, 09:12:16 »
pere skąd masz takie informacje ? Ja na swój samochód czekam od poprzedniego poniedziałku (zapłacony i zarejestrowany) . Zasugerowałem to co Ty piszesz ale odpowiedzieli mi że to nieprawda
Mój dealer nie umie mi odpowiedzieć ma pytanie czemu samochód nie został jeszcze przetransportowany do salonu abym mógł go odebrać. Samochód zarejestrowany w dniu 2 listopada!!!
Jedynie co się nasuwa na myśl to:
-cały transport CC miał jakąś "przygodę" po drodze i teraz je naprawiają,
-usterka mechaniczna lub elektryczna i też naprawiają (ale o tym by powiedzieli oficjalnie),
-mają za mało samochodów aby był w każdym salonie na daniach otwartych i chcą się posłużyć samochodami już sprzedanymi.
Może się mylę ale nie widziałem na tym forum wpisu osoby która by już odebrała CC.

u nas w Opolu, kilka dni temu toyota wrzucila na facebook, ze pierwsza corolla opuscila salon :)
https://www.facebook.com/toyota.opole/photos/a.156928687680599/8851498948223486/

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1044 dnia: 17 Listopada 2022, 09:49:35 »
No i podobno na rynek EU wyłącznie polugin co w praktyce eliminuje ten samochód.
Czemu eliminuje ten samochód? Ma mieć dobry zasięg w trybie czysto elektrycznym moim zdaniem więc wręcz przeciwnie. Mnie się bardzo podoba zewnętrznie i technicznie przynajmniej po dotychczasowych zapowiedziach.

To ja się rozwinę trochę.
Kwestia ładowania. Pracuję w centrum wawy w biurowcu wybudowanym 3 lata wstecz. Sa 2 ładowarki na jednym poziomie i dwie na parkingu zewnętrznym . Tyle w temacie. Na moim osiedlu gdzie budynki maja 10 lat czyli osiedle jest stosunkowo młode najblizsza ładowarka jest kilomter od bloku. Sąsiad z Leafa codziennie rozkłada kabelek z okna i pilnuje jak oka w głowie miejsca kiedy tylko sie zwolni. Parodia. To tak jakby ktoś sie zastanawiał że za 13 lat (Polska przegrała w UE odwołanie) wszytskei nowe pojazdy musza być elektryczne. Fajnie, tylko gdzie to będzi ełądowane. Ostatnio w dyskusji podjąłem temat. Ursynów. Około 85 tys pojazdów (nie pamiętam kto podał te dane ale poruszajacych sie nie zarejestrowanych) zabudowa mix połowa z garażami podziemnymi połowa bez. Gdzie te elektryczne samochody mają byc ładowane? Ciekawe tez gdzie one beda ładowane za te 13-15 lat (to wcale nie tak długo) i na czym będzie polegał komfort uzytkowania, polegajacy na tym, że podjeżdzsz styrany z roboty i szukasz miejsca do ładowania. Wracajac do przykładowego Ursynowa praktycznie nie mozna tam zaparkować wnormalny dzień. .Jakim cudem wygospodarowac miejsce na 500 ładowarek (500 to tyle co nic). Nie mam pojęcia. Jak samochód naładujesz musisz zwolnić miejsce bo naliczają sie opłaty. Tak jest na większości ładowarek. Hmmmm.  Pada pytanie kto kupuje pluginy. I tu okazało się, że odpowiedx jest dosyć śmieszna. W duzej części są to firmy, korporacje, które maja wytyczne najczęsciej z central po za granicami , ze pojazdy słuzbowe nie mogą przekroczyć pewnych norm emisji co2 . No i takei są kupowane...... tylko.... tylko potem prawie nigdy nie podłączane :) i to nie jest opowieść zasłyszana :) Macie też odpowiedx dlaczego toyota stała się ze swoimi hybrydami tak popularna wśród międzynarodowych korpo i dlaczego toyoty schodzana pniu (niezaleznie od kryzysu dostaw )

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1045 dnia: 17 Listopada 2022, 11:05:23 »
Tylko nawet jak będzie pełno ładowarek to zostaje jeszcze kwestia obciążenia linii przesyłowych i mocy produkcyjnych elektrowni
Elektryk jest spoko, jak masz domek i panele więc śmigasz za darmo
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #1046 dnia: 17 Listopada 2022, 11:25:39 »
Kwestia ładowania. Pracuję w centrum wawy w biurowcu wybudowanym 3 lata wstecz. Sa 2 ładowarki na jednym poziomie i dwie na parkingu zewnętrznym . Tyle w temacie. Na moim osiedlu gdzie budynki maja 10 lat czyli osiedle jest stosunkowo młode najblizsza ładowarka jest kilomter od bloku. Sąsiad z Leafa codziennie rozkłada kabelek z okna i pilnuje jak oka w głowie miejsca kiedy tylko sie zwolni. Parodia. To tak jakby ktoś sie zastanawiał że za 13 lat (Polska przegrała w UE odwołanie) wszytskei nowe pojazdy musza być elektryczne.

Ilość i dostępność ładowarek interesuje niewielką ilość osób. Patrząc na to to kto w Polsce kupuje nowe auta i ile sztuk to znacznie istotniejsza jest cena.

Tylko nawet jak będzie pełno ładowarek to zostaje jeszcze kwestia obciążenia linii przesyłowych i mocy produkcyjnych elektrowni
Elektryk jest spoko, jak masz domek i panele więc śmigasz za darmo

Mam domek , mam panele, 3-fazowe przyłącze, nie mam i na razie nie zamierzam mieć elektryka, bo finansowo to się nie spina.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 11:28:50 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1047 dnia: 17 Listopada 2022, 11:36:23 »
Małe panele i tak ci nic nie daja,  bo produkują prad w godz 9-15  wtedy kiedy jesteś w pracy. Weekendy trzeba trafić z pogoda. moc instalacji min 10 kw. która daje średnio 8,5 kw mocy w godzinach 11-13. reszta leci na dół. Wiec tak czy tak oddajesz do sieci a później odbierasz. Autokonsumpcja w Polsce nie przekracza nawet 15 % z tego co pamiętam. Wiec dalej siec dostaje po tyłku. Każdy dom musi miec moc przyłączeniowa 20 kw ( 11 kw łądowarka, 9 kw instalacja domowe) na dom zeby myslec o elektryku i sensownym ładowaniu.

Mi sie elektryk spina. Zamówione NIRO wyjdzie mnie ok 160K po dopłacie rządowej, rocznie do przodu mam ok 10 tys zł na paliwie. czyli po 7 latach oszczędzam 70 tys zł. A  7 letni eleketryk wart jest min 50 % zakupu. Owszem prądu mam nadmiar  z paneli i jazda za 0 zł. Toyota po 7 latach bedzie wiecej kosztować / utrata wartości + serwis+paliwo. Na elektryku trace tylko wartość auta.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #1048 dnia: 17 Listopada 2022, 11:57:47 »
Małe panele i tak ci nic nie daja,  bo produkują prad w godz 9-15  wtedy kiedy jesteś w pracy. Weekendy trzeba trafić z pogoda. moc instalacji min 10 kw. która daje średnio 8,5 kw mocy w godzinach 11-13. reszta leci na dół. Wiec tak czy tak oddajesz do sieci a później odbierasz. Autokonsumpcja w Polsce nie przekracza nawet 15 % z tego co pamiętam. Wiec dalej siec dostaje po tyłku. Każdy dom musi miec moc przyłączeniowa 20 kw ( 11 kw łądowarka, 9 kw instalacja domowe) na dom zeby myslec o elektryku i sensownym ładowaniu.

U mnie autokonsumpcja to ponad 20%. Kiedy produkują to mniej istotne, ważne ile wyprodukują.

Mi sie elektryk spina. Zamówione NIRO wyjdzie mnie ok 160K po dopłacie rządowej, rocznie do przodu mam ok 10 tys zł na paliwie. czyli po 7 latach oszczędzam 70 tys zł. A  7 letni eleketryk wart jest min 50 % zakupu. Owszem prądu mam nadmiar  z paneli i jazda za 0 zł. Toyota po 7 latach bedzie wiecej kosztować / utrata wartości + serwis+paliwo. Na elektryku trace tylko wartość auta.

No tak, ale niewiele ludzi kupuje nowe auta. Ja w ubiegłym roku kupiłem za 50kPLN Yarisa HSD. Owszem 4l x 7zł = 30gr/km (czyli 2-3 razy drożej od elektryka) ale też trzeba pamiętać o tańszym ubezpieczeniu czy oponach). Poza wymianą oleju i filtrów za 300zł rocznie, nic więcej mnie nie interesuje. Ile kosztuje podobne auto elektryczne? Kto mi zapewni podobną niezawodność? Naprawdę większości nie stać a pewnej części nie opłaca się albo potrafią wydać różnicę na znacznie ciekawsze rzeczy niż metalową puszkę służącą do przemieszczania się.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1049 dnia: 17 Listopada 2022, 12:03:42 »
watek jest o CC za 145 - 180k A nie autach za 30 k czy 40 k. idac tym tokiem można punto II kupic za 6k i wogole za darmo jeżdzić, po 2 latach oddac na złom. każdy kupuje na co stać. Zaraz znajdzie ktoś i napisz ze najlepsze to X5 za 400K bo inne auta to dziady :D

Elektryk ma tanie OC i AC jak każde auto, opony jak w każdym innym aucie. Brak serwisu praktycznie do przebiegu 200k.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl