Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479519 razy)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1245 dnia: 21 Listopada 2022, 23:32:49 »
nic nie uszkodzi w czasie zmiany
A jest jakieś ryzyko uszkodzenia czegoś w praktyce? Żeby się opłacało aż kilka tysięcy bulić?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1246 dnia: 21 Listopada 2022, 23:33:33 »
Ja poprosiłem o zamówienie wielosezonowych i mi przełożyli. W magazynie Toyoty nie było zbyt dużego wyboru, ale była też opcja, że sam przywiozę to co chcę. Przy czym w serwisie mojego dealera nie było maszyny do opon typu run flat.
Jakie wybrałeś?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1247 dnia: 21 Listopada 2022, 23:37:59 »
Ja kupuje zawsze całe koła bo i tak przechowuję je u dealera.
A jak sprawdzić, że opony, które u dealera zamówię są nowe, nie jakieś zleżałe/stare?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1248 dnia: 21 Listopada 2022, 23:41:41 »
nic nie uszkodzi w czasie zmiany
A jest jakieś ryzyko uszkodzenia czegoś w praktyce? Żeby się opłacało aż kilka tysięcy bulić?
Można uszkodzić czujnik ciśnienia przy niefachowej obsłudze. Da się też uszkodzić oponę przylgę opony (i to w sposób prawie niezauważalny). Dotyczy to zwłaszcza bardzo niskich profili, które najgorzej wchodzą i schodzą. Zarysowanie felgi przy tym to już estetyka.

Ja zawsze stosuję kompletne koła zimowe z innego powodu - kiedy zaczyna się sezon to nie stoję w kolejce do warsztatu, tylko idę na godzinę do garażu. Ale znowu nam się w wątku o CC robi dyskusja o wszystkim...

A jak sprawdzić, że opony, które u dealera zamówię są nowe, nie jakieś zleżałe/stare?
Na oponie masz zawsze datę produkcji (numer tygodnia i roku).

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1249 dnia: 21 Listopada 2022, 23:43:46 »
Ale znowu nam się w wątku o CC robi dyskusja o wszystkim...
No właśnie znowu brakuje działu na to, jak zasugerować to adminowi (któremu)? Bo pewnie nie czyta postów. Dobijamy do 100 strony, niektóre posty musiałem dodać do zakładek (konkretne strony)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1250 dnia: 21 Listopada 2022, 23:44:16 »

Ja zawsze stosuję kompletne koła zimowe z innego powodu - kiedy zaczyna się sezon to nie stoję w kolejce do warsztatu, tylko idę na godzinę do garażu. Ale znowu nam się w wątku o CC robi dyskusja o wszystkim...

Na oponie masz zawsze datę produkcji (numer tygodnia i roku).

Tylko jak sam zmieniasz to nie wyważasz, a jak zmieniasz opony na te same felgi to masz co pol roku wyważone koła :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1251 dnia: 21 Listopada 2022, 23:55:36 »
Tylko jak sam zmieniasz to nie wyważasz, a jak zmieniasz opony na te same felgi to masz co pol roku wyważone koła :)
Wyważam raz na kilka lat. Wystarcza, nic nie bije. A cena za wyważenie kół na przykład w lipcu, kiedy przywozisz je w bagażniku (czyli bez demontażu) jest śmiesznie niska.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1252 dnia: 22 Listopada 2022, 05:41:33 »
Odebrałem dziś samochód. O odczuciach nie będę pisał, bo to dopiero pierwsze kilometry, ale jest kilka rzeczy, o których chyba jeszcze nikt nie wspomniał:
  • opony, na których przyjechał mój samochód to Dunlop SP Sport Maxx 050
  • 1000zł bonusu na akcesoria można wydać na jeden z wideorejestratorów Mio, ale trzeba dopłacić za montaż, w moim przypadku 200zł. Czyli zamiast 1700zł zapłaciłem 900zł za przód+tyl
  • za ubezpieczenie OC+AC zapłaciłem 4300zł (pełna bezwypadkowa historia OC, bez historii AC)
  • po wymontowaniu progów bocznych z wersji Premiere Edition zostają otwory montażowe. Sprowadzenie zaślepek, które normalnie są w niższych wersjach, trwa parę dni
  • paliwa wystarczyło na 7km i samochód się zatrzymał :shock: Gdybyśmy poszukali najbliższej stacji to by wystarczyło, ale jechaliśmy z nastawieniem - jedziemy w kierunki domu i zatrzymamy się na najbliższej stacji. Niestety nie udało się
A jaki napęd masz? AWD czy FWD? Dzięki za przydatne info ;)

Offline paulx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1253 dnia: 22 Listopada 2022, 06:51:15 »
FWD Premiere Edition z dachem bez JBL

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1254 dnia: 22 Listopada 2022, 07:54:05 »
Ciekawy filmik szczególnie w warstwie testów praktycznych porównawczych w tym dźwięk. O tyle ciekawa ze corolla 5gen nie jest jeszcze na rynku :)
https://www.youtube.com/watch?v=JYo0caYj314

Już 4 m-ce temu była dostępna Corolla z napędem 5 generacji do testów

https://www.youtube.com/watch?v=1Vje13VOkqQ
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1255 dnia: 22 Listopada 2022, 08:56:53 »
kiedy przywozisz je w bagażniku
Właśnie to mnie zniechęciło do zakupu w obecnym aucie 2 kompletu felg, w poprzednim miałem 2 komplety i się trochę nanosiłem, ciężkie jak zbój ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1256 dnia: 22 Listopada 2022, 16:14:59 »
Nie masz garażu? Czy nie lubisz sam zmieniać?
Zmieniam sam, koła w garażu, robie wtedy gdy mam czas, felgi dzięki temu że zdjęte, mega zadbane, wyważam tylko jak zgubi ciężarek, bije itp. (w ciągu ostatnich 10 lat z... 3-4  razy w dwóch autach).

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1257 dnia: 22 Listopada 2022, 16:23:43 »
Ja poprosiłem o zamówienie wielosezonowych i mi przełożyli. W magazynie Toyoty nie było zbyt dużego wyboru, ale była też opcja, że sam przywiozę to co chcę. Przy czym w serwisie mojego dealera nie było maszyny do opon typu run flat.
Jakie wybrałeś?

Ja kupiłem całoroczne PIRELLI Cinturato All Season SF 2 225/50 R18 XL 99 W

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1258 dnia: 22 Listopada 2022, 16:48:41 »
Nie masz garażu? Czy nie lubisz sam zmieniać?
Zmieniam sam, koła w garażu, robie wtedy gdy mam czas, felgi dzięki temu że zdjęte, mega zadbane, wyważam tylko jak zgubi ciężarek, bije itp. (w ciągu ostatnich 10 lat z... 3-4  razy w dwóch autach).
Mam garaż i wiatę w domu (wiata jednak wygodniejsza ;) ) oraz pomieszczenie w biurze z regałami do opon aut służbowych - tylko chęci mi brak ;)
Poza tym u nas w firmie jest akcja i w umówionych dniach na wiosnę i na jesieni są zmieniane opony we wszystkich autach służbowych, bez czekania w kolejkach - przyjazd 5 min przed ustaloną godz. wymiana 15 min i tyle, w sprawdzonym od lat serwisie, przy okazji wyważają i sprawdzają stan opon, sygnalizując zbliżające się problemy. ... i chyba lubię tych serwisantów, zawsze można pogadać o czymś na czasie w tematach moto.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1259 dnia: 22 Listopada 2022, 20:01:04 »
paliwa wystarczyło na 7km i samochód się zatrzymał
  komputer pokładowy powinien świecić jak opętany. Ręce opadają. To ile tego paliwa było szklanka ?
 Na upartego to na takim odcinku wcale nie musiało być żadnej stacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl