Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 478892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1575 dnia: 04 Grudnia 2022, 21:05:32 »
No własnie jak przymierzałem się do UXa to handlowiec mi powiedział wtedy, że nx od 280 tys...Może mu chodziło o takie samo wyposażenie co wybrałem sobie w UX

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1576 dnia: 04 Grudnia 2022, 21:09:34 »
ale też uczciwie przyznam, ze po miesięcznej przygodzie z KIA Sportage w automacie ale dosyć słabym silniku
To nie była hybryda 230 km? Jak oceniasz tą Kie?

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1577 dnia: 04 Grudnia 2022, 21:44:30 »
ale też uczciwie przyznam, ze po miesięcznej przygodzie z KIA Sportage w automacie ale dosyć słabym silniku
To nie była hybryda 230 km? Jak oceniasz tą Kie?
Nie to była przez ubezpieczyciela dostarczona z wypozyczalni więc niska specyfikacja aczkolwiek samochód nowiutki według mnie to była 150KM AT wersja M z pakietem Smart. Dramatyczne zestrojenie skrzyni biegów i silnika. Jazda to był koszmar. W trybie ECO samochód po kickdown łąpał obroty po ponad sekiundzie. W trybie SPORT samochód wyrywał początkowo do przodu przy nawet delikatnym musnięciu gazu a potem schodizł w dół. Mocniejsze przyspieszenie i puszczenie pedału gazu powodowało , ze przez 5 sekund schodizł za każdym razem z obrotów wyjąc jak toyota CVT przy przyspieszaniu. Sam komfort jazdy był poprawny ale jeżeli ten samochód cennikowo kosztuje 150k to hmmmmm. Najbardziej mnie ubawiły ograniczenia wyposazenia. Np były dwa ekrany w desce ale nie można było zmienić wzorca zegarów wiec ciągle przed oczami miałem takie 3d paski.Do tego w trybie eco różowe. Przycik na pilocie nie powodował otwarcia klapy bagażnika. Nawet odryglowania. Przez miesiac w menu nie znalazłem jakiegoś ustawienia z tym związanego. Jedyna zaleta to dobre wyciszenie kiedy akurat silnik nie wył na obrotach. Dynamika jak na 150KM dyskusyjna. Dobre światła.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2022, 21:50:48 wysłana przez EMJOT »

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Cross
« Odpowiedź #1578 dnia: 04 Grudnia 2022, 21:49:15 »
Proszę o konkurencje. 2.0 200km 4x4. Za 150K i hybryda???
  Kia Sportage L vs Corolla Cross Style wypada chyba lepiej, ale trzeba byłoby się dobrze przyjrzeć. Na pewno wewnątrz jest przyjemniej. No RAV 4 niewielka róznica, a jednak zdecydowanie lepiej sie prezentuje. Podzielam zdanie kol. Pryzma.
Tak przy okazji. 19 calowe koła to akurat problem w RAV. Przez tydzień jeździłem na codzień korzystając z Camry i żona z tyłu na trasie katowickiej (miejscowo jest gorsza nawierzchnia) pytała czy będziemy lawetę wzywac taki huk był w środku. :)
Jeżeli mowa o nowej wersji (pytanie czy zamawiając dzisiaj odbierasz taką czy na nową trzeba czekac te magiczne 8M) duży plus to multimedia bo te w testowanym modelu jak i  zarówno w Camry  były do wyrzucenia do kosza.
Lusterko z kamerką, bardzo fajny feature ale jak to w Toyocie. Niedopracowany bo nie ma spryskiwacza na kamerze tak jak bodajże w grupie vw mają więc w praktyce na trasie wystarczy ze jest mżawka i musisz je przecierać lub nie korzystać. Ponbadto jakość kamery w nocy dyskusyjna. W praktyce jest to gadżet bardzo przydatny jeżeli jeździsz zapakowany po dach.  Zgadzam się, ze cena CC i cena RAV4 faktycznie są dyskusyjne. Ja wybrałem CC celowo ale rata w wynajmie była praktycznie taka sama jak RAV4 tzn różnica była naprawde niewielka. Co do wnętrza to akyrat różnica w jakości nie jest aż tak znacząca. Oba pojazdy są miażdżone naszymi poprzednimi flotowymi pojazdami czyli Mondeo szczególnie, ze w tej cenie była wersja vignale ze 180KM dieslem no ale wiadomo polityka niskoemisyjna i trzeba było przeskoczyć na toyoty. DO Camry przestwiałem się długo, nawet bardzo długo ale też uczciwie przyznam, ze po miesięcznej przygodzie z KIA Sportage w automacie ale dosyć słabym silniku nawet CHR obecnie wydaje mi się kosmicznie dobrze jeżdżącym pojazdem :)

EDIT: z tych rzeczy które wymieniłeś prawdziwie przydatnym gadżetem jest podgrzewana przednia szyba :) mój ulubiony gadżet z forda. Mam nadzieję, ze te funkcje zdalnej klimy pozwola trochę brak w wyposażeniu "przysypać" Zobaczymy.

No to widac, ze kazdy z nas ma zupelenie inne wymagania
Dla mnie akurat grzana szyba jest srednio przydatna gdyz i tak samochod parkuje w garazu … ale jesienia moze faktycznie sie sprawdzic, np. podczas deszczowych dni
A kolor skor ? Zmiana ultra beznadziejnego czarnego na bezowe czy szare
Wentylacja - serio tego bez znaczenia ????
Elektryczna regulacja fotela kierowcy
Otwieranie klapy z kopa
To ewidentna przewaga RAVki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2022, 21:51:44 wysłana przez pryzma »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1579 dnia: 04 Grudnia 2022, 21:57:24 »
Proszę o konkurencje. 2.0 200km 4x4. Za 150K i hybryda???
  Kia Sportage L vs Corolla Cross Style wypada chyba lepiej, ale trzeba byłoby się dobrze przyjrzeć. Na pewno wewnątrz jest przyjemniej. No RAV 4 niewielka róznica, a jednak zdecydowanie lepiej sie prezentuje. Podzielam zdanie kol. Pryzma.
Tak przy okazji. 19 calowe koła to akurat problem w RAV. Przez tydzień jeździłem na codzień korzystając z Camry i żona z tyłu na trasie katowickiej (miejscowo jest gorsza nawierzchnia) pytała czy będziemy lawetę wzywac taki huk był w środku. :)
Jeżeli mowa o nowej wersji (pytanie czy zamawiając dzisiaj odbierasz taką czy na nową trzeba czekac te magiczne 8M) duży plus to multimedia bo te w testowanym modelu jak i  zarówno w Camry  były do wyrzucenia do kosza.
Lusterko z kamerką, bardzo fajny feature ale jak to w Toyocie. Niedopracowany bo nie ma spryskiwacza na kamerze tak jak bodajże w grupie vw mają więc w praktyce na trasie wystarczy ze jest mżawka i musisz je przecierać lub nie korzystać. Ponbadto jakość kamery w nocy dyskusyjna. W praktyce jest to gadżet bardzo przydatny jeżeli jeździsz zapakowany po dach.  Zgadzam się, ze cena CC i cena RAV4 faktycznie są dyskusyjne. Ja wybrałem CC celowo ale rata w wynajmie była praktycznie taka sama jak RAV4 tzn różnica była naprawde niewielka. Co do wnętrza to akyrat różnica w jakości nie jest aż tak znacząca. Oba pojazdy są miażdżone naszymi poprzednimi flotowymi pojazdami czyli Mondeo szczególnie, ze w tej cenie była wersja vignale ze 180KM dieslem no ale wiadomo polityka niskoemisyjna i trzeba było przeskoczyć na toyoty. DO Camry przestwiałem się długo, nawet bardzo długo ale też uczciwie przyznam, ze po miesięcznej przygodzie z KIA Sportage w automacie ale dosyć słabym silniku nawet CHR obecnie wydaje mi się kosmicznie dobrze jeżdżącym pojazdem :)

EDIT: z tych rzeczy które wymieniłeś prawdziwie przydatnym gadżetem jest podgrzewana przednia szyba :) mój ulubiony gadżet z forda. Mam nadzieję, ze te funkcje zdalnej klimy pozwola trochę brak w wyposażeniu "przysypać" Zobaczymy.

Dla mnie akurat grzana szyba jest srednio przydatna gdyz i tak samochod parkuje w garazu … ale jesienia moze faktycznie sie sprawdzic, np. podczas deszczowych dni
Otwieranie klapy z kopa

Z ta klapą to jakiś kiks jest bo wersja niemiecka ma otwieranie z kopa i pewnie serwis będzie mógł to włączyć jeżeli nie ma. Wentylacja foteli hmmm. I tak i nie. Ja zogrzewania korzystam rzadko, wentylację miałem w tej RAV ale była zima wiec nie beę sie wypowiadał. Elektryczna regulacja chyba fotela pasażera bo kierowcy jest w CC a na miejscu pasażera u mnie powietrze jeździ. Przy szybie bee si eupierał bo w zimie nawet parking lidla potrafi byc upierdliwy i gadżet przydaje się. Koloru skór nie zrozumiałem. Nie widziałem w fordzie szarych. Zreszta wybitnie ich nie lubię . W CHR sa takie kremowe ii jakos badziewnie wyglądają ale to już kwestia gustu.

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1580 dnia: 04 Grudnia 2022, 22:10:18 »

[/quote]

Otwieranie klapy z kopa

Z ta klapą to jakiś kiks jest bo wersja niemiecka ma otwieranie z kopa i pewnie serwis będzie mógł to włączyć jeżeli nie ma. Wentylacja foteli hmmm. I tak i nie. Ja zogrzewania korzystam rzadko, wentylację miałem w tej RAV ale była zima wiec nie beę sie wypowiadał. Elektryczna regulacja chyba fotela pasażera bo kierowcy jest w CC a na miejscu pasażera u mnie powietrze jeździ. Przy szybie bee si eupierał bo w zimie nawet parking lidla potrafi byc upierdliwy i gadżet przydaje się. Koloru skór nie zrozumiałem. Nie widziałem w fordzie szarych. Zreszta wybitnie ich nie lubię . W CHR sa takie kremowe ii jakos badziewnie wyglądają ale to już kwestia gustu.

[/quote]
[/quote]
Jakos watpie, ze salon Ci uruchomi klapę z kopa - po co by mial to blokowac ?
W nowym cenniku juz nie ma tej opcji
Wentylowane skory - uwierz, ze jesli juz je masz to baaaardzo czesto uzywasz latem
Dziwne, ze nie uzywasz podgrzewania foteli zima … nawet na moment nie wlaczasz ?
Wybacz, ale to malo prawdopodobne
Kolor skor / ogolnie wnetrza w czarnym kolorze uwypukla tandetna jakosc wykonania.
Jasne czy brazowe zdecydowanie ale zdecydowanie robia CC milion razy przyjemniejszy samochod wewnatrz.
Jest mnostwo filmow na YT z wersjami np. US i nasza europejska przegrywa w przedbiegach

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1581 dnia: 04 Grudnia 2022, 22:11:13 »
@EMJOT Co do odryglowania klapy z przycisku pilota, wystarczy przytrzymać 2-3sek. i tyle.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1582 dnia: 04 Grudnia 2022, 22:17:45 »
@EMJOT Co do odryglowania klapy z przycisku pilota, wystarczy przytrzymać 2-3sek. i tyle.

komentowałem wyposązenie KIA Sportage a tam ani dwukrotne ani trzykrotne ani przytrzymanie nie działało. Juz kiedyś z czymś takim spotkałem się w KIA. Kluczyk uniwersalny ale funkcji nie ma

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1583 dnia: 04 Grudnia 2022, 22:29:10 »

Otwieranie klapy z kopa

[/quote]
[/quote]
Jakos watpie, ze salon Ci uruchomi klapę z kopa - po co by mial to blokowac ?
W nowym cenniku juz nie ma tej opcji
Wentylowane skory - uwierz, ze jesli juz je masz to baaaardzo czesto uzywasz latem
Dziwne, ze nie uzywasz podgrzewania foteli zima … nawet na moment nie wlaczasz ?
Wybacz, ale to malo prawdopodobne
Kolor skor / ogolnie wnetrza w czarnym kolorze uwypukla tandetna jakosc wykonania.
Jasne czy brazowe zdecydowanie ale zdecydowanie robia CC milion razy przyjemniejszy samochod wewnatrz.
Jest mnostwo filmow na YT z wersjami np. US i nasza europejska przegrywa w przedbiegach

[/quote]

No tak niemiecka wersja kick ma , słowacka nie ma. Wiec jak zwykle Toyota stan umysłu. Oczywiście , że używam podgrzewania ale wyłącznie przez chwilę. Pewnie wentylowania też tak używałbym gdyby było. No i wymaga to chyba najwyższego pakietu w przypadku RAV

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1584 dnia: 04 Grudnia 2022, 22:39:29 »
Wracamy do puntu wyjscia dla tych co zrezygnowali z CC. Proszę o konkurencje. 2.0 200km 4x4. Za 150K i hybryda???. Odpowiem wam.. nie ma.
Kuga? 2.5hybryda 190kucy.
Sporo miejsca w srodku i lepsze wyciszenie, ale nie wiem skąd u nich te napędy się wzięły - klony toyoty?

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #1585 dnia: 04 Grudnia 2022, 22:47:57 »
Chociaż nie wchodź na forum forda - dowiesz się jak ta kuga to przepłacony samochód i dowiesz się jak bardzo nie jest warta tych pieniędzy - a też przeczytasz że Dacia lepiej wykonana - i wogole Ford obcina z każdym rokiem modelowym coraz bardziej wyposażenie i podnosi cenę - brałem mocno pod uwagę ale zrezygnowałem po lekturze ich forum.

Swoją drogą ta Dacia musi robić zajebiscie wykończone auta w środku bo toyota gorsza i Ford

Rak na tamtym forum chyba większy niż tutaj

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1586 dnia: 04 Grudnia 2022, 22:56:56 »
Wracamy do puntu wyjscia dla tych co zrezygnowali z CC. Proszę o konkurencje. 2.0 200km 4x4. Za 150K i hybryda???. Odpowiem wam.. nie ma.
Kuga? 2.5hybryda 190kucy.
Sporo miejsca w srodku i lepsze wyciszenie, ale nie wiem skąd u nich te napędy się wzięły - klony toyoty?

Kurde ale cenowo 180-200 tys hybryda...

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #1587 dnia: 04 Grudnia 2022, 23:01:04 »
W lipcu można bylo kupić Kugę st line x 2,5 4x4 za 190k - ceny poszły w górę.

Jezdzilem i powiem tak zawieszeni owo auto super. Wyciszenie super. Hybryda - no ja bym powiedział ze bliżej 150KM niż 200 bo auto raczej takie bardziej z natury spokojnych i troche czuć czasem brak chęci do przyspieszania. Skrzynia CVT fajnie działa i cicho w środku - spalanie tez fajne.

Nie podobały mi się Plastiki i mały ekran multimedialny i brak bezprzewodowego Apple car play

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1588 dnia: 04 Grudnia 2022, 23:18:20 »
komentowałem wyposązenie KIA Sportage
Ja też o KIA.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline paulx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1589 dnia: 05 Grudnia 2022, 10:04:47 »
Za nami już 1000km. Z auta jesteśmy zadowoleni. Jeździ się naprawdę przyjemnie. Nawet już multimedia opanowane i muszę przyznać, że działają całkiem sprawnie. Średnie spalanie 5,6l przy cały czas włączonej klimatyzacji, podgrzewaniu kierownicy i foteli.
Ostatnio wybraliśmy się w dłuższą podróż. W jedną stronę jechaliśmy krajówką - wyszło spalanie 4,6l. Z powrotem równolegle autostradą, którą jechaliśmy całkiem spokojnie, wręcz powoli (110-120). Spalanie wzrosło do 6,4l.
2. Czy moglibyście rozstrzygnąć temat uruchamiania nagrzewania wnętrza z poziomu aplikacji MyT - czy silnik spalinowy zostaje w takim scenariuszu uruchomiony, czy też całe nagrzewanie jest wykonywane przy pomocy prądu?
Silnik spalinowy uruchamia się od razu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl