Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 478873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1620 dnia: 05 Grudnia 2022, 22:58:21 »
Jakby co, żeby dać znać, zdecydowałem się zrezygnować z CC i kupić Rav4. Aktualny czas oczekiwania na Rav4 to październik/listopad 2023, produkcja sierpień.
Rok czasu, ja chyba zamówię też rav4 ale po jakimś liftingu albo w wersji GR i wtedy CC sprzedam jak ravka bedzie do odbioru:)

No chyba ze CC mnie nie zawiedzie to zostanie na dłużej ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No GR niby toyota miała na grudzień wprowadzić do sprzedaży ale nic nie wiedzieli w salonie. Generalnie jestem ugadany, że jakby mnie GR zainteresował to będę mógł zmienić w umowie jeszcze :) Ale co do tego, jak tu niektórzy się spinali o kupowanie kota w worku itd to jak widać problemu z rezygnacją i zwrotem zaliczki nie ma. Także co salon powiedział to tak utrzymał. Nie spodoba się auto to anulujemy umowę. W moim przypadku to 3 miesiące niejako zmarnowane ale 3 miesiące to nie jest dzisiaj dużo.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1621 dnia: 05 Grudnia 2022, 23:46:14 »
To jaWam troszke rozjaśnię o co chodzi ze sprzedażą Toyoty. Firmy, w szczególności międzynarodowe korpo dostały "sraczki" jeżeli chodzi o niskoemisyjność. Centrala godzą sie na porzedziały które nie spełnia żadne niehybrydowe lub nieelektryczne autko. DLatego toyota schodzi na pniu. Ma dobrą cenę w tym znaczeniu, nie jest elektrykiem bo floty sa nie zainteresowane przez brak infrastruktury i mało sa zainteresowane PHEV. Tyle w temacie.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1622 dnia: 05 Grudnia 2022, 23:52:50 »
Jakby co, żeby dać znać, zdecydowałem się zrezygnować z CC i kupić Rav4. Aktualny czas oczekiwania na Rav4 to październik/listopad 2023, produkcja sierpień.

A ja zrezygnowałem z CC i po jeździe próbnej dzisiaj zamówiłem...C-HR GR  :grin: Jako, że dla singla to na razie starczy, najwyżej po leasingu sprzedam i nie będę miał  z tym problemu raczej. Muszę powiedzieć, że jest ten samochód lepiej wyciszony niż CC i nie wchodzi tak szybko na głośne obroty i plusem jest, że ma podłokietnik bliżej ręki jak w Lexusie UX 250. Materiały też mi się podobały, nie czuć tego plastiku, przynajmniej w tej wersji. Nie wiem czy to się nie zmieniło bo jak 1,5 roku temu testowałem to miałem gorsze odczucia. Multimedia z CC już.
No i odbiór koniec stycznia więc idealnie.

https://youtu.be/Co34uODH8Jk

Szkoda, że z CC nie wyszło bo najbardziej mi się podoba ten samochód, ale niestety nie mogłem się pogodzić z tym wykończeniem/wyciszeniem i rurą za te pieniądze. Mam nadzieję, że niedługo zrobią lifting.

A wszystkim co odebrali mam nadzieję, że będzie pięknie służył.  :-)

EDIT: Aha i testowałem jeszcze t roca 150km automat dsg i strasznie mnie rozczarował lagiem przy dodaniu gazu. W ogóle nie mogłem go wyczuć, brak reakcji na gaz tylko po jakiejś chwili skutkowała, że człowiek nie wiedział czy się uda włączyć do ruchu na a4 czy nie. A jak już ruszył to w mieście ledwo wyhamowałem przed kolejnym samochodem. Dobrze przyspiesza generalnie, ale start ma jakiś kiepski. Może to kwestia przyzwyczajenia, nie wiem. Natomiast wróciłem zadowolony do toyoty bo ta płynność mi się bardzo podoba tutaj.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2022, 00:00:30 wysłana przez lexziom »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1623 dnia: 06 Grudnia 2022, 00:04:10 »
Co prawda dałem link do porównawczego testu ale dopiero teraz znalazłęm podobny i zrobiony na prawde super test słowacki. Warto obejrzeć porusza wszelkie aspekty na które tutaj na forum zwracana była uwaga. Jest nawet widok na podowzie ze słynną rurą. Do tego pomiary hałasu (bardzo ciekawe) spalanie ect. Warto zoabczyć

https://youtu.be/QT05pQZbmFY

Podoba mi się ten samochód, nawet się zastanawiałem nad nim, ale trochę się cykam brać ten "nowy" ich napęd.
Jak trwały on jest, jak z częściami i serwisem? Jak będzie działał po kilku latach? 190k to trochę dużo dla mnie żeby kupować w ciemno

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1624 dnia: 06 Grudnia 2022, 00:21:19 »
Szkoda, że nie zrobili pomiaru przy prędkości autostradowej, byłby komplet i porównanie do aut europejskich. np. Tiguan ma 66 dB przy 130 km/h, a tu przy setce podobny wynik. No i szkoda, że nie zmam słowackiego, żeby lepiej zrozumieć wszystko co on tam mówi.

Diabeł tkwi w szczegółach.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1625 dnia: 06 Grudnia 2022, 00:24:29 »
Szkoda, że nie zrobili pomiaru przy prędkości autostradowej, byłby komplet i porównanie do aut europejskich. np. Tiguan ma 66 dB przy 130 km/h, a tu przy setce podobny wynik. No i szkoda, że nie zmam słowackiego, żeby lepiej zrozumieć wszystko co on tam mówi.

Masz pomiar, tuz za tabelkami już z ręki pokazali praktycznie brak różnicy pomiedzy CC a Nissanem. 130km/h

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1626 dnia: 06 Grudnia 2022, 00:30:08 »
Masz pomiar, tuz za tabelkami już z ręki pokazali praktycznie brak różnicy pomiedzy CC a Nissanem. 130km/h
nawet więcej. prędkość wzrosła, siła dźwięku prawie dwukrotnie zmalała. Czary ?

« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2022, 00:34:56 wysłana przez witek1965 »

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1627 dnia: 06 Grudnia 2022, 08:33:15 »
coś tam w centrali toyoty przebąkiwują o możliwym microlifcie i poprawie tej wystającej rury wydechowej, jak to zmienią to ciekawe czy będą wzywać do ASO tych, którzy już nabyli CC, do poprawy?

jeśli nie to trochę słabo, że oleją pierwszych nabywców :>

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1628 dnia: 06 Grudnia 2022, 08:41:08 »
coś tam w centrali toyoty przebąkiwują o możliwym microlifcie i poprawie tej wystającej rury wydechowej, jak to zmienią to ciekawe czy będą wzywać do ASO tych, którzy już nabyli CC, do poprawy?

Nie wiadomo jakie są przepisy. Kiedyś pytałem czemu nie wzywali nas na wymianę silnika (pierwsze zzty w corolli e11) to odpowiedziano mi że to nie ma wpływu na bezpieczeństwo. I w sumie coś w tym jest bo mamy z 2006r Yarisa i chyba już trzy razy wzywali nas na poprawkę związana z jakimś systemem bezpieczeństwa.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1629 dnia: 06 Grudnia 2022, 09:00:01 »
mamy z 2006r Yarisa i chyba już trzy razy wzywali nas na poprawkę związana z jakimś systemem bezpieczeństwa
Z wadliwymi poduszkami Takata, laweciarzu wszechwiedzący. W BMW też.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1630 dnia: 06 Grudnia 2022, 14:13:41 »

A pojawilo sie jakies oficjalne info, czy tylko bazujesz na tym filmiku z youtube i komentarzu Mularczyka?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1631 dnia: 06 Grudnia 2022, 14:20:07 »
eee jak sobie to wyobrażacie, że stażyści w ASO przeprojektują rurę wydechową i ponacinają co nieco? :D

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1632 dnia: 06 Grudnia 2022, 15:39:56 »

Faktycznie prawie brak różnicy  :laugh:  :|
A dalej jest jeszcze gorzej

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1633 dnia: 06 Grudnia 2022, 16:26:40 »
Uuuuu 4,5 dB przy setce to sporo różnicy to ile będzie przy 140  km/h :(

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1634 dnia: 06 Grudnia 2022, 17:28:03 »
Ależ wy to uważnie oglądacie - to jest pomiar hałasu przy przyspieszaniu. Przy jeździe ze stałą prędkością (nieco później w filmie) różnicy w pomiarze nie ma, chociaż subiektywne odczucia wskazują na Nissana:

https://youtu.be/QT05pQZbmFY?t=879
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2022, 17:31:32 wysłana przez vvk »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl