Autor Wątek: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie  (Przeczytany 53271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Odp: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Sierpnia 2022, 12:22:04 »
nic nie grzebałem przy hamulcach, wszystko chodzi idealnie,
nie mam długich przerw - wielodniowych, nawet na wakacjach trochę auto jest użytkowane, pewnie brak przerw ma tu znaczenie
Co prawda nie mam takich przebiegów rocznych jak Ty, ale między 20, a 40k rocznie robię. A pytałem z tego względu, że w poprzednim samochodzie musiałem wymienić komplet z tyłu ze względu na problem z zaciskami. Tarcze i klocki były w dobrym stanie, tzn widać, że nie były zbytnio wykorzystywane. Mechanik stwierdził, że hamulce z tyłu pracują rzadziej od tych z przodu dlatego warto po zimie rozebrać zaciski i je po prostu wyczyścić. U mnie z racji tego, że te zaciski nie działały, tak jak powinny, doszło do nieodwracalnych zmian w tarczach. A skoro już wymieniłem tarcze to klocki również.
Przechodząc już do sedna. Skoro eksploatacja hamulców w hybrydach jest jeszcze mniejsza, to czy nie wpływa to w jakiś sposób na zaciski. Ale skoro u was, przy takich przebiegach nic się nie dzieje, to myślę, że znam już odpowiedź.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Sierpnia 2022, 12:24:21 »
Corolla2019Hybrid1.8Kombi - ostatni Twój post w którym cytujesz mój, nie jest moim postem, a przmora.
Rzeczywiście dziwna sprawa z tymi cytatami. Każdy pochodził od innego autora, niż było to zaznaczone  :grin:
Edit: U mnie też cytat przypisało komuś innemu, hmm
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2022, 12:26:14 wysłana przez przemGoku »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Sierpnia 2022, 12:33:10 »
W hybrydzie podczas hamowania przednie klocki nie zawsze się zaciskają ale tylne raczej zawsze bo na tylnej osi energii się nie odzyskuje.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Sierpnia 2022, 13:03:09 »
W hybrydzie podczas hamowania przednie klocki nie zawsze się zaciskają ale tylne raczej zawsze bo na tylnej osi energii się nie odzyskuje.
Zasada działania układu hamulcowego jest dla mnie jasna. Zastanawia mnie natomiast z czego wynikają, aż takie różnice w sprawności hamulców hybryd vs silników np benzynowych. W zasadzie w jednym i drugim przypadku można hamować silnikiem, a przyznam, że nigdy nie udało mi się na komplecie przejechać więcej, niż 40k. Dealer mi nie odpowiedział :-)

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Sierpnia 2022, 13:21:24 »
Jak do kół masz podłączony silnik spalinowy to hamowanie nim jest jednostajne (chyba że będziesz biegi zmieniał), jak masz do kół podłączony silnik elektryczny to możesz sobie przez jego obciążanie modulować silę hamowania i w zasadzie nim hamować do prawie zera (oczywiście jeśli energia hamowania nie przekroczy wydajności układu elektrycznego). Dlatego jak ktoś hamuje delikatnie to używa głownie do tego silnika elektrycznego i ładuje przy okazji baterię (ale to działa tylko jak po mieście jeździsz dlatego tak w taksówkach dobrze wychodzi). Jak już jeździsz poza miastem czy po dużych górach to nie ma gdzie podziać tej energii związanej z prędkością i klocki szybciej schodzą (zwłaszcza że powyżej setki to i nie ma jak baterii opróżnić na wspomożenie napędu.)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Sierpnia 2022, 13:44:05 »
Forum Toyoty bawi i uczy  :cheesy:
Co do jazdy poza miastem, to wydaje mi się, że każde dłuższe delikatne dohamowanie odbywa się przy pomocy silnika. Tak przynajmniej wynika z tego co widzę na komputerze.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Sierpnia 2022, 13:55:36 »
Hybrid Assistant prawdę powie co dzieje się podczas hamowania. Jadąc w trasie z prędkością powyżej możliwości napędzania auta jedynie silnikiem elektrycznym (w Auris z napędem HSD 3-ciej generacji jest to powyżej licznikowych 80km/h) poziom naładowania baterii utrzymywany jest w okolicach 60% po to aby zostawić bufor 20% na hamowanie a z drugiej strony 20% na wspomaganie silnika spalinowego podczas przyspieszania. Takie są moje obserwacje z jazdy z HA.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #52 dnia: 29 Sierpnia 2022, 15:51:28 »
...przyznam, że nigdy nie udało mi się na komplecie przejechać więcej, niż 40k.
Salonowym Nissanem Almerą z 1999r (produkcja japońska) zrobiłem 120kkm na OEM klockach, czyli dało się, ale wtedy  to była inna technologia i skład. 40kkm to nawet na dzisiejsze czasy bardzo słaby wynik, no chyba że tylko miasto, przy ciężkim aucie i ciężkiej nodze.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Sierpnia 2022, 16:12:54 »
40kkm to nawet na dzisiejsze czasy bardzo słaby wynik
Jeżdżę stosunkowo spokojnie. Nie mam zbyt ciężkiej nogi, a jeśli chodzi o hamowanie to wydaje mi się, że częściej zdarzało mi się wytracać prędkość silnikiem, niż pedałem hamulca. Może właśnie dlatego zaciski dostawały w . Tak jak pisałem wcześniej, kiedy wyczuwałem, że hamulce pracują gorzej niż powinny to okazywało się, że winne były zaciski. Zakładam, że gdyby nie to, komplet hamulców wytrzymałby dłużej. Wymieniałem tylko dlatego, że zaciski wyrządzały szkody na tarczach i klockach. Może akurat miałem pecha, ale po każdej zimie, a zimą jeżdżę nie mniej niż latem, był z tymi zaciskami problem.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Września 2022, 14:28:24 »
Ktoś się orientuje jak to jest z tymi elektrycznymi hamulcami postojowymi? Dziś po kilku deszczowych dniach wsiadłem do samochodu i po puszczeniu hamulca, ku mojemu zdziwieniu, samochód zamiast pełzać stał w miejscu. Dopiero dodanie gazu spowodowało nazwijmy to "zerwanie" hamulca. Potem przez kilka kilometrów przy każdym hamowaniu z tyłu wydobywał się odgłos jakby trzasków. Zastanawiam się po prostu jak to z nimi jest skoro deszcz im szkodzi, to co będzie kiedy przyjdą mrozy?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Września 2022, 18:16:10 »
Spokojnie bez paniki.
To tylko korozja tarcz a dokładnie jej roboczej części sprawia że klocki jeszcze lekko trzymają tarcze.
To normalne zwłaszcza jak tarcze przed postojem były mokre.
Wystarczy ruszyć to puszczą a kilka hamowań i tarcze się oczyszczą.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Września 2022, 19:08:09 »
Spokojnie bez paniki.
To tylko korozja tarcz a dokładnie jej roboczej części sprawia że klocki jeszcze lekko trzymają tarcze.
To normalne zwłaszcza jak tarcze przed postojem były mokre.
Wystarczy ruszyć to puszczą a kilka hamowań i tarcze się oczyszczą.
Źle zadałem pytanie. O tym, że mam do czynienia z korozją wiedziałem, bo widziałem w jakim były stanie, gdy wsiadałem do auta. Bardziej zaskoczył mnie fakt, jak długo musiałem hamować, żeby tarcze się oczyściły. W poprzednim samochodzie wystarczyło jedno dohamowanie i był spokój. A odnośnie tego odgłosu, o którym pisałem, to w Hondzie taki odgłos świadczył o tym, że zaciski szlag trafił i przyznam, że trochę mnie to wybiło, bo gdyby zaciski szlag trafił po 4h to bym przebił rekord z Hondy.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Września 2022, 11:29:37 »
Podczas hamowania na nie doładowanej baterii korzystasz z 2 układów aby zwolnić - układ odzyskiwania energii + układ hamulcowy . Dlatego potrzebujesz więcej czasu aby oczyścić tarcze z rdzawego nalotu .

Co do zużycia klocków tarcz - wszystko zależy od stylu jazdy . Jeśli na ekonomizerze wskazówka w lewo nie jest zapełniona to nie korzystacie z układu hamulcowego wcale .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Lutego 2023, 18:14:57 »
Witajcie
Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat:
czy są osoby, które  zainstalowały do swojej hybrydki LPGu instalatora z woj. śląskiego lub małopolskiego lub ewentualnie w Energy Gaz Polska w Warszawie? Interesuje mnie gdzie, na jakich podzespołach zostało to zmontowane oraz oczywiście czy polecacie?
Rozważam montaż, mam już kilku instalatorów na oku, ale mimo wszystko Wasze opinie też mi pomogą.
Z góry dzięki za treściwe odpowiedzi na temat
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Lutego 2023, 22:25:54 »
Na początek polecam temat https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50459.0.html.
Jak chcesz lpg to zapoznaj się z forum lpg, dużo się dowiesz i nie wtopisz.
W kilku autach montowałem w AUTOGAZ Bolęcin Damian Piekarczyk, zawsze fachowo zrobione.
Ale terminy były 2-3 m-ce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl