Autor Wątek: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie  (Przeczytany 53305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Lutego 2023, 07:33:26 »
Kuba dziękuję - termin nie ma znaczenia, ważne żeby było wykonane zgodnie ze sztuką bez żadnych półśrodków i oszczędności
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Lutego 2023, 08:01:18 »
ważne żeby było wykonane zgodnie ze sztuką bez żadnych półśrodków i oszczędności
A ja Ci powiem tak. Na LPG zrobiłem pewnie około 1mln km.gazuje wszystkie auta dd, znam większość warsztatów od montażu w swojej okolicy + korzystałem z tych które były polecane na forum LPG a na tą chwilę nie poleciłbym bym Ci żadnego. Do tego szykuje sobie auto turbo i sam nie wiem gdzie pojadę.
Zasada jest jedna jest dobrze do momentu kiedy jest dobrze  :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Lutego 2023, 09:55:50 »
ważne żeby było wykonane zgodnie ze sztuką bez żadnych półśrodków i oszczędności
A ja Ci powiem tak. Na LPG zrobiłem pewnie około 1mln km.gazuje wszystkie auta dd, znam większość warsztatów od montażu w swojej okolicy + korzystałem z tych które były polecane na forum LPG a na tą chwilę nie poleciłbym bym Ci żadnego. Do tego szykuje sobie auto turbo i sam nie wiem gdzie pojadę.
Co wnosisz do tematu? Nie polecasz żadnego to po co piszesz?

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Lutego 2023, 10:54:55 »
Co wnosisz do tematu? Nie polecasz żadnego to po co piszesz
Zanim zadasz pytanie to pomyśl... Skoro użytkownik LPG który ma za sobą monterów LPG różnej maści + takich które były polecane chociażby na forum LPG i był problem to oznacza ostrożność a na 100% brak zaufania dov rozwiązań polecanych w necie.

Jeżeli chcemy konkretów to trzeba podać zestaw komponentów+ instalatora co chyba jest największym wyzwaniem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Lutego 2023, 10:57:58 »
To jest oczywiste że trzeba znaleźć gazownika fachowego, takiego który potrafi dobrać elementy instalacji. A nie opierać się na zestawach z internetu.

NieToyota

pireus

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Lutego 2023, 13:00:43 »
A jak jest źle tzn. że nie jest dobrze. Uwielbiam takie złote myśli.
Nobel czeka, tylko jeszcze nie wiem z jakiej kategorii.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 16 Lutego 2023, 13:16:45 »
To jest oczywiste że trzeba znaleźć gazownika fachowego, takiego który potrafi dobrać elementy instalacji. A nie opierać się na zestawach z internetu.

No widzisz i tu się robi zagadnienie podobne do tematu olejowego.  Chyba wiesz jak te dyskusje wyglądają ?  :grin:
Chociaż tematy olejowe kończą się na oleju a komponenty lpg to jedna połowa a instalator druga połowa.

Nobel czeka

Mi się podoba Noble m15 jeżeli chodzi o motoryzację  :grin:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Lutego 2023, 13:31:29 »
Fachowy instalator to podstawa. Nawet z przeciętnych elementów zrobi dobrze. Paprok z najlepszych komponentów spartoli.

NieToyota

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 16 Lutego 2023, 17:08:29 »
Fachowy instalator to podstawa. Nawet z przeciętnych elementów zrobi dobrz
i na propozycję takowych z moich okolic oczekuję nadal ... :)
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Lutego 2023, 22:09:29 »
Wszechwiedzący już się wypowiedział więc wszystko wiesz :).

Tak jak Ci napisałem na forum lpg znajdziesz wszystko. Poczytaj opinie o gaziarzach i jak się zachowywali jak było coś nie tak i sam wyrobisz sobie zdanie.
Damian jest drogi ale ma pojęcie. Chciałem to założył Prins’a (auto zrobiło na nim 300tys. bez najmniejszych problemów). Innym razem Stag’a i też było dobrze. W Jazzie był problem, nie chował głowy w piasek tylko próbował pomóc. Finalnie problemem okazały się cewki więc nie jego wina.
Montaż robi na takim poziomie, że każdy mechanik który oglądał auto był w szoku.

Jest jedno ale… ostatnio gazowałem auto 7 lat temu :).
Przy dzisiejszej technologii i skomplikowaniu silników ja osobiście nie widzę ekonomicznego sensu montażu gazu.
Ale Twoje auto i Twój wybór.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2023, 22:11:08 wysłana przez KubaCamry »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Lutego 2023, 09:07:08 »
Przy dzisiejszej technologii i skomplikowaniu silników ja osobiście nie widzę ekonomicznego sensu montażu gazu.
Ale Twoje auto i Twój wybór.
Przecież silniki 1.8 w automacie toyoty z pośrednim wtryskiem słyną z prostoty budowy. Brak intercoolara, turbiny, sprzęgla , dwumasy, rozrusznika, mnóstwa innych osprzętów.
Założyleś w swoich samochodach 3 razy instalacje i nie widzisz sensu ?
Luźno licząc na 300 tys km masz 42 tys zł zysku na paliwie.
To nie ekonomiczne?

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Lutego 2023, 09:45:50 »
Wszechwiedzący już się wypowiedział więc wszystko wiesz :).

A więc nasz Kubusiu, niech autor zapytania sam podejmie decyzję.

KeriM36
musisz sam podjąć decyzję ja Ci napiszę jak to widzę od swojej strony. Nie ma pewnego warsztatu, możesz uzgodnić składowe instalki, możesz zapytać jak to będzie strojone (ilu gazowników tyle filozofii) ale nie masz wpływu co będzie dalej czyli co jak się zepsuje instalka. Teoretycznie usłyszysz odpowiedź "naprawimy". W praktyce jest jedna wielka spychologia, to wina auta, to wina mechanika, to wina gazu a Ty jeździsz jak ten palant od warsztatu do warsztatu.

Konkrety:

Masz tu polecenie naszego Kubusia, takich poleceń tego warsztatu znajdziesz mnóstwo no bo  każdy przejechał xx km.i było ok.

A ja Ci wkleję z innego forum Pana który już miał przyjemność spróbować zasady "jak jest dobrze to jest dobrze jak jest źle to..?" z której przyjaciel forumowy Pireus śmiał się.

Kubuś polecał a tu :

Cyt. "akieś 30mc temu założyłem gaz do mojej Madzi (stag300+ wtryskiwacze Hanna 2000,reduktor Magic 3)
Przez 23mc nie odczułem nawet że mam gaz. Przejechałem w tym czasie 35tyś i zaczęły się problemy, szarpanie(tylko na gazie) przy redukcji z np. 4na3ke lub 3ki na 2ke i przymuleniu silnika poniżej 2000 obrotów ewent. wyjazdu pod górę lub na skrzyżowaniu. Telefon do gazownika on że to normalne trzeba wymienić świece ,zmieniłem na NGK według katalogu ITR5F13 (co ciekawe miałem ITR6F13,według katalogu do mazdy 5)pomogło na parę dni gazownik twierdził że trzeba wymienić kable,kupiłem na allegro NGK przy wymianie stwierdził że to na pewno kable gdyż puszczają iskrę gdzieś bokiem i nawet widać na świecy że jest okopcona,pomogło na tydzień. Na co Gazownik że miał już taki przypadek w Fordzie Mondeo że podobno to ten sam silnik i że gdy wymienił cewkę zapłonową to jak ręką odjoł, nie mogliśmy nigdzie znaleźć cewki do tego modelu tylko aso cena 1700zl!!! stwierdził że to nie ma sensu i że spróbował by z reduktorem gdyż jest to felerny model który przepuszcza (wymieniłem na Silver koszt przeszło 400zł ) nic to nie dało , więc gazownik powrócił do poprzedniego pomysłu czyli cewka i żebym kupił na szrocie . Po 2tyg. dzwonie że mam cewkę i możemy ją wymienić a on że nie ma czasu do polowy maja żebym sobie podjechał do byle mechanik że mi wymieni (po prostu mnie zlał kase za montaż wzioł gwarancja się skończyła,a ty się bujaj dalej z usterką ogolnie gościa nie polecam AUTO GAZ BOLĘCIN -DAMIAN PIEKARCZYK zlewające podejście do klienta jak coś mówi to jak by pozjadał wszystkie rozumy,ale chyba się troch pogubił wpakowałem przeszło 1000zl a on mi z tekstem że najlepiej chciało by się jeździć bez dokładania do samochodu!!! gościa mi polecili na Lpg-forum ALE JA ZDECYDOWANIE NIE POLECAM JEZDZILEM ZA KAŻDYM RAZEM PO 80KM DO NIEGO!!   
"

Nadmienię Ci że nie znam tego warsztatu ale możesz być pewny że to dotyczy większości "specjalistów" od lpg. Wielkie gadanie tylko jak jest źle to bajka się kończy.

Tak więc KeriM36 teraz możesz wejść w zakładkę gdzie masz posty Kubusia i sam ocenić czy w dziedzinie motoryzacji i lpg ten Pan jest godny zaufania.

i na propozycję takowych z moich okolic oczekuję nadal

Powiem Ci tak fora to tylko fora, nie wiesz czy Tobie się uda a jak się nie uda wszyscy radzą a Ty jak coś płacisz.

Jestem z Mazowieckiego i mając spore doświadczenie z gazownikami tymi mniej znanymi i tymi znanymi z forum lpg na tą chwile żadnego bym nie polecił (chociaż kiedyś polecałem) bo biorę odpowiedzialność za to co pisze.
Jak miałbym Ci polecić to z podziałem na:

- elementy składowe instalki
- montaż (zgodny ze sztuką i estetyka)
- strojenie
- serwis po montażu i pierwszym dostrojeniu

Oczywiście znając też sposób użytkowania przez Ciebie auta. Bo jak lubisz jeździć z max obrotami to wtedy np.uwypukliłbym strojenie a jak lubisz "przesuwanie" wokół komina to wtedy...

Do każdego tego odnośnika napisałem bym Ci epopeje.

Efekt jest taki że teraz kupiłem auto pośrednie do pracy i trochę szybszej jazdy z turbo. Oczywiście je podkręciłem i... nie wiem gdzie mam jechać na lpg. 

P.S.

KeriM36 nie wiem jaki planujesz zrobić przebieg auta do sprzedaży ale jak coś koło 50-60k.km. to odpuść lpg. Hybryda 1,8 daje b.małe różnice kwotowe kosztów przejechania km. lpg vs pb.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2023, 10:06:21 wysłana przez ledziu »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Lutego 2023, 21:17:39 »
Szkoda, że filozof nie montuje gazu… Dylemat wyboru miałbyś z głowy :).
Gaz w sportowym aucie… pierwsze słyszę.
Chcesz poszaleć ale oszczędnie :).

Ps. Nie jesteśmy na Ty… jak tam Kazik śpiewał dokończ sobie…

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Lutego 2023, 21:39:04 »
Szkoda, że filozof nie montuje gazu… Dylemat wyboru miałbyś z głowy .
Nie wiem co to ma wspólnego z byciem "filozofem".

Gaz w sportowym aucie… pierwsze słyszę.
Słyszeć słyszałem chociaż nie znam osobiście przypadku sportowego auta z lpg.

Chcesz poszaleć ale oszczędnie

Chyba odpłynąłeś i to w siną dal  :-)

Nie jesteśmy na Ty…

Kiedy na to wpadłeś ?  :grin: :grin: :grin:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Lutego 2023, 23:09:58 »
Przecież silniki 1.8 w automacie toyoty z pośrednim wtryskiem słyną z prostoty budowy. Brak intercoolara, turbiny, sprzęgla , dwumasy, rozrusznika, mnóstwa innych osprzętów.
Założyleś w swoich samochodach 3 razy instalacje i nie widzisz sensu ?
Luźno licząc na 300 tys km masz 42 tys zł zysku na paliwie.
To nie ekonomiczne?
Gaz miałem w 6 samochodach nie ekonomiczne bo:
1. Butla w koło zapasowe jest mała, a zbiornik walcowy zajmuje sporo miejsca w bagażniku. Mała butla to częste tankowanie. Camry nad morze lecę bez tankowania, w Ravce z lpg musiałem tankować, a upchnął tam zbiornik walcowy we wnęce na koło. Czas to też pieniądz. Wiem, że dla niektórych trasa 6 godzin bez przystanku to błąd ale są też tacy dla których trasa 6 godzin to nie trasa.
2. Spalanie gazu jest 20% wyższe. W hybrydzie silnik często się gasi, a przy każdym uruchomieniu zużywa paliwo. Wiem, że są instalacje, które po nagrzaniu od razu odpalają na gazie ale magicznym jest słowo „po nagrzaniu”.
3. Dobrze zestrojona instalacja przy wysokich obrotach do lpg dodaje Pb, wiec jak ktoś ma ciężką nogę to paliwa też ubywa.
4. Na 99% parkingów podziemnych nie wjedziesz… tzn. wjedziesz ale powinieneś mieć świadomość, że jak coś się wydarzy to będziesz obciążony kosztami wg. KC, bo na wjeździe masz znak zakazu.
5. Mało jest ASO, które ogarniają montaż lpg. Więc, najpierw jedziesz zmienić oleje itp. Póżniej wymienić filtry gazu i sprawdzić kalibrację, to też jest strata czasu.
6. Zamiast przeglądu po 3, 2 i co rok, masz przegląd co rok.

Nie jestem przeciwnikiem lpg ale trzeba sobie indywidualnie przekalkulować i mieć świadomość, że trzeba poświęcić więcej czasu na „obsługę” auta.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2023, 23:54:46 wysłana przez KubaCamry »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl