Autor Wątek: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie  (Przeczytany 53253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie
« Odpowiedź #75 dnia: 17 Lutego 2023, 23:40:51 »
Pełna zgoda Kuba (na mnie się chyba nie obrazisz, że "per Ty"?)
W Tym temacie dopisałbym jeszcze ze dwa/trzy punkty...tylko po co?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Lutego 2023, 00:04:34 »
Mnie tylko zastanawia, że skoro dla parkingów podziemnych lpg jest problemem bo jest cięższy od powietrza i gromadzi się w odpływach. To dla czego nie ma problemu z elektrykami których nie da się ugasić. Zapali się taki w garażu podziemnym i blok do wyburzenia? Nie to żebym dramatyzował ale jak się ogląda filmiki jak to się pali to ja w lpg przestaje widzieć zagrożenie. Do tego co z tymi ulatniającymi się z baterii szkodliwymi gazami.

ps. nie mam się o co obrażać, Ty masz swoje racje oparte na swoich doświadczeniach, ja mam swoje. Ja Ciebie nie obrażam, Ty nie obrażasz mnie i jest ok. Różnica zdań to normalna rzecz. Są też tematy gdzie mamy podobne zdanie i tyle ale są tacy, którzy uważają, że wszyscy powinni myśleć tak jak oni :).

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Lutego 2023, 04:13:36 »
Jeżeli chcemy konkretów to trzeba podać zestaw komponentów+ instalatora co chyba jest największym wyzwaniem.
tak się wtrącę - ja od lat zakładam instalacje w jednym warsztacie, specjalizującym się od początku w instalacjach jednego producenta - BRC. Jak do tej pory nie było tematu "jest dobrze, póki jest dobrze" bo dobrze było cały czas. Odpukać w AVE zrobione 170 kkm i wymieniane były tylko filtry + kontrola ustawień. Plusem takiego zakładu jest to, że są na bieżąco z nowościami i maja szkolenia organizowane przez BRC. Do strojenia instalacji potrzebny jest tylko jeden sprzęt, a ten dostarcza BRC. Wymiana jakiegokolwiek podzespołu jest w zasadzie od ręki, ponieważ na stanie jest zawsze kilka kompletów. Wystarczy wziąć co potrzeba z półki, założyć klientowi, a potem zamówić. BRC ma w ofercie instalacje zarówno uniwersalne, jak i dedykowane, współpracujące z silnikami na wtrysku bezpośrednim. Nie do każdego samochodu. Do tej Corolli nie mają, chyba że jest to wtrysk pośredni i można zamontować Sequent 32 OBD, który spisuje się naprawdę świetnie.Sequent Maestro to już najbardziej zaawansowany system. Producent pisze program pod konkretny silnik i konkretny sterownik. Na przykład : Toyota Corolla 2020 rok produkcji, silnik  M20A-FKB 2.0 sterownik silnika Denso 89661-76230 / 89666-02570 o mocy 130 kW spełniający normy spalin Euro 6D. Jakby mieli taka instalację do RAV 4 Pb to już bym miał problem z głowy. Mają natomiast do Toyota RAV4 2018-2020 A25A-FXS 2.5 Denso 89661-33Y70 131 Euro 6D hybryda.  Z bardzo dobrych instalacji jest jeszcze Prins. Drogie, ale dobre. BRC też nie jest tanie, bo 3 tysiące do wtrysku typu MPI trzeba dać. Za Maestro ok 6 tysięcy. Za mieszane instalacje wyjdzie trochę taniej. Tylko po jakimś czasie mogą być jakieś problemy. A zakład się zwinął, a drugi nie ma takich wtrysków, albo stosuje inne sterowniki, albo inne reduktory itd. A w instalacji jednego producenta jest wszystko dostępne, jest sieć serwisów i instalatorów w całym kraju.
Można zadzwonić, porozmawiać z doradcą technicznym.

https://lpg-brc.pl/index.php/siec-serwisow

https://lpg-brc.pl/index.php/instalacje-lpg
Oczywiście nie trzeba się z moją opinia zgadzać. To wolny kraj.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 04:20:31 wysłana przez witek1965 »

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Lutego 2023, 06:46:01 »
To dla czego nie ma problemu z elektrykami których nie da się ugasić. Zapali się taki w garażu podziemnym i blok do wyburzenia? Nie to żebym dramatyzował ale jak się ogląda filmiki jak to się pali to ja w lpg przestaje widzieć zagrożenie. Do tego co z tymi ulatniającymi się z baterii szkodliwymi gazami.
przepisy Kuba nie nadążają za postępem - moja corolla, jak i zapewne twoje camry i każdy inny samochód z elektrycznym ręcznym nie powinien przejść badania technicznego :)
"Pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla i trzykołowego pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 1 t, wyposaża się w następujące rodzaje układów hamulcowych, zwanych dalej "hamulcami": 1) hamulec roboczy działający na wszystkie koła - przeznaczony do zmniejszania prędkości pojazdu i zatrzymywania go w sposób niezawodny, szybki i skuteczny, niezależnie od jego prędkości i obciążenia oraz od kąta wzniesienia lub spadku jezdni, z możliwością: a) regulowania intensywności hamowania.";
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Lutego 2023, 06:48:57 »
witek1965dzięki za posta, pozwoliłem rzucić ci maila z pytaniem
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Lutego 2023, 07:58:15 »
To dla czego nie ma problemu z elektrykami których nie da się ugasić. Zapali się taki w garażu podziemnym i blok do wyburzenia? Nie to żebym dramatyzował ale jak się ogląda filmiki jak to się pali to ja w lpg przestaje widzieć zagrożenie. Do tego co z tymi ulatniającymi się z baterii szkodliwymi gazami.
przepisy Kuba nie nadążają za postępem - moja corolla, jak i zapewne twoje camry i każdy inny samochód z elektrycznym ręcznym nie powinien przejść badania technicznego :)
"Pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla i trzykołowego pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 1 t, wyposaża się w następujące rodzaje układów hamulcowych, zwanych dalej "hamulcami": 1) hamulec roboczy działający na wszystkie koła - przeznaczony do zmniejszania prędkości pojazdu i zatrzymywania go w sposób niezawodny, szybki i skuteczny, niezależnie od jego prędkości i obciążenia oraz od kąta wzniesienia lub spadku jezdni, z możliwością: a) regulowania intensywności hamowania."
>
Hamulec roboczy to nie „ręczny” a „nożny”. Czyli masz taki jak trzeba.
Wiesz , że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele. ;)
Tu jest właściwy przepis:
„2) 71
 hamulec awaryjny działający na co najmniej dwa koła pojazdu, przeznaczony do zatrzymania pojazdu w razie awarii hamulca roboczego, z możliwością:
a)
regulowania intensywności hamowania,
b)
dokonywania hamowania z miejsca kierowcy z możliwością trzymania kierownicy przynajmniej jedną ręką;
3)
hamulec postojowy, przeznaczony do unieruchamiania pojazdu na wzniesieniu i spadku, z możliwością:
a)
działania podczas nieobecności kierowcy, przy czym robocze części hamulca powinny pozostawać w położeniu zahamowania za pomocą wyłącznie mechanicznego urządzenia,
b)
dokonywania hamowania z miejsca kierowcy;
wyposażenie w hamulec postojowy nie jest wymagane, jeżeli hamulec awaryjny, o którym mowa w pkt 2, spełnia wymagane warunki określone dla hamulca postojowego.”

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Lutego 2023, 08:07:31 »
Jak do tej pory nie było tematu "jest dobrze, póki jest dobrze" bo dobrze było cały czas.
Zgodzę się.z Tobą jest dokładnie tak jak piszesz czyli opinie zawsze powstają jak jest dobrze o czym pisałem wcześniej.

Tylko znowu masz temat z naszego podwórka i BRC :

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50459.0.html

Oczywiście nie trzeba się z moją opinia zgadzać. To wolny kraj.
Spokojnie post wcześnie nastąpiła zmiana narracji Kuby więc już inne zdanie nie oznacza bycia fanbojem, laweciarzem, wszechwiedzącym, albo kimś tam  :-)
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 08:28:20 wysłana przez ledziu »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Lutego 2023, 09:47:51 »
Fajnie jest posiadać umiejętność czytania za zrozumieniem.
Zdania nie zmieniam, jakbym miał zakładać lpg, to pojechałbym co Bolęcina.
Ale:
- od dłuższego czasu przejeżdżam bardzo mało km,
- do pracy mam 1,5 km (auto nie zdąży się nagrzać, nie mówiąc już o przełączeniu na gaz),
- jestem fanboyem Prins, a tam ceny są już abstrakcyjne i dostępność odpowiednio dostosowanej mocno ograniczona - efektywność ekonomiczna w moim przypadku poniżej 0,

Do auta z turbo „do trochę szybszej jazdy” lpg bym nie założył.
O BRC nie ma pozytywnego zdania ale może nie ma do dobrego gazownika specjalizującego się BRC w małopolsce.
Dodatkowo lpg do aut „dzisiejszych” osiągają poziom skomplikowania nowoczesnego diesla, a skoro nikt sobie z tym mie poradził to nie liczyłbym na producentów instalacji lpg.
KeriM36 jak robisz min 100tys. rocznie to ryzyko się opłaca. Najwyżej wybebeszysz lpg i zmienisz silnik :) ale nie stracisz :).
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 09:57:53 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Lutego 2023, 14:33:44 »
Co do elektryków, mają inne ograniczenia niż parkingi podziemne (tu też może się wiele zmienić)
https://spidersweb.pl/autoblog/zakaz-wjazdu-na-prom-dla-ev-norwegia/

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline makshary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 15 Lipca 2023, 00:44:29 »
Czy ktoś ma wersje HB z LPG . Bardzo proszę o odpowiedzenie

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Lipca 2023, 22:11:41 »
Co do gazu w Małopolsce dalej polecam Marcina z Speed Gaz Chrzanów . Zrobiłem już 60 tys km na instalacji STAG- zero problemów . Dodam, że Marcin zna się na hybrydach bo sam takową w garażu posiada ( Aurisa ) więc wie co robi ;)

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline Dziadek90

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla XII E21
« Odpowiedź #86 dnia: 08 Marca 2026, 14:12:24 »
Kolego Twoje pytania przekraczają moją wiedzę na ten temat :)
Dodam tylko że jeśli chodzi o sam wybór instalacji (Landirenzo) to nie dokonałem go sam - oddałem auto do gazowników, u których od 17 lat nie miałem problemu i to oni decydowali o wszystkich komponentach.
Przy okazji wizyty u mechanika specjalizującego się w Toyotach/Lexusach podpytałem jak 1.8 hybryda spisuje się na gazie. Powiedział, że od wielu lat obsługuje auta taxi w takiej właśnie konfiguracji i żywotność silnika wynosi około 250-300 tys na gazie. Ma on nawet przygotowane gotowe sety dla taksówkarzy - oddają auto rano i wieczorem odbierają z wymienionym silnikiem spalinowym po kompleksowej regeneracji - koszt 7 tys.

Napisał Pan że mechanicy mówią iż żywotność silnika wynosi 250-300 tyś km z LPG.
To co tam się dzieje z tym silnikiem?
Ta informacja z wymianą silnika na regenerowany, też budzi moją ciekawość.
Pozdrawiam

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #87 dnia: 08 Marca 2026, 18:51:48 »
A to nie chodzi o dmuchniętą uszczelkę pod głowicą, co się dzieje czy jest LPG czy nie. Możemy dywagować czy przyspiesza proces, ale na pewno nie jest głównym powodem.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline valnoise

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Lipca 2026, 14:36:58 »
Cześć, chcialbym odświeżyć troche temat.

Mysle o założeniu gazu do mojej GR Sport TS 2024 i mam klika pytan

1. Czy w stagu obecnie jest to rozwiazane tak ze nie cyka zawor przy kazdorazowym odpaleniu silnika spalinowego?

2. Czy w polifcie mozna "resetowac" recznie wskaznik paliwa? Znalazlem tylko instrukcje do przedlifta  czy trzeba emulator zakladac

3. Czy jest cos lepszego niz stag? LR odpada bo piszczy jak gaz sie skomczy dopóki nie klikniesz

Jakies uwagi jeszcze? Na cos zwrocic uwage?

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Lipca 2026, 18:02:01 »
1. Z tego co pamiętam tak.
2. Tak.
3. Alex optima z obd. Też Polski. Program dostępny jak sam ogarniasz trochę to i podejrzysz parametry. Do tego wtryskiwacze Barracuda i Shark 1200.
Sam mam taki zestaw od 20 tyś km. Najważniejsze - dobry monter i strojenie na drodze a nie na postoju i następny klient.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl