Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439825 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #120 dnia: 13 Lipca 2022, 07:19:30 »
Mam Nokiany I zimą są OK, do tego dość ciche. Z AWD pewność prowadzenia bardzo dobra w trudnych warunkach (przetestowane)
Za takie obsuwy coś wam proponują?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Lipca 2022, 08:05:33 »
GAPa nie biorę (dużo pieniędzy), a i tak teraz auto więcej warte po wyjeździe z salonu niż na fakturze. Z AC też nie ma co przesadzać, bo przecież przez pierwsze trzy lata jest program Toyota Eurocare. Samochód biorę na firmę, ale płacę "gotówką", a koszt ubezpieczenia OC +AC (poza salonem) wyniesie mnie ok. 3550 zł. Jutro będę rejestrował, więc też ubezpieczę, to będę wiedział na 100% ile kosztuje ubezpieczenie:). Koła zimowe dorzucam do auta. Wtedy są tańsze o 450 zł niż w katalogu. Obliczyłem, że gdybym miał sam zmontować sobie zestaw kół z oponami i czujnikami oryginalnymi, to wyjdzie drożej niż w ten sposób kupować.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #122 dnia: 13 Lipca 2022, 08:10:19 »
Za takie obsuwy coś wam proponują?
mi przy Crossie - nic

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #123 dnia: 13 Lipca 2022, 09:07:03 »
Można wiedzieć, ile sobie obecnie liczą dealerzy za ubezpieczenie? I oczywiście jaka wersja/wartość auta.
Przecież to nie dealerzy wyznaczają ceny, tylko ubezpieczalnie i zależy to od Twoich zniżek, miejsca zamieszkania, miejsca parkowania auta itd. jako ciekawostkę napiszę, że u mnie najniższą opcja u dealera wyszła blisko 5k. Polecony przez znajomego agent zrobił mi z fajnym zakresem na 4 z hakiem (coś koło 4100). Powiedziałem w ASO, że nie będę brał u nich, to stanęli na głowie, żebym jednak wziął :-P ostatecznie wyszło 4300, ale dorzucili jeszcze parę "gratisów" w stosunku do pierwotnej oferty
A co do opon, to ja chyba pójdę w całoroczne (chyba też jesteś z Koszalina), w góry zimą nie jeżdżę.
Ja jeżdżę i wziąłem całoroczne

pireus

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 13 Lipca 2022, 09:10:46 »
GAPa nie biorę (dużo pieniędzy), a i tak teraz auto więcej warte po wyjeździe z salonu niż na fakturze
Żebyś się nie zdziwił jak Ci ukradną. Jeszcze nie słyszałem, żeby wycena Eurotaxu  w przypadku kradzieży lub szkodzie całkowitej  była wyższa od ceny na fakturze.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #125 dnia: 13 Lipca 2022, 09:47:00 »
GAPa nie biorę (dużo pieniędzy), a i tak teraz auto więcej warte po wyjeździe z salonu niż na fakturze
Żebyś się nie zdziwił jak Ci ukradną. Jeszcze nie słyszałem, żeby wycena Eurotaxu  w przypadku kradzieży lub szkodzie całkowitej  była wyższa od ceny na fakturze.

Jeszcze nie żyłeś w czasach, gdy półroczne auto mogę sprzedać drożej, niż za nie zapłaciłem:-D

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #126 dnia: 13 Lipca 2022, 11:37:06 »
Jak wzrosty cen będą tak dalej to za rok będzie drożej wycena ubezpieczenia niż cena z fv. Już teraz w ciągu roku wyszło +10k w wycenie. Za miesiąc kupuje ubezpieczenie stąd się przygotowuję i robiłem rozeznanie. Niestety wszystkie z rankomatu w cenach akceptowalnych mają niekorzystne zapisy o częściach zamiennikach i pracy poza ASO, liczę, że 3 rok z Toyoty dostanę dobrą ofertę na dilerskie z Hestii ;).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #127 dnia: 13 Lipca 2022, 11:50:38 »

Jeszcze nie słyszałem, żeby wycena Eurotaxu  w przypadku kradzieży lub szkodzie całkowitej  była wyższa od ceny na fakturze.

No to masz zaległości

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 13 Lipca 2022, 11:57:16 »
Jeszcze nie żyłeś w czasach, gdy półroczne auto mogę sprzedać drożej, niż za nie zapłaciłem:-D
Żyłem w czasach kiedy auto z salonu na giełdzie było co najmniej dwa razy droższe.
Już teraz w ciągu roku wyszło +10k w wycenie.
Czyli jak rozumiem w polisie AC masz wpisaną wartość samochodu o 10 tys. wyższą niż na fakturze? Póki nie zobaczę skanu to raczej nie uwierzę
No to masz zaległości
Być może, jako niedowiarek chciałbym takie ubezpieczenie AC np. 3-4 letniego samochodu zobaczyć.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2022, 12:00:00 wysłana przez pireus »

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #129 dnia: 13 Lipca 2022, 12:01:55 »
Dziś telefon od dealera, że będą dokumenty do rejestracji, na czwartek jestem umówiony w wydziale komunikacji. Ble będą montować w międzyczasie. Kupon ambasadora nie łączy się z kuponem po trzech latach na nowe auto (900 zł). To dla jasności. Ostatnia prosta...

Ja wczoraj dostałem ofertę ubezpieczenia. Tak swoją droga, zdecydowalem( pomimo dziwnego zachowania rynku), na zakup GAP na 5 lat( wziąłem leasing na 6). Zakładam ze lada dzień zarejestrują samochód i pewnie w przyszłym tyg już będzie u dealera.

Można wiedzieć, ile sobie obecnie liczą dealerzy za ubezpieczenie? I oczywiście jaka wersja/wartość auta.

Jasne, wziąłem RAV4 exe, hybryde 4x4 ze skyview, progami( zamieniam na zestaw kół z dopłatą) i przegrodą dla psa. Za całość wyszło mi dokładnie 197k brutto.

Ubezpieczenie - najlepsza cenowo wyszła Ergo Hestia - 6k + GAP na 5 lat - 3k.

Ubezpieczenie musi spełniać wymogi leasingu, czyli:
Jest to pakiet dealerski AC, OC, NNW, ASS, spełniający wymogi leasingu, w którym występuje:
- utrzymanie wartości samochodu przez 12 m-cy
- brak redukcji sumy ubezpieczenia po szkodzie
- brak udziału własnego
- bezgotówkowa naprawa w sieci dealerskiej
- przez cały czas obowiązywania umowy pakietowej- oryginalne części
- Assistance Prestiż (holowanie PL i Europa 500 km )
- samochód zastępczy do 14 dni na wypadek kolizji lub kradzieży, do 7 na wypadek awarii

Właśnie dostałem polise - samochod zarejestrowany, mam blachy, vin itd. Z ciekawosci sprawdzilem w rankomacie rożnicę cen - 600zł taniej u dealera ubezpieczenie - zawsze cos. Przy tej kwocie to 10%
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2022, 12:17:13 wysłana przez inf »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 13 Lipca 2022, 12:14:30 »
GAP na 5 lat - 3k.
Świetna cena za 5 lat spokoju. GAP kwotowy czy na wartość z faktury?

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #131 dnia: 13 Lipca 2022, 12:20:01 »
GAP na 5 lat - 3k.
Świetna cena za 5 lat spokoju. GAP kwotowy czy na wartość z faktury?

GAP fakturowy, więc zakładam, że od kwoty na fakurze.
Tak jak pisałem - wiem, że "gram" odwrotnie do tego jak sie zachowuje rynek, że dziś samochód jest droższy niż w momencie zakupu( faktury), ale przy długim leasingu może to być jednak mimo wszystko pewne zabezpiecznie i spokojna głowa. Bo nie chce mi się wierzyć, że za 3-4 lata samochód będzie droższy niż w momencie zakupu. Cóż - taka rola ubezpiecznia :) oby nigdy z niej nie korzystać, ale głowę się ma spokojniejszą 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 13 Lipca 2022, 12:32:06 »
Bo nie chce mi się wierzyć, że za 3-4 lata samochód będzie droższy niż w momencie zakupu.
Też wychodzę z tego założenia i biorę GAP na 5 lat. Jako że samochody używane są coraz droższe , ja kupiłem ostatnio GAP kwotowy czyli do 100 tys. zł od wyceny AC.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #133 dnia: 13 Lipca 2022, 15:08:35 »
Czyli jak rozumiem w polisie AC masz wpisaną wartość samochodu o 10 tys. wyższą niż na fakturze? Póki nie zobaczę skanu to raczej nie uwierzę

Może niezbyt jasno napisałem. Rok temu było 125-129k wycena do AC, teraz było (sprawdzając 2-3 firmy, gdzie podawali kwotę z rankomatu) i było okolice 135-138k. Jest +10k wzrost, ale nie ponad wartość samochodu z zakupu, bo ta była trochę wyższa, ale już blisko.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 13 Lipca 2022, 15:18:55 »
ale nie ponad wartość samochodu z zakupu, bo ta była trochę wyższa
Czyli jednak ubezpieczenie GAP coś daje, czyli zwrot ceny z faktury, która jest jednak wyższa.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2022, 15:21:10 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl