Autor Wątek: Uchwyt na rowery na hak firmy Thule jaki model do Ravki  (Przeczytany 18441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Uchwyt na rowery na hak firmy Thule jaki model do Ravki
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lutego 2023, 11:48:46 »
Ten 4 rower w Thule 3+1 to raczej mniejszy, dziecięcy / młodzieżowy, a nie duży dorosły.
Tak czułem, dlatego szukam alternatywnych firm np ten Aguri fabrycznie jest na 4, ale chwyt czwartego roweru tez jest za trzeci widzę

Innego nie znajdziesz. W ubiegłym roku przeglądałem wszystko. I jednak po całościowej analizie, jak dla mnie ważne było to żebym mógł ten bagażnik wrzucić do samochodu. I ten model akurat się mieści. Nawet z przystawką. Również jak zakładam 4 rower to mocowanie jest do ramy 3 roweru. Co do montaż bagażnika, to jest banalnie proste. Zakładasz na hak i otwierasz bagażnik i masz zamocowane. Co do ceny to faktycznie jest drogi, ale uważam, że wart tej ceny. Bagażnik jest cały spawany. Nic nie musisz skręcać. Jak założysz bagażnik to wysuwasz tylko plastikowe prowadnice w zależności od rozmiaru rowerów, tak aby dopasować do rozstawu kół.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lutego 2023, 11:51:50 »
Hak mogę obciążyć do 120 kg.
Jaki masz hak ?
Bo większość ma max nacisk na kulę 100kg lub nawet 80kg (Brink)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lutego 2023, 11:59:29 »
Hak mogę obciążyć do 120 kg.
Jaki masz hak ?
Bo większość ma max nacisk na kulę 100kg lub nawet 80kg (Brink)

Wprowadziłem w błąd. Mam uciąg 2000 kg. I maksymalny nacisk na kulę 100 kg. Wypinany pionowo.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lutego 2023, 12:02:06 »
Ok, a czy sprawdzał ktoś czy mocowanie na dach:
Toyota apw301-42000 cross bars
Z tego co pamiętam to na dach możesz włożyć do 75kg, tak, że z 4 dużymi też będzie problem i nie wiadomo czy się zmieszczą 4.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Lutego 2023, 12:41:43 »
Z tego co pamiętam to na dach możesz włożyć do 75kg, tak, że z 4 dużymi też będzie problem i nie wiadomo czy się zmieszczą 4.

75kg to akurat, nie przekroczą
ale czy wejda tu na szerokość 4 bagazniki rowerowe?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Lutego 2023, 12:50:42 »

75kg to akurat, nie przekroczą
ale czy wejda tu na szerokość 4 bagazniki rowerowe?

Jak przekręcasz kierownicę to pewnie tak

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Lutego 2023, 12:56:34 »
Możesz kupić belki Thule WingBar Evo lub ProBar Evo, które są szersze od standardowych belek np. WingBar Edge (wystają poza relingi).
Na takich pewnie zmieszczą się 4 uchwyty do rowerów. Te belki są też wytrzymałe, mają ok 100kg nośności.
Do tego są dobre uchwyty na rowery. Nie wiem czy sumarycznie to nie wyjdzie drożej niż bagaznik na 4 rowerki na hak ale cóż począć.
Ja bym się szczegółowo wypytał u sprzedawcy czy to wszystko zagra ale 4 rowery dorosłe na dachu nie raz widziałem na autach.

ps. rowery na dachu to też oczywiście dodatkowy problem - trzeba bardziej uważać by o coś nie zaczepić, zakładanie / zdejmowanie jest bardzie kłopotliwe i są większe opory jazdy / zużycie paliwa niż przy bagażniku na haku. Przerabiałem obydwie wersje i obecnie wole mieć na haku ale wożę tylko 3 dorosłe rowerki.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 13:04:08 wysłana przez Markid »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Lutego 2023, 14:24:04 »
Innego nie znajdziesz.
Czyli masz osobiście tego AGURI na 4 rowery i się sprawdza?

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Lutego 2023, 14:25:09 »
Thule WingBar Evo
i one pasują pod mocowanie (takie każde pod innym kątem)do RAV4? przykręcanie śruba od góry do dachu w relingu?

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso, Q5
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Lutego 2023, 14:36:55 »
tak, chyba mnie nikt nie zbanuje jak wrzucę linka do sklepu?

Tutaj pokazana różnica. Akurat w tym sklepie kupowałem swoje, tylko Wingbar Edge Clamp Black (bez wystających belek)

https://ehaki.pl/szukaj?wybierz=45&marka=Toyota&model=RAV%204&typ=5-dr%20SUV&rok=2018-
Miała być Rav4 V Selection Hybrid FWD... jest Q5
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lutego 2023, 14:44:24 »
oni na tej stronie pokazuja ze do RAV4 pasuje ale mocowanie jest jakies prymitywne nad drzwiami blacha, a nie w miejsce przewidziane przez Toyote w relingu
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 14:46:29 wysłana przez SNCF »

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Lutego 2023, 14:49:33 »
Nie patrz na fotki, zadzwoń i pogadaj. Sam zamawiając kłóciłem się ze sprzedawcą że nie będzie pasować. Przysłali, obejrzałem, złapałem nerwa i zadzwoniłem. Sprzedający zapewnił że to nie pomyłka. Ja żeby się upewnić sprawdziłem jeszcze w ravce znajomego (moja ma być za jakiś czas). W Thule całość łączona jest z zestawów, belki stopy i adaptery. W rav4 5gen z relingami zintegrowanymi właśnie adapter mocuje się do relingu zdejmując zaślepkę. Ogarnięty sklep da radę.
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Lutego 2023, 15:12:48 »
Innego nie znajdziesz.
Czyli masz osobiście tego AGURI na 4 rowery i się sprawdza?

Nie, mam Yakima Justclick3 + adapter. Jeśli chcesz mocować 4 rowery po 20kg każdy, to ten bagażnik (ani inny - nie ma takiego producenta) nie bardzo się sprawdzi. Ja ten czwarty rower mam mniejszy ( przy czym wydaje mi się, że jest cięższy niż 14 kg ), pierwszy rower żony jest z błotnikami, bagażnikiem (on może ważyć 17 kg), pozostałe dwa rowery po 14 kg. Ale przy jeździe na drogach gdzie są nierówności to jednak bagażnikiem kołysze. Mocowanie jest tylko do haka - na zatrzask + blokada kluczem.
Ja jakbym teraz kupował to bym podjechał do sklepu stacjonarnego, pogadał ze sprzedawcą. Pożyczył taki bagażnik lub innego producenta, zapiął rowery i się przejechał. U kolegi co ma thule velocompact 3+1 się nie kołysze (nie chce mi się w to wierzyć). Też przecież jest mocowany do haka na zatrzask.
Jak sprzedawca nie będzie chciał pożyczyć to podjedź z rodziną rowerami do sklepu. A później samochodem, załóż bagażnik i zamontuj cztery rowery i od razu będziesz widział czy po zamontowaniu tego 4 roweru, bagażnik będzie się kołysał.
Jeśli chcesz zakupić inny, to patrz przede wszystkim na takie które nie mają jakiś elementów skręcanych.

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Lutego 2023, 15:37:02 »
Czy się kołysze, pewnie jakieś minimalne ruchy wykonuje. Nie ma innej możliwości. Buda auta też się kołysze na zakrętach ;)

Nie mam za to żadnych wątpliwości co do przewożenia 4 rowerów dla dorosłych na tym velocompact. Czy 3 czy 4 rowery. Na pewno trzeba pilnować masy całkowitej zestawu, aby nie przekroczyć max co dopuszcza producent platformy.

Ja mam platformę bo jestem po prostu za niski żeby się siłować z rowerami na dachu suva. Do tego mam boxa bo nieraz bierzemy zapasowe koła itp. Jeździmy też od czasu do czasu z elektrykiem ok 25kg, komu by się chciało to na dach wrzucać ;) Oczywiście elektryk ląduje na platformie najbliżej kuli. Velocompact też mieści się luzem w bagażniku... forda kugi. W ravce pewnie też.

Przewożenie na dachu ma jedną fajną zaletę, nie trzeba zdejmować bagażnika. Znajomi zakładają na wiosnę i zdejmują na zimę. Każdy musi sam ocenić co lepsze.

na koniec testy gibania https://www.youtube.com/watch?v=7jUQGrBXGqM

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Lutego 2023, 15:53:54 »
Mam Velocompact 926 na 3 rowerki, wożę 3 dorosłe. Ważyłem każdy - w sumie mają około 50kg.
Zrobiłem z nimi już co najmniej 6 tys. km. Bez żadnych problemów.
Na nierównościach trochę się dyndają ale tak ma każda platforma rowerowa.
Jak trzeba to Velocompact mieści się do bagażnika RAVki. Gdy nie używam wisi sobie na haku w garażu na ścianie.
Jadąc z rowerami (czy na dachu, czy na haku) trzeba uważać, np. przy wjeżdżaniu / zjeżdżaniu z promu samochodowego trzeba jechać bardzo powoli - bo można przywalić platformą o asfalt czy pochylnię, przy przejeżdżaniu przez wąskie miejsca - tył przy skręcie sporo wystaje, ..., a jak rowery są na dachu to trzeba pamiętać, że auto wyższe o te 1,5 metra, żeby gdzieś nie zostały po drodze.  ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 15:57:23 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl