Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #330 dnia: 10 Stycznia 2024, 09:06:38 »
ie wiem gdzie odbieraliście auto, ale ja odbierałem w Katowicach
W tym samym kołchozie

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #331 dnia: 10 Stycznia 2024, 09:39:24 »
No to macie do porównania jak to u mnie na dalekiej północy w prowincjonalnym miasteczku się odbywa (nie mój wpis ale dobrze ilustruje miejsce) - https://maps.app.goo.gl/1KBsxECKUCfvW11m6
Na uboczu salonu, za parawanikiem prawie jak u lekarza :P przyjazd na konkretną godzinę, owszem, ale samochód czeka, handlowiec też żeby wyjaśnić wszystkie najważniejsze funkcje auta, można jeszcze sprawdzić czy wszystko się zgadza i jest jak trzeba, czy wyposażenie kompletne i jak jest ok to się wyjeżdża (albo handlowiec wyjeżdża bo jest dość ciasna brama wyjazdowa z wydawki).

Offline sandisk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #332 dnia: 10 Stycznia 2024, 20:15:48 »
O Rumia. Znam. Zawsze stoję tam w korku jak jadę nad morze :) Kameralny odbiór. W Krakowie handlowiec coś tam wyjaśnia, ale widać, że jego zadaniem jak najszybciej jest wysłać klienta do domu. A podobno kiedyś przy odbiorze auta była kokardka :D

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #333 dnia: 10 Stycznia 2024, 20:44:38 »
ale nigdy tych akcesoriów nie zobaczyłem a

Upomnij się o to, dodatkowo te chińskie Czujniki można zamienić na takie, gdzie na ekranie może wyświetlić się pomiar odległości od przeszkody (jeśli masz kolor ekran)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mackiw

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #334 dnia: 11 Stycznia 2024, 19:42:26 »
Czy widzicie wasze zamówienia tzn. status w aplikacji czy przez stronę toyota? Mam drugi raz podobny problem. Za każdym razem po złożeniu zamówienia nie widzę jego statusu. Sprzedawca mówi, że wszystko ustawił po swojej stronie. Miał ktoś podobnie?

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: ToyotaYarisCros
« Odpowiedź #335 dnia: 11 Stycznia 2024, 23:39:03 »
Witam wszystkich,
trochę juz tu siedzę i szukam i nie znalazłam interesującego mnie tematu, więc pozwolę sobie spytać:
moja yaris cross zamówiłam 12/09/23 - wtedy podpisałam umowę, pomijam fakt że tak jak piszecie - w Bytomiu auto stało ok. miesiąca.. W zeszłym tyg dostałam info, ze jutro ma wyjechać i dotrzeć do salonu odbioru, aż tu nagle wczoraj komunikaty, ze auto już u dealera! Dziś potwierdzili, że mają je już na stanie, więc rozpocznie się cała procedura papierologii, w przyszłym tyg powinno udać się odebrać autko.

Moje pytanie brzmi: od jakiegoś czasu Toyota chwali się wyprzedażą rocznika 2023, zaglądam do oferty i teraz mój model jest tańszy o ok 4-5 tys zł względem tego co mam na umowie zawartej we wrześniu 2023 (juz po jakiś uzyskanych rabatach), pytałam dealera przy zakupie "co jeśli samochód stanieje, co z ceną" i kojarzę, że odpowiedział, że uwzględniają wszelkie promocje, ale wiadomo nie tak, zeby zaraz do auta dokładali.. no i teraz - czy jest w takim razie szansa, na skorzystanie z ceny dot. wyprzedaży yaris cross rocznik 2023, czyli dokładnie tego, co zamówiłam kilka miesięcy temu? Ponadto, patrząc na kurs EURO - ok 4.68zł jak zamawiałam, a teraz 4.35zł - też jest spory spadek, więc oni zapłacą na na pewno mniej.. W umowie jest zapis, ze jeśli EURO wyniesie powyżej 5zł to podwyżka jest możliwa, ale co z ewentualną obiżką? Czy mam jakieś szanse na zbicie ceny, jeśli tak to jak gadać? Dodam tylko, że po podpisaniu umowy we wrześniu 2023 wpłaciłam ok 25% opłaty wstępnej, tak by mogła zacząc się pordukcja, reszta opłat i umów jeszcze nie zapłacona/podpisana - na dniach mam dopłacić resztę opłaty wstępnej + podpisać dokumenty dot leasingu i ubezpieczenia, więc jakiekolwiek negocjacje odnośnie ceny wchodzą w grę tylko teraz.. Błagam kogoś o poradę w tej sprawie!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #336 dnia: 12 Stycznia 2024, 08:13:28 »
Z cenami euro to nie wyskakuj bo to nie Subaru i się ośmieszasz. Jeżeli Twój samochód jest obecnie tańszy niż w chwili zamówienia to pewnie dostaniesz dodatkowy rabat, tylko zgłoś to sprzedawcy w salonie a nie na forum

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #337 dnia: 12 Stycznia 2024, 08:56:35 »
Mi kobita mówiła że jeśli auto by staniało ( w sensie TCE by zrobiło jakąś obniżkę) to ją też dostanę i to obowiązuje do momentu odbioru auta(nawet mi pokazywała że robi korektę dla jakiegoś klienta bo staniała CHR-ka). Za chwilę dostaniesz fakturę i na tym etapie się targuj żeby tam była niższa cena. Oczywiście jeśli to jest ten sam model ta sama wersja napędowa itp. U mnie nie miało znaczenia że yariska w wersji active z silnikiem 1,0 potaniała, na selection style w hybrydzie nie ma to przełożenia.
A odnośnie zapisów że jak euro podskoczy to cena też a jak spada to pocałuj się w d... to potwierdza że te umowy chronią głównie sprzedawcę.
I 25% wpłaty to wgl dziwnie dużo, ja wpłacałem 3,5 kpln "kaucji rezerwacyjnej".
BTW Co do Subaru to bywają tańsze od Toyot ;-).
Przykładowa Supra sporo drozsza od BRZ a XV ociera sie o ceny dobrze wyposazonych Crossów o wiekszych toyotach nie wspominając. Choc to może nie najlepszy przykład bo emocji w nim tyle co w Dacii. A ogólne wrażenie takie jak w chińczyku.
Sam znaczek chyba został. Wgl akurat w Katowicach Subaru jest razem z Mitsubishi no i tam wsiadłem do jakiegos Mitsu i myślę  - kurna jak w renówce. I się okazało że znów rebranding i sprzedawanie tych samych aut z różnym logo i to był klon chyba captura.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2024, 09:23:52 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #338 dnia: 12 Stycznia 2024, 09:07:05 »
Czy widzicie wasze zamówienia tzn. status w aplikacji czy przez stronę toyota?
Owszem, nawet mi to pomogło w szybkiej akcji wbicia się na salon i obejrzenia auta zanim dealer do mnie zechciał zadzwonić i powiedzieć że jest.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2024, 09:18:31 wysłana przez marx50 »

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #339 dnia: 12 Stycznia 2024, 09:23:22 »
Mi kobita mówiła że jeśli auto by staniało ( w sensie TCE by zrobiło jakąś obniżkę) to ją też dostanę i to obowiązuje do momentu odbioru auta(nawet mi pokazywała że robi korektę dla jakiegoś klienta bo staniała CHR-ka). Za chwilę dostaniesz fakturę i na tym etapie się targuj żeby tam była niższa cena. Oczywiście jeśli to jest ten sam model ta sama wersja napędowa itp. U mnie nie miało znaczenia że yariska w wersji active z silnikiem 1,0 potaniała, na selection style w hybrydzie nie ma to przełożenia.
A odnośnie zapisów że jak euro podskoczy to cena też a jak spada to pocałuj się w d... to potwierdza że te umowy chronią głównie sprzedawcę.
I 25% wpłaty to wgl dziwnie dużo, ja wpłacałem 3,5 kpln "kaucji rezerwacyjnej".
BTW Co do Subaru to bywają tańsze od Toyot ;-).
Przykładowa Supra sporo drozsza od BRZ a XV ociera sie o ceny dobrze wyposazonych Crossów o wiekszych toyotach nie wspominając

Dziękuję za odpowiedź :) będe na pewno rozmawiać, chociaz boję się, ze odpowiedź będzie "niestety ale nie da się obniżyć ceny" i co tu za kontrargument dać? W cenniku z wyprzedażą rocznika 2023 jest tylko niepokojący mnie zapis i nie wiem jak go rozumieć:
"Wyprzedaż rocznika 2023 ważna od 8.11.2023 r. do wyczerpania zapasów. Prosimy o potwierdzenie dostępności wybranej wersji u Autoryzowanego Dilera Toyoty. Powyższa oferta obowiązuje od 5.01.2024 r" jakieś porady?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #340 dnia: 12 Stycznia 2024, 09:27:31 »
Dziękuję za odpowiedź :) będe na pewno rozmawiać, chociaz boję się, ze odpowiedź będzie "niestety ale nie da się obniżyć ceny" i co tu za kontrargument dać? W cenniku z wyprzedażą rocznika 2023 jest tylko niepokojący mnie zapis i nie wiem jak go rozumieć:
"Wyprzedaż rocznika 2023 ważna od 8.11.2023 r. do wyczerpania zapasów. Prosimy o potwierdzenie dostępności wybranej wersji u Autoryzowanego Dilera Toyoty. Powyższa oferta obowiązuje od 5.01.2024 r" jakieś porady?
Jesli to identyczne auto to jest pole manewru. Jeśli inne np. wyprzedaż dotyczy białych to już gorzej bo na bank to odwalą. Można zawsze blefować że rezygnujesz i biezesz to z wyprzedaży ale ta wysoka wpłata na początek rozwala system

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #341 dnia: 12 Stycznia 2024, 09:32:46 »
hmm czy kolor ten sam, nie wiem - bo w ofercie nie ma oznaczenia jakiego koloru ona dotyczy, wersja jest na pewno ta sama jeśli chodzi o wyposażenie, silnik itp.

Co do opłaty - nawet nie wiedziałam, że moze być niższa, od razu dostałam informacje, ze ma tyle wynosić.. nie zapaliła mi się zadna lampka, a ze to mój 1 nowy samochód, to na przyszłość będę już wiedzieć.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #342 dnia: 12 Stycznia 2024, 09:42:09 »
No ja tym bardziej nie rozumiem czemu akurat taka skoro w razie rezygnacji ona podlega zwrotowi.
U mnie było 3000.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #343 dnia: 12 Stycznia 2024, 09:50:42 »
Z tym zwrotem to różnie bywało , ponieważ to nie była zaliczka tylko jakaś opłata rezerwacyjna.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #344 dnia: 12 Stycznia 2024, 09:57:15 »
U mnie na umowie wprost było to napisane, że to "zaliczka".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl