Autor Wątek: Żywotność baterii w czujniku TPMS  (Przeczytany 21935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: Żywotność baterii w czujniku TPMS
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Kwietnia 2024, 16:34:11 »
Symbolem CE oznakowane są wyroby dopuszczone do sprzedaży na rynku europejskim, a nie jakieś "China Export"

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Kwietnia 2024, 16:39:48 »
Czyli ten komplet za 299zł może być ori?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Kwietnia 2024, 18:25:06 »
Nie wiem.
Ja montaż czujników do drugiego kompletu kół zleciłem mojemu wulkanizatorowi. Bo się nie znam. Znalazł odpowiednie "Pacyfiki", zapłaciłem trochę taniej niż w ASO, ale miałem (i mam) spokój w razie gdyby nie działały.
A czujników za 299 zł komplet raczej bym nie kupował - dla mnie podejrzanie niska cena jak na oryginalne.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2024, 18:30:48 wysłana przez Jacek_63 »

Offline wojtekSB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Kwietnia 2024, 18:48:22 »
Witam, mam Yariske III 2016rok od nowości z salonu , rocznie robie ok.10tyś km i czujniki TMPS działają jak trzeba , ale kolega pisał że baterie jak co to ewentualnie można wymienić w tych czujnikach , ale czy ktoś już wymieniał te baterie i potem jest wszystko ok ?

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Kwietnia 2024, 19:37:39 »
kolega pisał że baterie jak co to ewentualnie można wymienić w tych czujnikach
Pewnie, że można. Niestety nie mam czasu żeby się w to bawić.
http://hobbyspace.pl/tpms-wymiana-baterii-w-czujnikach-cisnienia/

Moje czujniki nadal działają ale będę zmieniał opony i nie chciałbym żeby mi w trakcie użytkowania padły.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Kwietnia 2024, 20:39:16 »
Sprawne czujniki wymieniać na nowe? Co kto lubi. Ja mam auto dwa lata starsze (Auris HSD) ale intensywnie eksploatowane z przebiegiem 380 tys. km i w czasie zimy 2022/2023 w jednym z czujników "padła" bateria czego jedynym skutkiem było świecenie się kontrolki TPMS. Wiosną kiedy temperatura otoczenia wzrosła bateria w czujniku ożyła i kontrolka nie świeciła się aż do grudnia 2023 ale tym razem już dwie baterie "padły". Od kilku dni jest ciepło i czujniki znów działają.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2024, 20:41:08 wysłana przez przmor »

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Kwietnia 2024, 21:26:46 »
Jest napis CE. W komentarzach ktoś napisał, że znak CE to China Export.
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-tpms-toyota-lexus-oem-4szt-c-195-14318566415
CE to oznaczenie zgodności z normami europejskimi, ale kiedy oszust drukuje nazwę innego producenta, to może sobie i CE nadrukować. Azjaci faktycznie mają znak "China exports", który od europejskiego różni się jedynie odstępem liter. Ale i to niczego nie przesądza, bo nikt tego nie kontroluje na granicy, poza tym samo CE jest deklaratywne (tzn. producent sam decyduje, cze spełnia normę, czy nie).

Jedyny sposób odróżnienia podróbki to obejrzenie płytki. Opisałem to w wątku: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=53767.msg755088

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Kwietnia 2024, 21:37:06 »
Sprawne czujniki wymieniać na nowe?
Może i sprawne ale mają już prawie 8 lat. Daję nowe opony, więc zrobię to za jednym zamachem. Nie wiem ile czujniki jeszcze pociągną.
Padną za rok, może 2 lata, to trzeba będzie ściągać opony i znowu płacić u wulkanizatora.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Kwietnia 2024, 07:53:54 »
Potwierdzisz?

Przecież nie musisz kupować tej firmy, bardzo dobre czujniki do kodowania robi Bosch, Hella, Schrader czy Hamaton. Niektóre mają zawór (cokół) aluminiowy, inne gumowy. Można też wybrać kolor.
Porządny zestaw kosztuje ~500zł. Pamiętaj, że co tanie to drogie. Kupisz w dobrej cenie to zaraz oddasz na usłudze wulkanizacji drugi raz.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Kwietnia 2024, 12:20:37 »
Symbolem CE oznakowane są wyroby dopuszczone do sprzedaży na rynku europejskim, a nie jakieś "China Export"
Oryginalny znak „CE” to skrót od francuskich słów Conformite Europeenne - zgodność europejska (Ważne! Certyfikat CE to niepoprawna nazwa. Określenie nie funkcjonuje w systemem prawnym związanym z ocena zgodności). Umieszczenie znaku CE na wyrobie jest deklaracją producenta, że oznakowany produkt spełnia wymagania dyrektyw Nowego Podejścia lub rozporządzeń związanych procesem oceny zgodności, w wyniku badań własnych producenta. Natomiast Chińczycy często umieszczają bardzo podobny graficznie symbol. Tylko ten nie ma żadnego znaczenia a przez sprzedawców najczęściej „tłumaczone” właśnie jako „ChinaExport”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwietnia 2024, 12:46:38 »
Tak to wygląda...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Kwietnia 2024, 13:19:24 »
Tak to wygląda...
O właśnie, nie miałem tego pod ręką.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Kwietnia 2024, 14:08:13 »
W Camry czujniki mają 17 lat i nadal działają, ale przebieg to tylko 130k km no i auto garażowane to też ma wpływ na żywotność baterii.

Konkluzja jest taka, że póki działają to nie ma co ruszać bo za dużo zmiennych, żeby określić kiedy padną...

Offline wojtekSB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Listopada 2024, 19:35:10 »
Ja mam od nowości z salonu grudzień 2016r. i nadal działają jak należy. Przebieg 80tyś. km. Yaris III

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Listopada 2024, 20:15:52 »
Następnej zimy możliwe że już niektóre przestaną działać, kiedy zrobi się ciepłej ożyją a kolejnej zimy znów przestaną. Przerabiam to od dwóch lat Auris 2014r. Na ten moment dwa nie działają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl