Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130544 razy)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #765 dnia: 13 Lutego 2026, 12:35:58 »
Po odpięciu może nie przejść testu baterii hybrydowej

A jeśli przed testem podłączę wtyczke, to wcześniejsze odpięcie nie będzie miało wpływu na test baterii hybrydowej?

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #766 dnia: 13 Lutego 2026, 12:48:02 »
Zastanawiam się czy po odpięciu IBSa cokolwiek przestaje działać albo może to spowodować jakąś awarię, której później ASO się wyprze z winy użytkownika?

Po odpięciu może nie przejść testu baterii hybrydowej

prywatnie doradzają aby sobie akumulator doładowywać albo po prostu odpiąć wtyczkę systemu IBS z ujemnej klemy i będzie po sprawie. No i to tyle

Skoro ich Pan Doradca tak doradza, no to cóż zrobić - napewno też doradzi, jak ominąć to pytanie podczas testu ;)

EDIT FOTO:

Hmm, ciekawe że w NXie 350h nie wyrzuca tego błędu po odpięciu wtyczki, sprawdzałem Techstreamem V18

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #767 dnia: 13 Lutego 2026, 12:50:53 »
Do NX350h tylko GTS+ bo stary V18 nie ogarnia
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #768 dnia: 13 Lutego 2026, 19:49:20 »
A jak to wygląda czasowo/natężeniowo u Ciebie wtedy? Po fazie bulk ile trwa faza Abs? Te 8h? I jakie natężenia tam obserwujesz? Opada do 0.2A, jeśli tak to po jakim czasie mniej więcej.
Nie pamiętam takich szczegółów poza tym, że na wykresie do akumulatora wchodziło sporo więcej Ah niż by weszło na absorpcji "adaptacyjnej". Będę ładował aku w przyszłym tygodniu bo odstawiam auto na lotnisko - wtedy zerknę.
OK, to daj znać bo chętnie to porównam :)
Aku Yuasa YBX9027 AGM. Fazy bulk+absorption trwały łącznie ok. 9h, weszło 15Ah, prąd od 7A na początku do 0,4A (tak ustawiłem koniec absorpcji dla AGM), teraz trwa float na 13,7V i 0,3A i tak zostawię na noc. Co z tego wynika? Nic szczególnego, aku w zasadzie nie wymagał doładowania (stracił jedynie 25% pojemności).

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #769 dnia: 16 Lutego 2026, 07:53:08 »
w weekend zrobiona trasa 2x 550km po eskach po Polsce (temp. -4 do 0): miernik w zapalniczce cały czas pokazywał ładowanie powyżej 14V.

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #770 dnia: 16 Lutego 2026, 13:23:42 »
Rav4 zostawiona na 14 dni na parkingu, temperatury nocne około -15.
Odpaliła bez żadnego problemu.
Musieliście popsuć te wasze toyoty ;)

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #771 dnia: 16 Lutego 2026, 14:09:38 »
Możliwe że sami psujemy. Ewentualnie masz sprawny fabrycznie zamontowany akumulator.  Może stoisz w miejscu z lepszym zasięgiem GSM? Powodów może być kilka

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #772 dnia: 16 Lutego 2026, 14:36:34 »
w weekend zrobiona trasa 2x 550km po eskach po Polsce (temp. -4 do 0): miernik w zapalniczce cały czas pokazywał ładowanie powyżej 14V.

Chyba Toyota testuje na nas coraz to nowe algorytmy ładowania małego 12V aku bo u mnie cały czas bez zmian jak startuje to ładuje 14,4 V, a po jakimś 1,5 kilometra spada powoli do 12,8 V  i trzyma tak cały czas i nieważne jak długa jest to trasa - czyli klapa.   Chyba, że te algorytmy ładowania sa przypisywane do aut w zależności od regionu gdzie auto trafia i tak do klimatu zimnego algorytm ładuje więcej i ciągle a dla klimatu gorącego tak jak u mnie czyli kiepsko - uff :)

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #773 dnia: 16 Lutego 2026, 14:42:42 »
Rozumiem że Polska to region ciepły

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #774 dnia: 16 Lutego 2026, 16:40:33 »
Faktem jest, że gdy jest zimno to 14.4 utrzymuje się zdecydowanie dłużej niż gdy jest ciepło.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #775 dnia: 16 Lutego 2026, 19:28:01 »

Chyba Toyota testuje na nas coraz to nowe algorytmy ładowania małego 12V aku bo u mnie cały czas bez zmian jak startuje to ładuje 14,4 V, a po jakimś 1,5 kilometra spada powoli do 12,8 V  i trzyma tak cały czas i nieważne jak długa jest to trasa - czyli klapa.   Chyba, że te algorytmy ładowania sa przypisywane do aut w zależności od regionu gdzie auto trafia i tak do klimatu zimnego algorytm ładuje więcej i ciągle a dla klimatu gorącego tak jak u mnie czyli kiepsko - uff :)
Ostatnio o to pytałem, czy jeszcze ktoś tak ma, że widzi spadek do 12.8V itp po czasie. Ja odkąd mam woltomierz (około miesiąc, wcześniej nie bardzo miałem jak to sprawdzić) to cały czas mam 14.3-14.6V niezależnie od P/D/R oraz od tego czy jest -10 czy temperatury na plusie. Jesteś chyba jedyną osobą która obecnie coś takiego obserwuje.

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #776 dnia: 16 Lutego 2026, 19:48:58 »
Możliwe że sami psujemy. Ewentualnie masz sprawny fabrycznie zamontowany akumulator.  Może stoisz w miejscu z lepszym zasięgiem GSM? Powodów może być kilka

Możliwe że w tym co piszesz jest jakaś prawda bo auto mam z USA i żadne funkcje zdalne nie działają, tych systemów antykradzieżowych też nie mam to i na postoju nie drenuje akumulatora

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #777 dnia: 16 Lutego 2026, 20:16:08 »
Może w moim przypadku znaczenie ma fakt, że auto jest garażowane. Garaż nie ogrzewany ale w bryle budynku i widzę, że  14 st C tam jest. To nawet jak wyjadę na mróz to auto dłuższy czas jest jednak ciepłe i może dlatego nie ładuje mi cały czas te 14,4 V.  :)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #778 dnia: 16 Lutego 2026, 21:00:28 »
Odepnij na próbę czujnik temp zewnętrznej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #779 dnia: 16 Lutego 2026, 22:47:21 »
Może w moim przypadku znaczenie ma fakt, że auto jest garażowane. Garaż nie ogrzewany ale w bryle budynku i widzę, że  14 st C tam jest. To nawet jak wyjadę na mróz to auto dłuższy czas jest jednak ciepłe i może dlatego nie ładuje mi cały czas te 14,4 V.  :)
Z tego co pisałeś to doladowujesz często akumulator wiec moze dlatego auto nie widzi potrzeby jego ładowania?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl