Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Marca 2023, 08:31:05 »
Od 10 czerwca 2022, czyli od odbioru samochodu nie miałem ani jednego problemu z aku 12V. Przestałem już uważać przy sprzątaniu samochodu wewnątrz, otwieram wszystkie drzwi, bagażnik, nie wyłączam lampek. Mam BLE 42 i kamerkę 70mai podłączaną przez serwis przed odbiorem. Z podtrzymaniem zasilania i odcięciem, ale bez powerbanku. Fakt, samochód nigdy nie stoi dłużej niż 3 dni, ale poprzedni też był zawsze w ruchu. Także powtórzę swoją opinię, że problemy z aku 12v pochodzą albo od wady samego aku, albo od błędnego montażu akcesoriów zewnetrznych.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Marca 2023, 12:55:43 »
Ale gdy sprzątasz to masz włączony napęd?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Marca 2023, 13:59:13 »
Ale gdy sprzątasz to masz włączony napęd?
Nie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Sierpnia 2023, 13:01:46 »
No i dopadło mnie. Ravka z jesieni 2021. Postała 16 dni pod lotniskiem i aku 12V padnięty. Nigdy wcześniej nie doszło do rozladowania, nie mam rejestratora w trybie parkingowym itp. Zabezpieczenia to BLE + Canlock. W lipcu stała 12 dni i bez problemu, teraz nie wytrzymał. Oczywiście taka historia pod lotniskiem to nie problem. Obsługa miała powerbanka czy coś tam. Podpiąłem i wszystko się ożywiło. Facet mówił, że regularnie odpala ravki po dłuższych postojach. Może jednak sobie powerbanka kupię.... hmmm....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #64 dnia: 17 Sierpnia 2023, 13:26:00 »
Po zakupie 3-letniej ravki hybrid nieźle się zdziwiłem gdy sie okazało, że dodatkowy aku 12V to nie AGM tylko zwykły kwasiak z korkami w celach. Podobno AGMy wsadzają tylko do aut na rynek w USA. Tak czy inaczej aku okazywał pierwsze objawy słabości więc korzystając z doświadczenia przy poprzednim aucie i zaleceń mrAkumulatora wyjąłem, odkręciłem korki i sprawdziłem poziom wody. Ubytków nie było, poziom nasycenia elektrolitu dość niski. Przez 24h doładowywałem przy 16,2 V i <1,5 A (typowy serwis obsługowego aku lead-acid) i gęstość powoli wróciła na 1,26-1,27 g/cm3.
Wygląda na to, że częściowo przynajmniej udało się przedłużyć mu życie, bo niewiele brakowało do końca z powodu życia w permamentnym niedoładowaniu. Poprzedni właściciel zamontował m.in. elektroniczny odstraszacz na kuny, co pewnie też miało wpływ na żywotność aku.
Na razie wszystko jest OK. Bezpośrednio przed zimą przeładuję go porządnie jeszcze raz, choć w końcu przy wymianie raczej wybiorę AGM.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Sierpnia 2023, 13:58:24 »
Byłem na 16 dniowym wyjeździe. Samochód stał na hotelowym parkingu 16 nocy. Kilkanaście razy otwierałem klapę bagażnika( elektrycznie) i drzwi, rozkładały się przy tym i składały lusterka zewnętrzne. Zapomniałem też wyłączyć kamerki, chociaż ma ustawione odcięcie przy spadku napięcia. Dzień przed wyjazdem, poszedłem sprawdzić, czy wszystko ok i bagażnik otworzył się już tylko do połowy i tyle. Aku. 12 V padł. Miałem powerbank. Odpalenie zajęło minutę. Zostawiłem na 20 min w trybie READY. Następnego dnia nie miałem już problemu. Te akumulatorki są dobre przy normalnej eksploatacji. Przy długich postojach niestety nie wytrzymują, szczególnie jeżeli są odbiorniki zewnętrzne. A z tego co słyszałem, większej baterii tam włożyć nie można, bo będzie ciągle niedoładowana. Trzeba więc raz na rok mierzyć się z tym problemem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Sierpnia 2023, 13:58:55 »
Oczywiście taka historia pod lotniskiem to nie problem.
W/g mnie to jest problem, bo nie znasz dnia ani godziny, kiedy po raz kolejny Ci nie odpali. 16 dni i nie odpala, to jakiś żart dla posiadacza prawie nowego samochodu.
Jeżeli to norma, to powinien być dodawany booster, jako podstawowe wyposażenie i informacja na ten temat w książce obsługi samochodu.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Sierpnia 2023, 14:07:44 »
A z tego co słyszałem, większej baterii tam włożyć nie można, bo będzie ciągle niedoładowana. Trzeba więc raz na rok mierzyć się z tym problemem.
Problem niedoładowania wynika z ujemnego bilansu energetycznego w samochodzie, pojemność aku nie ma z tym związku. Jest za to korzyść wynikająca z tego, że przy podobnym poborze prądu w spoczynku aku o większej pojemności rozładuje się w mniejszym stopniu, co korzystnie wpływa na jego żywotność. Spokojnie zamiast 45Ah można włożyć 55Ah w obudowie LN1 (tak jak oryginał) albo LN2 (dłuższy przy tej samej głębokości i wysokości, ale wejdzie).
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2023, 14:10:24 wysłana przez calzone »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Sierpnia 2023, 14:41:26 »
Spokojnie zamiast 45Ah można włożyć 55Ah w obudowie LN1 (tak jak oryginał) albo LN2 (dłuższy przy tej samej głębokości i wysokości, ale wejdzie).
Ale ktoś wkładał i może potwierdzić, że nie ma to wpływu na gwarancję na układ hybrydowy?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Sierpnia 2023, 14:52:07 »
Oczywiście taka historia pod lotniskiem to nie problem.
W/g mnie to jest problem, bo nie znasz dnia ani godziny, kiedy po raz kolejny Ci nie odpali. 16 dni i nie odpala, to jakiś żart dla posiadacza prawie nowego samochodu.
Jeżeli to norma, to powinien być dodawany booster, jako podstawowe wyposażenie i informacja na ten temat w książce obsługi samochodu.
Mówie o konkretnym czasie i miejscu. Oczywiście że mogłoby to mnie dopaść gdzie indziej, gdzie nie byłoby faceta z powerbankiem, nie mialbym kabli itp i czekalbym na assistance.
A ogólnie to sie zgadzam. Nie powinno sie nic po 16 dniach rozładować. Hillibilly używał bagażnika itp cos tam sie działo. Moje auto stało nietknięte. W powerbanka chyba jednak nie będę inwestował. Bardzo rzadko mi sie zdarza nieuzywanie auta przez tyle czasu. A jak już się zdarzy to sobie kable wezmę i zawsze ktos pomoże.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Sierpnia 2023, 15:18:23 »
Spokojnie zamiast 45Ah można włożyć 55Ah w obudowie LN1 (tak jak oryginał) albo LN2 (dłuższy przy tej samej głębokości i wysokości, ale wejdzie).
Ale ktoś wkładał i może potwierdzić, że nie ma to wpływu na gwarancję na układ hybrydowy?
Za instrukcją obsługi:
Używać akumulatora 12-woltowego o takim samym rozmiarze jak oryginalny akumulator 12-woltowy (LN1) o pojemności 20-godzinnej (20HR) (równoważnej 45Ah) lub większej i prądzie rozruchowym przy zimnym silniku (CCA) 285A lub większym.
Z oficjalnych zaleceń Toyoty wynika więc, że pojemność aku może być większa, byle nie mniejsza niż w oryginale. LN2 wejdzie bo w amerykańskich ravkach wg instrukcji wchodzi albo LN1 albo LN2.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Sierpnia 2023, 15:22:39 »
Z oficjalnych zaleceń Toyoty wynika więc, że pojemność aku może być większa, byle nie mniejsza niż w oryginale. LN2 wejdzie bo w amerykańskich ravkach wg instrukcji wchodzi albo LN1 albo LN2.
Przed kolejnym przeglądem zapytam swój "autoryzowany serwis pierwszego kontaktu":))

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Sierpnia 2023, 15:24:27 »
W powerbanka chyba jednak nie będę inwestował
Ja kupiłem jeszcze przed odbiorem samochodu za 180 zł, dziś taki kosztuje 240 zł. Czy to można nazwać inwestycją? Może i tak, ale na pewno nie bardzo obciążającą, a w nagłej potrzebie ratuje.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Sierpnia 2023, 15:29:25 »
Tylko dobrze byłoby to zweryfikować, ponieważ w wersji US mogą być inne mocowania czy plastiki koło akumulatora.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Sierpnia 2023, 16:15:03 »
a kupiłem jeszcze przed odbiorem samochodu za 180 zł, dziś taki kosztuje 240 zł. Czy to można nazwać inwestycją? Może i tak, ale na pewno nie bardzo obciążającą, a w nagłej potrzebie ratuje.
Hmm, moze przemyślę, myślałem że to droższe. Jak długo trzyma naładowany?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl