Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #285 dnia: 24 Października 2024, 13:36:16 »
apek - jak dobrze odczytałem Ty ładowałeś swój 12V aku przez przód auta pod maska tak jak na foto,  i procedura ta zdała egzamin i nic się nie stało ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #286 dnia: 24 Października 2024, 13:49:34 »
A gdzie w RAV4 jest miejsce na wpięcie OBD ?
Podpowiedz/namiar na jakieś proste w obsłudze urządzonko
Złącze jest z lewej strony poniżej panelu przycisków, od spodu. Mniej wiecej tam gdzie lewa noga... ;)

Wkladasz tam dowolny adapter OBD2. Jest tego mnóstwo ale lepiej brac cos lepszego np. vLinker FD, no i apka np. Torque, CarScanner, dr.Prius czy Hybrid Assistant ale ta ostania działa tylko z niektorymi egzemplarzami Rav4. W apce trzeba oczywiście poszukać sensora który podaje napięcie ale to nic trudnego.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #287 dnia: 24 Października 2024, 21:20:00 »
apek - jak dobrze odczytałem Ty ładowałeś swój 12V aku przez przód auta pod maska tak jak na foto,  i procedura ta zdała egzamin i nic się nie stało ?
Tak jest.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #288 dnia: 13 Stycznia 2025, 21:13:48 »
No co tam kierowcy hybrydowcy, jest zima i nikt nic w tym temacie ? :D

To może ja wznowię wątek :)
Corolla 2020, poprzedni właściciel powiedział że wymienił akumulator na nowy, niestety na taki 44Ah. Poprzednią zimę jeszcze stał u niego, kamerki nie miał, bardzo mało jeździł,  więc obstawiam że aku było wydrenowane.
Zamontowałem kamerkę 70mai A510+tylna, tryb parkingowy działa kilka, czasem 14h jak wcześniej dużo jeździłem, odcięcie ustawiłem na 12,1V, mam moduł UP04 czyli z kartą SIM.
Auto jak stoi 1-2 dni (przy ujemnych tempeaturach), to napięcie na aku spada do 11,8V, ale jeszcze uruchomi się, jak dłużej to nawet poniżej 11V i wtedy już nie uruchomi się i trzeba się wspomóc boosterem.
Pomysł powerbanka do kamerki przy trybie parkingowym jest taki se, cena około 1100zł za 7500mAh, gdzie już przy pozostałej pojemności 20-25% potrafi przestać nagrywać, dokupienie kolejnego ogniwa 6500mAh to kolejne 800zł.

Wg katalogu, do mojego autka można włożyć akumulator o pojemności 65Ah np. EXIDE, cena 346zł, więc jest to koszt akceptowalny żeby sprawdzić czy będzie lepiej.
Pytanie, czy faktycznie zyskuje te 20Ah pojemności (oczywiście mniej więcej, chodzi mi bardziej o to, czy cokolwiek zyskuje na pojemności) ?
Czy jak aku odłączę to stracę wartość TRIP A i B ? Bo może wpierw wyjąć aku i go sprawdzić na ładowarce mikroprocesorowej, co pokaże, albo jechać na tester akumulatora ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #289 dnia: 13 Stycznia 2025, 21:23:31 »
U mnie w RAV po wymianie akumulatora Trip A i B nie zniknęły. Co do testera to ja w nie nie wierzę. Byłem rok temu na testerze (w sklepie z akumulatorami) z Aurisem ojca w którym akumulator padał po dwóch dniach i tester pokazał że jest OK i facet powiedział żeby naladować i bedzie ok. Nosz q.... mowilem mu że pada po dwóch dniach, a ten że jest OK. Cóż - zarobił inny sklep z aku. Auris beznyzna, jeżdżaca wokół komina ale chcialem zobrazować jak te testery działają.

Jeśli auto nie jest na gwarancji to kup największy jak się da ale ten tryb parkingowy to dla mnie podejrzany. Jak nie chcesz powerbanka to pomyśl o odłączaniu przy dłuzszych postojach.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #290 dnia: 13 Stycznia 2025, 21:50:59 »
A skąd weźmie prąd do naładowania tego możliwie największego akumulatora skoro ten mniejszy jest niedoładowany?

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #291 dnia: 13 Stycznia 2025, 22:20:57 »
A skąd weźmie prąd do naładowania tego możliwie największego akumulatora skoro ten mniejszy jest niedoładowany?
Bardziej obstawiam, że ten obecny akumulator przez to że auto zeszłą zimę bardzo mało jeździło, jest bardzo zasiarczony i nie trzyma parametrów.
Bo ładowanie mam dobre, 14,4-14,5V nawet na wolnych obrotach czy w trybie EV (tak pokazuje napięcie gniazda zapalniczki).
Zdziwiłem się, że w trybie EV też jest ładowany akumulator rozruchowy.
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie miałem czasu doczytać, jak w Corolli Hybrid działa ładowanie akumulatora 12V i na jakiej zasadzie działa uruchamianie silnika spalinowego.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #292 dnia: 13 Stycznia 2025, 22:24:55 »
Ładowanie 12V następuje zawsze kiedy auto jest Ready. Silnik spalinowy nie musi pracować, auto nie musi jeździć, może stać na P. Akumulator 12V ładowany jest przez przetwornicę z baterii trakcyjnej. Silnik spalinowy uruchamiany jest trojfazowym silnikiem elektrycznym poprzez falownik z akumulatora trakcyjnego. To tak po krótce.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #293 dnia: 13 Stycznia 2025, 23:47:59 »
Nie wiem jak te systemy ładowania działają ale wyobrażam sobie, że gdy aku zbliża się do - powiedzmy - 80% naładowania to żeby je kontynuowć trzeba większego napięcia aby utrzymać zadany prąd ładowania. No i pewnie wtedy oszczędna toyotowa eko-elektronika to wykrywa i przestaje ładować. No a 80% z 64Ah to jednak więcej niz 80% z 45Ah... - ale mogę sie mylić.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #294 dnia: 14 Stycznia 2025, 00:06:41 »
Ładowanie 12V następuje zawsze kiedy auto jest Ready. Silnik spalinowy nie musi pracować, auto nie musi jeździć, może stać na P. Akumulator 12V ładowany jest przez przetwornicę z baterii trakcyjnej. Silnik spalinowy uruchamiany jest trojfazowym silnikiem elektrycznym poprzez falownik z akumulatora trakcyjnego. To tak po krótce.
Dzięki za info :)
Nie wiem tylko, dlaczego nie dopracowali uruchamiania, że jak napięcie akumulatora rozruchowego spadnie poniżej 12V czy też bardziej 11,5V to system hybrydowy nie załączy się. Ale może w nowszych generacjach to dopracują :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #295 dnia: 14 Stycznia 2025, 00:12:12 »
No bo "komputer" sterujący tym wszystkim działa na 12V. Dodatkowo w momencie uruchomienia ciagnie mocniej prądu i wtedy napięcie leci w dół i finalnie się nie uruchamia.
W takim Tucsonie to rozwiązali przez zabudowanie aku 12V w jednym pakiecie z aku trakcyjnym i zrobieniu magicznego przycisku, który w razie rozladowania tego 12V doładuje go najpierw przetwornicą, a potem odpali system.
Tu masz na ten temat: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=58016.msg839154#new
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 14 Stycznia 2025, 08:11:53 »
Ja wczoraj na przegladzie po kolejnych 15k km (48 k km przejechane w 4 lata i bez dotykania AKU) dostalem zalecenie, zeby podladowac sobie AKU, żeby uniknac niespodzianki...

Na testerze - nowym cudownym wyszło:
Znamionowe: 285CCA
Ah Akumulatora: 45 Ah
Typ ak.: Zalewany
Napiecie: 12,17V
Zmierzone: 161 CCA
Temperatura: 13 st  (postal 30 min na serwisie, ale to chyba temp testera ;) )

Sprawny, doładuj
Stan sprawności w polowie.

Także teraz musze wymyślić gdzie sie podpiąć, bo pod blokiem mam z mieszkania jakies 40m (poziomo) i 8 (pionowo) :D

Offline Rav4Lod

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 gen 5
« Odpowiedź #297 dnia: 14 Stycznia 2025, 11:58:12 »
Ja wczoraj na przegladzie po kolejnych 15k km (48 k km przejechane w 4 lata i bez dotykania AKU) dostalem zalecenie, zeby podladowac sobie AKU, żeby uniknac niespodzianki...

Na testerze - nowym cudownym wyszło:
Znamionowe: 285CCA
Ah Akumulatora: 45 Ah
Typ ak.: Zalewany
Napiecie: 12,17V
Zmierzone: 161 CCA
Temperatura: 13 st  (postal 30 min na serwisie, ale to chyba temp testera ;) )

Sprawny, doładuj
Stan sprawności w polowie.

Także teraz musze wymyślić gdzie sie podpiąć, bo pod blokiem mam z mieszkania jakies 40m (poziomo) i 8 (pionowo) :D

Pytanie jaka jest rezystancja wewnętrzna aku.

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #298 dnia: 21 Stycznia 2025, 10:07:04 »
Krótko, czy mogę podładować akumulator ładowarką (taką mikroprocesorową) bez odłączania go od klem ? Czy dać zwykły prostownik ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #299 dnia: 21 Stycznia 2025, 10:21:29 »
Możesz, masa na nadwoziu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl