Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149714 razy)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #315 dnia: 29 Stycznia 2025, 10:57:12 »
Po paro godzinnym ładowaniu akumulator na testerze prezentował się tak:

Czyli całkiem dobrze.

Dalej auto pozamykane na noc, kluczyk i pastylka BLE schowane w ekranującym etui i ok.

Rano gdzieś po 14 godzinach z ciekawości otwieram bagażnik mierzę akumulator, a tu taki wynik:

Coś ewidentnie zżarło prąd skoro naładowanie akumulatora ze 100% spadło na 74% a napięcie z 12,67V na 12,38%.
Trzeba znaleźć winnego.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #316 dnia: 29 Stycznia 2025, 11:00:37 »
Dzisiaj albo jutro powtórzę eksperyment - naładuje akumulator ale dla pewności odepnę ten mój  indicator bo może to on tak żre prąd.
A jak nie on to przychodzi mi do głowy  wyłączenie jeszcze BLE bo to może być winowajca i powtórnie sprawdzenie nocnego czuwania samochodu.  W takim tempie zużycia prądu to parę dni stania i napięcie spadnie poniżej 12V i już się auto nie uruchomi.

Online westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #317 dnia: 29 Stycznia 2025, 11:46:50 »
A zrób proszę jeszcze jeden test - wyłącz keyless na noc, z kluczyka.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #318 dnia: 29 Stycznia 2025, 12:00:47 »
No ale kluczyk mam w ekranowanym etui, a ten jeszcze leży w ekranowanym pudełku na kluczyki - tak, że żadna fala się nie prześliźnie.
Zresztą samo etui po włożeniu kluczyka do środka sprawdzałem przy aucie i nic nie łapie ( ani drgnie) .

Online westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #319 dnia: 29 Stycznia 2025, 12:05:53 »
Chodzi o wyłączenie mechanizmu a nie o samą łączność kluczyka z autem. Nie wiem czy to dezaktywuje sam kluczyk czy też "czuwanie" auta. Dlatego prosiłem o sprawdzenie :) W instrukcji jest to opisane jako oszczędzanie energii kluczyka, więc prawdopodobnie nie będzie miało wpływu na akumulator.
Ja bym obstawiał, że BLE kradnie prąd.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #320 dnia: 29 Stycznia 2025, 12:08:52 »
A zrób proszę jeszcze jeden test - wyłącz keyless na noc, z kluczyka.
KeyLess wyłączasz z poziomu zegarów nie kluczyka. Sam kluczyk można uśpić kombinacją trzymania zamykania i naciśnięciem otwarcia ale to tylko usypia kluczyk.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #321 dnia: 29 Stycznia 2025, 12:10:34 »
Dzisiaj albo jutro powtórzę eksperyment - naładuje akumulator ale dla pewności odepnę ten mój  indicator bo może to on tak żre prąd.
A jak nie on to przychodzi mi do głowy  wyłączenie jeszcze BLE bo to może być winowajca i powtórnie sprawdzenie nocnego czuwania samochodu.  W takim tempie zużycia prądu to parę dni stania i napięcie spadnie poniżej 12V i już się auto nie uruchomi.
Jeżeli jest źle podłączony to może przeszkadzać w usypianiu samochodu.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #322 dnia: 29 Stycznia 2025, 12:20:42 »
Ok ten KeyLess  zostawię sobie na koniec sprawdzania.

Co do BLE to aby go wyłączyć  to należy przeprowadzić chyba procedurę  opisaną w pkt. 4.2 instrukcji jako "Awaryjne wyłączenie immobilisera za pomocą kodu PIN" stąd pytanie czy jak się go tak wyłączy to nie będzie on już pobierał żadnego prądu - ktoś wie ?  :grin:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #323 dnia: 29 Stycznia 2025, 12:21:35 »
Nie powinien.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #324 dnia: 29 Stycznia 2025, 19:48:14 »
Po paro godzinnym ładowaniu akumulator na testerze prezentował się tak:

Czyli całkiem dobrze.

Dalej auto pozamykane na noc, kluczyk i pastylka BLE schowane w ekranującym etui i ok.

Rano gdzieś po 14 godzinach z ciekawości otwieram bagażnik mierzę akumulator, a tu taki wynik:

Coś ewidentnie zżarło prąd skoro naładowanie akumulatora ze 100% spadło na 74% a napięcie z 12,67V na 12,38%.
Trzeba znaleźć winnego.

Nic Ci nie żzarło, przecież ładowałeś akumulator ładowarką a nie prostownikiem. Dodatkowo przy takich temperaturach jak teraz, które nie sprzyjają ładowaniu akumulatora.
Jak chcesz się bawić w ładowanie akumulatora to używaj tych urządzeń które masz, (nie naładujesz akumulatora)  a jak chcesz naładować akumulator to kup prostownik, którym będziesz mógł małym prądem rzędu 0,1C ładować do napięcia nawet 16,5V, i najważniejsze areometr do pomiaru gęstości z firmy Wurth.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #325 dnia: 29 Stycznia 2025, 21:05:28 »
Fakt - ładowałem akumulator w samochodzie ładowarką  CTEK MXS 5.0 i po paru godzinach pokazała, że akumulator jest całkowicie naładowany.  Sprawdziłem to po paru chwilach testerem at100 PRO, który pokazał tak jak widać powyżej na screnie, że akumulator jest naładowany w 100 %.

To znaczy co -  ładowarka, źle pokazuje stan akumulatora i tester też go źle odczytuje czyli lipa  :embarassed:

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #326 dnia: 29 Stycznia 2025, 21:30:53 »
Polecam obejrzeć na YT filmy MrAkumulator np:
https://www.youtube.com/watch?v=MuBOfj78El4&t=238s
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #327 dnia: 29 Stycznia 2025, 21:32:23 »
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #328 dnia: 29 Stycznia 2025, 22:04:07 »
Fakt - ładowałem akumulator w samochodzie ładowarką  CTEK MXS 5.0 i po paru godzinach pokazała, że akumulator jest całkowicie naładowany.  Sprawdziłem to po paru chwilach testerem at100 PRO, który pokazał tak jak widać powyżej na screnie, że akumulator jest naładowany w 100 %.

To znaczy co -  ładowarka, źle pokazuje stan akumulatora i tester też go źle odczytuje czyli lipa  :embarassed:

Kup areometr, włącz ładowarkę (ja uważam, że prostownikiem można ładować efektywniej, bo nie ma ograniczenia napięcia - ale trzeba to robić z głową) najlepiej ładuj akumulator wiosną lub jesienią. Chyba, że w zimie przy +10 stopniach. Po naładowaniu sprawdź jaka jest gęstość elektrolitu. Jak będziesz miał 1,26 g/cm3, to można uznać, że akumulator jest naładowany.
Nie demontuj żadnego zabezpieczenia i innych elementów wyposażenia - szkoda czasu.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #329 dnia: 04 Lutego 2025, 09:59:26 »
Wczoraj wróciłem po 2 tyg, auto stało na parkingu lotniskowym po chmurką, naczytałem się o padających aku , w bagażniku naładowany power bank do odpalenia w razie "W", zaryzykowałem już czekając na bagaż, odpaliłem z aplikacji ogrzewanie, bez problemu auto sie uruchomiło, nagrzało, może teraz jakieś lepsze te aku wkładają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl