Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #645 dnia: 30 Stycznia 2026, 12:13:19 »
Otóż, po 20-30 minutach ładowarka śpiewa że akumulator jest pełen i schodzi z 14,4V na 12.8V.
Ładowarką CETEK muszę ładować ok 8 godzin i dopiero pokazuje pełne naładowanie. Zazwyczaj podłączam w garażu na noc.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #646 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:27:13 »
Ładowarką CETEK muszę ładować ok 8 godzin i dopiero pokazuje pełne naładowanie. Zazwyczaj podłączam w garażu na noc.
Ale drugiej z rzędu nocy jak podłączysz to po najdalej godzinie zobaczysz że jest FULL. Tak jak u mnie, tylko SoC 40 oraz "naładuj". Stąd domniemuję, że to jego ostatnie chwile przed nieuchronnym końcem.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #647 dnia: 30 Stycznia 2026, 15:14:25 »
A może Varta Dynamic AGM A9 (50 Ah, 540 A) ? Albo może do C-HR II 2.0 wejdzie (do bagażnika) właśnie jakiś większy ? Bo zakładam, że czy to model plugin czy nie plugin to bez znaczenia dla wielkości 12V i tutaj fabryka nie kombinowała z wymiarami ?
AGMa chyba nikt nie wkładał ale przez dość niskie napięcie ładowania może to nie być najlepszy pomysł i znowu; tu sprzedawca to powinien sprawdzić.
Ja wkładałem YUASA YBX9027 ponad 2 lata temu. Wszystko jest w najlepszym porządku, rozmiar (większy) tez pasuje bez styropianu.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #648 dnia: 30 Stycznia 2026, 15:56:15 »
Też polecam Yuase YBX9027, to chyba najlepszy akumulator który pasuje bez większych przeróbek

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #649 dnia: 30 Stycznia 2026, 16:18:22 »
Też polecam Yuase YBX9027, to chyba najlepszy akumulator który pasuje bez większych przeróbek
Rozumiem że macie na myśli C-HR II 2.0 PHEV gdzie akumulator 12V mieszka w bagażniku z tyłu ? .. Wolę się dopytać zanim pobiegnę z miarką i zacznę jak dziki patrzeć na mocowanie i czy miejsca dość na 242mm długość zamiast 207mm ...

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #650 dnia: 30 Stycznia 2026, 17:28:57 »
Mam na myśli auto, którego dotyczy ten wątek :-) Fabrycznie (w bagażniku) jest miejsce na aku L2 ale fabrycznie ładują tam L1 + styropian. Bardzo możliwe, że w C-HR II 2.0 PHEV jest tak samo.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #651 dnia: 01 Lutego 2026, 11:57:59 »
No i może ktoś w fabryce by jednak pomyślał że jak wkładam wtyczkę aby ładować aku trakcyjny, to może łaskawie włączyłaby się przetwornica i trakcyjny podładowałby w tym czasie aku 12V bo to logiczne że jak ładuję AKUMULATOR to mogę naładować też DRUGI AKUMULATOR. No bo przecież wiem że ładuję aku, to ta przetwornica mogłaby się sama załączyć na godzinę czy 2, i nikt nie urwie głowy producentowi że tak się dzieje, a byłoby to z korzyścią dla akumulatora 12V i dla użytkownika że nie musi z kablami biegać kombinować przepinać zatrzaskiwać klapą bagażnika i męczyć się, bo włączenie wtyczki do gniazda ładującego byłoby równoznaczne z ładowaniem AKUMULATORÓW. Obu, tego 12V też.
Panowie, muszę przyznać się do błędu - przedwczoraj mnie coś tknęło i sprawdziłem "na świeżo podłączonym ładowaniu z gniazdka baterii plugin". No i biję się w piersi, jak ładuję baterię trakcyjną z gniazdka to akumulator 12V też dostaje 14,45V, ale oczywiście tylko do momentu gdy "zostanie uznany za naładowany". I oczywiście tylko gdy trwa ładowanie baterii trakcyjnej, czyli jeśli ładowarka jest podłączona całą noc to po zakończeniu ładowania samochodu akumulator 12V prądu już nie dostanie.
Myślę że to może być ciekawe info dla posiadaczy wersji plugin, w RAV4 i w innych modelach (na pewno od roku 2024) powinno być tak samo. Warunek - trzeba trochę jeździć na prądzie, bo wtedy przez 2-3 godziny doładowując auto doładowujemy też 12V. No i akumulator 12V musi przyjmować prąd, bo jak utracił 60% pojemności jak u mnie, to mam pacjenta na OIOMie z podtrzymaniem funkcji życiowych, ale on i tak długo nie pociągnie.

Nawiasem mówiąc, to jest wyjaśnienie dla mojego zaskoczenia faktem że jeszcze nie musiałem używać boostera - ładuję średnio 1-2 x w tygodniu i podtrzymuję przy życiu fabryczne Mutlu.

Offline RST

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #652 dnia: 02 Lutego 2026, 08:23:38 »
U mnie Plugin 2021 - podczas ładowania bat. trakcyjnej ładuje się także bat. 12V z tym że max. 13,47V tak przez ok. 2 godz. następnie po spadku napięcia do 12,28V (też po ok. 2 godz.) napięcie wzrasta do 13,47V i cały cykl się powtarza. Nie potrafię wstawić tutaj obrazków, zapodałbym wykresy.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #653 dnia: 02 Lutego 2026, 10:23:13 »
U mnie Plugin 2021 - podczas ładowania bat. trakcyjnej ładuje się także bat. 12V z tym że max. 13,47V tak przez ok. 2 godz. następnie po spadku napięcia do 12,28V (też po ok. 2 godz.) napięcie wzrasta do 13,47V i cały cykl się powtarza. Nie potrafię wstawić tutaj obrazków, zapodałbym wykresy.
I jest to normalne bo ładowanie kontroluje ten sam układ, który pracuje podczas jazdy. Napięcie ładowania uzależnione jest od prądu na rezystorze przy ujemnej klemie, a ten zależy od aktualnego stopnia naładowania aku 12V.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #654 dnia: 02 Lutego 2026, 19:25:42 »
Pobiłem chyba nowy rekord, auto było ostatnio ruszane tydzień temu w sobotę, a dzisiaj nie reaguje nawet na kluczyk, stoi też w garażu podziemnym... Ładowe było na początku października niby inteligentnym OSRAMem i później normalne eksploatowane, nie było problemów z aku. Rozładowane było raz wcześniej we wrześniu, po 2 tyg. urlopu też nie reagował nawet na pilot, musiałem otwierać auto grotem. Zapowiada się kolejna super przygoda otwierania awaryjnego, odpalania boosterem (oby się udało) i podjeżdżania w inne miejsce w celu podpięcia do prostownika. Generalnie jestem z tego auta zadowolony, ale te jazdy z aku to jest jakaś patologia i chyba zrobię o to lekką awanturę w ASO, bo przecież tak być nie może.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #655 dnia: 02 Lutego 2026, 20:43:49 »
Pobiłem chyba nowy rekord, auto było ostatnio ruszane tydzień temu w sobotę, a dzisiaj nie reaguje nawet na kluczyk, stoi też w garażu podziemnym... Ładowe było na początku października niby inteligentnym OSRAMem i później normalne eksploatowane, nie było problemów z aku. Rozładowane było raz wcześniej we wrześniu, po 2 tyg. urlopu też nie reagował nawet na pilot, musiałem otwierać auto grotem. Zapowiada się kolejna super przygoda otwierania awaryjnego, odpalania boosterem (oby się udało) i podjeżdżania w inne miejsce w celu podpięcia do prostownika. Generalnie jestem z tego auta zadowolony, ale te jazdy z aku to jest jakaś patologia i chyba zrobię o to lekką awanturę w ASO, bo przecież tak być nie może.

Jak chcesz żeby ASO cokolwiek zrobiło to najlepiej wzywaj assistance i każ im zabrać auto właśnie do ASO, inaczej zbagatelizują problem, mówię z własnego doświadczenia kiedy zgłosiłem problem na przeglądzie a doradca mówi mi że według ich testera wszystko jest w normie i pewnie za mało jeżdżę autem

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #656 dnia: 02 Lutego 2026, 20:57:51 »
Jak chcesz żeby ASO cokolwiek zrobiło to najlepiej wzywaj assistance i każ im zabrać auto właśnie do ASO, inaczej zbagatelizują problem, mówię z własnego doświadczenia kiedy zgłosiłem problem na przeglądzie a doradca mówi mi że według ich testera wszystko jest w normie i pewnie za mało jeżdżę autem
Dzięki za pomysł, myślałem, żeby wezwać assistance jak nie odpali z boostera, zwłaszcza, że auto jest na parkingu podziemnym (może być chyba ciężko wjechać tam lawetą), ale to jest jakaś myśl. Rozważałem jeszcze diagnostykę aku w lokalnym sklepie z aku i przywiezienie im wydruku, ale pewnie zaczną coś kombinować znając życie. Co do rzadkiej jazdy to rozumiem, żeby coś takiego się wydarzyło po paru tygodniach, ale no nie po tygodniu, to nie może tak wyglądać w rocznym aucie.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #657 dnia: 02 Lutego 2026, 21:10:06 »

A to w instrukcji jest ujęte jak często trzeba jeździć autem? Dziś to można łatwo pokazać jak było auto użytkowane bo aplikacja notuje kiedy i po ile km było jeżdżone.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #658 dnia: 02 Lutego 2026, 21:29:37 »

A to w instrukcji jest ujęte jak często trzeba jeździć autem? Dziś to można łatwo pokazać jak było auto użytkowane bo aplikacja notuje kiedy i po ile km było jeżdżone.
Oczywiście, że tego nie ma, ale to jest ich koronny argument, żeby auto urochomić raz na tydzień, co właśnie chciałem zrobić, niestety bezskutecznie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #659 dnia: 02 Lutego 2026, 21:31:58 »
Ale Ty masz przeciez całkiem nowe auto - chyba nawet roku nie ma. Tak jak koledzy napisali. Na lawetę i do ASO. I oprócz g...testu akumulatora niech sprawdzają jaki jest pobór prądu na postoju. Może błysnęli montażem BLE/Cobry? 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl