Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130798 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #690 dnia: 04 Lutego 2026, 09:06:30 »
.....  zainwestowałem w lepszy (i większy) AGM. Bo mało jeżdżę, auto dużo stoi ale od 2 lat nie mam problemów np. po 14 dniach na parkingu lotniskowym. Najdłużej stał 21 dni zeszłej zimy i też bez zarzutu.
Czyli tak jak wcześniej pisałeś wymieniłeś w RAV4  akumulator na  AGM   YUASA YBX9027.  Przez te dwa lata doładowywałeś go czasem przed zimą itp.  ?   A jeszcze jedno sprawdzałeś (testowałeś) ten akumulator po 2 latach - ciekawe jaki ma jeszcze procent SOH.?

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #691 dnia: 04 Lutego 2026, 09:23:00 »
Tak, doładowywałem ze 2-3 razy bo jak się za mało jeździ to cudów nie ma i bilans energetyczny robi się ujemny. Nie testowałem SOH.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #692 dnia: 04 Lutego 2026, 10:11:55 »
A skoro wywołujesz, to przekaż w niedzielę przy obiedzie linka do forum niech poczytają uwagi, to może zadowolenie z ich pracy wzrośnie ;)
Nikt nie stworzył tych problemów - sami sobie zgotowali.

Nie czekałem 4h - auto odebrałem nastęonego dnia, ale w tym ASO pracuje moja rodzina.
O collin...przeanalizowałeś z 200 wpisów zeby to znaleźć. Szacun. Widać że dobrze trafiłem!
EOT to forum jest żenujące. Spierdalam.
Żenujące to jest wazeliniarskie zachwalanie marki i ignorowanie realnych problemów użytkowników jak te żałosne aku sprawiające, że auto za 230k jest mniej niezawodne niż stary Passat i że na tym samym aucie nie mogę założyć łańcuchów, bo homologacja jest tylko na jeden rozmiar, który jednocześnie wyklucza łańcuchu. Niestety, ale Toyota w Polsce to trochę żart i być może gdyby w Japonii się dowiedzieli (może uda się kiedyś im ten list przekazać) jaki szajs odwalacie i jak nie macie nic wspólnego w japońską obsługą klienta to by w Wami zrobili porządek, zdecydowanie by się przydało.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #693 dnia: 04 Lutego 2026, 10:14:49 »
Pobór prądu spoczynkowego to absolutny priorytet jeśli chodzi o diagnostykę problemu rozładowywania akumulatora. Cała reszta to już tylko prosta konsekwencja typu wymiana padniętego aku. Ale sama diagnostyka aku nie ma żadnego sensu, skoro następny znowu padnie z powodu wadliwego DCMa albo dodatkowych alarmów i kamerek. Dziwię się, że ASO upiera się przy tym drugim, no ale to stosunkowo proste - podłącza się urządzenie i wynik jest praktycznie od razu. A sprawdzenie poboru prądu przez auto w spoczynku i ewentualne wyeliminowanie przyczyny to znacznie dłuższa i bardziej skomplikowana historia.
Ja zrobiłem to sam i dopiero po sprawdzeniu, że pobór jest <40mA (z Cobrą i ukrytym lokalizatorem GPS) zainwestowałem w lepszy (i większy) AGM. Bo mało jeżdżę, auto dużo stoi ale od 2 lat nie mam problemów np. po 14 dniach na parkingu lotniskowym. Najdłużej stał 21 dni zeszłej zimy i też bez zarzutu.
OK, brzmi sensownie, pewnie w ASO im się nie będzie chciało, ale jak mi się skończy kiedyś cierpliwość albo gwarancja to pewnie wymienię na coś takiego, bo to jest przecież chore, żeby w aucie za 230k takie rzeczy się odwalały.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #694 dnia: 04 Lutego 2026, 10:15:50 »
hłopie, wszyscy tutaj wiedzą kim jest Colin i przecież on tego nigdzie nie kryje, że ma swój warsztat, w którym swoją drogą wolałbym osobiście robić serwisy gdyby nie gwarancja itp.

Nie miej obaw ja od początku serwisuję u Colina i nie było problemu z ASO przy wymianie (jestem żywym przykładem, że to w jaki sposób Colin wykonuje przeglądy jest akceptowane przez ASO). W ramach gwarancji mi wymienili.
Dzięki za info, ale auto jest też w leasingu PKO BP i nie wiem za bardzo jak oni by się na to zapatrywali.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #695 dnia: 04 Lutego 2026, 10:20:12 »
Też miałem w leasingu PKO BP. Oni nic nie sprawdzają. Ważne, że płacisz raty leasingowe.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #696 dnia: 04 Lutego 2026, 10:21:40 »
Też miałem w leasingu PKO BP. Oni nic nie sprawdzają. Ważne, że płacisz raty leasingowe.
OK, dzięki za info, odezwę się na priv jak coś.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #697 dnia: 04 Lutego 2026, 11:02:47 »
Tak dla ostudzenia nastrojów...
"Mówili kup diesla, a najlepiej toyotę w hybrydzie, to będzie mało palił. No i mieli rację, zimą czasem w ogóle nie pali" :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #698 dnia: 04 Lutego 2026, 11:16:20 »
aki szajs odwalacie i jak nie macie nic wspólnego w japońską obsługą klienta to by w Wami
Jesreś pierdolnięty nie mam z toyotą nic wspolnego chamie
Dzięki za miłe słowa, to mogę wiedzieć jak niby widziałeś przedpremierowo najnowszą RAVkę i skąd Twoje gorliwe zachwalanie marki? :)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #699 dnia: 04 Lutego 2026, 11:17:12 »
Tak dla ostudzenia nastrojów...
"Mówili kup diesla, a najlepiej toyotę w hybrydzie, to będzie mało palił. No i mieli rację, zimą czasem w ogóle nie pali" :)
Bez kitu, Volvo z 99 roku w dieslu było bardziej niezawodne w zimie.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #700 dnia: 04 Lutego 2026, 11:48:42 »
Spoko, to gratulacje i udanej eksploatacji, a za to chamstwo i buractwo mam nadzieję, że dostaniesz bana.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #701 dnia: 04 Lutego 2026, 12:53:35 »
toyotę w hybrydzie, to będzie mało palił. No i mieli rację, zimą czasem w ogóle nie pali
Rozbawiłeś mnie tym tekstem :-)
Powinni zmienić tekst naklejki z tylnej szyby na taki, to bym jej wtedy nie zrywał :-)

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #702 dnia: 04 Lutego 2026, 13:41:20 »
Też polecam Yuase YBX9027, to chyba najlepszy akumulator który pasuje bez większych przeróbek
Mógłbyś uściślić co znaczy bez większych przeróbek? Byłem w ASO i nie chcę mi się z nimi użerać. W tym tygodniu raz odpalałem z boostera, w poprzednim dwa razy.
Ta yuasa pasuje pług&play do RAV4 czy coś trzeba przerabiać?

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #703 dnia: 04 Lutego 2026, 13:52:39 »
Też polecam Yuase YBX9027, to chyba najlepszy akumulator który pasuje bez większych przeróbek
Mógłbyś uściślić co znaczy bez większych przeróbek? Byłem w ASO i nie chcę mi się z nimi użerać. W tym tygodniu raz odpalałem z boostera, w poprzednim dwa razy.
Ta yuasa pasuje pług&play do RAV4 czy coś trzeba przerabiać?
Raczej chodzi o usunięcie "przeróbki" czyli kawałka styropianu wypełniającego przestrzeń między oryginalnym akumulatorem a boczną ścianą pojemnika. Nasze auto było zaprojektowane na większy aku niż ten wkładany na rynek EU.

UWAGA: Yuasa YBX9027 NIE POMOŻE jeśli jest problem ze spoczynkowym poborem prądu(!!!).
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2026, 13:55:30 wysłana przez calzone »

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #704 dnia: 04 Lutego 2026, 13:55:47 »
Widziałam że też masz ten akumulator. Dzięki za odpowiedź.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl