Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #705 dnia: 04 Lutego 2026, 15:02:06 »
Jak wiecie mam Ravke w hybrydzie z 2022. U nas teraz po 20 stopni mrozu w nocy. Auto garażowane w garażu połączonym z domem, ale nie ogrzewanym. Zero problemów z 4 letnim akumulatorem. Mam szczęście, czy pomaga to, że ładowałem przed mrozami jakoś w połowie grudnia?

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #706 dnia: 04 Lutego 2026, 15:12:29 »
Jak wiecie mam Ravke w hybrydzie z 2022. U nas teraz po 20 stopni mrozu w nocy. Auto garażowane w garażu połączonym z domem, ale nie ogrzewanym. Zero problemów z 4 letnim akumulatorem. Mam szczęście, czy pomaga to, że ładowałem przed mrozami jakoś w połowie grudnia?
Masz telemetrię i możliwość zdalnej kontroli z apki MyToyota?

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #707 dnia: 04 Lutego 2026, 15:17:50 »
Też polecam Yuase YBX9027, to chyba najlepszy akumulator który pasuje bez większych przeróbek
Mógłbyś uściślić co znaczy bez większych przeróbek? Byłem w ASO i nie chcę mi się z nimi użerać. W tym tygodniu raz odpalałem z boostera, w poprzednim dwa razy.
Ta yuasa pasuje pług&play do RAV4 czy coś trzeba przerabiać?

Pasuje plug&play, przez przeróbki miałem na myśli na przykład montaż jakiegoś wielkiego akumulatora typu 80ah albo 100ah, co pewnie dałoby się zrobić ale trzeba by było wykombinować inne mocowanie itd.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #708 dnia: 04 Lutego 2026, 16:11:58 »
A skąd weźmiesz energię do naładowania tak dużego akumulatora? Problem jest z naładowaniem 45Ah podczas jazdy a co dopiero z 80 czy 100Ah.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #709 dnia: 04 Lutego 2026, 16:21:18 »
A skąd weźmiesz energię do naładowania tak dużego akumulatora? Problem jest z naładowaniem 45Ah podczas jazdy a co dopiero z 80 czy 100Ah.
Ładujesz prąd odebrany a nie całość od zera.
Utrata 9 Ah brzmi inaczej dla pojemności 45Ah - 20%. Utrata 9Ah przy 60Ah - pewnie taki można wstawić do RAV4 - to 15%.
To ogromna różnica, bo przy utracie 15Ah mamy 45Ah rozładowany w ponad 30% - stan krytycznie niski i ciężki do odratowania bez specjalnej procedury ładowania - a dla 60Ah to będzie 25%, czyli źle ale jeszcze do uratowania zwyczajną ładowarką i bez doktoryzowania się.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #710 dnia: 04 Lutego 2026, 16:37:09 »
Ładujesz prąd odebrany a nie całość od zera.
Utrata 9 Ah brzmi inaczej dla pojemności 45Ah - 20%. Utrata 9Ah przy 60Ah - pewnie taki można wstawić do RAV4 - to 15%.
To ogromna różnica, bo przy utracie 15Ah mamy 45Ah rozładowany w ponad 30% - stan krytycznie niski i ciężki do odratowania bez specjalnej procedury ładowania - a dla 60Ah to będzie 25%, czyli źle ale jeszcze do uratowania zwyczajną ładowarką i bez doktoryzowania się.
Popieram.
Jest jeszcze jedna kwestia oprócz pojemności - technologia AGM i rezystancja wewnętrzna takiego aku, która jest mniejsza niż dla SLI (zwykły kwasiak). Dzięki temu AGM przy zadanym przez BMS napięciu ładuje się większym prądem i szybciej odzyskuje utraconą pojemność. Dla kogoś kto mało jeździ (jak ja) to ważne, bo ta sama powiedzmy 20-minutowa jazda skuteczniej uzupełni ubytek spowodowany dłuższym postojem w AGM niż w SLI.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2026, 16:47:11 wysłana przez calzone »

Offline krzy.sc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: EXE AWD-I
« Odpowiedź #711 dnia: 04 Lutego 2026, 16:47:31 »
calzone , czy w naszych RAV4 algorytm ładowania będzie chciał go tak ładować ? bo jeśli tak to wydaje się dobra zmiana na AGM :)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #712 dnia: 04 Lutego 2026, 17:02:29 »
calzone , czy w naszych RAV4 algorytm ładowania będzie chciał go tak ładować ? bo jeśli tak to wydaje się dobra zmiana na AGM :)
Tak, algorytm działa poprawnie. Co prawda optymalne napięcie ładowania AGM w fazie absorpcji jest o kilka dziesiątych volta większe niż zapewnia BSM (14,2-14,3V) ale to wystarcza do poprawnego działania. Nawet jeśli AGM nie naładuje się do pełnych 100% to w odróżnieniu od kwasiaka nie ma problemu z zasiarczaniem. Zresztą AGM jest w odróżnieniu od SLI do tego przystosowany (głębsze rozładowanie i utrzymywanie niedoładowania).
Swoją droga na RAV4World są ciekawe wątki dotyczące kanadyjskich RAV4 gdzie fabrycznie montuje się akumulatory EFB, bardziej przypominające charakterystyką AGM niż SLI. Algorytmy ładowania (przede wszystkim napięcia) so u nich praktycznie te same co u nas, czyli max 14,2 V. Ludzie wymieniają EFB na AGM i chula to u nich o wiele dłużej niż moje 2 latka :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #713 dnia: 04 Lutego 2026, 18:37:21 »
Odnośnie dużo większego akumulatora. Jeśli układ ładowania da więcej prądu w przypadku większego akumulatora w czasie kiedy napęd jest włączony to poprawa będzie ale jeśli nie to prędzej czy później ten większy akumulator też się rozładuje.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #714 dnia: 04 Lutego 2026, 18:45:04 »
No niestety absurd goni absurd. Aku o śmiesznie małej pojemności. Założyli że do odpalenia hybrydy nie jest potrzebne dużo prądu ale nie ogarnęli ile zużywa cała pozostała elektronika. Aku większe byłoby lepsze ale i tak będzie słabo ładowane. Mimo że przy odpalaniu diesla pobór jest większy i mimo że pod siedzeniem siedzi duża bateria to brakuje prądu na odpalenie auta które odpala od małych boosterów. Niestety booster nie jest rozwiązaniem w momencie gdy ładowanie jest mierne i akumulator i tak będzie trudno wyprowadzić na prostą bez reanimacji prostownikiem a i tak nie wiadomo jaki to skutek przyniesie. Faktycznie może gdyby tam wkładali aku o większej pojemności, może AGM, to problem by dotykał dużo mniejszej ilości użytkowników i nie byłoby to tak kompromitujące. Ja tak jak już pisałem zawsze odpalałem, w zimie też nie zostawiałem go na bardzo długo, stoi w garażu także temperatura ~10 stopni. Napięcie na aku w bagażniku jest różne, w lecie bywało po 12.5V, w zimie bywało po 12.0 ale i 11.7. Ładowałem go raz i właśnie przed ładowaniem wtedy pokazał mi 11.7V. Po ładowaniu 12.36V. W ten weekend planuję podwójnie go podładować i zobaczymy co tam będzie wyświetlał. Jak kiedyś padnie to pewnie od razu będę chciał go wymienić na jakiś AGM z większą pojemnością skoro są tu tacy dla których to śmiga.

Odnośnie dużo większego akumulatora. Jeśli układ ładowania da więcej prądu w przypadku większego akumulatora w czasie kiedy napęd jest włączony to poprawa będzie ale jeśli nie to prędzej czy później ten większy akumulator też się rozładuje.

Jednak jest ten plus, że jak raz na jakiś czas się go podładuje samodzielnie to jednak tego ładunku powinno się dobić więcej i powinien dłużej wytrzymać później :)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #715 dnia: 04 Lutego 2026, 18:51:09 »
Generalnie to jest srogie nieporozumienie, że trzeba się zastanowiać czy wręcz doktoryzować nad tym jak funkcjonować z akumulatorem w nowym aucie i czy danego dnia odpali czy nie, dziwnych czasów doczekaliśmy.

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #716 dnia: 04 Lutego 2026, 18:52:04 »
Rok temu zmienili mi niedziałającego turasa na nowego turasa (nie zauważyłem, tak) jak na razie działa.

Roczny turasa na razie sprawuje się dobrze i nic nie wskazuje by cokolwiek miało się dziać... Tester wskazuje na film sprawność.
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #717 dnia: 04 Lutego 2026, 18:59:12 »
Jednak jest ten plus, że jak raz na jakiś czas się go podładuje samodzielnie to jednak tego ładunku powinno się dobić więcej i powinien dłużej wytrzymać później
To jest generalne zalecenie ekspertów. Wynika to z tego że układy ładowania w samochodach, jakkolwiek "inteligentne", to są bardzo proste w porównaniu do współczesnych ładowarek elektronicznych. Samochód nie ładuje akumulatora wielofazowo z uwzględnieniem na przykład fazy wyrównywania elektrolitu w celach albo regeneracji. Producenci samochodów mają to głęboko i serdecznie  w pompie dla nich ważna jest ekologia, emisja więc liczy się żeby jak najmniej energii zużyć na ładowanie akumulatora i niech go potem szlag trafi.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #718 dnia: 04 Lutego 2026, 22:16:16 »
Zadzwonili do mnie koło 21:30 z ASO (ANWA Kraków), że zrobili testy i stwierdzili, że winne było stare oprogramowanie DCMa, które za często i za długo próbowało się łączyć co drenowało aku (brak zasięgu w garażu mógł dodatkowo zaszkodzić). Według nich aku jest zdrowe i aktualizacja powinna rozwiązać problem, powiedzieli mi przy okazji, że ten faktycznie mają problemy z aku w różnych modelach, podobno najgorzej jest z Yarisami/Yaris Crossami, w których oprócz aktualizacji DCMa mają też wymieniać aku na inny rodzaj. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony, auto odbieram jutro i będę obserwował. Przy okazji zrobili mi kampanię na układ wspomagania parkowania i próbowali urochomić ikonę do wyciszania RSA, ale podobno nie ma jeszcze odpowiedniej aktualizacji dla RAVki, ale ma to być możliwe w przyszłości.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2026, 22:20:25 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #719 dnia: 04 Lutego 2026, 23:37:55 »
Z tym DCMem to ciekawe. Kampania była ale mialem to robione bodajże w 2022, góra 2023 roku. Ciekawe więc, że auto z 2025 miało coś nie teges. No chyba, że była kolejna poprawka albo w wersjach po lifcie jest inny układ i inne poprawki.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl