Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #885 dnia: 17 Sierpnia 2026, 11:25:14 »
Również informacyjnie:
przed wyjazdem wakacyjnym podładowałem aku przez jakieś 5 godzin (aku od nowości, 2 lata). Trasa prawie 600km. Na miejscu wypakowanie przez ok. 45 minut w trybie READY. Złożyłem wcześniej lusterka, wyłączyłem nawiew i oświetlenie. I tak zostawiłem auto na równe 2 tygodnie. Dzień przed ponownym przyjazdem dostałem powiadomienie w aplikacji o niskim stanie akumulatora. Po dotarciu na miejsce następnego dnia auto odpaliło jednak bez problemu. Nie wiem na ile kolejnych dni miałem jeszcze bufor...

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #886 dnia: 17 Sierpnia 2026, 11:52:46 »
Nie wiem na ile kolejnych dni miałem jeszcze bufor...
Raaaany.. do poprzedniej Toyki kupiłem sobie jumpstarter i niestety musiałem raz użyć.
Do nowej też muszę kupić?

Ciągle się łudzę, że z tym będzie teraz lepiej, choć czytając instrukcję do nowej ravki, co 2 strony jest info, że dana funkcja może przestać działać, bo się może aku rozładować..
Generalnie formuła jest taka, że z byle powodu aku 12V się może wyłożyć i nie jest to jakiś wielki deal, tylko zwyczajna sytuacja - pouczyliśmy Cię w instrukcji, tak już jest, bądź gotowy!

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #887 dnia: 19 Sierpnia 2026, 11:27:17 »
Zakładam, że w nowych Ravkach Toyota już nie popełnia błędu transportowego, kiedy akumulatory degradowały się na statku. Prezes mówił na filmiku, że zmienili procedurę.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #888 dnia: 19 Sierpnia 2026, 15:19:41 »
Zakładam, że w nowych Ravkach Toyota już nie popełnia błędu transportowego, kiedy akumulatory degradowały się na statku. Prezes mówił na filmiku, że zmienili procedurę.

Nadal co miesiąc publikują biuletyny przypominające o ładowaniu akumulatorów w transporcie i na placach haha

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #889 dnia: 24 Sierpnia 2026, 12:21:44 »
To i ja informacyjnie.

Akumulator mam wymieniony 2 lata temu w ASO. Auto stało 15 dni na parkingu. Przed wyjazdem ładowany ładowarką jakąś tam zwykłą no i podróż 100km na lotnisko - w czasie jazdy 12,6V czyli nie ładowany - i w sumie słusznie bo był full. Po powrocie 11,8V - odpaliło bez problemu. Przez całą drogę powrotną prawie 2 godziny pełne ładowanie 14,2V. Jakoś jednak te algorytmy działają. Nie mam pewności jakby było bez tego podładowania przed wyjazdem ale wolałem uniknąć jakiś perturbacji po powrocie, a jumpstartera nie mam.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Marcin_87

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 2.5 Hybrid
« Odpowiedź #890 dnia: 05 Września 2026, 18:30:54 »
hej, wczoraj mi się zdarzyło i dlatego czytam ten wątek i trochę nie dowierzam....
u mnie problem wystapił po 4latach i 2 miesiącach, ogólnie nigdy nie było problemu a wczoraj po 8 dniach przerwy (wylot na wakacje) na parkingu lotniskowym nie odpala (ledwo domknął klapę z bagarzami) - jumpstarter z assistance i poszło.
A ostatnio nawet wiecej jeździłem - wcześniej (rok++) miewał dłuższe przerwy i ogólniej mniej jeździłem i nigdy nie było problemów i nigdy go nie doładowywałem a teraz strach zostawiać. Chyba że to juz czas na wymianę aku.

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #891 dnia: 05 Września 2026, 20:45:06 »
Chyba że to juz czas na wymianę aku.
Tak właśnie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #892 dnia: 07 Września 2026, 09:49:56 »
Cztery lata to jeszcze nie typowy czas na wymianę aku w normalnych warunkach ale w Rav4 przy marnym ładowaniu to wcale nie dziwi. Wymień na maksymalnie dużą pojemność jaki tam wejdzie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #893 dnia: 07 Września 2026, 10:19:31 »
zatem dobrą praktyką może być najpierw odpal, bagażnik otwieraj potem

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #894 dnia: 07 Września 2026, 10:51:08 »
Dokładnie. Przed dłuzszym postojem poza moim garażem wyłączam tez klimę, oświetlenie wnętrza, aut. lusterka. Pierwsze co robię to siadam, wciskam hamulec i odplam napęd. Ostatnio stało 15 dni i odpaliło bez problemu. Przed wyjazdem jeszcze go naładowałem ładowarką. Napięcie na początku postoju 12,4V, na koniec 11,8V czyli w sumie jeszcze spoko. Potem przez jakieś 3 godziny jazdy ładowanie było non stop 14,2V. Widac ze algorytm wiedział, że aku jest dośc rozładowany.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #895 dnia: 07 Września 2026, 14:44:22 »
Dokładnie. Przed dłuzszym postojem poza moim garażem wyłączam tez klimę, oświetlenie wnętrza, aut. lusterka. Pierwsze co robię to siadam, wciskam hamulec i odplam napęd. Ostatnio stało 15 dni i odpaliło bez problemu. Przed wyjazdem jeszcze go naładowałem ładowarką. Napięcie na początku postoju 12,4V, na koniec 11,8V czyli w sumie jeszcze spoko. Potem przez jakieś 3 godziny jazdy ładowanie było non stop 14,2V. Widac ze algorytm wiedział, że aku jest dośc rozładowany.

Z twoim autem jest niestety coś mocno nie tak, licząc na szybko dla akumulatora 60ah:

- 12,4 V to ok. 70–75% naładowania, a 11,8 V to już okolice 0–10%, w ciągu 15 dni mogło zniknąć około 40–45 Ah
- 15 dni = 360 godzin, więc średni pobór wychodzi mniej więcej: 40 Ah / 360 h ≈ 0,111 A = 111 mA to 3 razy za dużo!
- typowy samochód po uśpieniu elektroniki pobiera zwykle około 20–50 mA. Przy 50 mA przez 15 dni zużyłby: 0,05 A × 360 h = 18 Ah, czyli około 30% pojemności akumulatora 60 Ah.

Zakładając jednak że twój samochód pobiera prawidłową ilośc prądu to przy poborze 30 mA przez 15 dni pobrał: 0,03 A × 24 h × 15 = 10,8 Ah
Jeśli przyjmiemy ubyło około 65–70% rzeczywistej pojemności akumulatora na podstawie napięć które podałeś to rzeczywista pojemność wynosi
10,8 Ah / 0,65 ≈ 16,6 Ah

Czyli masz głęboko uszkodzony akumulator który ma tylko 1/4 pojemności

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #896 dnia: 07 Września 2026, 15:39:41 »
Mozliwe. Był wymieniany w ASO dwa lata temu. Pojemność to 45Ah jeśli dobrze pamiętam więc trochę to zmienia te wyliczenia ale ogólnie tez mam wrażenie że te akumulatory maja jakies dziwne napięcie. Podobnie jest w CHR od żony tylo tamto auto zanim je kupiliśmy poniewierało się półtora roku po salonach w Niemczech. Na pewno musiał byc doladowywany ale pewno tez pare razy padl calkiem w tym czasie.
W każdym razie i mój i ten drugi po podejściu do auta po postoju mają max 12,2 V. Nawet dzień po ładowaniu.
Dla porównania zwykły polski Kozak 80Ah którego uzywam na jachcie jak go na jesień naładuję i zostawie w piwnicy to na wiosne ma dalej 12,55V.

Mam świadomośc że to nie jest normalne ale wiedza o tym jak się aku zachowuje pozwala mi się zabezpieczyć przed ewentualnością rozładowania. Na więcej niz dwa tyg. to raczej auta nigdy nie odstawiam.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl