Autor Wątek: Mody, zmiany, update  (Przeczytany 88006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline djanek

• Toyot Leżący
  • *
Mody, zmiany, update
« dnia: 30 Października 2022, 20:11:59 »
Jak widzę na forum o E21 jest mało informacji o modyfikacjach jakie można zrobić lub co zrobione zostało.
W jednym z tematów pisałem o wymianie zwykłego lusterka na fotochromowe. Wczoraj dokonałem kolejnych modów: 
- zamontowałem  i uruchomiłem HUD'a
- wymiana kierownicy od GR z funkcją grzania
- zmiana zegarów na TECH
Najwięcej roboty było z montażem HUD'a, niestety musiałem częściowo demontować deskę i odsunąć od szyby. Bez tego nie ma możliwości wstawienia stelaża i samego HUD'a. Jest trochę potu do .......
Efekt końcowy ?, zajefajny, szczególnie żona jest  zadowolona z grzanej kierownicy.

Niestety w zegarach jest komunikat o błędzie IPA, oryginalnie nie było więc wyświetla błąd. Temat do ogarnięcia, chyba że ktoś podzieli się "wsparciem" lub usługą.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Mody, zmiany, update
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2022, 20:07:08 »
A trzeba wprowadzać takie modyfikacje w nowym aucie? Są dodatkowe fabryczne pakiety i można dostosować sobie auto do własnych potrzeb. Takie modyfikacje we własnym zakresie spowodują rożne problemy w przyszłości. Potem przyszły właściciel będzie się martwił, że to nie działa, to nie działa, to źle działa....
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2022, 10:19:58 »
podejrzewam, że chodzi o koszt

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2022, 06:04:36 »
A trzeba wprowadzać takie modyfikacje w nowym aucie? Są dodatkowe fabryczne pakiety i można dostosować sobie auto do własnych potrzeb. Takie modyfikacje we własnym zakresie spowodują rożne problemy w przyszłości. Potem przyszły właściciel będzie się martwił, że to nie działa, to nie działa, to źle działa....
Dziadzia filozof widze

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2022, 16:49:37 »
Dziadzia filozof? A ty, młody, zaczekaj aż ci jajka dojrzeją i wąsy urosną, będziesz wtedy mężczyzną i dopiero wtedy się odzywaj. I nie zapominaj, że z dużym prawdopodobieństwem ty też będziesz dziadzia, pod warunkiem, że dożyjesz. A teraz przeczytaj se tu link poniżej i zobacz, czym się kończą takie mody, zmiany i update, może się czegoś nauczysz.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53904.0.html
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2022, 17:50:03 wysłana przez fynooh »

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2022, 19:01:07 »
Panowie wyluzujcie

Zapewniam, że są ważniejsze problemy dnia codziennego niż kłótnie na forum
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2022, 09:07:25 »
Zrobiłem prostą modyfikację otóż wymieniłem filtr powietrza, standardowy papierowy na odpowiadający jemu filtr K&N. Wizyta na hamowni i okazało się, że prosty zabieg a wzrasta moc o 4 KM w moim przypadku. Niby nie dużo ale czemu nie skorzystać skoro można :-)
3miasto duże i małe :-)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2022, 09:11:59 »
Jak się hamuje samochody z CVT?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopada 2022, 09:14:55 »
Wprowadza się w specjalny tryb maintenance, ecvt jest tylko nazwą marketingową
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mskrapi1980

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2022, 11:26:50 »
Zrobiłem prostą modyfikację otóż wymieniłem filtr powietrza, standardowy papierowy na odpowiadający jemu filtr K&N. Wizyta na hamowni i okazało się, że prosty zabieg a wzrasta moc o 4 KM w moim przypadku. Niby nie dużo ale czemu nie skorzystać skoro można :-)
Możesz podać jaki to był filtr i gdzie kupiłeś?

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2022, 12:49:36 »
Możesz podać jaki to był filtr i gdzie kupiłeś?

zapewne k&n 33-2485 za ok 250-300zł
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline krzych55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1,8 HB
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopada 2022, 14:22:57 »
Jak kupujesz nowe auto to możesz zamówić co jest dostępne w liście a przy aucie używanym niestety nie, Jak modyfikacje są wykonane fachowo to nie będzie żadnych problemów, uważam ten temat jako bardzo interesujący.
pozdro Krzych55

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopada 2022, 18:12:52 »
To w ogóle możliwe? Robiłeś test z papierowym i tym nowym?
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopada 2022, 21:57:51 »
Jak modyfikacje są wykonane fachowo to nie będzie żadnych problemów

Zgadza się. Sęk w tym, że w większości ludzie nie robią tego fachowo, bo na fachowca żałują kasy, a we własnym zakresie różnie to wychodzi. Zresztą fachowcy też są różni. Ja kiedyś zleciłem w fachowej firmie montaż dziennych ledów w dawnym, starym aucie. Fachowiec zrobił to o tyle dobrze, że wszystko działało, ale podkusiło mnie, żeby sprawdzić jakość montażu, połączenia przewodów. Okazało się, że zrobił to tak, że wszystko rozpadało mi się w rękach. Uciął też kabel przy samej oprawce żarówki, którego nie powinno się było obcinać, tylko odsłonić izolację. Musiałem kupić całą oprawkę żarówki z kablami, używkę, wymienić i po prostu to wszystko poporawiać, że dopiero teraz jest czysto i wszystko działa. Gdybym tego nie poprawił i sprzedał takie auto, to inny użytkownik miałby z tym większe problemy, niż ja. Dlatego ogólnie jestem przeciwnikiem przeróbek fabrycznych elementów aut. Lepiej jeździć tym, co sie ma, niż kombinować, takie jest moje podejście do tematu. To nie filozofia, tylko samo życie.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopada 2022, 08:35:32 »
zapewne k&n 33-2485 za ok 250
To właśnie ten a cena wtedy czyli ok roku temu była trochę niższa i kupiłem w InterCars

To w ogóle możliwe? Robiłeś test z papierowym i tym nowym?
No możliwe i metoda bardzo prosta, wizyta na hamowni pierwszy pomiar na papierowym filtrze, odczyt wyników, następnie zmiana filtra na K&N i kolejny pomiar. Wyszło 4 KM więcej na wkładce K&N
Polecam zmianę :-)
3miasto duże i małe :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl