Twoje rozważania sympatyczny kolego opierają się o stwierdzenie "pewnie". Myślę, że panowie na hamowni w V-techu, bo tam robiłem pomiary, wiedzą co i jak robią. Filtr K&N ma mniejsze opory przepływu powietrza, przez co więcej się go dostaje do cylindra. Moc wzrasta o te 4 KM to nie wiele ale zawsze. A jak wiemy to moc jest odpowiedzialna w samochodzie za prędkość max więc czemu auto ma jechać wolniej? Moment obrotowy odpowiada natomiast za przyspieszanie samochodu a tego nie mierzyłem od razu uprzedzam. Prędkości max także nie. Zauważyłem jedynie, że gdy jadę czasem A1 przy stałej prędkości 120-125 km/h silnik kręci się 100 może 200 obrotów niżej niż na filtrze papierowym. Na wkładce K&N zrobiłem już ponad 20tyś km
Co mam Ci napisać ? Napisałem kulturalnie że filtr K&N nic nie daje i tyle.
Użyłem słowa "pewnie" bo każdy silnik reaguje inaczej a tak właściwie jego komp. Możliwe że Ci przybyło 4km ale gwarantuje Ci że jest to ze stratą dla jazdy. Oczywiście 4km jest totalnie umowne przy tego typu pomiarach.
A jako że przeprowadzałem próby tego typu modów na wielu pojazdach to wiem że one nic nie dają a nawet potrafią pogorszyć jazdę.
Dla mnie jest to następny sposób jak kogoś nabić w butle sprzedając coś co do niczego nie jest potrzebne.
I te rpm przy 120kmh

p.s.
Pytałeś się czemu ma wolniej jechać no bo zazwyczaj przy tego typu modach opóźnia się dostępność niuta.
Oczywiście możesz sobie to zniwelować obrotami ale chyba nie o to Ci chodzi.