Autor Wątek: Mody, zmiany, update  (Przeczytany 87948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Mody, zmiany, update
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Listopada 2022, 08:54:38 »
Polecam zmianę
No tak oprócz tego że pomiar w granicy błędu zapomniałeś o niucie no i teraz wystarczy że wystartuje kilka obrotów wyżej to z Twoich koni na plusie realnego przyspieszenie zrobi się na minusie   :-)

Wtedy wszyscy są zadowoleni KN zarobił, Ty masz wykres a auto wolniej jedzie.

A tak na poważnie przy n/a tych rozmiarów totalna ściema i wywalanie kasy w błoto  :grin:

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopada 2022, 09:30:36 »
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :-)
Mam natchnienie, trochę wiedzy, trochę czasu i trochę kasy to se modze, zmieniam, updatuje bo o tym jest ten temat.
3miasto duże i małe :-)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Listopada 2022, 09:38:52 »
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :-)
Mam natchnienie, trochę wiedzy, trochę czasu i trochę kasy to se modze, zmieniam, updatuje bo o tym jest ten temat.
Ja Cię rozumiem. Jak założysz do aurisa fajne felgi ale będą ciężkie to jak najbardziej potwierdzimy że Twoje auto fajnie wygląda na 19kach co nie zmienia faktu że będzie mniej komfortowo i wolniej niż na 16kach  :-)

To samo tu tylko że bez efektów wizualnych. Fajnie że masz k&n-a mocy jest pewnie więcej albo tyle samo i auto jedzie pewnie wolniej no i tyle  :-)

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopada 2022, 13:19:01 »
Fajnie że masz k&n-a mocy jest pewnie więcej albo tyle samo i auto jedzie pewnie wolniej no i tyle� 
Twoje rozważania sympatyczny kolego opierają się o stwierdzenie "pewnie". Myślę, że panowie na hamowni w V-techu, bo tam robiłem pomiary, wiedzą co i jak robią. Filtr K&N ma mniejsze opory przepływu powietrza, przez co więcej się go dostaje do cylindra. Moc wzrasta o te 4 KM to nie wiele ale zawsze. A jak wiemy to moc jest odpowiedzialna w samochodzie za prędkość max więc czemu auto ma jechać wolniej? Moment obrotowy odpowiada natomiast za przyspieszanie samochodu a tego nie mierzyłem od razu uprzedzam. Prędkości max także nie. Zauważyłem jedynie, że gdy jadę czasem A1 przy stałej prędkości 120-125 km/h silnik kręci się 100 może 200 obrotów niżej niż na filtrze papierowym. Na wkładce K&N zrobiłem już ponad 20tyś km

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopada 2022, 13:40:30 »
Moc wzrasta o te 4 KM to nie wiele ale zawsze.
Przecież błąd dla hamowni podwoziowych to jest zwykle 5%. Hamownia mierzy moc na kolach, a pokazuje na wykresie wynik na silniku, po przeliczeniu i przy tym przeliczeniu można kombinować do woli. Hamownia silnikowa jest bardziej wiarygodna.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Listopada 2022, 21:15:20 »
@ Darku a możesz wrzucić tu obrazek z pomiaru przed i po?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Listopada 2022, 22:04:03 »
Twoje rozważania sympatyczny kolego opierają się o stwierdzenie "pewnie". Myślę, że panowie na hamowni w V-techu, bo tam robiłem pomiary, wiedzą co i jak robią. Filtr K&N ma mniejsze opory przepływu powietrza, przez co więcej się go dostaje do cylindra. Moc wzrasta o te 4 KM to nie wiele ale zawsze. A jak wiemy to moc jest odpowiedzialna w samochodzie za prędkość max więc czemu auto ma jechać wolniej? Moment obrotowy odpowiada natomiast za przyspieszanie samochodu a tego nie mierzyłem od razu uprzedzam. Prędkości max także nie. Zauważyłem jedynie, że gdy jadę czasem A1 przy stałej prędkości 120-125 km/h silnik kręci się 100 może 200 obrotów niżej niż na filtrze papierowym. Na wkładce K&N zrobiłem już ponad 20tyś km

Co mam Ci napisać ? Napisałem kulturalnie że filtr K&N nic nie daje i tyle.
Użyłem słowa "pewnie" bo każdy silnik reaguje inaczej a tak właściwie jego komp. Możliwe że Ci przybyło 4km ale gwarantuje Ci że jest to ze stratą dla jazdy. Oczywiście 4km jest totalnie umowne przy tego typu pomiarach.

A jako że przeprowadzałem próby tego typu modów na wielu pojazdach to wiem że one nic nie dają a nawet potrafią pogorszyć jazdę.

Dla mnie jest to następny sposób jak kogoś nabić w butle sprzedając coś co do niczego nie jest potrzebne.

I te rpm przy 120kmh  :-)

p.s.

Pytałeś się czemu ma wolniej jechać no bo zazwyczaj przy tego typu modach opóźnia się dostępność niuta.
Oczywiście możesz sobie to zniwelować obrotami ale chyba nie o to Ci chodzi.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2022, 22:25:57 wysłana przez ledziu »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Listopada 2022, 22:06:00 »
Ten filtr K&N to w hybrydzie zamontowałeś? Jeśli tak to na Vmax nie wpłynie.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2022, 09:44:03 »
Fajnie że masz k&n-a mocy jest pewnie więcej albo tyle samo i auto jedzie pewnie wolniej no i tyle� 
O ludzie... To jest fizyka z gimnazjum i jak ktoś dostawał pały ze sprawdzianów to niech nie pisze takich głupot. Moment obrotowy to se możesz zrobić 1000 Nm na rowerze jak dasz odpowiednie przełożenie. Myślisz, że będziesz umiał w ten sposób rozpędzać 1,5 t pojazd w 8 sek do 100 km/h? Najbardziej istotnym parametrem jest moc przy obrotach (która jest wyliczana na podstawie momentu obrotowego i danych obrotów), które aktualnie używasz. Przy CVT możemy dać w palnik i mieć wskazówkę obrotomierza cały czas w punkcie mocy maksymalnej więc jest opcja żeby cały czas te moc maksymalną wykorzystywać i mieć maksymalne możliwe przyspieszenie. Moc określa energię jaką możesz nadać ciału w funkcji czasu i to się przekłada na przyspieszenie.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2022, 11:11:55 »
Darku a możesz wrzucić tu obrazek z pomiaru przed i po?
Oczywiście, znalazłem :-)
https://zapodaj.net/9d4dd30b36bd6.jpg.html

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopada 2022, 11:39:38 »
K N robi robotę.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Listopada 2022, 12:19:47 »
Darku a możesz wrzucić tu obrazek z pomiaru przed i po?
Oczywiście, znalazłem :-)
Mi się rzuca jeden opis ze zdjęcia… usuwanie fap/dpf.
Takie coś powinno być karalne, biorą pod uwagę, że już wiemy, że sadza przekłada się bezpośrednio na zachorowalność na raka.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Listopada 2022, 13:02:26 »
O ludzie... To jest fizyka z gimnazjum i jak ktoś dostawał pały ze sprawdzianów to niech nie pisze takich głupot. Moment obrotowy to se możesz zrobić 1000 Nm na rowerze jak dasz odpowiednie przełożenie. Myślisz, że będziesz umiał w ten sposób rozpędzać 1,5 t pojazd w 8 sek do 100 km/h? Najbardziej istotnym parametrem jest moc przy obrotach (która jest wyliczana na podstawie momentu obrotowego i danych obrotów), które aktualnie używasz. Przy CVT możemy dać w palnik i mieć wskazówkę obrotomierza cały czas w punkcie mocy maksymalnej więc jest opcja żeby cały czas te moc maksymalną wykorzystywać i mieć maksymalne możliwe przyspieszenie. Moc określa energię jaką możesz nadać ciału w funkcji czasu i to się przekłada na przyspieszenie.
No to fajnie a jak będziesz miał 200km z 2,0 r4 n/a i 200km z 2,0t r4 przy założeniu 200nm przy 5k.rpm. vs 350nm przy 3k.rpm.to czym szybciej rozpędzisz się do 200kmh w ujęciu ulicznym czyli tak jak jeździ 99% aut drogowych ?

A powiedz mi czemu jak modziłem auto auto 6,0l podmieniając tylko wałek gdzie wzrosła minimalnie moc a niut przesunął się wyżej to powtarzalnie czas na 1/4 mili miał gorszy o 0,5s a prędkość była minimalnie większa i pewnie jak by jechał do odcinki to finalnie zyskałby może 3kmh przewagi.?

Oczywiście, znalazłem

Grubo zainwestowana kasa  :-)

Ale tylko moc Ci zmierzyli ?

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Listopada 2022, 15:30:01 »
Grubo zainwestowana kasa� 
Ale tylko moc Ci zmierzyli ?
Tylko moc. A była to fajna zabawa bo z chłopakami czasem przychodzą takie pomysły z serii 'co by było gdyby". Tym razem był pomysł porównać wkładkę K&N i papierowy filtr i czy coś daje czy nie w takiej hybrydzie. A dało te 4 KM więc myślę, że za chyba 210 zł, bo tyle wtedy kosztowała wkładka, to może być tak zainwestowana kasa. Kiedyś ustaliliśmy, że włączenie klimatyzacji w Fiacie Panda 1,2 60KM zabiera 5 KM i należy ją wyłączać podczas przyspieszania i w jeździe pod górkę :-)
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2022, 15:33:20 wysłana przez DarekGaTS »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Listopada 2022, 17:28:57 »
W normalnej jeździe daje coś ta modyfikacja? Bo Vmax jak już pisałem nie podniesie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl