Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #105 dnia: 18 Grudnia 2022, 10:05:09 »
Czy ktoś orientuje się , ile spaliłby podobnej wielkości SUV z silnikiem benzynowym w takich warunkach pogodowych?

Moja RAV nie-hybryda na odcinkach do/z pracy 5,5 km w tej chwili pali ok.12-12,5 , jak były temp.powyżej "0", spalanie oscylowało w okolicach 9,5-10, w okresie letnim spalanie na tej trasie ok.8,5

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #106 dnia: 18 Grudnia 2022, 10:35:12 »
A w jakim celu ustawiasz tak niską temperaturę wewnątrz samochodu? I to aż 15 stopni, tylko dlatego że niżej się nie da? Nie zapewnia to komfortu cieplnego.
Generalnie jestem osobą, która lubi chłodne i rześkie powietrze. W zimie mam na sobie jakąś bluzę i kurtkę zimową. Przy tym ubraniu czuję się dobrze w okolicach 0 stopni, to mam w aucie ustawić 20? Przecież wyszedłbym cały zapocony. Takie 20-22 mam w aucie w lecie jak siedzę w krótkim rękawku

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #107 dnia: 18 Grudnia 2022, 11:21:48 »
W zimie mam na sobie jakąś bluzę i kurtkę zimową.
Jazdę w bluzie i kurtce z powodzneiem można porównać z jazdą na boso, w zakresie bezpieczeństwa.
Masz znacznie ograniczone ruchy rękami.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #108 dnia: 18 Grudnia 2022, 12:33:36 »
Zrobiłeś mi dzień tym wpisem, dzięki :) :) :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #109 dnia: 18 Grudnia 2022, 12:36:21 »
Nie mów, że jadąc rano do pracy kilka/kilkanaście km, co dzień się rozbierasz

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #110 dnia: 18 Grudnia 2022, 21:19:44 »
Może się mylę , ale hybryda jest dużo bardziej wrażliwa na temperaturę zewn. niż zwykły silnik benzynowy jeśli chodzi o zużycie paliwa? Czy ktoś orientuje się , ile spaliłby podobnej wielkości SUV z silnikiem benzynowym w takich warunkach pogodowych?
Nie wiem co rozumiesz przez wrażliwość. Hybryda 2.5 jak jest zimno i jeździ na krótkich odcinkach pali tyle co zwykły silnik 2.5 w takich warunkach. Po prostu mocno osłabia się odzysk z rekuperacji.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #111 dnia: 18 Grudnia 2022, 21:26:56 »
A jak to w ogóle działa na wychłodzonym aucie, załóżmy zostawionym w głębszym śniegu. Jeśli bateria jest słabo naładowana, to żeby użyć 4 kół do wyjazdu auto sobie na szybko łąduje spalinowym baterie by ta mogła napędzić silnik elektryczny? Czy nigdy nie jest na tyle mało w baterii by nie mogła przez chwilę napędzić tylnych kół?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #112 dnia: 18 Grudnia 2022, 21:35:51 »
Jedno i drugie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #113 dnia: 18 Grudnia 2022, 23:01:58 »
A jak to w ogóle działa na wychłodzonym aucie, załóżmy zostawionym w głębszym śniegu. Jeśli bateria jest słabo naładowana, to żeby użyć 4 kół do wyjazdu auto sobie na szybko łąduje spalinowym baterie by ta mogła napędzić silnik elektryczny? Czy nigdy nie jest na tyle mało w baterii by nie mogła przez chwilę napędzić tylnych kół?
Generalnie system pilnuje żeby nie doszło do rozładowania baterii trakcyjnej. Jakby tak się stało to laweta i serwis bo silnik spalinowy jest uruchamiany baterią trakcyjną a nie jak w zwykłym aucie akumulatorem 12V który można od biedy podładować. Jak włączasz auto i poziom baterii jest niski to od razu odpali silnik spalinowy, który zaczyna ją ładować. Nie działa wtedy wymuszenie trybu EV. Tak więc nie ma się co obawiać. Wyjedziesz zimnym autem z zaspy bez problemu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #114 dnia: 19 Grudnia 2022, 05:29:36 »
Dzięki za odpowiedzi :)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #115 dnia: 19 Grudnia 2022, 07:19:21 »
Tutaj bardziej chodzi o jedną szynę - wyjście napięcia z baterii. Jeśli układ zarządzajacy baterią (BMS) nie zezwoli na pobranie większego prądu z baterii, to prąd do napędu silnika elektrycznego zostanie pobrany z MG1, czyli ładowarki, która po zapięciu do spalinowego ładuje baterię. Takie ładowanie zapewnia prąd i moc do zasilania MG2 i tylnego (jak ktoś ma). Stąd na przykład jadąc sobie spokojnie na wstecznym jest ok, cisza i bez ICE, a jak zacznę się wspinać tyłem pod górę to spalinowy załączy się nawet mimo pełnej baterii. Właśnie by wspomóc baterię, gdy nie może z niej pobrać odpowiednio dużego prądu.

A co do jeżdżenia w kurtce i w zimnie. Na krótkie trasy mnie to gila, ale na dłuższe, nagrzewam auto i jadę w samej bluzie. Nie wyobrażam sobie czuć pas na trzewiach, a nie na kolcach miednicy. Wiem co się dzieje z flakami przy wypadku jak ktoś nie ma zapiętych pasów o kolce, a w kurtce nie da się oprzeć pasów o te miejsca. Przy wyższych prędkościach wyciągają połowę narządów, które leciały pod pasem, bo nadają się do śmietnika.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #116 dnia: 19 Grudnia 2022, 11:52:41 »
Przy wyższych prędkościach wyciągają połowę narządów, które leciały pod pasem, bo nadają się do śmietnika.
Obrazowo kolega to ujął ;)

Offline ludwich

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Suzuki
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Grudnia 2022, 15:55:38 »
Witam
Zastanawiam się nad kupnem Ravki.
Już prawie byłem przekonany, ale gdzieś przeczytałem, w necie, że na zbyt krótkich trasach się nie opłaca. Podobno po 3 km zaczyna się sens.
Ja do pracy mam 2,9 km w jedną stronę, czasem kursuję tam i spowrotem kilka razy dziennie.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #118 dnia: 27 Grudnia 2022, 15:59:37 »
Witam
Już prawie byłem przekonany, ale gdzieś przeczytałem, w necie, że na zbyt krótkich trasach się nie opłaca. Podobno po 3 km zaczyna się sens.
Ja do pracy mam 2,9 km w jedną stronę, czasem kursuję tam i spowrotem kilka razy dziennie.
W zime zachowa się mniej więce j jak każdy samochód spalinowy. W lecie natomiast odczujesz różnicę.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 27 Grudnia 2022, 16:01:11 »
Witam
nie no jak 2,9 to nie, ale jak 3,0 to już bym kupował :)

Nie róbmy jaj mówiąc poważnie.
Nie ma w specyfikacji auta jaka podróż musi być najkrótsza.
To tak jak byś nie mógł przestawić auta na parkingu w inne miejsce bo to nie jest zalecane.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl