Autor Wątek: Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego  (Przeczytany 15802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Listopada 2022, 08:28:44 »
Zastanawiają mnie 2 rzeczy w waszych wypowiedziach...
1. Czemu zakładacie, że jak widzicie pełne 8 kresek, to bateria jest naładowana w 100%? Przecież to może być 90-95%, żeby jej nie przeładować
2. Czemu tak cholernie boicie się spalenia hamulców po zapełnieniu baterii (nie tylko tutaj - powtarza się co chwilę w jakimś miejscu na forum). Jakby to tak działało, to auta spalinowe miałyby hamulce spalane co chwilę

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Listopada 2022, 08:40:39 »
Ad1. Jakie to ma znaczenie? Skoro system odłącza dalszy proces ładowania znaczy, że już dość. Rozdzielczość kreseczek wskaźnika jest tylko szacunkiem stanu zapełnienia akumulatora.
Ad2. Wszystko zależy od czasu i intensywności hamowania. Pojeździj w wysokich górach, bez używania hamowania silnikiem można zarżnąć tarcze i klocki raz dwa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Listopada 2022, 09:06:01 »
Dokładnie, w górach hamuje się przede wszystkim silnikiem, inaczej każde hamulce by szlag trafił.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Listopada 2022, 10:22:51 »
Zanim ktoś napisze "bzdura" niech uzupełni braki w wiedzy na temat działania układu hybrydowego.
Podam przykład z Auris. Długi zjazd, delikatne hamowanie, zatrzymanie auta. Bateria według zielonych kresek pełna, stojąc w miejscu słyszę odgłos silnika spalinowego wchodzącego na coraz wyższe obroty (3-4 tys.) Trwa to niecałą minutę po czym silnik spalinowy cichnie a z poziomu naładowania baterii ubywaja dwie kreski. Cóż więc innego mogło się dziać jak nie obracanie silnikiem spalinowym w celu wytrącenia energii ze zbyt mocno naładowanej baterii?
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2022, 10:40:26 wysłana przez przmor »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Listopada 2022, 10:52:51 »
Ad1. Jakie to ma znaczenie? Skoro system odłącza dalszy proces ładowania znaczy, że już dość. Rozdzielczość kreseczek wskaźnika jest tylko szacunkiem stanu zapełnienia akumulatora.
Takie, że kolega @marekj na kilka postów wcześniej napisał, że przecież baterii nic się nie stanie jak chwilę będzie miała 100%. Podobnych postów (że 100% jest niezdrowe dla baterii) jest na tym forum sporo...
Ad2. Wszystko zależy od czasu i intensywności hamowania. Pojeździj w wysokich górach, bez używania hamowania silnikiem można zarżnąć tarcze i klocki raz dwa.
Dokładnie, w górach hamuje się przede wszystkim silnikiem, inaczej każde hamulce by szlag trafił.
Jasne, ale chodzi mi o to, że w hybrydach mamy tutaj coś więcej w stosunku do spalinowych. Mamy rekuperację, której nie ma w zwykłych silnikach, więc hamulce generalnie już na starcie są bezpieczniejsze, a z części postów wynika, że w hybrydach można je łatwo spalić

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Listopada 2022, 11:23:00 »
że w hybrydach można je łatwo spalić
Bardziej miałem na myśli że tempomat utrzymujący stałą prędkość na długich zjazdach musi tak kombinować żeby nie używać cały czas hamulców gdy rekuperacja już nie wystarcza. Przy jeździe manualnej zakładam że świadomi zasad działania auta kierowcy niezależnie od rodzaju napędu będą hamować silnikiem, a hamulcami dohamowywać chwilowo, a nie trzymać cały czas pedał wciśnięty.

Podam przykład z Auris. Długi zjazd, delikatne hamowanie, zatrzymanie auta. Bateria według zielonych kresek pełna, stojąc w miejscu słyszę odgłos silnika spalinowego wchodzącego na coraz wyższe obroty (3-4 tys.) Trwa to niecałą minutę po czym silnik spalinowy cichnie a z poziomu naładowania baterii ubywaja dwie kreski. Cóż więc innego mogło się dziać jak nie obracanie silnikiem spalinowym w celu wytrącenia energii ze zbyt mocno naładowanej baterii?

Może kluczem do zagadki jest słowo "Auris" - to chyba inna generacja hybrydy niż w Rav? Ja w każdym razie takiego zjawiska u siebie nie zaobserwowałem.

A tak ogólnie - ja się niczego nie obawiam, zakladam że inzynierowie Toyoty ogarnęli temat prawidłowo i wszystko co się dzieje jest zamierzone i najwłaściwsze dla całego systemu. Co najwyżej z iżynierskiej ciekawości dociekam "jak to działa" :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Listopada 2022, 17:07:29 »
Zanim ktoś napisze "bzdura" niech uzupełni braki w wiedzy na temat działania układu hybrydowego.
Nie wiem co ty tam zaobserwowałeś ale nie ma sensu.  Zarzucasz mi braki wiedzy, mogę podobnie. Zapoznaj się więc z zasadą działania toyotowego planetarnego rozdziału napędu i przekazywania energii, ja się zapoznałem, polecam np to:
https://youtu.be/O61WihMRdjM
https://youtu.be/-dHeRJdrnI8
Energię elektryczną można zużyć na napęd, energię spalinową można zużyć na napęd lub na rekuperację do akumulatora, nie ma opcji tracenia energii elektrycznej na silniku spalinowym. Po co ?! Nie czujesz absurdu stworzenia takiego algorytmu, który decyduje naładować akumulator po to by za chwile sztucznie go rozładować?  To, że dla akumulatora nie jest optymalne być naładowanym w 100% nie oznacza, że to jest jakiś stan krytyczny. Zresztą taki stan jest krótko utrzymywany i nie ma wielkiego znaczenia, bo za chwilę ta energia zostanie wykorzystana na napęd. Na napęd a nie na sztuczne stracenie silnikiem! Więc będę się upierał, że piszesz bzdury. Jak chcesz mogę dalej z twoją teorią polemizować, spróbuj dać jednak twardsze argumenty niż tylko dywagacje na podstawie swojej subiektywnej obserwacji pracy silnika i wyświetlanych kresek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Listopada 2022, 17:17:36 »
Może kluczem do zagadki jest słowo "Auris" - to chyba inna generacja hybrydy niż w Rav? Ja w każdym razie takiego zjawiska u siebie nie zaobserwowałem.
Żadna z generacji nie stosuje sztucznego zużywania energii silnikiem spalinowym. Logika oparta na dążeniu do uzyskania możliwie jak największej sprawności energetycznej temu zaprzecza. Nowsze generacje są lepsze bo trwalsze, sprawniejsze, mniejsze, cichsze etc... ale żadna nie ma w zadaniu tracenia zgromadzonej energii elektrycznej do atmosfery i to poprzez spalanie paliwa. To jest absurd, bo zaprzecza idei napędu hybrydowego.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Listopada 2022, 17:32:46 »
zgromadzonej energii elektrycznej do atmosfery i to poprzez spalanie paliwa.

Ale utrzymywanie silnika na obrotach o którym pisze @Przmor nie odbywa się poprzez spalanie paliwa tylko poprzez obracanie wału korbowego kręcąc generatorem MG1 w skrzyni. Jest on napędzany energia elektryczna z nadwyżki akumulatora HV. Logika oprogramowania może dążyć do tego by zachowane było choć deko wolnej pojemnosci akumulatora HV, przewidując przyszłe warunki jazdy.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Listopada 2022, 20:50:46 »
Po co?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #55 dnia: 11 Listopada 2022, 20:57:06 »
"Zawór bezpieczeństwa " W ograniczonym magazynie nie można gromadzić nieograniczonej ilości energii.
Stromy długi  zjazd, bateria pełna o coś trzeba zrobić z wciąż produkowaną (rekuperacja) lub użyć hamulców (zniszczysz)
Nie wiem,  dedukuję :)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2022, 20:59:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Listopada 2022, 21:19:40 »
Bardzo dobrze dedukujesz :)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Listopada 2022, 21:49:19 »
"Zawór bezpieczeństwa " W ograniczonym magazynie nie można gromadzić nieograniczonej ilości energii.
Stromy długi  zjazd, bateria pełna o coś trzeba zrobić z wciąż produkowaną (rekuperacja) lub użyć hamulców (zniszczysz)
Nie wiem,  dedukuję :)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Źle dedukujesz. Przecież dopiero co dyskutowane, że załącza się hamowanie silnikiem, co jest doświadczeniem zaskakującym dla niektórych. Odłączane jest ładowanie akumulatora, a dalsze wytracanie prędkości przejmuje mechaniczne hamowanie silnikiem.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2022, 21:54:07 wysłana przez wszim »

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Listopada 2022, 21:53:56 »
Napęd hybrydowy rzeczywiście "żyje własnym życiem" i chyba nie sposób bez dogłębnej wiedzy technicznej wyciągać jakieś wnioski na podstawie jego zachowania. Opiszę po krótce na co ja zwróciłem uwagę:

1. Irytujący tryb elektryczny (po wciśnięciu przycisku EV) - czasem działa ok, i mogę przejechać przez ulicę z domkami jednorodzinnymi bez włączania silnika spalinowego (ok. 30 km/h). Czasem jednak z niewiadomych względów (bateria naładowana w 1/2, więc powinien się odpalić) wyskakuje komunikat o braku możliwości aktywowania trybu elektrycznego. Czasem jeszcze dzieje się tak, że niby się uruchomi, ale wystarczy dosłownie musnąć pedał gazu by pojawił się komunikat ("pedał gazu wciśnięty zbyt mocno") :-(. Mam tutaj podejrzenie, choć mogę się mylić, że być może chodzi o wypalanie filtra cząstek stałych, który ponoć też jest zamontowany w hybrydach. Kiedyś miałem diesla z DPF, to wiem, że jak rozpocznie procedurę to próbuje ją dokończyć "za wszelką cenę". Jeśli ten filtr tam jest i wypalanie działa tak jak w dieslu, to może rzeczywiście silnik działa przesadnie długo na benzynie, żeby skończyć wypalanie. Jak mówiłem to tylko moja hipoteza i może być kompletnie chybiona ;)

2. W zimie rzeczywiście startuje na spalinowym, po to po prostu by rozgrzać silnik. Wtedy potrafi naładować baterię do 100%. Po jakimś czasie (ok. 2 km) jak stoję na światłach to słyszę że silnik co chwila włącza się i wyłącza, nie wiem czy też tak macie. Tutaj nie mam pojęcia o co może chodzić. Być może takie działanie dalej rozgrzewa silnik zapobiegając przeładowaniu baterii? Nie wiem.

Ogólnie jednak rzecz ujmując średnio się tym przejmuję. Najważniejsze, żeby wszystko działało, a spalanie utrzymywało się w przyzwoitych granicach. Latem przy spokojnej jeździe - 30% autostrada, 70% droga krajowa udało mi się osiągnąć spalanie nawet w okolicach 5,5 l/100 km. Teraz jednak średnia waha się w okolicach 6,2 - 6,5 l/100 km. Co myślę, jest nadal zadowalającym wynikiem.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Listopada 2022, 01:36:45 »
Być może takie działanie dalej rozgrzewa silnik zapobiegając przeładowaniu baterii?
Raczej pilnuje żeby ogrzewanie w aucie działało. Stałem kiedyś w korku - jakieś 4 godziny w jednym miejscu. Temperatura na zewnątrz ok 10 st. Napęd włączony bo radio no i zimno. W trybie eko (klimatyzacji) zaczynało się robić zimno, gdy włączałem normal silnik odpalał dość często. Akumulator był naładowany na full natomiast po każdym odpaleniu robiło się cieplej i wzrastała temperatura silnika. Nie było to zatem wspomniane wyżej kręcenie silnika celem rozładowania akumulatora trakcyjnego/
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl