Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 95997 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Lutego 2023, 19:42:30 »
Jak już zworka zrobi to zasila falownik. A w falowniku jest przetwornik dc/dc  z napięcia baterii na 14,5 V

Czyli trakcyjny->falownik dc/dc->12V;
tylko 12V musi najpierw przerzucić stycznik?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Lutego 2023, 19:53:02 »
To zwykłą ładowarką tylko przemieszasz elektrolit w akumulatorze i nie naładujesz akumulatora
O czym ty piszesz, bo jakieś bzdury.

Ładowałeś kiedyś w życiu akumulator? Zwykłą ładowarką ładowanie aku masz tylko do 14,7V. A takim napięciem w życiu nie naładujesz akumulatora. Potrzebny prostownik z trafo lub ładowarka, która jest w stanie podać napięcie nawet 16,5V. Ale to już aku musisz odpinać od pojazdu.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Lutego 2023, 20:07:18 »

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Lutego 2023, 20:22:16 »
Ładowałeś kiedyś w życiu akumulator? Zwykłą ładowarką ładowanie aku masz tylko do 14,7V. A takim napięciem w życiu nie naładujesz akumulatora.
Każdy alternator (czy inwerter w hybrydach) daje na wyjściu 14,4 - 14,7. I jakoś się ładują... Przestań .

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Lutego 2023, 20:24:56 »
Do awaryjnego uruchomienia hybryd wystarczy każdy booster, który jest w stanie podać 12V. Ja wybrałem NOCO, najniższy model (GB20) i mogę polecić.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Lutego 2023, 20:43:11 »
Do awaryjnego uruchomienia hybryd wystarczy każdy booster, który jest w stanie podać 12V. Ja wybrałem NOCO, najniższy model (GB20) i mogę polecić.

Ja swojego NOCO używam od dłuższego czasu ale do klasycznych spalinówek.

W sumie wychodzi, iż przezorny jestem, najpierw zorganizowałem booster, przetestowałem i dopiero teraz kupuję hybrydę ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Lutego 2023, 20:45:32 »
Jak będziesz jeździł systematycznie to ani razu nie użyjesz. Osobiście korzystam z auta raz w tygodniu i od dwóch lat posiadania jeszcze nie miałem okazji odpalać z "matki" , a posiadam Cobrę i BLE

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Lutego 2023, 22:29:49 »
Heh zrobiłem identycznie kupiłem wcześniej NOCO GBX55 BOOSTX JUMP STARTER 12V 1750A,  a hybrydy jeszcze nie ma. Jedynie raz mi się w zimie przydał, a właściwie sąsiadowi bo odpalał busa Forda diesla kablami od drugiego auta i nie chciało mu zaskoczyć. Podałem mu NOCO, podłączył, poczekał minutkę i zaskoczyło aż miło. Po tym zdarzeniu też sobie kupił jakiegoś boostera.  :)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Lutego 2023, 22:48:42 »
kupiłem wcześniej NOCO GBX55
Znowu licytacja kto ma dłuższego, a czy "spali się centralka BLE" po jego podpięciu dalej nie wiem.
PS: Ja mam NOCO GBX45
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Lutego 2023, 22:51:22 »
Ale szybki i długi wątek się zrobił :)

Jesienią miałem taką sytuację. Wracałaem z żoną z mazur i utknęliśmy w korku na A1 - jakiś mały karambol i 4 godziny stania. Trzymałem wszystko włączone, radyjko leciało, silnik co jakiś czas się odpalał. Ciepełko było i tak żeśmy se stali. W pewnym momencie pukają do nas ludzie i błagają o podwózkę, bo im się CHR zepsuło, a nasza rejestracja pasowała :) No i co im się stało:
- CHR hybryda mało jeżdżone
- Jak stanęli w korku to wyłączyli napęd i zostali na ACC żeby muzyczka leciała
- W pewnym momencie wszystko zgasło (ani bagażnika otworzyć żeby wyjąć trójkąt, ani na N przełączyć żeby żeby zepchnąć wraka z drogi, ani nawet awaryjnych, a noc to była).
- Za nimi, dwa auta dalej stała pusta laweta
- Laweciarze mieli oczywiście kable ale CHR ni chu chu systemu nie odpalił, więc po doczytaniu w necie jak odblokować przekładnię na N zapakowali wraka na lawetę i szukali podwózki bo byli w trójkę, a w lawecie jedno miejsce wolne było.

W sumie to nie wiem czemu nie odpalili na kable ale może właśnie tak jak Bartek pisze BLE padło? Ludzie mieli generalnie małe pojęcie o aucie i ja ich uświadamiałem że w takich sytuacjach nie wolno wyłączać napędu.

W róznych autach jak się zdarzyło aku wyładować to zawsze przed odpaleniem starałem się go trochę podładować.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2023, 22:54:19 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Lutego 2023, 22:54:47 »
Generalnie w róznych autach jak się zdarzyło aku wyładować to zawsze przed odpaleniem starałem się go trochę podładować.

Rozsądne podejście.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Lutego 2023, 23:57:34 »
A wystarczyło na chwilę odpiąć akumulator.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Lutego 2023, 08:44:57 »
To zwykłą ładowarką tylko przemieszasz elektrolit w akumulatorze i nie naładujesz akumulatora
O czym ty piszesz, bo jakieś bzdury.

Ładowałeś kiedyś w życiu akumulator? Zwykłą ładowarką ładowanie aku masz tylko do 14,7V. A takim napięciem w życiu nie naładujesz akumulatora. Potrzebny prostownik z trafo lub ładowarka, która jest w stanie podać napięcie nawet 16,5V. Ale to już aku musisz odpinać od pojazdu.
Wyobraź sobie -wielokrotnie, zwłaszcza że z akumulatorami mam styczność codzienną. Nie wiem co rozumiesz "zwykła ładowarka" i dlaczego dedykowana do takiego zastosowania (zwykła czy niezwykła) miała by nie naładować akumulatora kwasowego. Pisząc o jakimś mieszaniu elektrolitem zamiast ładowania piszesz bzdury.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Lutego 2023, 10:07:59 »
zdarzyło aku wyładować to zawsze przed odpaleniem starałem się go trochę podładować.
Jeśli aku jest sprawny i zgaśnie w trakcie używania, to zanim rozstawimy się z prostownikiem, można dać mu kwadrans odpoczynku a potem spróbować pobudzić włączeniem świateł (jeśli elektronika samochodowa na to pozwoli). Jeśli nie działa z rana to zostaje podładowanie, a potem jakaś dodatkowa trasa celem naładowania.
Osobiście zawsze wymieniałem aku, jak tylko pojawiały się poranne pierwsze objawy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Lutego 2023, 10:39:02 »
Ja nadal jestem zwolennikiem teorii, że jeżeli nie jest to jakaś wada serii akumulatorów 12V( jak było to w CHR z tureckimi akumulatorami), to problemu nie stanowi sam samochód, a złe albo źle podłączone urządzenia nieoryginalne w samochodzie( kamerki, alarmy itp). Ja od czerwca od odbioru samochodu nie miałem żadnego problemu z odpaleniem, ani latem, ani na mrozie. Mam kamerkę i BLE podłączone przez dealera. Fakt faktem, samochód u mnie nie stoi dłużej niż weekend, może jakbym zostawił na 3 tygodnie bez odpalania, to problem by się pojawił, ale w takim wypadku problemy pojawiają się nie tylko w Hybrydach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl