Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 96192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Stycznia 2024, 06:12:03 »
To, że ktoś po 3 tyg. nie mógł odpalić auta to zwykłe stwierdzenie faktu podanego po to, by go wyjaśnić.

Dezinformacją jest twierdzenie albo sugerowanie, że to wina hybrydy bo ta rzekomo szybciej się rozładowuje niż zwykła benzyna. A to jest nieprawda, bo nie ma w układzie hybrydowym niczego, co miałoby na postoju pobierać więcej prądu niż w tradycyjnym napędzie benzynowym. Wręcz przeciwnie, rozrusznik w benzynie pożre więcej energii niż przełączanie układu na stan "ready" w hybrydzie.

Dezinformacją jest twierdzenie albo sugerowanie, że przyczyną wielokrotnego rozładowywania się hybrydy w krótkim czasie jest rzekomo zbyt mały akumulator. To nieprawda, bo winne są dodatkowe akcesoria albo ew. inne wadliwe podzespoły auta (wiemy o przypadkach układu DCM albo czujnika otwarcia klapy bagażnika). Prawda jest taka, że większy akumulator, np. 60Ah zamiast 45Ah w warunkach ujemnego bilansu energetycznego rozładowywałby się trochę rzadziej - np. po 4 dniach zamiast po 3 (bo ma o 1/4 większą pojemność). Ale większa pojemność nie jest lekarstwem na ponadnormatywny pobór prądu na postoju.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Stycznia 2024, 06:24:26 »
I jeszcze jedno: dezinformacją jest twierdzenie albo sugerowanie, że skoro po wielokrotnym rozładowaniu akumulatora do zero ASO stwierdziło, że nadaje się do wymiany - to rzekomo akumulator odpowiada za cały problem. Prawda jest taka, że akumulator kwasowo-ołowiowy jest bardzo wrażliwy na głębokie rozładowanie i częste drenowanie do zera szybko prowadzi do jego nieodwracalnego uszkodzenia w wyniku zasiarczenia. Akumulator jest tu ofiarą, nie sprawcą.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 14 Stycznia 2024, 09:10:39 »
Wydaje mi się, że ktoś musi poluzować gumkę w gaciach. :)
Nikt tutaj nie pisze, że hybryda jest zła. No może poza kilkoma wyjątkami, gdzie nawet osoby mające hybrydy twierdzą, że nie nadają się one na trasę.
Nie pada stwierdzenie, że napęd hybrydowy jest zły tylko, że hybryda ma problem z rozładowującym się akumulatorem i jest to fakt, a nie dezinformacja.
Przeciętny zjadacz chleba zauważy fakt, że auto nie odpaliło i uwierz, że mało go interesuje czy powodem była błahostka w postaci rozładowanego akumulatora czy większy problem np. korba wyszła bokiem.
Problemem jest to, że z auta nie można skorzystać.

A przykład kolegi @Lebik jest książkowym przykładem działania ASO. Zlecił im montaż akcesoriów i powiedz nam kto jak nie ASO powinien wiedzieć jak to prawidłowo zrobić?
Rozumiem, ze uważasz go z mało ogarniętego skoro wie, że akumulator rozładowuje tryb parkingowy kamerki i nadal go używa tylko ja się ponownie pytam kto mu zamontował tą kamerkę i kto powiedział, że tryb parkingowy będzie działał? Czy nie ASO?
Ja na jego miejscu nadal używałbym trybu parkingowego, niech na gwarancji wymieniają 2, 5, 10 akumulator.
To ASO ma zdiagnozować i ustalić problem, a nie @Lebik ma nakupować mierników elektrycznych i analizować stan spoczynkowy itp.

A na forum toczą się różne dyskusje i forum żyje. Znam takie fora gdzie za każdy "wybieg" był ban...
Niektóre już nie istnieją, na niektórych ostatnie wpisy są sprzed kilku miesięcy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 14 Stycznia 2024, 11:06:40 »
że hybryda ma problem z rozładowującym się akumulatorem i jest to fakt, a nie dezinformacja.
Przeciętny zjadacz chleba zauważy fakt, że auto nie odpaliło i uwierz, że mało go interesuje czy powodem była błahostka w postaci rozładowanego akumulatora czy większy problem np. korba wyszła bokiem.
Ty bardziej, że w innych krajach, niewiele osób instaluje dodatkowe gadżety, a problem z rozładowującym się akumulatorem też tam istnieje.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #124 dnia: 14 Stycznia 2024, 12:30:33 »
To, że ktoś po 3 tyg. nie mógł odpalić auta to zwykłe stwierdzenie faktu podanego po to, by go wyjaśnić.

Dezinformacją jest twierdzenie albo sugerowanie, że to wina hybrydy bo ta rzekomo szybciej się rozładowuje niż zwykła benzyna. A to jest nieprawda, bo nie ma w układzie hybrydowym niczego, co miałoby na postoju pobierać więcej prądu niż w tradycyjnym napędzie benzynowym. Wręcz przeciwnie, rozrusznik w benzynie pożre więcej energii niż przełączanie układu na stan "ready" w hybrydzie.

Dezinformacją jest twierdzenie albo sugerowanie, że przyczyną wielokrotnego rozładowywania się hybrydy w krótkim czasie jest rzekomo zbyt mały akumulator. To nieprawda, bo winne są dodatkowe akcesoria albo ew. inne wadliwe podzespoły auta (wiemy o przypadkach układu DCM albo czujnika otwarcia klapy bagażnika). Prawda jest taka, że większy akumulator, np. 60Ah zamiast 45Ah w warunkach ujemnego bilansu energetycznego rozładowywałby się trochę rzadziej - np. po 4 dniach zamiast po 3 (bo ma o 1/4 większą pojemność). Ale większa pojemność nie jest lekarstwem na ponadnormatywny pobór prądu na postoju.
Dlatego cały czas twierdzę, iż winny jest zbyt napięty bilans energetyczny samochodu. Relatywnie mały akumulator tylko negliżuje problem. Tutaj na etapie projektu (najprawdopodobniej) zostało to skopane moim zdaniem.
Skądinąd ciekaw jestem, ponieważ na przykład wideorejestrator od lat oferowany choćby w USA, pojawił się także u nas. Ciekaw jestem jaki ma wpływ na akumulator 12V?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #125 dnia: 14 Stycznia 2024, 12:48:32 »
Jeszcze jeden "kamyk do ogródka".
Mój kolega z pracy ma auris hybrid. Gdy go kupił NIKT go nie informował, że jak pojedzie na zmianę opon to musi stosować jakąś "specjalną procedurę", bo mu szlag trafi akumulator w kilkanaście minut!
Podstawił auto, "gumiarz" poprosił by zostawił bez hamulca i na "luzie", więc włączył "N" I wyszedł.  Po wymianie opon auto musieli wypchnąć, aku padł.
Teraz pytanie, w którym benzynowym modelu takie "kwiatki" i  czy przeciętna Grażynka  lub Janusz wiedzą, że tak nie należy?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #126 dnia: 14 Stycznia 2024, 12:57:57 »
Grażynka i Janusz może nie wiedzą, nie pamiętam już skąd ale ja o tym wiedziałem, że nie powinno włączonego auta zostawiać się na dłuższy czas na N, choć nikt mnie o tym nie informował. Wielokrotnie słyszałem od wulkanizatora żeby auto zostawić na luzie na co ja, że to hybryda i nie mogę tak zostawić więc zostawiam wyłączone auto na P. Nigdy problemów z wymianą kół nie było.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #127 dnia: 14 Stycznia 2024, 12:59:51 »
Jeszcze jeden "kamyk do ogródka".
Mój kolega z pracy ma auris hybrid. Gdy go kupił NIKT go nie informował, że jak pojedzie na zmianę opon to musi stosować jakąś "specjalną procedurę", bo mu szlag trafi akumulator w kilkanaście minut!
Podstawił auto, "gumiarz" poprosił by zostawił bez hamulca i na "luzie", więc włączył "N" I wyszedł.  Po wymianie opon auto musieli wypchnąć, aku padł.
Teraz pytanie, w którym benzynowym modelu takie "kwiatki" i  czy przeciętna Grażynka  lub Janusz wiedzą, że tak nie należy?
Wystarczy zajrzeć do instrukcji.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #128 dnia: 14 Stycznia 2024, 13:01:45 »
Na N zawsze są włączone akcesoria, typu radio itp. to oczywiście pozycja stacyjki  ACC .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #129 dnia: 14 Stycznia 2024, 13:08:40 »
Cytat:  link=topic=54289.msg804985#msg804985 date=1705232912

Wystarczy zajrzeć do instrukcji.
Mylisz się, jego auto jest z 2014 i w instrukcji nic o tym nie było, przynajmniej tak twierdzi. Jest tu sporo osób ze starszymi hybrydami z tamtego czasu, sam ciekawy jestem, czy jest coś o procedurze postępowania w przypadku wymiany opon :)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #130 dnia: 14 Stycznia 2024, 13:09:25 »
Nic takiego nie ma

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 14 Stycznia 2024, 13:33:32 »
Jest w instrukcji obslugi napisane, że nie należy zostawiać dźwigni w położeniu N przez dłuższy czas.
Poza tym cała ta opowieść się kupy nie trzyma.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2024, 13:36:13 wysłana przez przmor »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 14 Stycznia 2024, 13:35:46 »
To musiałem gdzieś to przeoczyć.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2024, 14:27:19 wysłana przez Bartek79 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Stycznia 2024, 13:49:19 »
Instrukcja od Aurisa

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #134 dnia: 14 Stycznia 2024, 14:26:40 »
Instrukcja od Aurisa
Ale to jest o trakcyjnym, nie 12V?
Co do "kupy...", co się nie trzyma? To że coś takiego mogło spotkać toyotę, czy mój kolega sobie wymyślił? Bo ja z zasady ufam osobom, szczególnie poważnym :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl