Autor Wątek: Yaris Cross - dodatkowe akcesoria, kamera, modyfikacje itp  (Przeczytany 36982 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Yaris Cross - dodatkowe akcesoria, kamera, modyfikacje itp
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Marca 2024, 12:58:23 »
...kamerę można odłączyć.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Marca 2024, 14:34:38 »
Bo w trakcie jazdy nadrobi to co rejestrator zeżre w trybie parkingowym. Przez jeden dzień nie da rady rozładować całego akumulatora.

Jest kilka rodzajów trybu parkingowego, od nagrywania przy wykryciu ruchu lub stuknięciu auta, przez poklatkowe do ciągłego itp.
Tryb parkingowy (opieram się na przykładzie VIOFO) można uruchomić i podpiąć kamerę bezpośrednio lub z użyciem adaptera w teorii odcinającego zasilanie kamery gdy poziom naładowania akumulatora spadnie poniżej pewnej wartości.

Wideorejestrator  może byś jedno, dwu lub więcej kanałowy, każda dodatkowa kamera pożera więcej prądu.

Jesteś pewny, że jeżdżąc nawet cały dzień, w każdej w w/w opcji wideorejestrator w trybie parkingowym przez noc nie jest w stanie rozładować małego akumulatora YC? ;)

PS. zapomniałem doać jeszczed jedno: + pora roku: zima i mrozy nie wpływają najlepiej na działanie aku.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 14:40:34 wysłana przez T2023 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Marca 2024, 15:12:04 »
Jesteś pewny, że jeżdżąc nawet cały dzień, w każdej w w/w opcji wideorejestrator w trybie parkingowym przez noc nie jest w stanie rozładować małego akumulatora YC?
Tak. Dwie kamery po dajmy na to nawet 150 mA czyli w sumie 300mA ciągłego poboru w ciągu 12 godzin zeżrą 3.6Ah czyli niecałe 10% nominalnej pojemności. Więc zakładając, że auto stoi 20h a jeździ przez 4h dziennie, to 6Ah zużyte przez postój musi być zrekompensowane raptem 1.5A wyższym średnim prądem ładowania w czasie jazdy.

Oczywiście problem się pojawi jak kochane Mutlu ma efektywną pojemność rzędu 10Ah ;] ale to oznaka niesprawnego akumulatora, a nie nadmiernego zużycia przez kamery.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Marca 2024, 15:18:19 »
a jeździ przez 4h dziennie
... "i tu jest pies pogrzebany" wiele osób jeździ dziennie np. 30 min. i wtedy akumulator nie ma się kiedy naładować.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Marca 2024, 15:43:27 »
Ja jeżdżę 15-20 minut dziennie, w weekendy wcale, raz w tygodniu godzinna trasa. I zajechane Mutlu działa.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Marca 2024, 22:01:41 »
Ja jeżdżę 15-20 minut dziennie, w weekendy wcale, raz w tygodniu godzinna trasa. I zajechane Mutlu działa.
... i masz kamerkę z trybem parkingowym ?

ps. ale kolego masz auto z napędem benzynowym, a w tych problem był / jest mniejszy niż w hybrydach.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 22:03:55 wysłana przez Markid »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Marca 2024, 23:13:27 »
Mam hybrydę, nie mam kamery. Dlatego pisałem, że jak ktoś dużo jeździ i codziennie to kamera z trybem parkingowym nie będzie problemem. Niestety nie wiemy jak jeździ kolega od kamery

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Marca 2024, 23:31:13 »
Sorki. coś mi się poprzestawiało z wersjami Yarka ;)
Na początku nie miałem powerbanku samochodowego lecz jedynie adapter odcinający zasilanie przy ustawionym progu napięcia, a tryb pakingowy sobie włączyłem.
Gdy od czasu do czasu robiłem trasę 4 h to potem przez jakieś 14 h rejestrator działał, ale przy codziennych trasach tak ok. 40..60 min, czas rejestracji spadł do niecałej godziny.
Po kilku miesiącach miałem pierwszy objaw - nie dało się uruchomić napędu, napięcie na aku spadło poniżej 9 V. Pomógł jumpstarter, po czym dojrzałem, wyłączyłem tryb parkingowy i wszystko wróciło do normy. Po jakimś czasie kupiłem powerbank i teraz mam całą nockę rejestracji pomimo dziennych tras 40 min (często mam jednak codzienne trasy 2 h).

Offline Pablo_Maxiimus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris cross
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Marca 2024, 07:10:34 »
Mam takie adapterki do podłączenia
.
Crosika mam w benzynie z manualem a w urządzeniu do trybu parkingowego ustawia się przy jakim napięciu akumulatora kamera jest odcinana. Z odpaleniem nie będę miał więc problemów bo nie rozładuje akumulatora - przy spadku napięcia (na przykład do 12,0 V) kamerka po prostu przestanie nagrywać i nie będzie zżerała więcej amperów :-).

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Marca 2024, 07:26:31 »
Tutaj jest taka mała tabelka, która może pomoże uzmysłowić co znaczy dla akumulatora regularny spadek napięcia do 12V i dlaczego w krótkim czasie ginie jego zdolność do magazynowania energii.

Warto się zastanowić dwa razy, zanim jeszcze można, by nie montować syfu we własnym samochodzie

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Marca 2024, 08:40:12 »
Trochę nie widzę zależności między tabelką wykazującą relację napięcia do pojemności dla prądu 5-godzinnego a ubytkiem zdolności do magazynowania energii.

Offline Pablo_Maxiimus

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Marca 2024, 09:14:11 »
Myślałem, że będą jakieś puste miejsca bez bezpieczników, do których będzie można podpiąć rejestrator ale wszędzie są włożone bezpieczniki :-(

W instrukcji niestety nie ma opisu, który bezpiecznik za co odpowiada.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Marca 2024, 11:18:48 »
Obym nie był złym prorokiem, ale powinieneś dokształcić się w dziedzinie w której masz zamiar eksperymentować.

Przykład - pokazujesz przejściówkę/adapter którą masz i pytasz gdzie jest wolne gniazdo w skrzynce bezpieczników? Ten adapter wpina się zamiast bezpiecznika, nie potrzebujesz pustego miejsca.

Offline Pablo_Maxiimus

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Marca 2024, 12:28:04 »
Obym nie był złym prorokiem, ale powinieneś dokształcić się w dziedzinie w której masz zamiar eksperymentować.

Przykład - pokazujesz przejściówkę/adapter którą masz i pytasz gdzie jest wolne gniazdo w skrzynce bezpieczników? Ten adapter wpina się zamiast bezpiecznika, nie potrzebujesz pustego miejsca.

Tak, wiem że przejściówkę można włożyć zamiast bezpiecznika i do niej wkłada się wyjęty bezpiecznik oraz drugi na linii z kamerą. Trzeba też sprawdzić z którego miejsca wychodzi zasilanie i włożyć przejściówkę w odpowiedni a stronę.
Z wolnym gniazdem chodziło mi o to, że nowe auta często mają puste miejsca (z obecnym zasilaniem ale bez bezpiecznika bo do niczego nie są podłączone) i wtedy przejściówkę z jednym bezpiecznikiem (kamery) można włożyć w takie miejsce nie obawiając się że kamera jest na jednej linii z jakimś urządzeniem.

Problem mam z rozszyfrowaniem opisów z klapki - które to ważne systemy samochodu a które to lampki kabiny, zapalniczka, port USB ...

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Marca 2024, 12:42:45 »
Dome to lampka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl