@D3F producenci tak piszą, bo wolą aby kupować, lać cały ich. A życie swoje. Myślałem że świadomie mix chcesz zrobić. Teraz zczaiłem, że martwisz się o te pozostałe resztki PAO przy wymianie, kontra cały nowy Eneos. Nie przesadzaj to nie uniknione, nikt do sucha silnika nie wyczyści. Nie przejmuj się tym, już procentowo, znacząca większość Eneosa wciągnie nosem resztę tego PAO. O ile to nadal PAO, bo wiesz poszybowały producentom ceny teraz, to i nie jeden oszczędniej tworzy teraz. Baza Eneosa aż taka inna nie jest, by się nie mieszać z innymi olejami w znikomej ilości. Wymieniaj i nie myśl tyle. Skrzynie to nie to samo, ja tam nie eksperymentuje. A jak producent ma to przetestować, kupić wszystkie inne oleje konkurencji i sobie pomieszać, to niewykonalne.
Stosowałeś płukankę, jak widziałeś jak zlatuje olej z i bez, to powinieneś mieć odpowiedź. Może jeszcze zauważyłeś po, że nowy olej dłużej czysty. A może i po wlałeś więcej nowego oleju. Przecie postojowa to profilaktyka jest, do cywilnego stosowania. Wedle oil i na chłopski rozum, resztki płukanek muszą odparowywać. Ja co zmiana płukanka i innej marki olej.
Ja latam na 5W30 i z badań nie trafiłem na olej, który w warunkach 80% miasta starczyłby na 15kkm. Takich wyników z 0W20 na 15kkm też nie widziałem. Dlatego po zasadzie 15kkm w gwarancji, powinieneś trochę popłukać. Interwały 10kkm bezpieczne raczej.
Wiele wyszukiwarek nie działa dobrze i trzeba to mieć z tyłu głowy.
zawsze w silniku coś zostanie
Tak, ale im mniej tym lepiej dla nowego i jego środowiska. Jestem przy wymianie, widzę ten chlust, odciągam z miski jeszcze i wiem ile wlewam nowego dokładnie. W oparciu o swoje doświadczenia, wiem że z płukanką mniej zostaje, bo więcej nowego wlewam. Zauważam też coś takiego, że tu ma wpływ jakaś budowa całości silnika. W jednym jest lepiej w innym nieznacznie.
Przecież wtedy zawsze zostanie olej z płukanką . Czy to ma sens?
Nie wiem, ale wlyszkow z Archoil pisał jasno o tych swoich, odparowują po czasie i to nie kkm, tylko mniej.
nie zalecamy mieszania oleju
Tak jest idealnie, ale np. w trasie i coś podobnego ze stacji leci, lepiej z olejem niż bez, lub na MIN. Oleje zawsze się mieszają, bo zawsze coś starego zostaje jak sam piszesz.