Autor Wątek: Bezpieczeństwo i nowe technologie  (Przeczytany 11098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Bezpieczeństwo i nowe technologie
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Maja 2023, 02:34:23 »
No mylisz się:)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Maja 2023, 08:55:34 »
Ok.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Maja 2023, 09:12:01 »
Jedynie wyświetla strzałki góra/dół przy znaku i naciśnięcie dłużej  przycisku ustawa prędkość w/g znaku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Maja 2023, 09:53:18 »
W sumie gdzieś to już było tutaj. Nie wyobrażam sobie żeby mi auto samo zwalniało po odczytaniu znaku. Przynajmniej tak jak to czyta toyota. Przecież ona wyłapuje ograniczenia na zjazdach, ograniczenia tylko dla ciężarówek czy tylko w trakcie deszczu (np. w Austrii). I teraz: jedziemy sobie ekspresówką 120km/h, na zjeździe mamy 70 ale nie zjeżdżamy i nagle zupełnie znienacka auto nam zaczyna mocno hamować i mamy następnego za sobą w bagażniku. No nie - tak być nie może.
Nie rozumiem z kolei czemu LTA (chyba tak się zowie utrzymywanie na pasie ruchu) nie może działać także bez aktywnego tempomatu. To samo LTA również nie powinno się samo deaktywować po chwili nie trzymania kierownicy. Wiem, że to po to żeby ją trzymać ale to powinno co najwyżej piszczeć jak oszalałe (tak jak z powodu niezapiętych pasów) i po kolejnej chwili delikatnie zwalniać aż do zatrzymania na poboczu z awaryjnymi ale nie deaktywować się. Przecież jak kierowca zasłabnie czy cuś to ten system do niczego się nie nada a i na zasypianie jest słaby, bo jak leci muzyka to tego piszczka nawet nie słychać. To jest poważny błąd IMHO.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2023, 09:56:01 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Maja 2023, 11:25:42 »
jedziemy sobie ekspresówką 120km/h, na zjeździe mamy 70 ale nie zjeżdżamy i nagle zupełnie znienacka auto nam zaczyna mocno hamować i mamy następnego za sobą w bagażniku
Przecież wystarczy wtedy musnąć pedał gazu i samochód nie zwalnia, tylko jedzie z prędkością wcześniej ustawioną na tempomacie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Maja 2023, 12:01:06 »
Dzięki Bogu samo nie zwalnia i nie przyspiesza w/g znaków. Mam system włączony od początku i plus taki, że wskazuje przy znaku mozliwość reakcji i czytelnie informuje o ograniczeniu.
Przy włączonym tempomacie aktywnym nic nie trzeba robić.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2023, 12:02:48 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Maja 2023, 15:16:14 »
Dzięki Bogu samo nie zwalnia i nie przyspiesza w/g znaków
A ja zawsze mam włączony tryb pół autonomiczny, żeby właśnie sam zwalniał, bo niejednokrotnie się zagapiłem i to uratowało mnie przed mandatem.

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Maja 2023, 08:07:25 »
Dzięki Bogu samo nie zwalnia i nie przyspiesza w/g znaków. Mam system włączony od początku i plus taki, że wskazuje przy znaku mozliwość reakcji i czytelnie informuje o ograniczeniu.
Przy włączonym tempomacie aktywnym nic nie trzeba robić.

W weekend potestowałem trochę działanie tego DRCC i aktywnego tempomatu, faktycznie sam nie zwalnia od znaków, natomiast bardzo dobrze zwalnia jak wychwyci inne samochody na drodze. Początkowo miałem lekki opór dać mu hamować, ale działa to dość płynnie, bez chamstwa :P. Co do środkowania pasa, to dużej różnicy nie wyczuwam w stosunku do tego jak ta funkcja była wyłączona. Zastanawia mnie tylko, czemu ostrzeżenie o nietrzymaniu kierownicy jeszcze nie zadziałało ani razu, kilka razy na prostej na kilka sek. puscilem i brak reakcji, hmm..

Tak z innej beczki, bo mam mały problem z otwieraniem klapy el. W sensie takim, że jak trzymam kluczyk w kieszeni to muszę czasem z 5-10 razy kliknac na przycisk zanim klapa zacznie sie otwierać- mówię o sytuacji, kiedy auto jest zaparkowane i zamknięte, a ja wracam z zakupami. Otwieranie nogą też podobnie 5-10 machnięcie, ale widocznie ja coś źle macham :P. Przednie drzwi od razu się otwierają, ledwo klamki dotkne, z kluczyka to klapę mogę zza okna 3 piętra otworzyć. To  normalne ?
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Maja 2023, 08:11:23 »
W manualu raczej nie ma tego systemu, bo jak auto ma się zatrzymać z wrzuconym biegiem?

Myślałem, że jednak ktoś z manualem się odezwie, a tu jednak kolega co "wszystko wie o motoryzacji" wtrącił swoje trzy grosze. Może ewentualnie kolega Collin mi pomoże.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Maja 2023, 08:29:39 »
oże ewentualnie kolega Collin mi pomoże.

pod Twoim VINem jest tylko prosty zestaw sonarów

i z tego co widzę nie posiadasz owej funkcji, która wygląda w opisie tak (to screen z wyposaż innej RAV4, która to ma)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Maja 2023, 08:32:12 »
Ja już mam "nogą" 100% skuteczności otwierania.  :-P  Kluczem nie jest nie żaden ruch okrężny, czy głęboko sięganie pod samochód tylko jak najbliżej zderzaka (jak się uczyłem, to w większości miałem brudne spodnie od zderzaka, tak blisko). Teraz otwieram za 1 razem, bez brudzenia. Natomiast co do ręcznego otwierania klapy - to trzeba dłużej przytrzymać przycisk na klapie, wtedy od razu otwiera zamki i klapa rusza. Jak za krótko wciśniesz, to tylko otwiera zamki. Szczerze mówiąc, to zdarza mi się co któryś raz nie otworzyć klapy ręcznie i czekać bez sensu. Dlatego jak mam wolną jedną rękę, to wolę klapę otworzyć pilotem, bo zanim dojdę do auta, to mam otwarty już bagażnik.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2023, 09:10:24 wysłana przez grubar »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Maja 2023, 10:13:03 »
oże ewentualnie kolega Collin mi pomoże.

pod Twoim VINem jest tylko prosty zestaw sonarów

i z tego co widzę nie posiadasz owej funkcji, która wygląda w opisie tak (to screen z wyposaż innej RAV4, która to ma)

Mam cały czas włączony ten system i podczas hamowania szybkiego przede mną innego pojazdu, system się uruchamia (mam ustawioną minimalną odległość, pojawia się komunikat hamuj a później takie zgrzytanie i samochód zwalnia. Czy to tak ma działać ?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Maja 2023, 10:24:14 »
W manualu raczej nie ma tego systemu, bo jak auto ma się zatrzymać z wrzuconym biegiem?

Myślałem, że jednak ktoś z manualem się odezwie, a tu jednak kolega co "wszystko wie o motoryzacji" wtrącił swoje trzy grosze. Może ewentualnie kolega Collin mi pomoże.

Po co te wycieczki osobiste? Napisałem "raczej" i uzasadnilem dlaczego tak uważam. Sprawdziłem teraz katalog i wszystko się potwierdza: ICS jest tylko w wersji Executive i GR, kiedyś był też w JBL Black Edition. Żadnej z tych wersji nie da się kupić w manualu

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Maja 2023, 10:29:56 »
Mam cały czas włączony ten system i podczas hamowania szybkiego przede mną innego pojazdu, system się uruchamia (mam ustawioną minimalną odległość, pojawia się komunikat hamuj a później takie zgrzytanie i samochód zwalnia. Czy to tak ma działać ?
To, o czym piszesz to PCS (pre-collision system) i adaptacyjny tempomat. PKSB działa tylko przy minimalnych prędkościach.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Maja 2023, 11:07:09 »

Po co te wycieczki osobiste? Napisałem "raczej" i uzasadnilem dlaczego tak uważam. Sprawdziłem teraz katalog i wszystko się potwierdza: ICS jest tylko w wersji Executive i GR, kiedyś był też w JBL Black Edition. Żadnej z tych wersji nie da się kupić w manualu

Przepraszam kolegę. Poniosło mnie, bo kolega na wszystkim się zna a ja nie do końca wszystko ogarniam :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl