Autor Wątek: Ładowanie RAV4 Plug In  (Przeczytany 8872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: Ładowanie RAV4 Plug In
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Grudnia 2023, 14:41:03 »
Fajnie, też tak miałem ale przyszli pisowcy i ?$%##$%il ceny prądu i wprowadzili limity jak na mieszkanie wszystkim rowno wszystkim g**** wiec powyżej śmiesznych 2000kWh rocznie już kroją 2zł/1kWh niezależnie od strefy czasowej, a nie 30groszy jak było w taryfie nocnej. Wiec już wychodzi jak na benzynie. Poczekaj na rachunek w 2024r, tylko usiądź.
Ja na szczescie mieszkam w kraju, gdzie wszystko jest na prad i moje roczne zuzycie to prawie 20 000 kWh.

Offline greg007

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudnia 2023, 15:57:25 »
Witam,

jeżeli mieszkasz w domu wolnostojącym to nie kupuj ładowarki od Toyoty, ja kupiłem ładowarkę ZENCAR 7,4kW, 1 faza, 10-32A. Ładowarka Toyoty ładuje pradem 10A i trwa to ca 8h. Jeżeli instalacja (przekrój przewodów doprowadzających prąd do domu) pozwala na pobór prądu np.25A (a jeszcze lepiej 32A) to idź do swojego dostawcy prądu i powiedz, że chcesz zwiekszyć zabezpieczenie przedlicznikowe do 32A - koszt ca 80zł jednorazowo. U Enei dostajesz pismo i we własnym zakresie zmieniasz zabezpieczenia przedlicznikoe (zrywasz plomby) na np.25A i zwiadamiasz o tym Eneę. Oni przysyłają fachowca i plombują zabezpieczenia na nowo. Ładujesz auto dla 25A -2,5x szybciej (ca 3h), albo 3,2x szybciej dla 32A. Wartość prądu ładowania ustawiasz/wybierasz na ładowarce przed rozpoczęciem ładowania - to w przypadku gdybyś chciał ładować w innym miejscu np. na wakacjach.  Sprawdzone, ja tak zrobiłem!! Jeszcze dodam, że zasadniczo zabezpieczenie przedlicznikowe powinno być wieksze niż zalicznikowe (tzw. kaskada), np. przed 32A, a za 25A, ale dopuszczają zrobienie takiej samej wartości, czyli np. 32A przed i 32A za i można ładować na maxa. Wszystko to dotyczy sytuacji, w ktej nie dochodzi do jakiegoś sumowania pobranej większej mocy w domu, np. jakiś duży grzejnik plus pobór 25A przez auto i wyskoczą korki, no ale to dotyczy w ogóle obciążania faz w domowej instalacji.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2023, 16:00:59 wysłana przez greg007 »

Offline greg007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Grudnia 2023, 16:10:48 »
łączenie dwóch faz w jedną:

i że jak, to przesuwa jedną fazę o 120 stopni?

Generalnie ten zasięg teraz jak są mrozy jest tak śmieszny, że nie da rady przejechać JEDEN RAZ zniszczonego komunikacyjnie Wrocławia w tą i z powrotem na samym prądzie na pełnym naładowaniu akumulatora 18kWh.
A ładować trzeba z jednej fazy 8 godzin by przejechać 45km....
Załóżmy że z 2 faz (2x16A ale dalej tylko 230V) będzie ~4 godziny to i tak nie jest jak tankowanie - cyk, poczekam chwile i jadę dalej, tylko zostawianie ładowania na noc.

Tak, z 85km pokazywanych na wyświetlaczu robi się prawdziwe 45km, zimą w samych korkach przy -10'C

Największa korzyść z plugina to 6s do 100km/h, a ten zasięg EV, to tylko jak szkoda silnika nagrzewać bo ma ktoś do sklepu/szkoły "rzut beretem".

Bzdury. Ca dla 2/3 kierowców taki zasięg jest wystarczający. https://francuskie.pl/ile-kilometrow-przejezdza-statystyczny-kierowca-ciekawe-dane-stellantis/. W zimie przy -10 włącz tryb HV, ja tak robię i polecam.

Offline greg007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Grudnia 2023, 01:10:48 »
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2023, 01:23:38 wysłana przez greg007 »

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Grudnia 2023, 10:51:35 »
Też kupiłem zencara i polecam, dojeżdżam do pracy 40 km i przy obecnych temperaturach, po takiej trasie, zasięgu niewiele już zostaje, więc szybsze doładowanie baterii przydaje się szczególnie jak zachodzi konieczność dalszego korzystania z auta w pracy.
Natomiast nie mogę ładować samochodu z maksymalną mocą (32A), po krótkim ładowaniu wywala mi zabezpieczenie. Przypuszczam że to dlatego, że przy tych 32A, prąd ładowania to 7,7 kWh, a samochód ma ograniczenie do 6,6 kWh. Greg, czy Ty też tak masz?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Grudnia 2023, 12:32:14 »
Ja Zencar mam już 6 lat.
Po za tym, że na wyswietlaczu nie wiele już widać to jest Ok.
Opcja zmiany 8, 12, 16A jest super. Zwłaszcza jak nie wiemy jakie u kogoś jest zabezpieczenie.
Po 6 latach jeżdżenia pluginem uważam, że ładowanie go poza domem nie ma żadnego sensu.
Zasiłek poza miastem jest tak mały, że nie ma to najmniejszego sensu…

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl