Witam,
jeżeli mieszkasz w domu wolnostojącym to nie kupuj ładowarki od Toyoty, ja kupiłem ładowarkę ZENCAR 7,4kW, 1 faza, 10-32A. Ładowarka Toyoty ładuje pradem 10A i trwa to ca 8h. Jeżeli instalacja (przekrój przewodów doprowadzających prąd do domu) pozwala na pobór prądu np.25A (a jeszcze lepiej 32A) to idź do swojego dostawcy prądu i powiedz, że chcesz zwiekszyć zabezpieczenie przedlicznikowe do 32A - koszt ca 80zł jednorazowo. U Enei dostajesz pismo i we własnym zakresie zmieniasz zabezpieczenia przedlicznikoe (zrywasz plomby) na np.25A i zwiadamiasz o tym Eneę. Oni przysyłają fachowca i plombują zabezpieczenia na nowo. Ładujesz auto dla 25A -2,5x szybciej (ca 3h), albo 3,2x szybciej dla 32A. Wartość prądu ładowania ustawiasz/wybierasz na ładowarce przed rozpoczęciem ładowania - to w przypadku gdybyś chciał ładować w innym miejscu np. na wakacjach. Sprawdzone, ja tak zrobiłem!! Jeszcze dodam, że zasadniczo zabezpieczenie przedlicznikowe powinno być wieksze niż zalicznikowe (tzw. kaskada), np. przed 32A, a za 25A, ale dopuszczają zrobienie takiej samej wartości, czyli np. 32A przed i 32A za i można ładować na maxa. Wszystko to dotyczy sytuacji, w ktej nie dochodzi do jakiegoś sumowania pobranej większej mocy w domu, np. jakiś duży grzejnik plus pobór 25A przez auto i wyskoczą korki, no ale to dotyczy w ogóle obciążania faz w domowej instalacji.