Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #180 dnia: 13 Kwietnia 2024, 06:21:48 »
W każdym razie to jednak co innego niż to co tu czytam o aku z Tojki
W przypadku nowej ravki i akumulatora wszystko się klei. Za to jest w temacie mnóstwo dezinformacji.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #181 dnia: 15 Kwietnia 2024, 09:31:27 »
(odkurzała auto przy zapalonym radio i lamkach (!!!!) co jest ponoć błędem totalnym
Jak odbierałem Ravkę, to ludzie pisali, żeby nie odkurzać wnętrza przy otwartych drzwiach, zapalonych lampkach, czy też przy wymianie opon zostawiać auto w trybie READY, bo rozładuje się aku 12v. Nigdy tego nie przestrzegałem, nigdy się nie rozładował. Fakt, raz padł po 16 dniach postoju, ale na własne życzenie, bo nie chciało się odłączyć kamerki w trybie parkingowym. Raz przed zimą doładowałem aku przez całą noc.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #182 dnia: 15 Kwietnia 2024, 09:41:11 »
Fakt, raz padł po 16 dniach postoju, ale na własne życzenie, bo nie chciało się odłączyć kamerki w trybie parkingowym.
A czy zostawienie włączonego trybu parkingowego, przy dwóch kamerkach na pokładzie, nie rozładuje akumulatora powiedzmy przy dobę lub dwie, zakładając, że nie ma dodatkowego powerbanku? Czy w ogóle odpada tryb parkingowy bez powerbanku?
Pozdrawiam,

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #183 dnia: 15 Kwietnia 2024, 10:01:56 »
A czy zostawienie włączonego trybu parkingowego, przy dwóch kamerkach na pokładzie, nie rozładuje akumulatora powiedzmy przy dobę lub dwie, zakładając, że nie ma dodatkowego powerbanku? Czy w ogóle odpada tryb parkingowy bez powerbanku?
Teoretycznie kamerka ma odcięcie przy spadku napięcia w AKU 12v przez podłączony adapter. Ale ja codzień przychodziłem do samochodu, otwierałem drzwi, bagażnik, rozkładały się lusterka boczne. To też żarło prąd, a nigdzie nie jeździłem.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #184 dnia: 15 Kwietnia 2024, 15:01:58 »
Odcięcie zasilania kamerki przy spadku napięcia poniżej określonej wartości nie załatwia tematu rozładowania akumulatora. Owszem, pozostały ładunek powinien wystarczyć do rozruchu samochodu, ale w normalnym użytkowaniu nie szans na pełne naładowanie głęboko rozładowanego akumulatora. No chyba że ktoś robi trasy po kilkanaście godzin jazdy.
Tak czy inaczej - recepta na szybki zgon akumulatora gotowa.   

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #185 dnia: 15 Kwietnia 2024, 15:09:08 »
Dokładnie. I poza tym nawet jak kamerka się odetnie/wyłączy do aku już będzie mocno rozładowany i pewnie padnie po kolejnym dniu.
Tryb parkingowy bez powerbanka mozna zaryzykowac gdy się jeździ codziennie i pamiętac zeby jednak odłączyć przy planowanym dłuższym postoju.   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Kwietnia 2024, 15:11:23 »
Rozchorowałem się i 2 tygodnie stała nie ruszana. Zamknięta, z włączonym alarmem. Dzisiaj odpaliła bez problemu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Maja 2024, 12:06:18 »
Strzał w kolano z tymi akumulatorami.
Polecam przeczytać wstęp, zanim przejdziecie do zestawienia … Aż w 44 proc. powodem unieruchomienia samochodu był akumulator...
I tym sposobem Toyotę „wyprzedziła” Dacia, Tesla i BMW. Jak widać Niemcom nie przypadł do gustu pomysł z wożeniem boostera.
https://autokult.pl/najmniej-i-najbardziej-zawodne-modele-ranking-adac-na-2024-r,7022493114661824a

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Maja 2024, 17:32:24 »
W takim Hyundaiu problem 12V aku, rozwiązano dodatkowym przyciskiem do jego resetu w razie problemów, bo tam elektronika nie pozwoli na całkowite rozładowanie.
"1. Aby odcięty ze względu na niskie napięcie akumulator 12 V ponownie aktywować, nacisnąć przycisk resetowania akumulatora 12 V.

2. W ciągu 15 sekund od naciśnięcia przycisku resetowania akumulatora 12 V uruchomić pojazd.

3. Po uruchomieniu pojazdu (włączona lampka sygnalizacyjna ) aby całkowicie naładować akumulator 12 V, należy ustawić pojazd w trybie gotowości w bezpiecznym miejscu na zewnątrz i/lub jechać przez 30 minut."
Proste i skuteczne, dlaczego Toyota tak nie zrobi?

Tucsona w tym tendencyjnym adac, wyprzedzają wśród suvów tylko marki premium...
https://moto.pl/Testy/7,182074,30118562,ktore-suv-y-sa-najmniej-awaryjne-niemcy-wybrali-oto-raport.html
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2024, 17:34:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #189 dnia: 04 Maja 2024, 23:46:32 »
@Krissman: jak dla mnie to też taki trochę półśrodek. Odcięty akumulator też może się rozładować (zwłaszcza w zimie).
Zastanawiam się czemu nie ma jakiegoś przycisku, którym możliwe byłoby podladowanie tego akumulatora z akumulatora frakcyjnego

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #190 dnia: 05 Maja 2024, 00:19:34 »
Akumulator trakcyjny gromadzi niewiele więcej energii niż akumulator 12V. Rozładowany akumulator trakcyjny to dużo poważniejszy problem niż ten 12V.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #191 dnia: 05 Maja 2024, 06:18:17 »
@Krissman: jak dla mnie to też taki trochę półśrodek. Odcięty akumulator też może się rozładować (zwłaszcza w zimie).
Zastanawiam się czemu nie ma jakiegoś przycisku, którym możliwe byłoby podladowanie tego akumulatora z akumulatora frakcyjnego
Może...po kilku miesiącach
Nie przekonuje Cię brak problemów z tym układem?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #192 dnia: 05 Maja 2024, 10:27:20 »
Akumulator trakcyjny gromadzi niewiele więcej energii niż akumulator 12V. Rozładowany akumulator trakcyjny to dużo poważniejszy problem niż ten 12V.

Teoretycznie masz rację, ale praktycznie tą kwestię można prosto rozwiązać nie pozwalając na spięcie po pewnej granicznej wartości naładowania trakcyjnego. Przecież nikt by tego nie używał na codzień...

Nie przekonuje Cię brak problemów z tym układem?
Oczywiście jest to mocny krok w dobrą stronę, ale jednak wciąż półśrodek. No chyba, że masz rację z tymi kilkoma miesiącami - mi się wydaje, że to znacznie krócej

pireus

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 05 Maja 2024, 10:27:59 »
Kolegę nic nie przekonuje. Bo tylko Toyota jest the best.. :shock:
mi się wydaje, że to znacznie krócej
Wydaje to się towar z magazynu lub pieniądze  :grin:
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2024, 10:29:35 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #194 dnia: 05 Maja 2024, 10:45:04 »
Kolegę nic nie przekonuje. Bo tylko Toyota jest the best.. :shock:
mi się wydaje, że to znacznie krócej
Wydaje to się towar z magazynu lub pieniądze  :grin:

Czy ty się możesz ode mnie odstosunkowac?
1. Nic nie napisałem o toyocie
2. Sprawdź znaczenie "wydawać się" w jakimś słowniku

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl