Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #255 dnia: 19 Lipca 2024, 09:49:40 »
A wystarczyło kupić zwykłą benzynę i nie byłoby tego tematu.  :-)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 19 Lipca 2024, 09:51:37 »
Kiedyś w Żuku, Nysie i wielu innych autach, pod przednim zderzakiem był taki magiczny otwór. Wkładało się w niego korbę i problem z akumulatorem był rozwiązany.
Można podpowiedzieć to rozwiązanie inżynierom z Toyoty. Odpada problem z przechowywaniem power banka w letnie dni.
Korba jako rozwiązanie super ekologiczne może stałaby się pożądana pośród użytkowników Toyot. Przecież nikt nie stawia na ekologię tak jak to robi Toyota.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #257 dnia: 19 Lipca 2024, 09:54:44 »
To nie jest problem ładowania. Taka jest strategia pracy układu w hybrydzie, a problemem jest po prostu zbyt niska pojemność akumulatora i z tym wiążące się wieczne problemy z brakiem możliwości rozruchu.
Po to właśnie się robi obecnie "przyuczanie" we wszystkich nowych autach po wymianie akumulatora 12V ,aby jednostka zarządzająca ładowaniem obliczyła sobie na nowo sposób ładowania.
Tego nie rozumiem. Co ma do tego czy jest to hybryda czy nie? Powinno być nawet lepiej, bo aku nie obrywa wysokim prądem rozrusznika, bo go po prostu nie ma. W sieci piszą, że na postoju jak jest duuuuużo elektroniki to pobór prądu może być 0,08A ale zwykle to max 0,04A czyli nawet na naszym małym akumulatorku to 40 dni - a juz 30 na spokojnie - jesli jest naładowany.

Ja nie wiem u mnie też jest wyjątkowy egzemplarz. Pojechałem na wakacje 14 dni stał pod lotniskiem odpalił. Miesiąc później stał 18 dni w garażu i odpalił bez problemu. Mam pastylkę BLE i kamerę ale ona wyłącza się po zapłonie. Od nowości nie doładowywałem samochodu.
Spokojnie, masz roczne auto, poczekaj chwilkę, wszystko przed Tobą ;) Jak ten akumulator jest permamnentnie niedoladowany to w końcu go dopadnie - czego nie życzę oczywiście.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #258 dnia: 19 Lipca 2024, 10:32:55 »
Sprawdzony i porównany miernikiem.
Sprawdzałeś miernikiem podczas jazdy, czy po zatrzymaniu ? Bo na postoju zawsze pojawia się 14 z hakiem.
Ja mam wpięty w zapalniczkę woltomierz i czasem podczas jazdy (jak i na postoju) zerkam na jego wskazania - na moje oko to podczas jazdy zwykle jest 12 z hakiem i to by się pokrywało z zapisem rejestratora napięcia BM G2 na akumulatorze.
Reasumując - mam dwa osobne mierniki, od różnych producentów i pokazują podobne wskazania.
Na postoju też zdarzało mi się podpiąć multimetr w złączu do awaryjnego odpalania w skrzynce bezpieczników pod maską i wtedy napięcie ponad 14 mniej więcej pokrywało się z wskazaniami woltomierze w zapalniczce.  Więc coś tu nie gra ze wskazaniami twojego infotainmentu. Chyba, że faktycznie masz nadzwyczajny egzemplarz RAVki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #259 dnia: 19 Lipca 2024, 10:42:22 »
Kiedyś w Żuku, Nysie i wielu innych autach, pod przednim zderzakiem był taki magiczny otwór. Wkładało się w niego korbę i problem z akumulatorem był rozwiązany.
Można podpowiedzieć to rozwiązanie inżynierom z Toyoty. Odpada problem z przechowywaniem power banka w letnie dni.
Korba jako rozwiązanie super ekologiczne może stałaby się pożądana pośród użytkowników Toyot. Przecież nikt nie stawia na ekologię tak jak to robi Toyota.
Korba nie pomoże, lepiej użyć kilku bateryjek ;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #260 dnia: 19 Lipca 2024, 11:23:14 »
Wziałem się zebrałem i opisałem moje obserwacje w mailu do TCE. Zapytali o VIN i ASO. Pewnie za chwile zadzwonią z ASO i zaproszą na test akumulatora, z którego wyjdzie, że jest dobry :D
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #261 dnia: 19 Lipca 2024, 12:34:59 »
Napięcie 14,5 V jeszcze nie przesądza że akumulator jest ładowany wystarczająco. Przy obecnych temperaturach natężenie prądu w kierunku akumulatora może być znikome, system nie pozwoli. Przed wczoraj mierzyłem i nie przekraczało 1 A, chociaż akumulator naładowany ok. 60%. Zimą bywało 10-15A.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #262 dnia: 19 Lipca 2024, 12:42:36 »
Ale 12,6 ... 12,9 V zamiast 14,5 V tym bardziej nie pomaga w efektywnym ładowaniu.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #263 dnia: 19 Lipca 2024, 12:47:51 »
Ale 12,6 ... 12,9 V zamiast 14,5 V tym bardziej nie pomaga w efektywnym ładowaniu.

Ale jak się ma 14,5 to jeszcze nie powód do zachwytu

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #264 dnia: 19 Lipca 2024, 14:03:04 »
Spotkałem dzisiaj znajomego, który 6 lat jeździł RAV4  hybrydą, a od niecałych dwóch jeździ dalej  hybrydą tylko Highlanderem.  Parkuje przed blokiem, ale przez ten czas ani w Rav4 ani w obecnej hybrydzie nie miał, żadnego problemu z akumulatorem czy jego padnięciem. Mówi, że nigdy specjalnie się nad tym akumulatorem nie zastanawiał chociaż coś tam czytał, że były jakieś problemy.   Mówi, że auta używa tylko do jazdy i spełnia ono swoją role w 100 %.  Pewnie pod szczęśliwą gwiazdą urodzony.

Na marginesie Highlander - czarny błyszczący - po prostu piękny :) :) :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #265 dnia: 19 Lipca 2024, 14:05:37 »

Ale jak się ma 14,5 to jeszcze nie powód do zachwytu
Więcej w hybrydzie z przetwornicy nie dostanie. ;)
Trzeba by odłączyć klemy i przypiąć odpowiednią ładowarkę.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #266 dnia: 19 Lipca 2024, 19:16:43 »
Proszę, 10 godzin ładowania prostownikiem elektronicznym. Pierwsze odpalenie po ładowaniu i  mamy 12,4V , więc sterownik dobrze wie że  akumulator jest naładowany i przez prawie 25 km ani razu nie pojawiło się ładowanie na poziomie 14V.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #267 dnia: 19 Lipca 2024, 20:37:37 »
Mam ten sam infotainment co Bartek i również mam takie wskazania w ładowaniu akumulatora, także to nie wyjątek, tylko tak jest.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #268 dnia: 19 Lipca 2024, 20:45:47 »
Tak, sterownik szacuje też na podstawie czujnika na klemie minusowej pojemność akumulatora i reguluje napięcie ładowania w stosunku do wyliczone wartości pojemności. Można ją odczytać w parametrach. Mierzy starzenie się cieplne akumulatora. Ilość pobranego prądu od początku użytkowania aku (czyli od czasu zapięcia klemy), ilość prądu który dotarl do akumulatora od zapiecia klemy, temperaturę bieżącą, pobór prądu w stanie spoczynku.

By coś poprawić można odpiąć aku na 10 min i zapiąć. Wtedy zacznie uczyć się od nowa jego stanu. Kto wie, może może będzie dobrym uczniem :)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #269 dnia: 19 Lipca 2024, 21:38:43 »
Nie mam powodu by nie wierzyć Bartkowi i Apkowi ale nie mam tez powodu aby nie wierzyć moim miernikom, a pokazują wszystkie praktycznie te same napięcia (powiedzmy z dokładnością do 0,1V).
By nie być gołosłownym - poniżej przed chwila wykonane zdjęcia / printscreeny:

Multimetr w skrzynce bezpieczników w komorze silnika

Woltomierz w gnieździe zapalniczki:

apka na smarfonie do rejestratora BM G2:

i dzisiejszy zapis rejestratora BM G2:

akurat teraz gdy robiłem fotki na postoju przetwornica ustawiła napięcie 13,6V, żadko widuje taka wartość.
Zwykle na postoju jest około 14,3V.

Przypuszczam, że zależnie od warunków eksploatacji danego auta sterownik ładowania dobiera inne warunki ładowania - u mnie zwykle prawie nie ładuje, poza postojami.
Bo jak rozumieć 12,6V przez większość trasy Kielce - Warszawa ?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2024, 21:54:47 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl